biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Biffen i Aalborg udvider i juni måned i Kuturhuset Nordkraft

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas HauerslevDato: 25.04.2009
Orla Nielsen med sikkerhedshat i sal A. Foto Rasmus

Orla Nielsen, den kendte biografmand og danske filmfotograf, der huserer i de nordlige regioner har i mange år drevet biografer i Aalborg og Nørresundby. Han kan simpelt hen ikke lade være. Sammen med Karin Fast har de i de seneste 20 år kørt ”Biffen” på Strandvejen nede ved Skråen i de gamle tobaksfabriklokaliteter.

En rigtig luksus biograf ved navn ”Biffen”, der udmærker sig ved kun at have 50 pladser, et buet læred og et velfungerende 70mm film udstyr. Som en af de få, måske den eneste biograf uden for København, kan ”Biffen” nemlig stadig vise de store 70mm film. Biffen holder udstyret ved lige og kører stadig de brede billeder en gang imellem. Senest med "Baraka" og danmarkspremiere på "Året Igennem Børfjord" i sommeren 2008.

”Biffen” er højt elsket af sit publikum for sin indretning og repertoire, der hovedsageligt er Europæiske film, krydderet med mainstream produkter en gang imellem. Der er en helt særlig stemning af moderne biografdrift med hengiven respekt til det nostalgiske, derhersker i Biffen.

Biffen er en nichebiograf, der primært viser smalle film. Målet med de nye biografer er få fat i et lidt bredere publikum. Det skulle også gerne blive til en premierefilm af og til. Ikke de store blockbustere, men film som passer ind i programmet.
 
Læs mere her:

Biffen, Aalborg

Til Frankrig efter ønskefilmen

"Året Igennem Børfjord" Danmarks 70mm Premiere i Biffen, Aalborg

..in70mm in Aalborg

Internet link:

 
Orla Nielsen med sikkerhedshat i sal B. Foto Rasmus

Med udgangspunkt i denne solide ramme, har det været lidt af en vovet beslutning, at lukke det hele, og flytte ”Biffen” til nye lokaler. Det er ikke mindre end hvad der faktisk er ved at ske. Biffen har for nylig holdt 20 års fødselsdag, men nu er det slut, når den lille Art Cinema ved vandet lukker midt i maj måned 2009.

I juni genopstår Biffen i nye lokaler - også nede ved havnefronten – i Aalborg kommune’s kulturbygning ”Nordkraft” i den østlige del af byen. Jeg har snakket med Orla og bedt ham fortælle hvad der skal ske derhenne i Aalborg.

Her fortæller Orla med sin jyske lune entusiasme om de nye biografer – og om den stadig skal hedde ”Biffen”?
 
 

Stadig "Biffen"

 
Foyer uden for sal B og C. Foto Rasmus

Ja, det skal den bestemt. Vores publikum vil simpelt hen ikke have at vi kalder den noget andet. Vi får 3 biografer det nye sted, men de hedder alle sammen ”Biffen”, og i første omgang kalder vi dem for A, B og C. Det kan være at vi kalder dem for noget andet hen ad vejen, men nu starter vi med ABC. Vi åbner den 6. juni med den store biograf, så følger de 2 næste i løbet af sommerferien. Vi får de norske Skeie stole og de kommer og sætter dem op inden længe – det bliver spændende.

Filmlærredet, eller rammen til filmlærredet er lige blevet monteret i dag. Smeden har lige afleveret det. Nu skal det sættes op, og så bliver det skilt ad igen og sendt til maleren i næste uge. Vi laver buede lærreder i alle tre biografer – sådan skal det være. Jeg kan ikke lige huske de præcise mål, men i den store biograf med 110 pladser bliver lærredet 10 meter bredt, og i de 2 lidt mindre biografer med 55 pladser bliver lærrederne ca 7 meter brede. Det er målene uden masker. Lærrederne kommer fra Harkness i England og er af miniperf typen. Det vil sige at hullerne til lyden er meget små. I modsætning til den nuværende Biffen, kommer vores højttalere ned bag lærredet at stå.
 
 
Foyeren. Bagerst ses trappen, der fører op til sal B og C.  Foto Rasmus

Der bliver bevægelige masker i alle 3 biografer. Både vandrette og lodrette masker. Det ville jeg have for at kunne vise alle slags film formater. F.eks. vil vi kunne vise normalformats film i fuld 70mm lærredhøjde – det er lidt luksus, og det glæder jeg mig til. Det er træls hvis lærredet er for lille. Jeg er meget glad for ”De Syv Samuraier”, så den kommer til at se fantastisk ud i sort hvid på det buede lærred – og vel at mærke rigtigt afmasket. Vi vil køre Cinemateksfilm, så vi skal kunne køre filmene rigtigt. Alt andet er useriøst – og det skal jo også være lidt sjovt.

