biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Kino Gudhjem / Scala Gudhjem

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Filmoperatør Keld P. Andersen, Slagelse Dato: 25.07.2011
Opdateret: 25.09.2022
Scala's nye facade, der i modsætning til den forhenværende, er trukket helt frem til gadelinien. Facaden ligner en nydelig industribygning uden nogen særlige biografkendetegn. Der mangler f.eks et flot neonskilt der kunne signalere "BIOGRAF".  Foto den 22. juli 2011: Thomas Hauerslev

Kino Gudhjem / Scala Gudhjem
Brøddegade 10

21.03.1943 -

Kino i Brøddegade 10 i Gudhjem åbnede d. 21. marts 1943. Planerne om en biograf i byen var allerede startet i 1938. På åbningsaftenen blev der vist en række kortfilm, mens den første rigtige film "Frk. Kirkemus" måtte med premiere til næste dag. Biografdirektør Niels W. Høst var med sine kun 23 år landets yngste direktør indenfor biografbranchen. Åbningshøjtidligheden blev overværet af en række indbudte gæster og de håndværkere der havde været med til opførelsen af biografbygningen.

Der var stor ros til den unge direktør fra det festklædte publikum og alle var enige om at byen kunne være stolt over den flotte biograf. Kino havde fra åbningen plads til 213 personer. Det skal lige nævnes, at den unge biogradirektør var søn af kunstmaleren Oluf Høst. I kinos første år var der ikke mange turister, grundet krigen, men de lokale indbyggere brugte biografen flittigt.

Den første filmmaskine var en brugt Ernemann, den var nedslidt allerede i 1946, så kom der nye maskiner fra B&O og de holdt til langt op i 70erne. I 1956 kom der nye magelige stole og i 1961 blev der installeret CinemaScope så man også her kunne vise film i det brede format.
 
Læs mere her:

Bornholm's Biografer

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Scala, den 22. juli 2011. Foto: Thomas Hauerslev

I Niels Høsts 33 år som biografdirektør var en af de største succeer Danmarks- premieren på "Far til Fire på Bornholm" d. 26. december 1959. I 1976 stoppede Niels Høst som direktør for Gudhjem Kino og herefter var biografen lukket i en kort periode.

I Oktober 1976 stiftedes Kino Gudhjems Venner, der bl. a. kom til at bestå af 20 komandistister der stiftede K/S Kino Gudhjem. Selskabets indskudkapital var på 30.000 kr. fordelt på anparter af 1500 kr. Den 25. november 1976 blev Kino "prøvekørt" for en indbudt kreds, der blev vist en Buster Keaton-film hvortil der var levende musik. Den officielle åbning fandt sted d. 3. december 1976 med Truffauts "I Kærlighedens Lænker" med Isabelle Adjani i hovedrollen og efter forestillingen blev der holdt indvielsesfest på Hotel Gudhjem. Der blev vist film i mange genre - også mange smalle film kom til Gudhjem bl. a. var biografen med i den såkaldte Søllested ordning.
 
 
Scala, den 22. juli 2011. Foto: Thomas Hauerslev

Antallet af pladser i Gudhjem Kino var med de nye folk ved roret blevet reduceret til 172. Der blev arbejdet hårdt fra bestyrelsens side på at skaffe kvalitetsfilm til Gudhjem - Søllested projektet var ophørt og det evigt tilbagevendende problem var at man aldrig kunne få fat i de store kvalitetsfilm før de havde været vist alle andre steder. incl. Rønne og Nexø.

Bestyrelsen modtog et tilbud fra Dagmar Film/Gyldendals Bogklub - ordningen gik ud på at Dagmar/Gyldendal importerede 4 store kvalitetsfilm som skulle spilles i 30 biografer landet over. I ordningen indgik et rabatsystem for medlemmer af Gyldendals Bogklub - så kunne man tage en ledsager med til rabatpris. Denne ordning sagde man ja til fra Kinos bestyrelse. Kinos 1 års fødselsdag under den nye ledelse blev fejret med gratis adgang til den græske film "Skuespillernes Rejse" fra Dagmar Film.
 
 
Scala, den 22. juli 2011. Foto: Thomas Hauerslev

Kino forsøgte at få lidt økonomisk hjælp fra Allinge-Gudhjem kommune men fik afslag. Borgmesteren udtalte: Vi tager da hatten af for jeres arbejde med Kino, men kan blot ikke hjælpe lige nu. Det var ærgeligt, for Kino havde ellers fået bevilget et tilskud på 10.000 kr. om året i 3 år, hvis Amt og kommnune ville give 5.000 kr. i samme periode. Nye filmmaskiner blev sat op i sommeren 1978 og de forskellige frivillige operatører blev indøvet i det nye matriel.

Det blev imidlertid ikke ved med at gå godt og på et møde d. 13. september 1979 blev man enige om, at man ikke kunne fortsætte uden tilskud eller privat hjælp. Den private hjælp udeblev og man forsøgte en henvendelse til kulturministeriet og ligeledes blev det overvejet om man kunne sælge biografbygningen inklusiv fremviserudstyr til en fordelagtig pris. Filmforestillingerne blev sat i bero og der blev indkaldt til et nyt møde d. 25. september 1979. Da der på dette tidspunkt ikke var sket noget nyt blev det besluttet at forsøge at sælge Gudhjem Kino og denne beslutning holdt man også fast ved et ekstra møde d. 1. november 1979.
 
