Biografmuseet's Formål

"At dokumentere i tekst, illustrationer, video og billeder, alle danske biografer, som historien nu har udviklet sig igennem mere end 100 år - fra den første "Kosmorama" i 1904 til den sidste nye superbiograf."

Forord | Ris & Ros
Ansvar | Kontakt
 

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

Rejsebiografer
Pop-Op | Pioner
1000 & 2000 Vintage

KÆDER AF BIOGRAFER
Kosmorama | Biorama | Fotorama | Rialto | Lademan | Saga | Sandberg | Nordisk Film Biografer | CinemaxX

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
1952 Cinerama
1953 CinemaScope
1953 Widescreen
1954 VistaVision
1955 Todd-AO
1957 Ultra Panavision 70
1958 Cinemiracle
1959 Super Panavision 70
1959 Super Technirama
1961 Sovscope 70
1963 7OMM Blow-Up
1966 Dimension 150
1970 IMAX / Omnimax
1972 Pik-A-Movie
1974 Cinema 180
1974 Sensurround
1984 Showscan
2018 Magellan 65

NYHEDER

• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Filmannoncer
Biografdrift Annoncer
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Store Lærreder
Holger Pind
Stoleplaner
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden

Indhold | Opdateret
Din historie | Søg
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 


Besøg også in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Imperial Bio, København
"Den mest moderne og bedst designede biograf i Nordeuropa"

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: CE, Spatium, nummer 1, 1963, Side 1-24, 1. årgang. Arkitektens forlag. Tidsskrift for rumindretning, møbler og brugskunst. Medlemsblad for Dansk Boligkonsulentforening. Dato: 12.12.2018
Imperial biografens sal er vifteformet ligesom vestibule og foyer, der ligger direkte under salen. Salen er bredest bagtil. Loftet er udført af aluminiums kasseter. De store belysningsarmaturer på sidevæggene indeholder almenbelsyning samt effekthøjttalere. Sidevæggene er beklædt med Traverton akustikplader. Undervægge indtil dørhøjde er asbestoluxplader, der er malet hvide. Gulvet i gangene er belagt med gråt tæppestof. Gulvet imellem stolerækkerne er belagt med kortlinoleum. Alle stole er betrukket med et nyt tysk kamgarnsmøbelstof. Alle tæpper, møbelstof og stole er leveret af Chrome & Goldschmidt.

I forhold til sin størrelse har København ikke mange biografer, og de færreste af dem er seværdige.

I de seneste år er der imidlertid bygget tre-fire biografer, som adskiller sig fra fleste tidligere. Dels er de større og dels er det tekniske udstyr bedre og mere kompliceret, hvilket har gjort indretningen af dem vanskeligere. I ingen af tilfældene har bygningernes eksteriør været af særlig høj kunstnerisk kvalitet. Det er indretningen, opmærksomheden må samle sig om

Det bygningskompleks, der rummer Imperial Bio, ligger på en skævt trykket grund, således at to af de fire fløje løber sammen i en spids vinkel. Det er mellem disse fløje biografen er placeret. Dette har i nogen grad virket uheldigt på rummenes udformning. Det mærkes især i vestibulen i stueetagen.

Hovedindgangen fra gaden er bred med en række dobbelte glasdøre. Billetkontorer er anbragt i en forvestibule, således at de ventende i kø ikke geners af eventuelt dårligt vejr og ikke generer fodgængertrafikken. Detaljerne er, som overalt i biografen, godt gennemarbejdede. Fra forvestibulen kommer man, stadig i stueetagen, ind i vestibulen. Set udefra virker den ikke særlig stor og underlig klemt. Men straks når man kommer ind, fører brede trapper op til den store foyer, som ligger en etage højere. Allerede trappen breder sig vifteformet ud, og man kommer op i et stort rum med en meget behagelig rumvirkning trods, eller måske netop på grund af, de relative lave loftshøjde.

Vender man sig her og ser tilbage mod foyerens smalle del, virker loftsbelysningen i denne del af rummet heller ikke så dominerende, som den gjorde, straks man kom ind. Set her oppefra er den smalle endevæg, som er belagt med bladguld, også mere acceptabel. Men man kan ikke frigøre sig fra en fornemmelse af, at indgangen oprindeligt var planlagt til at være her, og at man blot har blændet en åbning. Man fornemmer, at det ikke har været nemt at indrette disse rum.

Der er imidlertid en velgørende ro i foyeren. Farverne er velafstemte, belysningen er behagelig, der er en fortræffelig ventilation - og så er der god plads selv når der er mange mennesker. Man kan frit spadsere omkring, og fra broen over trappen kan man se ned i vestibulen med guldvæggen. Denne del af forrummene går gennem begge etager.

