biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Theatret (Stadt Theater) / Teatret / Theater-Bio, Aabenraa

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 14.04.2023
Stadt Theater postkort 1916

Theatret (Stadt Theater) / Teatret / Theater-Bio
Vestergade 11

Åbnet 10. juni 1920
Lukket 12. april 1922

Genåbnet 16. oktober 1977
Lukket 4. september 1982

Et ældre hus i Vestergade blev i 1860 indrettet som gæstgiveri med en mindre sal bagved, hvor der som ’Theatret i Aabenraa’ eller på tysk ’Stadt Theater’ blev opført sporadiske forestillinger. Fra 1867 benævnes stedet også som Thalia-Teatret. I 1875 udvides salen til en regulær balsal i elegant udsmykning og kaldes nu mere sofistikeret ’Salon de Thalia’, der med siddepladser kan rumme 270 gæster. Endnu en ombygning finder sted i 1893, hvor der kommer balustrade rundt om en række logepladser på en tresidet balkon med plads til yderligere 56 gæster, i alt 326 nu på nummererede stole. Under de dyre logepladser på ’galleriet’ er man placeret ’parterre’. De franske fornemmelser forsvinder i 1895, hvor en fest i april var blevet aflyst, da angiveligt ingen tilskuere mødte op. Mange år senere fjernes logepladserne langs siderne, mens balkonen bagtil udvides til fire smalle rækker med 65 pladser.

Fra 1897 benyttes Theatret nu også til noget helt nyt: Fra fredag den 2. april og følgende dage præsenteres ’Kinetografen’ med levende billeder drevet ved håndkraft og ’toner fra verdens bedste fonograf’, forløberen for grammofonen, begge dele opfundet af Thomas Edison. Fra onsdag den 21. september er der henover fem dage ’Theater med levende fotografier’ ved L. Herwig, som præsenterer franske Clêment & Gilmers Vitagraph. Også her er der tale om et primitivt indrettet men dog velfungerende filmapparat. Andre steder i byen vises tilsvarende levende fotografier, uden der her er tale om film. Herwig vender tilbage flere gange siden med sin nye Kinematograf, fra søndag den 2. december 1900 ved Edisons franske kollegaer, brødrene Auguste og Louis Lumière samt filmklip fra Verdensudstillingen i Paris foruden ”Kinatogtet”, ”Hjortejagten” og det komiske indslag ”Trylletheatret”. Atter nyt program forevises fra den 10. februar 1903 nu med primært tyske indslag fra Berlin og komisk cigarføring. Hvor billetprisen hidtil var den dobbelte på galleriet, forholder det sig nu omvendt.
 
Læs mere her:

Kosmorama (1907)
Kosmorama (1908)
Kolosseum
Hotel Stadt Hamborg – Teater med Levende Billeder
Metropol-Teater / Metropol Lysbilled-Teater / Metropol Kino-Teater / Metropol-Biografen / Biografen
Germania-Lichtspiele (Germania-Lysbilleder) / Johannsen’s Kino-Teater / U.T.-Lichtspiele (U.T.-Lysbilleder) / U.T.
Aabenraa Teater / Kino-Teatret / Kino / Kinorama
Biografen – Folkehjem
Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Stadt-Theater-Apenrade

I 1908 opføres et større scenerum, hvorved antallet af teaterforestillinger intensiveres. Filmforevisningerne gentages fra tid til anden, bl.a. i januar 1909 nu ved Sands Kinematograf henover to spilledage. Byens Kosmorama fra 1907 flytter efterhånden blot sine forestillinger rundt i byen som en slags rejsebiograf og benytter således en periode Stadt Theater, før direktør Lübbert her i Westerstrasse selv begynder at stå for filmforevisningerne. Han købte i juli 1919 Johanssen’s Kino-Teater i Nygade, som han omdøbte til U.T.-Lichtspiele, mens han endnu fortsat driver Stadt Theater og hotellet.
 
