biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Den Ultimative "Mit Afrika" Forestilling
En magisk aften med "Mit Afrika" i 70mm på Karen Blixen's græsplæne, Rungstedlund, Rungsted

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev, Open Air korrespondent Dato: 16.08.2010
Opdateret: 18.02.2023
Karen Blixen's hjem, Rungstedlund, set fra den smukke have - nu med 70mm film ved søbredden. Foto Thomas Hauerslev

Karen Blixen Museet
Rungsted Strandvej 111
2960 Rungsted Kyst

Fredag den 13. august 2010 var en heldig dag for mere end 350 gæster, der så film i Rungsted i anledning af 125 års jubilæet for Karen Blixen's fødsel. Gæsterne var mødt talstækt op i praktisk skovtursbeklædning for at se Sidney Pollack's storfilm "Mit Afrika", der også kunne fejre 25 års præmierejubilæum.

• Gå til galleri "Mit Afrika" på Karen Blixens Plæne
• Gå til PDF "Mit Afrika" open-air
• Gå til Oplev "Mit Afrika" under åben himmel på Blixens egen plæne
• Gå til Jeg havde en farm i Afrika

"Mit Afrika" blev vist som Open-Air forestilling i 70mm på et 10 meter bredt lærred på selveste Karen Blixen's egen græsplæne. Bag arrangementet stod Rungstedlundfonden, der driver Karen Blixen Museet til dagligt. Publikum medbragte selv stole og tæpper, så de kunne holde varmen under den 3½ time lange forestilling.

Forud for filmen var det gået flere måneder med planlægning, indhentning af tilladelser, sponsoraftaler, billetsalg og aftaler om fremvisning af filmen. Jeg havde på et tidligt tidspunkt snakket med Museumsinspektør Anne Sofie Tiedemann Dal og forsigtigt spurgt ind til hvordan denne forestilling skulle afvikles. Der var en håndfuld af muligheder, DVD, Blu-ray, 35mm og 70mm film. Fra mit synspunkt var 70mm jo det indelysende valg for at sikre den allerbedste kvalitet på græsplænen.

DVD og Blu-ray var udelukket, hvis kvaliteten skulle være i top. Der er heller ikke nogen 35mm film kopier i distribution længere, så den eneste mulighed var at vise 70mm filmkopien, der stammer fra danmarkspremieren i februar 1986, som distributøren UIP stadig holder i live, og tak for det.
 
Læs mere her:

Den Ultimative "Mit Afrika" Forestilling  - flere billeder

Oplev "Mit Afrika" under åben himmel på Blixens egen plæne

"Babettes Gæstebud" med Gabriel Axel

Så til Søs med Todd-AO

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Der tændes op i grillen. Foto Thomas Hauerslev

Jeg anbefalede Anne Sofie at kontakte Orla Nielsen, der er den eneste i Danmark, der har udstyr og erfaring med at vise 70mm fra bagsmækken af en lastbil. Orla har tidligere vist 70mm i DGI Byen og på Klædefabrikken i Odense, begge gange i 2000.

Annonceringen af arrangementet forgik via løbesedler som museet delte ud, museets Facebookside og endeligt via aviserne den 12. august, hvor en enkel annonce forkyndte budskabet om "Mit Afrika" i Blixen's baghave.

Billetterne blev solgt via BilletNet og kostede 85 kroner. I dagene op til denne forestilling havde arrangørerne kikket med spænding på vejrudsigten og i det mindste håbet på tørvejr. Dagen før havde det regnet temmeligt meget, så det grønne græs var stadig fugtigt.

Blixen museet's cafe havde en meget travl eftermiddag med at forberede mad til de gæster, der havde bestilt menuen denne aften. Den store grill var kørt i stilling på terassen, og imens en skøn duft af oksekød bredte sig i sommeraftenen, ankom gæsterne stille og roligt og fandt deres pladser på Rungstedlund's "savanne".

Mange havde benyttet sig at muligheden for at købe mad, og mindst lige så mange havde selv taget mad med hjemmefra som de indtog på græsplænen. Imens publikum nød solens sidste stråler på græsset, blev der åbnet champagne, vin og øl. Der var også rigelige mængder af dejlig bornholmsk fadøl, vin og sodavand til at tilfredsstille selv de mest tørstige ganer i cafeen.
 
