biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Forum, Frederiksberg
Cinemiracle & "Windjammer" i Forum

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 01.10.2021
Forum den 14. oktober 2021. Foto: Thomas Hauerslev

FORUM
Rosenørns Allé (i dag Julius Thomsens Plads 1)

Åbnet 20. februar 1926

Biografdrift:
01.05.1959-13.09.1959: "Windjammer"
27.03.1998-29.03.1998: "Starship Troopers"
13.11.1988-15.11.1998: "Mulan"

’Kæmpehallen’ eller ’Udstillingshallen’ åbnede sine døre lørdag den 20. februar 1926 på adressen, der dengang lød Rosenørns Allé. Bygningen havde kostet 1,1 million kroner at opføre og blev indviet af Kronprins Frederik. Bygningen var 110 meter lang og 60 meter bred. Navnet ’Forum’ kom først til, da den blev navngivet efter en publikumskonkurrence.

Hallen har almindeligvis plads til 8.500, men kan til koncerter rumme helt op mod 10.000 gæster. Til biografdrift er kapaciteten væsentlig begrænset men ideelt større end noget andet sted i københavnsområdet, hvilket var medvirkende årsag til de levende billeders fremkomst i lokalet i 1955 og 1998, første gang hele 4½ måned og dernæst to gange tre dage i 1998.

Hallen åbnede med en kolossal udstilling af biler og motorcykler, men det var også Automobil- og Cykelgrosserforeningen, der havde taget initiativ til rejsningen af bygningen. Huset var tegnet af arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen og blev ombygget flere gange. Forum blev saboteret af modstandsgruppen Holger Danske den 24. august 1943, idet hallen var benyttet som indkvartering for tyske soldater. Ingen mennesker kom til skade ved attentatet, men glastaget blev sprængt i stykker og en del af ydermuren faldt sammen. Huset var oprindelig rundt i begge ender, men blev genopført i 1947 til det udvendige udseende, vi kender i dag.

Forum er særlig kendt for seksdagesløbene, der fandt sted her mellem 1934 og 1997. I de første år lagde man desuden hus til en række boksekampe, mens underholdningen de senere årtier primært udgøres af koncerter med udenlandske stjernenavne. I 1997 blev hallen akustisk renoveret for 70 millioner kroner. Dette blev også indirekte en anledning til stedets genkomst som biograf det efterfølgende år.

Forum åbner med levende billeder fredag den 1. maj 1959 med plads til 1.000 tilskuere. Biografdriften udgøres blot af en enkelt film, nemlig den amerikanskproducerede "Windjammer" fra 1958, som er optaget i kæmpeformatet Cinemiracle. Det er en semidokumentarisk film om et norsk skoleskibs sejllads til USA. På det buede kæmpelærred står billederne så livagtige, som var man der selv. Effekten er dermed lig 3D men langt mere behagelig at overvære. Cinemiracle-systemet betegnes som ’en fantastisk sensation’. Man taler ligefrem om ’W-Dag’ i de store annoncepræsentationer og billetter købes i forsalg rundt om i byen, bl.a. gennem B.T. Centralen men også fra kassen i Forums billetkontor. Filmen vises hver aften kl. 20 samt lørdag og søndag kl. 16. Priserne er relativt høje fra mellem 5 og 14 kroner. Børn har adgang for halv pris. Cinemiracle er en pendant til det mere kendte Cinerama. ”Windjammer” var den eneste film, der blev optaget i Cinemiracle.
 
Læs mere her:

Forum

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign

 
Operatørrumsvognen, der er placeret ved Forum's trappe. Foto: Ukendt fotograf

Forestillingen finder sted på et kæmpelærred på 22 x 9 meter og billederne kommer fra hele tre filmfremvisere på samme tid. 23 højttalere giver den fuldendte lyd. Aarhusianerne er kommet københavnerne i forkøbet, for filmen har allerede haft premiere i Danmarks provinshovedstad fem måneder forinden og desuden været vist i Odense, Aalborg og Herning, før ’det kørende operatørrum’ rigger an på Rosenørns Allé, hvor alle sejl bliver sat til for, at filmoplevelsen kommer til at foregå i smult vand. Aarhushallen var filmens økonomiske anker i Danmark. I Forum blev salen opdelt i en styrbord- og en bagbord side og udgangsdørenes lamper lyste hhv. grønt og rødt. I siderne var der opsat tovværk, som lugtede af tjære.

