biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Metropol-Teater / Metropol Lysbilled-Teater / Metropol Kino-Teater / Metropol-Biografen / Biografen, Aabenraa

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 01.05.2023
Metropol-Teater Aabenraa 30. april 1914

Metropol-Teater / Metropol Lysbilled-Teater / Metropol Kino-Teater / Metropol-Biografen / Biografen
Storegade 35

Åbnet 26. april 1914

Ny sal:
Åbnet 1. november 1923
Lukket 31. marts 1963

Søndag den 26. april 1914 kl. 15 åbner Christian Gunnersen fra Flensborg Metropol-Teater på Storegade (der alle dage annonceres som Storetorv) med 138 pladser. Kolosseum bag Storetorv 2 skråt ovre på den anden side er et par måneder forinden ophørt med sine forestillinger. En sal lige ved siden af omme bag nr. 33 havde indtil 1911 også kortvarigt fungeret som biograf, men var nu indrettet til forretning. Storegade 35 er opført i 1848 og tilhører købmand Hans Danielsen, der bor med sin familie på forhusets 1. sal.

Det nye biograflokale er kun halvt så stort som det i Kolosseum og var ikke en sal, men en butik i venstre side af forhuset, der var bygget om, ligesom man havde gjort i biografernes barndom få år forinden. Der er indgang midt i bygningen, mens vinduerne til venstre ud mod gaden nu er fyldt med plakater og billeder. Ligesom i byens allerførste Kosmorama på Storegade 27 og Stadt Hamborg i nr. 33 er der slet ingen foyer. Man køber sin billet inde i salen lige indenfor døren. Rummet har endda har to søjler placeret i lokalet, så udsynet kan næppe have været særlig godt alle steder. Bagtil var huset udvidet med en lille tilbygning, hvor der blev plads til operatørrum i den ene side.

Første program består af ”Midt iblandt vilde dyr”, ”Tigerkatten”, ”Indianerens ære”, ”Den pantsatte brud”, ”Hotel som husvært” og en illustreret ugerevy. Der er uafbrudt forestilling fra kl. 15 til 23 og på hverdage fra kl. 16 til 23 med nyt program hver tirsdag og fredag. Der var så godt som altid stuvende fuldt og folk stod ofte i kø ude på gaden for at komme ind. Efterhånden droppes eftermiddagsforestillingerne på hverdage. Uledsagede børn var generelt ikke velkomne gæster i det sønderjyske og for børn under seks år var en biografoplevelse helt forbuden frugt.
 
Læs mere her:

Kosmorama (1907)
Kosmorama (1908)
Kolosseum
Hotel Stadt Hamborg – Teater med Levende Billeder
Germania-Lichtspiele (Germania-Lysbilleder) / Johannsen’s Kino-Teater / U.T.-Lichtspiele (U.T.-Lysbilleder) / U.T.
Theatret (Stadt Theater) / Teatret / Theater-Bio
Aabenraa Teater / Kino-Teatret / Kino / Kinorama
Biografen – Folkehjem

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Metropol-Teater Aabenraa 1914

Metropol-Teater er ved åbningen på tyske hænder og fem dage senere åbner endnu en tysk drevet biograf på Nygade. Metropol bliver dansk, da husets ejer overtager driften i december 1914 og herefter viderefører stedet som Metropol Kino-Teater fremfor det ’Metropol Lysbilled-Teater’, man hidtil kunne støde på i de danske annoncer. Lokalet pudses op og gøres mere bekvemmeligt i forhold til stolenes placering, hvilket reducerer sædeantallet til 132. Hans Danielsen lover herefter ’hyggelig charme’ og erklærer eksempelvis ved genforeningen i 1920, at det er ’en selvfølgelig kær og national pligt at spille danske film.’ På dette tidspunkt handlede lysbilledteatret i Nygade trods genforeningen fortsat udelukkende med tyske distributører.

Fra 1922 droppes endegyldigt ’teater’-tilføjelsen og kaldes herefter Metropol-Biografen på fornyet bevilling til Danielsen. Året efter er det Metropol, der forsvinder, da der bygges en helt ny biografsal omme bagved med 268 pladser. De gamle skillerum bliver etableret stort set, som lokalet så ud, før biografen flyttede ind og får nu i stedet den længe savnede foyer, hvor der hidtil havde været forevisningslokale. Indgangen rykkes over i de to tidligere udstillingsvinduer bag lærredet.

Den nye sal vender den modsatte vej med operatørrummet praktisk indrettet i forlængelse af privaten med adgang henover en altan. Foran scenen indrettes en lille orkestergrav, mens der usædvanligt nok placeres toiletter i en gammel pakhusbygning for enden med adgang direkte fra salen på hver side af prosceniet. Salens vægge er dekoreret med tapetmønster. Det er arkitekt Jep Fink, der forestår forandringerne.

På grund af murerstrejke og manglende godkendelser af byggeriet forsinkes indvielsen knap tre måneder til den 1. november 1923. Aabenraa har på dette tidspunkt været helt uden fast biograf i et halvt år. Man går nu blot i ’Biografen’ her på Storegade, mens Aabenraa Teater, den nye, kæmpestore teaterbiograf, der indvies måneden derpå i Havnegade, i folkemunde bliver ’Teatret’ ligesom det foregående Stadt Theater i Vestergade og siden helt officielt ’Kino-Teatret’. Der viser sig rigeligt publikum til dem begge.