Stolerækkerne bliver også buede, og der bliver et rigtigt godt fald fra række til række, så alle kommer til at se fint, også fra 1. række, hvor der er ca 5 en halv meter hen til lærredet. Rækkeafstanden bliver omtrent 105 centimeter. Det er ikke den største rækkeafstand, men det er hvad der kunne blive plads til for at det skulle kunne løbe rundt økonomisk. Stolefarverne bliver vinrøde i den store biograf, og koksgrå og blå i de 2 andre biografer. Foran lærredet i alle 3 biografer kommer der en lille tribune eller scene, og lærredet kommer til at hænge ca 1,20 over gulvet.
 
 

Flere biografer med 70mm

 
Kommende operatørrum til sal B og C. Foto Rasmus

Min første tanke var at male biograferne helt sort, men den ide har jeg ændret lidt på: de bliver stadig mørke, men der kommer i stedet et 60cm vandret bånd imellem Rockfon pladerne på væggen, som er lysere, så det ikke kommer til at virke for ”hårdt”.

Der kommer Phillips DP70 70mm kinomaskiner i de 2 operatørrum. 4 maskiner fordelt med 2 i den store biograf og 1 i hver af de mindre biografer. Der vil blive vist 70mm film i hvert fald 2 af biograferne men hvorfor ikke i alle 3 biografer? Lad os nu se hvad der sker med vores to 70mm tallerkenborde. Der er selvfølgelig gjort plads til en digital projektor i alle 3 biografer. Der er nye Kinoton lampehuse i alle 3 biografer. 3000 watt vandretliggende kolbe i den store og 2000 watt i de andre. Der bliver Dolby CP650 i den store biograf og CP65 i biograferne, samt DTS i den store sal.

Vores foyer rummer en lang disk med billetsalg og salg af mad, drikke og kaffe fra vores expressomaskine. Vi får en balkon i foyeren med plads til 50 mennesker, hvor de kan sidde ved 4-mands borde og nyde noget at spise eller drikke før filmen. Det bliver vildt stort i forhold til nu. Alle vores ting og sager fra den nuværende biograffoyer flytter med, så publikum ikke kommer til at savne interiøret af bogreoler og kamera montre. Folk vil have det gamle med, men selvfølgelig kommer der også nye elementer in i Biffen. Jeg har mange flere kameraer og projektorer der vil blive udstillet i den nye foyer. Det skal nok blive hyggeligt.
 
 

”Alle har ret til luksus”

 
Det er store lokaler i Nordkraft. Foto Rasmus

Musikstedet ”Skråen” og os er pionererne, der skal åbne ”Nordkrafthuset”. Det bliver et enormt sted, med kunstgallerier, teaterværksteder motionscenter og måske en svømmehal. Det er simpelt hen så stort et hus, at man næsten ikke kan forestille sig hvor stort det er. I starten åbner vi kl 14, med forestillinger kl 15, 17, 19 og 21. Det er udgangspunktet, senere udvider vi åbningstiden til kl 12. Med 3 biografer bliver der nok at se til.
 
 
Biffens udgang. Foto: Rasmus

Jeg har kendt Orla siden 1986 hvor han bankede på min operatørrumsdør i ABCinema i København. Han ville lige kikke ind og se hvordan det nu forholdt sig med 70mm. Siden den gang har vi fugtes ad af 70mm landevejen og snakket meget om det, drukket en del øl og set verden i 2,21:1.

Orla er altid i godt humør, fuld af drivkraft, optimisme og gå-på mod. Hans fornemmelse for rigtig biografkvalitet og entusiasme har altid haft en inspirerende virkning på mig.

Nu bliver det spændende at se hans nye biografer, når de åbner i juni måned. ”Alle har ret til luksus” siger tegnefilmversionen af Jørgen Leth, og det er lige hvad der er ved at ske i Aalborg. ”Biffen” har et meget trofast publikum, der nu kan se frem til yderligere 3 nye state-of-the-art biografer med buede lærreder, bevægelige masker, 70mm film, nye stole og cappuccinomaskine.

Se det er luksus!
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 04 marts 2023 12:42:55