biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

IMAX Indtager København
CinemaxX's Filmchef Rikart O. Købke fortæller om den nye IMAX biograf i
København

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 10.07.2015
Rikart med harddisken til den første IMAX film

Hvordan er ideen med at installere IMAX i CinemaxX opstået?

Jeg tror der er rigtig mange, der vil syntes, at det var deres ide. Der er ikke nogen her i CinemaxX, der ikke har drømt om, at dette kom til at ske på et tidspunkt. Jeg tror at Kim, vores direktør, har drømt om at få IMAX fra det øjeblik han han så "Apollo 13: The IMAX Experience" [2002] i IMAX i USA. Han har tænkt "Det ville være fedt at få til Danmark”. Det er fra før min tid i CinemaxX, men vi har vi snakket med IMAX i al' den tid jeg kan huske. Vi har været i dialog med dem, og det er strandet på forskellige ting undervejs, bl.a., at man dedikerer en hel sal til IMAX film, og at der tidligere ikke var IMAX film nok [på markedet]. Nu er vi oppe på et så højt niveau af titler, at det giver mening at have en sal, der kan spille IMAX film.

Hvad får publikum ud af se en film i IMAX?

Det er jo forskelligt fra person til person, hvordan de oplever en film. Jeg føler - og det som mange af vores gæster føler - at man kommer mere ind i filmen. Altså, man føler sig mere som en del af filmen, på en anden måde, end man gør i en almindelig biograf. Alle IMAX biografer er konstrueret, så man kommer tættere på lærredet. Man bliver mere omsluttet af IMAX oplevelsen.

Det er også en anden filmoplevelse, fordi en IMAX film får en helt særskilt DMR efterbehandling. Det er IMAXs patenterede proces hvor de tager den færdige biograffilm, og formatterer den til IMAX formatet. Billede for billede gennemgås hele filmen, og alle scener lyssættes og farvekorrigerers på ny.
 
Læs mere her:

Nordens første IMAX-biograf åbner i København

Skandinavienspremiere i CinemaxX på IMAX Digital 3D og Verdenspremiere på "Avengers: Age of Ultron"

Tycho Brahe Planetarium og Omnimaxteater

CinemaxX, København

Internet link: 
Hvad oplever publikum ved den process?

Filmen er flottere! Der er kælet for den, og man har givet sig den extra tid til i nogle tilfælde f.eks. at gøre billedhøjden højere. På lydsiden ved man hvad en IMAX biograf kan på dynamikområdet. Man kan tillade sig at være mere stille, når der er noget der er stille, og man kan tillade sig at brede lyden meget mere ud, fordi hele lydsiden bliver re-mixet til IMAX biografer. Man får i virkeligheden filmen præcis sådan som instruktøren har ønsket den skulle være, og den bliver vist på samme måde i de små 1000 IMAX biografer i hele verden.

Hvad er forskellen på IMAX biograf og en almindelig biograf?

Der er jo helt klart en lysforskel på IMAX lærredet. Der skal bruge meget mere lys for at lyse så stort et lærred op, og IMAX leverer 60% mere lys end noget andet projektorsystem på markedet. Dét kan man se. Det er helt enestående, og så er der 40% mere kontrast i billedet. Man vil ikke kunne lyse et IMAX lærred op med en anden projektor, end de to projektorer som IMAX leverer.

Hvad er det publikum får i en IMAX biograf, som de ikke får i en almindelig biograf?

Man får to forskellige ting. Det ene er, at man får en anden saloplevelse. En sal, der er skræddersyet til IMAX hvor man sidder tættere på et meget større og buet lærred. Så får man en helt anden film, fordi filmen har gennemgået DMR efterbehandlingen af filmproducenterne.

Hvad er forskellen på IMAX i CinemaxX og IMAX i Planetariet?

IMAX i CinemaxX er en biograf til spillefilm, og Planetariet er et rumteater med IMAX Dome. IMAX Dome er lavet til natur- og videnskabsfilm på et kubbellærred som Plantariet har. Planatariet kan ikke vise spillefilm. Det er forskellige typer film vi viser. Vi har IMAX og IMAX 3D, og Planatariet har IMAX Dome, som er 70mm film.
 
 
IMAX på premiereaftenen.

Fortæl om ombygningen af sal 1 til IMAX, hvad er der sket?

Alt er bygget om! Der er sådan set ikke noget, der ikke er blevet ændret. Jeg sad her oppe på kontoret de sidste 5 uger og så hvordan der blev kørt isoleringsmateriale ind hver eneste dag, og tænkte, "hvor pokker bliver det af”? Der er blevet bygget en ny biografsal inde i salen. Gulvet er blevet sænket nede foran. Hele betondækket på 28 gange 6 meter er blevet skåret frit, og der blev bygget en elevator op nedenunder, så det kunne sænkes ned i ét stykke, for at man kunne få det mere højde i billedet. Det var den største konstruktionsændring, og det var den, der bare ikke måtte gå galt. Hvis det var blevet forsinket bare en enkelt dag, havde vi ikke nået det til tiden. Det gik heldigvis - ikke problemfrit - men vi nåede det til tiden. Det er sjovt at tænke tilbage på.