 
Filmoperatørerne Orla Nielsen & Jørgen Carlsen med lastbilen bag dem, hvor "Mit Afrika" i 70mm skal afvikles fra. Philips DP75 70mm projektor, sørger for at de brede billeder vises i bedst tænkelig kvalitet. Maskinen stod oprindeligt i Scala i Aalborg. Foto Thomas Hauerslev

Orla Nielsen og Jørgen Carlsen fra Biffen i Aalborg ankom dagen før med højttalere, filmmaskine og 70mm film.

Det store lærred blev leveret af Jesper Meng fra Kinorevuen i Skørping. Jesper har stor erfaring i open-air biografdrift, og han leverede faktisk et helt nyt lærred til denne lejlighed. Ledninger blev trukket, højttalere placeret og lærredet blev sat op. Filmen blev spolet op, som man kalder det, og gjort klar til visning.

Kinomaskinen blev justeret lidt op i sidste øjeblik, og så var operatørteamet klar til at arbejde. I lyset af en MagLite blev filmen lagt i maskinen, xenonkolben (lyskilden) blev tændt og forstærkeren var klar til brug. Tonehovedet i maskinen var af ældre fabrikat, men kun brugt en enkelt gang for 10 år siden i DGI Byen, så det var praktisk talt, helt nyt og lige klar til at "hive" magnetlyden ud af den gamle filmstrimmel.
 
 
Johanne solgte popcorn imens hun signalerede "Bred 70mm Film" denne aften. Foto Thomas Hauerslev

Adskilige gæster kom forbi operatørrummet på ladet af varevognen og spurgte interesseret til teknikken. Mange mente at det var gammel teknik Orla havde medbragt, og at det kun eksisterede i få biografer idag. Stor var overraskelsen, da vi fortalte dem, at det skam var helt normalt filmfremviserudstyr, som de kunne finde i enhver dansk biograf. Naturligvis var det lidt usædvanligt med 70mm, men dog ikke mere, end at publikum fik stillet deres nysgerrighed.

Flere gæster spurgte om de måtte sidde lige foran vognen med filmmaskinen, og på trods af et par velmente "advarsler" om at den ville nok ville støje lidt under filmen, sad der ganske mange. Enkelte klagede over hvor meget transportøren støjede, og jeg må medgive dem, at lyden af den klikkende filmstrimmel var ganske betydelig lige foran maskinen - men det er jo betingelserne, når det foregår udendørs, på en anelse primitiv manér som det nu er ved open-air forestillinger. Det er en anden oplevelse at se film udendørs i forhold til at sidde trygt, konfortabelt og ikke mindst lunt i en biograf. Open air er mere autentisk og har et "live" præg over sig.
 
 
Line, Bettina, Hanne og Trine omkring en lækker menu af salat, kylling og brød samt vin fra Østrig. Foto Thomas Hauerslev

Lyskeglen fra Philips DP75 maskinen kastede sit fine lys fra den store filmstrimmel ud igennem sommernatten. Undervejs dansede insekterne i lyset inden det ramte lærredet i knivskarp 70mm kvalitet. Det næsten 50 år gamel Philips 110mm objektiv, som Orla anvendte denne aften, stammer oprindeligt fra Europa Bio i Aalborg. Atter blev det brugt til at vise store film på et stort lærred.

Imens vi alle ventede på at det skulle blive mørkt nok, greb Catherine Lefebvre mikrofonen omkring kl 21 og bød publikum velkommen. Hun takkede Nordea for at sponsere forestillingen, og også UIP for at stille filmen til rådighed. Og ikke mindst fik personalet og en særlig tak for den store arbejdsindsats med at stable projektet på benene. Herefter fik jeg fornøjelsen af at fortælle publikum lidt om filmen og premieren i Danmark's største biograf, Imperial Bio.

Catherine Lefebvre afsluttede introduktionen med at sige, at hun personligt ville uddele Kleenex til alle der måtte have behov herfor i filmens tredie og sørgelige sidste del, hvilket vakte begejstring og moro blandt publikum. Catherine havde hentet 3 pakker Keenex fra den lokale tankstation, og placerede dem på højttalerne. Og som Orla med et smil fortalte, at i Aalborg kaldes en køkkenrulle for en "Jysk Kleenex".
 