Første nye program for ’det biografelskende publikum på Storegade’ er et dobbeltprogram bestående af forfilmsfarcen ”Det forrykte hus” med Roscoe ’Fatty’ Arbuckle og Buster Keaton samt ”Dødskløften” med Lya de Putti. Da Hans Danielsen dør i 1928, overgår bevillingen til fru Clarisse Danielsen.
 
 
Metropol-Teater Aabenraa i snit 1914

Allerede de første måneder af 1930 holdt tonefilmen sit indtog i Aabenraa, her i Kino med et anlæg til 20.000 kroner af danske Petersen & Poulsen, som dog allerede i sommeren 1935 erstattes af et helt nyt anlæg fra Klangfilm, mens salen ved samme lejlighed forskønnes i smukke, grønne farver, hvor væggene nu er pyntet op med Linestra-lamper, der giver et gyldent skær.

I 1939 blev facaden forandret med ny indgangsportal, mens salen nåede op på 292 pladser, da man flyttede lærredet to meter ind i bagbygningen og samtidig udvidede toiletforholdene. Der indlægges i øvrigt centralvarme overalt. Efter nogen tovtrækkeri får man tilmed lov til at inddrage et stykke af foyeren i det oprindelige biograflokale, hvorefter der kan sidde 336. Biografen fortsætter med at vise et ofte ganske udsøgt program. Mange af de mere kunstneriske titler går tilmed rigtig godt; særligt under krigen, hvor der var publikum til næsten alt.

Efter Clarisse Danielsens død i august 1948 bliver datteren Andrea Jerndal ny direktrice fra februar 1949. I juli 1956 udskiftes træstolene med 300 lækkert polstrede modeller, mens der i operatørrummet kommer nye kinomaskiner fra Kalee i forbindelse med CinemaScope. Et nyt fortæppe foran det nu bredere lærred blev betjent ved håndkraft via snoretræk fra operatørrummet, men så i december dør også fru Jerndal blot 58 år gammel.

Sønnen, grosserer Carl Danielsen lægger naturligvis straks billet ind på en fornyet bevilling til familien, som netop har investeret i ombygning, men må i juli 1957 se denne blive tildelt tidligere højskoleforstander og forfatter Christian Carl Demuth. Danielsen var forståeligt nok dybt skuffet. Som modsvar over de manglende indtægter, følte han sig nødsaget til at hæve huslejen med 33% for den biografbygning, man fortsat ejede, hvilket til en begyndelsen fik Demuth til at overveje, om han kunne flyttes andetsteds hen. Det lykkedes dog at nå til enighed – for en stund.

Demuths egen stjernestund når han i 1961, da dronning Ingrid med prinsefølge aflagde Biografen besøg til Melina Mercouri i ”Aldrig om søndagen”. Mens Biografen fortsat går godt, kigger Carl Danielsen sig længe om efter eventuelle købere, der kan sikre en højere husleje end den, man kan opkræve hos Demuth. En sådan finder han allerede i foråret 1962, men kunne da ikke få lov at bygge om. Sidst på året bliver Demuth imidlertid opsagt, da Irma nu har købt bygningen. Mens de venter på ombygningstilladelse, får Demuth forhandlet en kort forlængelse på plads til den 1. april 1963, mens han med lys og lygte leder efter et egnet lokale. Han ender med at finde et nyt hjem for Biografen i Sprogforeningens Folkehjem på Haderslevvej, der i sædeantal kunne matche Storegade, men helt uden Biografens charme og form. Sidste forestilling den 31. marts 1963 på den gamle adresse bød på Harold Lloyd i ”Hele verden ler”. Mere vemodigt skulle det altså heller ikke være. 416 gæster overværede de sidste to forestillinger om søndagen, hvor der blev taget ordentlig afsked ved en reception.

Stolene blev solgt til Kino-Teatet, mens filmmaskinerne blev stående i operatørrummet, inden de kunne flyttes over til Folkehjem. I mellemtiden var bygningsarbejderne godt i gang med at omdanne salen til selvbetjeningsforretning, Irma-kædens allerførste biograffrø. Supermarkedet kunne allerede åbne den 22. maj 1963 med et gulv så skrånende, at man efter sigende skulle passe på ikke at slippe indkøbsvognen. Det var nok ikke helt så galt, som det ville være gået for sig i Rundetårn, hvis Nettos aprilspøg om at indrette supermarked her mange år senere var blevet til virkelighed.

I 2023 forsvinder Irma som navn for Coops supermarkedskæde på Sjælland, der endte med at omfatte rigtig mange biografer i Københavnsområdet, men allerede 50 år forinden havde man skilt sig af med samtlige supermarkeder i Sønderjylland; således også den gamle biograf her i Aabenraa, der endte med at blive sportsforretning.

• Gå til Kosmorama (1907)
• Gå til Kosmorama (1908)
• Gå til Kolosseum
• Gå til Hotel Stadt Hamborg – Teater med Levende Billeder
• Gå til Germania-Lichtspiele (Germania-Lysbilleder) / Johannsen’s Kino-Teater / U.T.-Lichtspiele (U.T.-Lysbilleder) / U.T.
• Gå til Theatret (Stadt Theater) / Teatret / Theater-Bio
• Gå til Aabenraa Teater / Kino-Teatret / Kino / Kinorama
• Gå til Biografen – Folkehjem
 
 
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om De Gamle Biografer i Aabenraa
 
 
  
  

• Gå til
Metropol-Teater / Metropol Lysbilled-Teater / Metropol Kino-Teater / Metropol-Biografen / Biografen
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 08-03-2024