For at kunne opnå dette IMAX dynamikområde syntes man jo som almindelig biografmand, at det helt sindssygt de krav de stiller til lydisolering, men vi er rigtigt glade for det nu. Der er en mening med galskaben i forhold til at isolere så meget. Alle IMAX film bliver jo mixet særligt til IMAX lyd og det vil sige, at man skal være sikker på, at de stille lyde også kan høres. Der skal være stille i rummet så man kan høre de små detaljer. Ellers giver det ikke mening at lave det særlige mix. Omvendt skal man også kunne mærke lyden når det er rigtigt voldsomt. Det svarer til at en bil kan køre 450 km i timen. Det får man jo aldrig får brug for, men det betyder bare, at den kører bedre når den kører 110 km i timen, når den kan køre så stærkt.

IMAX i Canada har godkendt alt; materialer, leverandører, firmaer og sat hele systemet op. Hele ombygningsprocessen startede i virkeligheden før sommeren 2014. Det har taget godt og vel et helt år, og vi spillede den sidste film om aftenen søndag den 15. februar lige efter ”Fifty Shades of Grey”. Sæderne blev allerede fjernet om mandagen. Den 17. april hvor IMAX var færdige med de første grundkalibreringer, efterfulgt af finkalibreringerne inden vi åbnededen 21. april. Det var ret hurtigt, og der har været folk i salen hele døgnet alle ugens dage under ombygningen. Der er ikke et minut, der har været spildt. Det har været helt vildt. Der findes en timelapse man kan se, hvor vi har optaget hele byggeprocessen inden i salen.
 
 
Maskinerne et par dage før premieren.

Hvad har publikum sagt til det?


Reaktionerne har været fantastiske. De tre ting publikum har reageret på har været billedkvaliteten, lyden og komforten. Folk har simpelt hen sat sig ned og skrevet ”TAK!” til os på en måde som vi aldrig har oplevet før. "Endelig", og de har "drømt om det i mange år", og "hvor er det fantastisk". De har siddet om natten når de er kommet hjem og har skrevet til os. Der er nogle ret søde e-mails fra folk. De første gæster der stod her til den første ordinære forestilling om torsdagen, havde taget den første færge kl 5:30 fra Aarhus for at nå at være her til forestillingen kl 11.

Hvordan føles det som filmchef?

Jamen altså, det peeker, og for mig er dette klart en af højdepunkterne i mine 20 år hvor jeg har været i biografbranchen. Der er slet ingen tvivl om, at folk elsker det.

Hvordan er det så gået med udsolgte forestillinger?

Det er klart at med den opmærksomhed og en god film at starte ud med, er det jo gået fantastisk godt fra starten. Det vidste vi godt det ville, men at det er gået SÅ godt som det er, er virkelig, virkelig godt. I den første premiereweekend var vi den fjerde største IMAX i verden og efter den første uge var vi den tredje største IMAX biograf i verden. Det er helt vildt, altså på gæster. Det var kun London og Hong Kong, der var over os. Sammenlignet med de byer, så bor der 0,7 millioner her, men i de to andre byer bor der over 10 millioner inden for den samme radius. Og selvfølgelig er der også nyhedens interesse.
 
 
Reklame for "Tomorrowland" på hjørnet af Jagtvej og Ågade i København

Klik på billedet for at se et stort panorama.

Hvordan har branchen modtaget det?


Filmselskaberne er meget glade. De har i virkeligheden også gerne ville have at IMAX skulle komme til Danmark i mange år. Vi har haft adskillige tonemestre herinde. De er alle sammen meget glade. Når de kommer herinde siger de "Er der hævet center?". Ja, for det er der jo i IMAX. "Fedt" siger de så, for det vil de så gerne operere med til dagligt, og der har været to fotografer herinde og de har bare sagt ”Nej hvor der et flot", og nogle instruktører der siger "Det er jo min drøm at få lov at lave en film i IMAX". Og det er jo ikke utænkeligt, at der er danske produktioner på vej.

Hvad kan vi forvente i IMAX det næste halve år?

Højdepunkterne for mig det næste halve år? Jeg glæder mig enormt til at se "Mission Impossible 5". Jeg tror næst efter Scientology, så er Tom Cruise’s anden religion IMAX. Han tror på det, og jeg er helt sikker på, at den film er skræddersyet til IMAX. "Star Wars: The Force Awakens" i IMAX er jo filmet med de nye IMAX 3D kameraer, så der er særlig scener, der er lavet til IMAX. Som James Bond fan glæder jeg mig jo enormt meget til at se Bond [”SPECTRE”]. Og så har ARRI Group sammen med IMAX lavet et nyt 2D digital kamera, og det bliver første gang med ”Captain America: Civil War” i maj [2016] hvor vi kommer til at se en hel film i fuld højde filmet med de nye IMAX kamerarer. Jeg er rigtig glad for Captain America i Marvel universet. Det må være Ethan Hawke, James Bond, Captain America og Han Solo. Det er de fire drenge jeg ser frem til.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:16:39