biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Glumsø Bio

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Kaare Kronbach Dato: 24. marts 2006
Biografen i Glumsø. Foto: Jan Kronbach-Andersen

Huset er malet af den lokale kunstner, Ulrich Røssing.

Riffe-grafen eller slaveri.

En helt igennem subjektiv film beretning. Om det lige er historisk korrekt skal jeg ikke kunne sige, men det er egentligt utroligt, at man kan føle sig så knyttet til et sted. Jeg mener det er jo kun en "bygning", og dog når jeg ser på de oplevelser stedet har givet, så er det på mange måder uundværligt. Nu kanjeg ikke tillade mig, at skrue tiden så langt tilbage, men "dengang" for en 15-20 år siden, der reddede Glumsø Biograf flere gange mig. Der er først og fremmest 2 ting, som har sat sig sine spor for eftertiden: det er selvfølgelig "filmens magiske verden", hvor jeg som knægt var med min far nede og "vise film", og så er det en koncert, som fik mig til, at sige: ok det kan godt være, at jeg ikke bliver så god, men jeg villære at spille Fender Bass! Det var et band (Etufo, med Bjarke Falgren i front), der spillede så huset svingede. Hvilken film der lige kan siges at have været "den" afgørende ved jeg ikke, der har været alt fra diverse Disney tegnefilm til "The Bodyguard", hvor Kevin Costner skyder efter lyden i sneen over "Blå", "Hvid", "Rød" af Kieslovski. Men jeg kan huske det lige så meget var operatørrummet og dette her store apparat, som var sagen.

Jeg hadede Glumsø skole og det meste, der havde med den at gøre, men når man kunne stå oppe i operatørrummet og se på de andre, der skulle ind og se film, så blev man pludselig ikke mødt af nedværdigende blikke, og skolen var langt langt væk. Til Glumsø Bio hørte biografgruppen, der bestod af mange forskellige mennesker. "Poul formand", "Gøglerne" og "sure Henrik". .' Her var også en del jævnaldrende børn. Så var der nogle møder o. lign. hvor alle hjalp til med, at renovere ex. gulvet eller gøre udenoms arealerne ryddelige. (Der har været minigolfbane på grunden og is-hus ovre hos Gøglerne nogle år, som de altid initiativrige og ,,' engagerede/opmærksomme Jørgen Kvist & Gudrun Corth fik stablet på benene). Jeg kan huske vi børn skulle se, hvem der "turde" kravle længst ind under gulvet for, at nå enden, hvor man næsten sad fast. Det var meget mørkt, og lidt uhyggeligt. Vi var vel en 7 -10 stykker, og det var også os, der startede den nu traditionelle sodavandsdiskotek. Så stod vi i flere timer og pustede balloner, som blev lagt i et stort net, og hængt under loftet. Stor succes da de blev givet fri!

Hvis der skulle være en læser eller to, der har kørt igennem Glumsø etc. Så vil man nok ikke bide meget mærke til byen. Ja lige med undtagelse af Wengbergs møbler, så er der ikke meget at se på, hvis man skulle være af den type, der synes det er noget at se på!? Ja, jeg vil heller ikke sige, at Glumsø er stedet, hvor der ellers sker så meget, men tag så lige ned og mærk stemningen i biffen. Udefra er det ikke så prangende, men af en eller anden grund har rummet en fed atmosfære. Hvilket også mange kunstnere igennem tiden har sagt-

Set ud fra et "lidt nørdet" biograf perspektiv med hensyn til projektionens kvalitet, så er forholdene i dag ikke optimale for film - dog skal det siges, at der indenfor det seneste år er sket en del. Der er for meget refleksion afbåde lys & lyd fra det scenegulv, der er bygget foran lærredet/scenen. Ligesom sidevæggene har en masse billedrammer, der også reflekterer lyset betragteligt. Kinomaskinen (i øvrigt en sammenbygget Bauer U5R/U4?) har som så mange andre mindre provins biografer set bedre dage og så videre. Den øverste delligner en U4, men soklen er fra U5R, og den kan reversere.

Lyden er dog ok med på noderne. Det er godt nok kun Dolby CP45 med SR lyd (altså minus Digital halløj her - mere Vintage), det er dog JBL speakers med 3 stk. Electro- Voice CPS 1 amps, der leverer en udmærket lyd til prisen. De vejer 15 kg stk. og er opgivet til 2 x 230 watt rms 20-20 KHz i 8 ohm. Man kan så indvende, at front højttalerne desværre ikke er placerede bagved lærredet. Mgode grunde, men det er nu lidt "wirdo". I dag er der plads til 50 siddende publikummer plus baren, hvor man også kan se filmen fra (i øvrigt med DK's vel nok eneste biograf-stole-sæder med plads til en full-size pizza på bordet)!? - Ok det er så cafe borde.

