biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Kinografen / Kino Varde

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 01.09.2023
Kinografen Vardes operatørrum omkring åbningen med landbetjent Carl Marinus Madsen som operatør (Varde lokalhistoriske Arkiv)

Kinografen / Kino Varde
Kræmmergade 6

Åbnet 10. december 1919
Lukket 30. september 1984

Uldtricotage- og garnhandler Christian Christensen har i mange år drevet store sin forretning ved Torvet på hjørnet af Kræmmergade, da han i efteråret 1918 får bevilling til at indrette byens biograf nr. 2, som placeres skråt overfor på den anden side af Kræmmergade i nr. 6. Egentlig skulle den have ligget nærmest ved siden af, men her viste lokalet sig for lille. Arbejdet var sendt ud i licitation allerede i november 1918, da den kommende biografdirektør ønskede at vælge og vrage mellem de indkomne tilbud. Den nye bygning bliver da også endnu mere imponerende end byens første hus med levende billeder, som tolv år forinden fascinerede og stadig trækker publikum til Storegade.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign

 
Kino Varde med balkon angivet som 1952, men det er 1959 (Varde lokalhistoriske Arkiv)

Filmene er med tiden blevet længere, hvilket direktøren råder bod på med en større forhal til de 225 gæster, der kan sidde i den nye sal, som får navnet Kinografen. Byggeriet af det nye hus påbegyndes i sensommeren 1919 med beboelse på forhusets første sal og siden også kvisten. Til højre findes en lavere tilbygning med butik og overdækket portudgang. Facaden prydes øverst af et relief, der forestiller Edens Have så overdådigt, at bygningen i dag er fundet bevaringsværdig. Ifølge lokalhistorisk arkiv er relieffet først opsat i 1924, men det eksisterer allerede som motiv på biografens annoncelogo i starten af 1920. Åbningen finder sted sidst i 1919, hvor programmet 2. juledag byder på Olaf Fønns i ”Dommens dag”. En pianist spiller bag et forhæng nede ved lærredet.
 
 
Kinografen Varde 1952 (Varde lokalhistoriske arkiv)

Kinografen bliver efter nogle år en så god forretning, at Christensen koncentrerer sig om strimlerne og lader garnforretningen udleje til en filial af Magasin du Nord. Bygningen på torvehjørnet er under skiftende tøjmagasiner fortsat i familiens eje frem til 1969, hvor det nedbrænder. På Kræmmergade 6 går det i de glade tyvere lystigt for sig, før tonefilmen gør gode tider endnu bedre efter en kortvarig nedgang i besøgstallet umiddelbart før, filmene begyndte at tale. Det gør de i Kinografen allerede fra 2. påskedag 1930, den 21. april i form af ”Jazzsangeren” med Al Jolson. Christensen fortæller senere, at det var Bang & Olufsens allerførste tonefilmsanlæg, der blev installeret.

Christian Christensen dør i 1951, men da han i 1945 runder de 80, overtages driften midlertidigt af Magna Sørensen, før byrådsmedlem, kabelmester og senere borgmester Theodor Rudolf Rasmussen i december får overdraget posten som ny Kinograf-direktør, en post han besidder frem til 1963. Hans første helt store succes bliver historien om ”Ditte Menneskerbarn” i skikkelse af Tove Maës instrueret af Bjarne Henning Jensen, som var på plakaten i to uger, mens samme instruktørs ”De pokkers blev unger” opnåede en næsten tilsvarende popularitet.
 
 
Kinografen Varde i 1924 (fotograf Theodor Vilhelm Nielsen, Varde lokalhistoriske Arkiv)

Kinografen havde altid rigtig godt fat i de kvalitetsbevidste strimler og det har man også efter 1947, hvor navnet forandres til Kino Varde. Her bliver det også til en første premiere, endda et dobbeltprogram om end blot søndag eftermiddag den 27. april 1947 bestående af et samleprogram med ”Gøg og Gokke skal giftes” bragt sammen med en tilsvarende ældre western fra 1936 med Johnny Mack Brown under den danske titel ”De lovløses land”. Langt mere spændende er i den forbindelse Raoul Walshs ”De kører om natten” med Humphrey Bogart, Ida Lupino, Ann Sheridan og George Raft med stor danmarkspremiere seks uger senere, den 9. juni.