 
Stadt Theater med angivelse af opr. sal, udvidelse i 1875 og scenetilbygning i 1908

Efter genforeningen sælger Lübbert i foråret 1920 Theater Hotel med sal til nye danske ejere, et konsortium med Haderslevs borgmester i spidsen, som indretter permanent biograf. Før ombygningen af huset er helt tilendebragt, tyvstartes den 10. juni 1920 med Jack Holt i ”Præriens moral” samt ”Boksernes konge” foruden kortfilmsfarcen ”Hvedebrødsdage uden hvedebrød”. Søndag den 27. juni er der officiel indvielse med Lars Hanson i ”Den blodrøde blomst”, hvor politiet måtte holde horder af tililende gæster i skak, da der slet ikke var plads til dem alle. En genoptagelse af det svenske succesdrama var naturligvis påtvunget og selveste genforeningen foreviget på film var fra 14. august 1920 endnu en billedkavalkade, man slet ikke kunne misse. En af de store film var efterfølgende Carl Th. Dreyers ”Blade af Satans bog”. Stadsteatret har på dette tidspunkt en ny, selvstændig indgang fra forhusets højre side. Det tyske islæt fornægter sig aldrig, selvom der nu primært annonceres som ’Teatret’.

Biografdriften blev varetaget af hr. Bendix og Nielsen fra København, der siden også overtager bevillingen til U.T. De kunne kun få lov at vise film ét sted ad gangen, så i 1921 vises skiftevis film det ene og det andet sted. De satsede på U.T. som den foretrukne biograf, der nu blev moderniseret i september samme år, mens Teatret ville hellige sig de skrå brædder, men ak. Natten efter sidste penselstrøg var sat, brændte U.T. og så havde man kun Teatret tilbage. Herudover kunne biografgæster fortsat fornøje sig i Metropol på Storegade, der i en helt ny sal fra november 1923 blot hed Biografen, mens Aabenraa Teater ligeledes som biograf kommer til halvanden måned senere i Havnegade, den nuværende H.P. Hanssens Gade.

Allerede pr. 2. maj 1922 var Teatret på Vestergade solgt tilbage til tyskerne, hvor Foreningen Deutsches Haus nu atter kaldte den genvundne bygning ved sit gamle tyske teaternavn. En fornyet dansk tilladelse til biografvirksomhed opnår hverken dette teater eller øvrige tysksindede parter. I ’fortyskningsorganet’ Apenrader Tageblatt, som én kommenterede det, kunne man i vrede vendinger i foråret 1923 læse om den nye biograf- og teaterbevilling, der via Justitsministeriet var tildelt (danske) løjtnant A.P. Andersen, der herefter opførte den nye, store teaterbiograf i Havnegade ’uden byrådet overhovedet var blevet hørt i sagen’. Det var ellers kutyme i provinsen.
 
 
Stadt Theater under 2. verdenskrig. Foto: Originalerne ligger på det tyske mindretals arkiv i Vestergade, Aabenraa

Under 2. verdenskrig blev Stadt Theater til nazibule med restaurant og levende underholdning omkranset af hagekors. Efter krigen blev huset som passende straf til Hotel Monty og benyttet som indkvartering for de allierede styrker. I 1949 vendte Teaterhotellet tilbage som det officielle, pæredanske navn.

Fra 1954 bliver kro- og restaurationsdriften udvidet med nye selskabslokaler og er nu atter et tysk drevet Theater-Hotel med Flensborg Theater som aktør på scenen. Antallet af værelser blev i samme forbindelse reduceret for i 1969 at ende på blot fem lettere renoverede dobbeltværelser. I 1960 blev hotellets restaurant og front bygget om, mens det i 1966 var salens indgangsparti på siden, der blev moderniseret, hvor der nu skabes gennemgang til forhallen via det gamle garderoberum, således nu med indgang til salen som i gamle dage. På dette tidspunkt lå skitser til et helt moderne hotel, der også involverede salsbygningen forandret til tre etager, men dette projekt blev ikke realiseret.
 
 
Stadt Theater med galleri

I 1970 er hotellet endnu en gang kommet på danske hænder, hvor man er tæt på at opgive teaterdriften, der på dette tidspunkt blot udgøres af blot omkring 14 vinterhalvårlige forestillinger foranlediget af en tysk kulturorganisation, hvor der ved hver eneste visning fortsat krævedes brandvagt bestående af både brandmester og to menige brandmænd. Der var på dette tidspunkt 269 stole på gulvet samt de 65 på balkonen, i alt 334 pladser. Bygningen ejes i 1974 af Lejf Hanrat fra Bajstrup Kro, der nu har lukket restauranten og en række af de tidligere selskabslokaler, mens krostuen og resten af huset forfalder. Klientellet var heller ikke, hvad det havde været. Krostuen blev i folkemunde omtalt som ’Gummicellen’ eller ’Revolvercaféen’, efter en gæst havde truet en servitrice med en pistol.