 

Familien Hansen og Gudhjem Kino's redning

 
Scala, den 22. juli 2011. Foto: Thomas Hauerslev

Det lykkedes i sommeren 1980 at sælge biografen til Karsten Hansen og K/S Gudhjem Kino og Kino Gudhjems venner blev opløst. Karsten Hansen og hans familie overtog Kino pr. 19. juli 1980, men der blev dog først genåbnet d. 12. august. På dette tidspunkt havde biografen ikke været i drift længe. Familien Hansen holdt åbningsreception inden forestillingen d. 12 august - premierefilmen var "Olsen Banden på Spanden" . I starten blev der spillet op til 3 film om ugen, men efterhånden blev det til kun en enkelt om ugen.

En filmklub for børn og unge blev startet op i 1983 og den blev en succes. I familiens Hansens første par år som ledere af Kino i Gudhjem forsvandt også flere af nabobiograferne bl. a. Nordbornholms Kino i Allinge og Bio i Åkirkeby.

Efter 6 års forløb lykkedes det at få udsolgt til en film og det var "Op på Fars Hat" og den trak rigtig mange mennesker. Det var tilgengæld lidt af en skuffelse for familien Hansen at Kino ikke fik Danmarks-Premiere på "Pelle Erobreren" - den kom til øen i kun en kopi og den fik Rådhusteatret/Rønne Bio. Filmen kom først til Gudhjem eften den blev taget af plakaten i Nexø. Nexø-direktøren udtalte da også til dagbladene, at filmen ikke kun havde forladt Nexø, men også Bornholm. Det var jo ikke rigtigt, så de mennesker der var gået glip af filmen i Rønne og Nexø fik en ny chance sammen med det midt og nordbornholmske publikum. Filmen blev da også en stor succes i Gudhjem. Den blev vist igen i 1990 som åbningsfilm til den første Balticum Filmfestival.
 
 
Scala, den 22. juli 2011. Foto: Thomas Hauerslev

Den 19. maj 1990 åbnede Balticum Film og TV-Festival og det blev så stor en succes, at den siden blev en årligt tilbagevendende begivenhed. I de første 3-4 år var festivalen delt imellem Kino Gudhjem, Svaneke Bio og den til lejligheden åbnede biograf i Åkirkeby. De mange udenlandske gæster havde hvert år stort udbytte af denne festival. Der vistes film fra Sverige, Finland, Rusland, Estland, Letland Lithauen, Polen, Tyskland og Danmark. Der var et bredt udbud af dokumentar, kort og spillefilm på festivalen.

I efteråret 1990 installeres der nyt fremvisningsudstyr i Gudhjem Kino og man var herefter istand til at vise filmene i allerbedste kvalitet og det var også en af årsagerne til at Gudhjem Kino blev valgt som fast biograf for Balticum Filmfestival. Familien Hansen fik fra alle sider stor ros for deres utrættelige arbejde under de mange festivaldage.
 
 
Scala, den 22. juli 2011. Foto: Thomas Hauerslev

Kino Gudhjems 50 års jubilæum i 1993 blev fejret med den danske film "En Pige og 39 Sømænd".

Der blev hele tiden foretaget løbende forbedringer i Kino - i 1994 blev der købt nyt lydudstyr for 142.000 kr. hos AB-Musik i Århus hvor direktør Asgar Bak selv stod for monteringen. I 1995 fik Kino nyt lærred og Dolby Digital. Nogle få nye prøvestole blev opsat i salen. Det var et af biografdirektør Henrik Hansens store ønsker. Henrik overtog i starten af 90erne direktørjobbet efter sin mor og far - de havde jo også Købmandsgården i Gudhjem og den kunne de således samle sig 100% om. Famlien Hansen bestod desuden af sønnerne Glenn og Kurt, der også deltog i arbejdet omkring Kino.
 
 
Scala, den 22. juli 2011. Foto: Thomas Hauerslev

Gudhjem Kino havde efterhånden fået det "blå" stempel hos filmudlejerne og det resulterede i mange Danmarks-Premierefilm bl. a. "Con Air" og "Bornholms Stemme".

Udstyret med 800.000 kr. fra Bornholms Amt og 300.000 kr. fra Filminstituttet fik Kino Gudhjem i 2001 en gennemgribende ombygning og vil ved samme lejlighed skifte navn til Scala Gudhjem. Bornholms biografgængere fik noget at glæde sig til og familien Hansen fik bonus for mange års hårdt arbejde og det var helt velfortjent. Scala Gudhjem er i dag en foreningsdrevet biograf med frivillig arbejdkraft. Biografen kan leve op til de nye kommende fremvisningskrav med en digital fremviser opsat medio maj 2011.

• Gå til Bornholm's Biografer
 
 
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
Bornholm Biografer
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:13:54