Den 15. november 1954 får Barbara Rütting som ”Christina – hedebondens datter” premiere i Kino som første sted i landet, hvor den spiller til 28 forestillinger igen henover fjorten dage og sælger 5.133 billetter, hvilket overfor et befolkningstal på 9.000 svarer til, at mere end hver anden indbygger har været en tur indenfor. Det var nu ingenting mod ”Fra den gamle købmandsgård” – pæredansk, hjemlig hygge som spillede næsten en måned i marts 1952 med utallige genoptagelser sidenhen, når kalenderen skrev december. Igen og igen var de tyske hjemstavnsfilm gevaldige succeser her i Kino Varde. 2. juledag 1956 er der således premiere på ”Den gamle lynggård” med samme populære Rütting i hovedrollen nu tilmed i farver. Samme år og det efterfølgende har det lille selskab Codania benyttet Kino til tre premierer, de sidste må dog nøjes med to spilledage hver. I februar 1957 holder danske ”Quivitoq” sig derimod på plakaten en hel måned, hvilket nærmest er sensationelt.
 
 
Kinografen i Varde, Kræmmergade 24. september 1920 - det smukke relief af Edens Have antydes og Kinografen Vardes juleprogram 1919

Her tørrer premiereeventyret ud i 1958, men Kino går en ny tid i møde med balkon og CinemaScope, hvor salen forlænges uden at blive bredere. Hvad man er synligt stolt over, mens alle andre undres, er, at der ikke holdes lukket én eneste dag undervejs i den forbindelse, idet der også arbejdes om natten. Tre år forinden er Biografen flyttet faretruende tæt på og fået sig en helt ny og moderne sal med 426 pladser. Den nye Kino rykker sig kun få meter ved at forlænge salen med en tilbygning bag lærredet, mens foyeren omvendt skærer sig ind i det bagerste stykke af den oprindelige og er nu dobbelt så stor. Bag forhuset er der i stedet etableret en lille balkon med 48 pladser betrukket med rødt plyds. På gulvet er der fremover plads til 224 incl. nye sofarækker, i alt dermed 272 gæster. Et funklende nyt tonefilmsanlæg kommer atter fra B&O. Arkitekt for arbejdet er Richard Aas, der forsøgte at få sat endnu flere stole ind ved at gøre gangarealet smallere, men der var dog et brandhensyn at tage. Den nye biograf indvies officielt 16. januar 1959 med Varde-premiere på ”Broen over floden Kwai”, der vises såvel kl. 18.30 som 21.15.
 
 
Kino Varde med balkon i 1959

Selv fremme i februar 1960 var østrigske ”Og bag dem synger skovene” en gevaldig succes efter måneden forinden at have haft særdeles succesrig premiere i det kæmpestore Palads i København, men ellers var det herefter de danske komedier, der havde têten kombineret med store, udenlandske film i form af titler som ”Navarones kanoner” og senere storfilm som ”The Godfather”.

Tidligere modstandsmand Anders Peder Sørensen køber Kino i januar 1963 og overtager officielt bevillingen fra juli. Der noteres ikke mange forandringer i årene herefter. Først i 1980 moderniseres Kino atter, hvor der installeres to nye, fuldautomatiske Cinemeccanica-maskiner. Konkurrenten bygger om til to sale i 1983, hvilket ikke gør det nemmere for Sørensen. Kino slukker lyset sidste gang søndag den 30. september 1984 med Tom Selleck i ”Farlig vej til Kina”.
 
 
Kino Varde også med udvidet gulv 1959, sædefordelingen er ikke den endelige, da alle pladser samles uden mellemgang

I januar 1985 forandres foyeren til tøjbutik, mens salen benyttes som lagerrum. Et år senere gives tilladelse til at indrette discotek Manhattan med indgang fra gården. Balkonen blev midlertidigt benyttet som passage til personalerum, inden den bliver nyt lager til forretningen i forhuset, hvor det bagerste stykke af salen umiddelbart herunder nu indgår i butiksarealet. I 2005 bliver discoteket etageopdelt til gavn for tøjforretningen, der optager hele den nye første sal. Salens bund endte som pool-bar, før den blev til mere traditionelt udskænkningssted med træbeklædte vægge og bænke i nybygger-præg. Fra gaden er det endnu en pæn bygning at beskue med sit smukke motiv fra biografens tid, mens hele gården er blevet en flisebelagt, åben passage med lokalskulptur opsat foran den oppudsede mur.
 
 
   
   
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Bio, Varde | Varde Kosmorama og Biografteater / Biografen
 

 
   
   

• Gå til
Kinografen / Kino Varde
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:14:43