Ejeren koncentrerer sig i stedet primært om sit nyerhvervede Hotel Royal på Nørretorv, mens teatersalen i 1977 udlejes til Finn Sønderlyng fra Toofa Film med tanke på atter at indrette den som biograf. Sidefacaden pyntes op med lysende ’Theater Bio’-skilt på fortovet ud mod gaden, der peger ind mod herlighederne. Operatørrummet var der ikke blevet rørt ved i alle de mellemliggende år bortset fra, de gamle filmmaskiner for længst var fjernet. Nu snurrer nye maskiner atter i det gamle rum.

Ved en kraftig reduktion af sædeantallet, lykkes det at slippe af med den oldgamle brandmands-forordning. Med mindst tre meters fri passage fra scene og bagvæg og ekstra midtergang kunne man genåbne med 164 pladser, hvor der nu tilmed vist nok var skabt en hældning på de bagerste rækker. Balkonen blev ikke længere benyttet, officielt i hvert fald.

Genåbningen fandt sted søndag den 16. oktober 1977 – altså mere end 55 år siden, der sidst havde været vist film. Programmet bestod af Lau Lauritzens ”Barken Margrethe af Danmark” kl. 15 og Richard Burton i ”Den 5. offensiv” kl. 19 og 21.

Svend Erik Nyborg fra Kino Ejby overtager ledelsen i 1979, men har ligesom Sønderlyng svært ved at få de samme ’gode’ film, der til stadighed tilbydes Kino i H.P. Hanssens Gade. Man måtte nøjes med kulørte film fra de mindre distributører samt repriser og særligt ældre James Bond-film, der gentagne gange trak rigtig mange til.

I den forbindelse er det jo ret sigende, at Svend Erik Nyborg så takker nej til at vise Sønderlyngs ”The Bermuda Triangle”, som i stedet tilbydes Kino, der omvendt takker ja og får succes med den. På et tidspunkt begyndte pornofilmene at fylde til den sene aftenforestilling, men det hjalp ikke tilstrækkeligt på omsætningen. I maj 1981 overtages hele huset af Brian C. Jensen, men den 4. september 1982 spillede Theater-Bio sit sidste program, en efterligning af ”Den blå lagune” med titlen ”Paradiset”. Siden blev der ikke vist flere film her i Vestergade.

Hotellet blev også lukket og omdannet til beboelse, klinik og kontorer. Engang var Vestergade en travl handelsgade, men i 1980’erne måtte stribevis af bygninger lade livet i forbindelse med byfornyelse. I 1990 ansøges om tilladelse til at åbne ny danserestaurant og minderne fra 1893 piblede atter frem, men lokalet forandredes ikke og stod i årevis tomt. Salen er øjensynligt aldrig blevet etageadskilt, men blev fra omkring 2000 benyttet som kontor, hvor der var åbnet op med vinduer på højre side.

• Gå til Kosmorama (1907)
• Gå til Kosmorama (1908)
• Gå til Kolosseum
• Gå til Hotel Stadt Hamborg – Teater med Levende Billeder
• Gå til Metropol-Teater / Metropol Lysbilled-Teater / Metropol Kino-Teater / Metropol-Biografen / Biografen
• Gå til Germania-Lichtspiele (Germania-Lysbilleder) / Johannsen’s Kino-Teater / U.T.-Lichtspiele (U.T.-Lysbilleder) / U.T.
• Gå til Aabenraa Teater / Kino-Teatret / Kino / Kinorama
• Gå til Biografen – Folkehjem
 
 
Stadt Theater i 1908

 
 
Theater Bio
 
 
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om De Gamle Biografer i Aabenraa
 
 
   
   

• Gå til
Theatret (Stadt Theater) / Teatret / Theater-Bio
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 01-01-2024