Filmen burde være særligt spændende for københavnerne, da en del optagelser har fundet sted på Rådhuspladsen, Kgs. Nytorv og i Tivoli samt Nyhavn foruden Kronborg i Helsingør og på Skoleskibet Danmark i løbet af august 1957. I Norge havde filmen haft premiere den 27. april 1958 i Oslos kæmpebiograf Colosseum og blev ikke overraskende en gigantisk succes her med 420.000 solgte billetter. Hele skibsprojektet var bekosteligt. Hvad man eventuelt tabte på sejlene i provinsen, regnede man med at hale ind i København. Uheldigvis gik sommeren hen og blev meget varm og så tog folk hellere ud og så på vandet ved Bellevue. De sidste uger steg besøgstallet og efter en del nye rettighedsspørgsmål blev afklaret, lykkedes det at finde en ny adresse for det danske udstyr, efter kontraktperioden med Forum ophørte. ”Windjammer” fortsatte således i Nørrebros Teater, der på dette tidspunkt kaldte sig Det Ny Scala. Læs meget mere om filmen og formaterne på biografmuseet.dk.

 
 
I 1998 kommer der atter film på nyt lærred i Forum. Disney-udlejningsselskabet Buena Vista er ikke kommet overens med øvrige københavnske biografer om Paul Verhoevens nye ’storfilm’ "Starship Troopers", der har haft USA-premiere i november 1997. I stedet lejer man sig ind i Forum, hvor filmen får danmarkspremiere den 27. marts 1998 til tre daglige forestillinger. ’En flænsende filmoplevelse der vil nagle dig til stedet’, står der med enorme bogstaver på en række avisannoncer for filmen, hvor man reklamerer med ’gigantlærred i Nordeuropas største biograf’, hvis betegnelse sædvanligvis tilhørte Imperial. Billetter sælges via Billetnet og på posthuse for 120 kr. + gebyr, så det var noget af en udskrivning. Lærredet var 36 x 15 meter og dermed altså endnu større end ved ”Windjammer”-visningerne. Idet filmen ’kun’ var i widescreen, fyldte billedet imidlertid noget mindre. Desuden optrådte ordet ’gigantlærred’ også buet på annoncerne, mens det i virkeligheden viste sig at være ganske fladt. Der blev derfor afgjort snydt på vægten, selvom lærredet nu i alle tilfælde var stort. Komforten var derudover lidt tvivlsom. De spraglede sæder var nemlig klapstole men dog opsat med fin hældning på alle de bagerste rækker i indtil flere plateauer. Der var plads til omkring 5.000 gæster og dette var i alle tilfælde en danmarksrekord! ”Starship Troopers” endte siden med at blive vist på helt traditionel vis i Palads og Scala fra den 15. maj.

Senere på året er der igen brug for Forum. Disneys hovedkontor i Burbank krævede samme år et stort multishow på scenen i forbindelse med premieren på animationsfilmen ”Mulan”. Da Imperials scene ikke var stor nok, rettede man atter blikket mod Rosenørns Allé. Her blev der bygget en model af en kinesisk landsby til højre for scenen. Omkostningerne i forbindelse med ”Mulan” i Forum løb op i fire millioner kroner, så man må håbe, de var tilfredse ovre i Californien. Filmen fik premiere fredag den 13. november 1998 og kom samme dag også op i Palladium (originalversion) samt Lyngby Teatret og BioCity i Høje Taastrup plus 48 biografer i provinsen. Om mandagen spillede den også i Palads og Scala samt øvrige københavnske omegnsbiografer.

Hvorvidt det hele var ulejligheden værd i 1998, kunne der altså nok stilles spørgsmålstegn ved, men idéen var jo skæg for alle biografinteresserede, ligesom da World Cinema fik gæstebesøg af Batman ti år efter man egentlig var ophørt som biograf i 1982. Forum fortsætter efter 1998 med udstillinger og koncerter etc.
 
 

Cinemiracle & "Windjammer" i Forum
Supplerende Oplysninger

 
Efter "Windjamer" succesen i Aalborg og Herning forventede man, at et 4 måneders gæstespil i København ville kunne udligne et eventuelt tab på provinstournéen. Mr. Latady (Cinemiracle executive vice president, i Danmark) var klar over det store tab Århus Hallen havde lidt med "Windjammer" i København. Den burde langt fra være udspillet. Han foreslog derfor på grundlag af erfaringer fra Sverige og Tyskland, at filmen skulle køre videre i København. Forslaget gik ud på at finde et teater i København der kunne fortsætte med at vise "Windjammer". Når der var overblik over indtægterne ville han udforme en kontrakt, der ville give Århus Hallen mulighed for at tjene det tabte hjem igen.