 
Gæsterne Mette Winther & Helle Kjeldgaard, der begge er betaget af filmen og skuespillerne, og ønskede at gå lidt i dybden med Blixen's kunst. Foto Thomas Hauerslev

Klokken kvart over ni blev lyset på lærredet slukket og forestillingen gik igang. Universal Film's logo tonede frem på lærredet, da det var nu tilstrækkeligt mørkt til at vise filmen. Imens man kunne høre den sagte hvislen af forbipasserende biler på Strandvejen, og en enkelt flyvemaskine over Øresund, tonede John Barry's musik frem fra JBL højttalerne og understøttede de fine fortekster. Lige før dagslyset forsvandt for sidste gang denne dag, kunne flere flaksende flagermus også se på David Watkins Oscarbelønnede billeder fra Afrika.

Det store flotte 70mm billede gjorde sig meget fint på lærredet. Farverne er stadig flotte og intense. Der er noget helt særligt over 70mm, der får historien til at blive mere levende.

Sammen med de dybe farver vælter alle de detaljerne frem som man hverken kan se på DVD og TV, og det gør illusionen perfekt - man ER simpelt hen på savannen i selskab med Meryl Streep og Robert Redford.

Da filmen varer 2 timer og 40 minutter er det nødvendigt at holde nogle pauser, for at skifte spoler, da der kun er een maskine at vise filmen på. Orla havde valgt at holde den første pause efter ca 30 minutters spilletid - en pause på under 4 minutter, lige lang nok til at skifte filmspole. Derefter kørte filmen i en god time til omkring kl 23, hvorefter den "rigtige" pause på 20 minutter fulgte. Samlet set kom denne pause ca 100 minutter inde i filmen. Pausen blev benyttet til at re-proviantere i cafeen, strække benene og nyde den friske og fugtige sommerluft. Ca 23:30 kørte filmen videre i endnu en times tid.
 
 
Klokken er 21:15, filmen er igang og de 350 gæster, nyder en rigtig 70mm klassiker. Foto Thomas Hauerslev

Efter mørkets frembrud begyndte duggen at falde og de 26 grader med høj sol og hvide skyer tidligere på dagen, var nu afløst af 15 grader og små-fugtigt vejr. Der skulle et godt lag tøj og dyner til for at holde varmen i de havestole som publikum havde medbragt. Græsset var vådt af dug, og jeg kunne tydeligt lugte den friske jordluft, og fik våde sko imens jeg gik rundt og tog billeder imens filmen kørte. På et enkelt tidspunkt begyndte det at regne ganske lidt, men nok til at mange dækkede sig godt til med de af Nordea sponserede regnslag. Heldigvis var det kun en kort byge, og snart tonede den fine stjernehimmel igen frem over publikum, og vejret forblev tørt resten af natten.

Det blev en magisk og uforglemmelig aften med god stemning og smil. Min aften i selskab med Blixen, open-air og 70mm sluttede omkring 23:30 lige efter pausen i stjerneklart vejr. En flot og helt unik oplevelse. Der var oven i købet flere blandt publikum, der begejstret fortalte, at de havde set stjerneskud under filmen. Hvad mere kan man ønske sig? Orla fortalte mig et par dage senere, at publikum afsluttede dagen med fine klapsalver, da rulleteksterne endeligt løb over lærredet kloken halv et om natten.

Lørdag morgen pakkede Orla og Jørgen hele biografen ned, og kørte hjem til Aalborg.

 
 

Kommentarer

 
Dagbladenes dækning af begivenheden fra den 12. august 2010. Øverst: Berlingske Tidende. Midt: Frederiksborg Amtsavis. Nederst: Ugebladet Hørsholm.

• Hej Thomas!

Det var en helt fantastisk aften på Rungstedlund i fredags. Min yndlingsfilm vist i Karen Blixens Have - en meget bevægende og intens oplevelse. Dine billeder fra arrangementet viser stemningen meget flot. Storskærmen var af en imponerende størrelse, og billede og lyd synes jeg havde en fin kvalitet. Tak for din og dit holds medvirken til en meget smuk aften. Jeg håber ikke, det er sidste gang man mødes i Karen Blixens have til et filmarrangement.

De bedste hilsener
Birgit Damgaard, 16.08.2010


• Hej Thomas!

Fine glade billeder og ja en super aften bedre kunne det ikke gøres tror jeg.

Med venlig hilsen
Trine-Lise Christiansen, 16.08.2010


• "Mit Afrika" photos are amazing! Truly you are an all-round genius! Thanks for sharing this magic with us poor savages who do not appreciate such civilised high-quality cinema experiences!

Best
Brian Guckian, Ireland, 16.08.2010

 
 

Se filmen om arrangementet

 
 
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Jeg havde en farm i Afrika
 
 
 
Gå: tilbage - op
Opdateret lørdag, 04 marts 2023 12:41:41