Fra foyeren sider fører trapper op til salen, hvor man også kommer ind fra siderne. Hvis man kommer ind ad en af dørene nærmest lærredet – det kan jo godt prøve, selv om man ikke vil sidde på en af de forreste rækker – så får man straks et meget stærkt indtryk af rummet. Det er et meget stort rum, der er 1521 pladser, og det breder sig ud bagtil i samme vifteform som foyeren under salen. Kommer man tilmed lidt tidligt, så er der fuldt lys, og ikke sidder for mange, har man den fulde glæde af farverne på stolerækkerne, der varierer fra mørk rød på de forreste til en orangerød på de bagerste.
 
Læs mere her:

Imperial Bio

Internet link:

Imperial Bio
Ved Vesterport 4
1612 København V

 
Tegningen i 1:200 viser opstalt af en af sidevæggene. Man ser også snit i de foldede loftsplader.

Det kraftige lyse bånd i hele bagvæggens bredde, der springer frem som en art balkon med operatørrummene, holder med sin spændstige bue hele rummet fast. Hele loftets flade er dækket af foldede plader, der er udført af kasser af aluminium. Da loftet er køleloft, skal kassetterne slutte lufttæt, de er derfor skruet sammen og fuget med secomastic. Kassetterne er malet dyb turkisblå. De store belysningsarmaturer på sidevæggene, der nærmest ligner totempæle, er ligeledes udført i aluminium, der er varmeforgyldt. De indeholder salens egentlige almenbelysning samt effekthøjttalere. Der er ingen belysningsarmaturer i loftet. Sidevæggene er beklædt med en ny amerikansk vægplade, Travertone, med en struktur omtrent som Travertin og gode akustiske egenskaber. Disse plader er hvide, men farves gullige af lyset. Væggene er dog op til overkant beklædt med asbestoluxplader, der er malet hvide. Det store fortæppe er af gråt uldspind

Også i salen er der en forbavsende god ventilation. Luften er sval og behagelig, når dertil kommer at stolene er gode og der er god plads mellem rækkerne og en konstant sigtforskydning på 15 cm, som giver godt syn fra alle pladser, kan man med sindsro købe billetter selv til en helaftensfilm.

Imperial biografen er et godt eksempel på, at dygtigt og omhyggeligt arbejde med indretningen kan gøre selv uheldigt formede rum særdeles behagelige og smukke.
 
 

Imperial Bio, København

 
Stolene i salen er tegnet specielt til Imperial bio af arkitekterne. De er udført med stel af stål, der er omlakeret, og de er samlet med Unbrako skruer. Hver enkelt stol er med en stor flange skruet til gulvet. Tegningen i mål 1:10 viser front, side og plan af stol.

Arkitekter: Jørgen Høj og Svend Åge Madsen, MAA
Administrerende direktør for byggeriet: Landsretsagfører C E Jensen
Bygningsarkitekt: Otto Frankild, MAA (Fratrådt i april 1960)
Bygningskonduktør: Jørgen Buschardt, MAA
Rådgivende ingeniører: T. Østrem, m.ing., Ax. M. Knudsen & S. L. Sørensen m.ing., Birch & Krogboe, m.ing.f.

Håndværkere og leverandører:

Murerarbejde: Ejn. Honore
Tømrerarbejde: Julius P. Hansen
Snedkerarbejde: Lützhøft Christiansen
Smedearbejde: H P Sørensen
Malerarbejde: Jens Hansen & Søn (v. Alb. Hansen)
Blikkenslagerarbejde: Kjeld Christiansen
Elinstallationer, skiltning samt belysning: Semler & Matthiassen
Glarmesterarbejde: K. Guhles Eftf. (Johs. Søndergaard Hansen)
Ventilation, loft i sal samt belysning i sal: G-W Ventilation A/S
Køleanlæg: Evercold
Kinoteknik: Bang & Olufsen
Montering: Biografstole, gulvtæpper, linoleum, scenetæpper og møbler: Crome & Goldschmidt A/S
Billetsystem: Gutenberghus
Blomster: Royal Blomster, SAS Huset
 
Billedtekster

Den smalle ende af Imperial bio's vestibule, der her går i to etagers højde

Trappen fra vestibulen op til den højere liggende og bredere foyer

På denne side ses trappen mellem foyerens to dele. Herover selve den store foyer på 1. etage. I braggrunden en af trapperne, der fører op til biografsalen.

Udsnit af bagvæggen med siddepladser. På billedet øverst ses yderst til højre en af garderoberne. På billedet nederst ses baren, hvor der i sær i pauserne under helaftensfilm er stor søgning.

Lyset i amaturene på sidevæggene neddæmpes trinløst begyndene nærmest lærredet og afsluttende bagerst i salen. Skærmene er udført i aluminium og varmeforgyldt.

Operatørrummet er bygget ud som en balkon under loftet langs hele bagvæggen. Forsiden af denne balkon giver en markant linievirkning, der tydeligt beskriver rummets bredde.
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret onsdag, 08 januar 2025 11:29:44