biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

IMAX og Planetariet fejrer 27 års fødselsdag i København
Tycho Brahe Planetarium og OMNIMAX teater åbnede i 1989

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 02.11.2016
Tycho Brahe Planetarium og OMNIMAX Teater. Klik på billedet, for at se en forstørrelse

Tycho Brahe Planetarium og Omnimaxteater fejrede sin 27 års fødselsdag tirsdag den 1. november 2016 på en mørk og tør novemberaften.

Fødselsdagsbarnet blev fejret med en visning af Planetariet's største filmsuccess, nemlig "Cosmic Voyage" med dansk tale af Nis Bank-Mikkelsen. Forestillingen tiltrak mere end 70 gæster, deriblandt flere gæster fra Sverige, der havde taget turen over Øresund for at opleve denne unikke 7OMM attraktion.

• Gå til galleriet: IMAX i København. Tycho Brahe Planetarium's 27 års fødselsdag
 
Læs mere her:

Galleri: IMAX i København. Tycho Brahe Planetarium's 27 års fødselsdag

PDF: "Cosmic Voyage" Production Information

Tycho Brahe Planetarium og Omnimaxteater

IMAX Biografer i Skandinavien

Hvordan kan det være IMAX, hvis det er digitalt?

Internet link:

Planetariets Cheftekniker gennem 21 år, Jacob Sørensen forklarer IMAX teknikken.

Cheftekniker Jacob Sørensen bød publikum velkommen med et kort 15 minutters foredrag om IMAX filmteknikken og Planetariets historie.

Planetariet åbnede 1. november 1989, som en af de første IMAX biografer i hele Nordeuropa. På den tid var der ikke mange biografer af den slags, og de nærmeste lå i Paris, Haag og Bradford. Planetariet har omkring 270 siddepladser og Danmarks absolut største biograflærred på hele 1000 kvadratmeter. Heraf bruges de ca 850 til at vise IMAX film på.
 
 
Publikum oplever IMAX som at være med i filmen. Det er som at sidde på en bjergside og kikke på udsigten når man ser Omnimax film.

Jacob fortalte, at "Cosmic Voyage" havde premiere i 1997, og blev vist i 13 år. Tre 7OMM kopier er blev slidt op, og den kopi vi så, bar også præg af mange kørsler, med en del støv på det store billede.

Ikke destomindre var billedet utrolig flot og detaljerigt, og man kunne igen glæde sig over hvordan rigtig film ser ud på det store lærred.

Jacob fortalte hvor driftsikkert IMAX teknikken er. På 27 år, er systemet brudt ned mindre end 10 gange. Og det er væsentlig mindre end den moderne digitalteknik i Planetariet, der oftere har været udsat for driftforstyrrelser.
 
 
På rumrejse med IMAX. Bemærk hvordan publikum nærmest er omsluttet af det store lærred.

I forhold til konventionelle kinomaskiner "tygger" OMNIMAX maskinen sig igennem næsten 2 meter film pr sekund. Det svarer til en hastighed på lidt over 6 kilometer i timen. Pæren til at lyse det store lærred op er på 15.000 watt og er så kraftig, at lyset i teorien kan ses fra månen.

IMAX i Planetariet er den originale udgave med analog 7OMM film og analog 6-kanal 35mm magnetlyd, som rigtigt mange sværger til. Det tager filmoperatøren 4-5 minutter at lægge filmen i maskinen, og gøre den klar til kørsel. Derefter skal maskinen løftes 2 etager op ad 2 skinner i en slags elevator, så objektivet lige akkurat stikker sin 170 graders vidvinkel ud i biografen. Det er lidt mere omstændigt end digitale forestillinger, der nærmest kører automatisk. Planetariet holder heldigvis fast i den analog 7OMM teknik så længe det er muligt at få nye 7OMM film at vise. Maskinen kører i øjeblikket kun en gang om dagen med "Vores Smukke Planet".

Jacob erkender at Planetariet ikke vinder gulmedalje med hensyn til at reklamere for sine forestillinger. Det kan være svært at finde ud af hvilke film der vises i 7OMM og hvilke der vises i digitalt. Planetariet var i den forbindelse overrasket over hvor mange, der havde købt billet til fødselsdagsforestillingen.
 
 
Close up af IMAX film. Hvert enkelt billede er 15 perforationer bredt. Det er tre gange så stort som konventionel 70mm film.

Planetariet har vist i nærheden af 70 IMAX film siden åbningen. Heraf mindst en kommerciel film af den franske instruktør Jean-Jacques Annaud. Det var "Wings of Courage" i 1996. I øjeblikket overvejer Planetariet om man skal vise Terrence Malicks flotte  filosofiske "Voyage of Time" i IMAX versionen, indtalt af Brad Pitt. Omkring jul er der atter premiere på en ny IMAX film i 7OMM.

Hovedparten af Planetariet's forestillinger er idag digitale og det har de været siden 2006. Planetariet var en af de første biografer i Danmark med Dolby's 3D digitale fremvisning, og de har vist mange IMAX film på den måde lige siden.

Særligt er naturfilm med hvaler og delfiner stadigt utroligt populære. Klassikerne med T-Rex og dinosauerfilm trækker også godt - særligt i 3D.
 
 
Jonathan Jensen med familie og Kristoffer Strömblad fra Trelleborg i Sverige foran den store IMAX maskine.

Jacob afsluttede sin intro med at give publikum et kort overblik over hvad IMAX er i forhold til den nye IMAX biograf på Fisketorvet, og (snart i) Århus. Med et glimt i øjet afsluttede han med at sige:

"Vores lærred er altså næsten fire gange større end deres - så kom ikke her!"

En herlig kommentar til den digital lillebror i Sydhavnen, som frejdigt fører sig frem med "Danmark's største lærred". Det faldt i god jord hos publikum, der morede sig kosteligt over Jacob's faktuelle bemærkning, imens de sad klar under Planetariet's totalomsluttende 850 kvadratmeter store domelærred. Jacob rundede af efter ca et kvarter, høstede et stort bifald fra de ca 70 fremmødte, og så gik filmen igang.

Vi kunne endelig hengive os til 7OMM kvalitetens knivskarpe detaljer. 36 minutter senere var det allerede slut igen og vi forlod planetariesalen for at begive os ud til vores uskarpe hverdag igen. Den unge dame blev 27, og der er forhåbentligt mange år i hende endnu. Efter filmen var der rundvisning i operatørrummet for entusiastiske IMAX fans, hvor der blev taget billeder og snakket teknik.

• Gå til galleriet: IMAX i København. Tycho Brahe Planetarium's 27 års fødselsdag
 

 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:17:17