Jeg må i denne forbindelse hellere lige sige, at selve salen er i samme rum som baren!? Lærredet er i øvrigt ikke et "ægte" et, men en hvidmalet "buet" væg! Kinomaskinen står ej i dead-center, men nogle meter til venstre herfor da "foyen" eller rettere indgangen (meget bette en) har æren af, at være i centrum.

Loftet, lærredet, og bagvæggen er altså alle lidt afrundet, og især tillive Jazz etc. (læs. Kontrabas) er det akustisk virkeligt fedt, og var det ikke fordi rummet også skal bruges til andre formål end lige filmvisning (man må jo prøve at overleve), så giver bygningen på trods afsin alder en meget indlevende filmoplevelse!? Der er også mange (af det lidt mere modne publikum), der bare tager derned for, at få en flaske vin, og når så, de er, der alligevel kan man jo lige tage en film med!? Nu håber jeg ikke der er alt for mange der er blevet voldsomt uenige med mine betragtninger. Hvis det skulle være tilfældet kunne vi måske bare få en lille debat i gang - forhåbentligt til alles bedste, og ikke mindst til bevarelsen af et enestående sted nemlig Glumsø Biografl Jeg kan nok ikke gøre mig til talsmand for alle mindre biografer (nok især udenfor København), men med udviklingen i filmbranchen generelt, så må vi erkende, at det ser mere og mere trist ud for "eksistens grundlaget for den lille biograf."

Det kan siges meget kort: "det drejer sig kun om at tjene penge 1{1 detløb, efdetKø"rtToiQenIille -provins biografer kan ikke være med.

Filmskaberne ville jo gerne have filmene på DVD samtidigt med biograf, som i USA. HVIS dette sker, som det efterhanden kommer tættere og tættere på, så er det vel nok kun de største biografer, der kan tilbyde filmvisning. Det er kun igennem meget engagerede lokalkræfter, og lokalpolitisk vilje, at biograferne kan leve. I lokal biografen er det jo netop "filmoplevelsen" der er i centrum.

* Personligt mener jeg ikke bare, at en biograf skal holdes i live, fordi den nu engang har været der siden grøn hvidkål. Men fordi de små biografer kan "noget" som alle de andre ikke kan. Det er det vi skal bevare og videregive i en bæredygtig kvalitet.

Lidt om det tekniske.

Kinomaskine: Bauer U5R/U4 35mm projektor.
Objektiver: ISCO Optics Ultra MC
Lyd: Dolby CP45 Processor, Dolby SR surround.
Amps: Electro- Voice CPS-1 , 3 stk.
Højttalere: JBL EON1500, JBL 3310, JBL ? Sub.
Lærred: Buet væg. 2,5 x 6m i CMS, 2,5 x 4,35m WS.
Nuværende billetpris: Ca. 40,- dkr.
Siddepladser: 50 biografstole + ca. 5 cafeborde/lO stole.
Bar: Custom made by "Bio-gruppen".
Loft: buet og malet med himlens stjerner.
Yderligere info: Tjek "Glumsø Biograf & Kulturhus" af Jan Kronbach-Andersen.

Cheers, have fun.

Kaare Lundsgaard Kronbach- Andersen

* Det er jo også oplevelsen man kommer for, at få med i en stor "fed" biograf, men i mange små biografer skal vi være glad for, hvis der kommer 50 mennesker! Det giver intimitet og hygge på en anden måde end i f.eks Imperial med 1102 pladser og alt i teknik!? (Der indiskutabelt er DK's bedste sal). Altså i den lille biograf ved vi godt, der ikke kan tjenes på det, så jeg tror, der bliver "hygget" mere om publikum, og jeg ville ønske, at der var flere, der ville sætte større pris på det end lige, at se en film på premiere dagen.
 
Læs mere her:

Glumsø Bio og Kulturhus

Biografer på biografmuseet.dk

Biograferne i København 1904 – 2020

København Omegn Biografer

Biografmuseet.dk's liste over alle biografer i Danmark

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Biografpremierer i Danmark 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

Hvad CinemaScope Byder på

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Hvad er VistaVision?

Biografmuseets biografhistoriske kalender. Vigtige datoer og begivenheder i biografhistorien
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:16:48