1. maj 1959 var der forpremiere for 1000 piger, men det viste sig imidlertid, at det skulle gå anderledes. Pga. den tørre og varme sommer i 1959 udeblev publikum i København.

Foranlediget af Mr. Latady, ydede National Theatres (Cinemiracle) et tilskud på 6000 kr. til annoncering. Uden at det hjalp noget. Samme sommer havde Mr. Latady fået en henvendelse fra en repræsentant i London, der hævdede, at han havde overtaget distributionsrettighederne til "Windjammer". Som følge deraf var det muligt, at man var nødt til at lukke i København. Der har formentlig været tale om en herre fra Cinerama, Inc., der i slutningen af 1959 / starten af 1960 købte "Windjammer" og Cinemiracle systemet af National Theatres.

Ved udløbet af spilleperioden i København prøvede Svend Skou Petersen (Aalborg Hallen) at afhænde projektionsudstyret til bl.a. Finland. Det gik i vasken da de finske myndigheder ikke ville tillade mobilt udstyr i deres haller. På opfordring af Mr. Latady brugte Svend Skou Petersen sin sommerferie i 1959 på, sammen med ingeniør Sam Bale, at kikke på haller i Holland og Belgien med henblik på at anvende udstyret der. Cinemiracle ville oprette et selskab, der skulle leje eller købe udstyret af Århus Hallen. Planerne måtte opgives da hallerne i Belgien og Holland var allerede optaget.

Operatør Henrik Larsen, Palads Teatret erindrer, at personalet var iført gule regnfrakker og sydvest, og at der ikke var noget fortæppe. Der var en mørk skillelinie imellem panelerne på lærredet, men det var en fantastisk stor oplevelse. Ikke mindst lyden var dejlig. Efter Forum flyttede "Windjammer" til tre måneders gæstespil i 
Det Ny Scala på Nørrebro
 
 

"Windjammer" annoncering i Forum

 
"Windjammer" flytter ind i Forum.

Københavns mærkeligste biograf. I morgen har den rullende Cinemiracle-biograf premiere i Forum, og i disse dage er man ved at indrette et mærkeligt biograflokale i kæmpehallen. Biografen, der får plads til 1000 tilskuere, fylder ikke meget i det store rum. Tag og vægge består af mørkt stof, og udefra tager biografen sig ikke smuk ud. Det skal dog efter sigende blive meget pæn indvendig. Filmen handler om det norske skoleskib "Christian Radich"'s togt til USA, og søbillederne skal være lige så livagtige, at man kan blive helt søsyg ved at se på dem. Billede fra Land & Folk, 30. april 1959

• Gå til Århus Hallen | Fyns Forum | Aalborg Hallen | Herning Hallen | Det Ny Scala | "Windjammer"
• Gå til
Erindringer fra "Windjammer" i Forum 1959
 
 
windjammer_forum.jpg (773058 byte)En stor annonce bekendtgjorde et par dage før premieren:

"På fredag er det W-DAG. Så stævner Windjammer for fulde sejl ind til København og lægger til kaj i Forum, hvor den mest fantastiske sensation siden talefilmens opfindelse venter Dem. Kom med ombord til 20.000 km ocean sejlads - et solmættet eventyr i sejlskibsromantikkens tegn. Se Dem mæt på tropernes skønhed og farvepragt. Gå med til tops i masterne - prøv at være frømand - gys over julestormen i Nordatlanten og slap af ved San Juan's swimmingpools. De vil møde calypsolandets bedste orkestre - betages af Pablo Casals spil - rives med af Boston Pops. Der venter Dem oplevelser, De aldrig har drømt om: 3 kameraer - et lærred på 22 x 9 meter eller som 2 villaer og stereofoni med 23 højttalere forvandler film til virkelighed og placerer DEM i begivenhedernes centrum. Vel mødt om bord."

Billetter kunne købes hos: BT centralen, Politikens billetsalg, Stangerups billetservice, Zimmermand samt fra Forum's billetkontor.

"Windjammer" spilles hver aften kl. 20 samt lør- søndag kl. 16.

Billetsalg 6 dage frem. Billetpriser fra 5 - 10 kr. Enkelte til 12 og 14 kr. Børn kommer ind til halv pris. 25. og 26. maj var der matiné forestilling kl. 17 til 3 kr. over det hele.

 

 
 
  
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Forum, Frederiksberg. "Starship Troopers" Premiere, 27. marts 1998
 
 
  

• Gå til
Forum
 
Gå: tilbage - op
Opdateret fredag, 03 maj 2024 13:36:54