Biografmuseet's Formål

"At dokumentere i tekst, illustrationer, video og billeder, alle danske biografer, som historien nu har udviklet sig igennem mere end 100 år - fra den første "Kosmorama" i 1904 til den sidste nye superbiograf."

Forord | Ris & Ros
Ansvar | Kontakt
 

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

Rejsebiografer
Pop-Op | Pioner
1000 & 2000 Vintage

KÆDER AF BIOGRAFER
Kosmorama | Biorama | Fotorama | Rialto | Lademan | Saga | Sandberg | Nordisk Film Biografer | CinemaxX

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
1952 Cinerama
1953 Widescreen
1953 CinemaScope
1954 Panavision
1954 VistaVision
1954 Perspecta
1955 Todd-AO
1957 Ultra Panavision 70
1958 Cinemiracle
1959 Super Panavision 70
1959 Super Technirama
1961 Sovscope 70
1963 7OMM Blow-Up
1966 Dimension 150
1970 IMAX
1972 Pik-A-Movie
1972 Ominmax
1974 Cinema 180
1974 Sensurround
1984 Showscan
2018 Magellan 65

NYHEDER

• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Filmannoncer
Biografdrift Annoncer
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Store Lærreder
Holger Pind
Stoleplaner
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden

Indhold | Opdateret
Din historie | Søg
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 


Besøg også in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Hadsund Biograf / Hadsund Bio

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 01.05.2025
Hadsund Biograf / Hadsund Bio
Hovedgaden (siden Storegade 9)

Åbnet 8. februar 1920
Lukket 16. november 2006

Søndag den 8. februar 1920 åbner Hadsunds nye biograf for første gang i et grundmuret hus med en sal på 125 kvadratmeter endda udstyret med balkon. ’Det er et overordentlig praktisk og smukt stykke bygningsarbejde, Hadsunds haandværkere her har leveret’, lyder det. Indgangen er smal mellem direktørens nye kolonialforretning og opgangen til første sal i stuehuset, hvor en baldakin er ført ud over fortovet med billedskabe på hver side af døren. Ovenover har N.C. Pedersen sin bolig. Salen bagved rummer i alt blot 150 pladser, så også balkonen er temmelig klejn men alt sammen flot udsmykket og særligt akustikken skal være aldeles uovertruffen.

Som åbningsfilm ses ”Den bestøvlede kat” med Gösta Ekman, hvor mudderet skal trampes af skoene, da hovedgaden først bliver belagt med brosten tre år senere. I sommeren 1924 mener biografdirektøren at lide så frygteligt under det varme vejr, hvor folk foretrækker en spadseretur på det nye, smukke stykke vej, der netop har fået navnet Storegade fremfor at søge en tur indenfor til de levende billeder. Omhyggeligt udvælger han sig en titel, der måtte få folk til at skifte mening, nemlig ”Hvad snestormen afslørede”, en i øvrigt tysk affære med Georg Alexander.

Pedersen er netop i færd med at installere nyt apparatur fra Siemens Klangfilm i juli 1942, da han pludselig dør som enkemand uden at efterlade sig børn. Bare ti dage senere sælger fjernere arvinger til bogtrykker Frode Andreassen under forudsætning af, at han opnår den fornødne bevilling, hvilket han åbenbart følger sig overbevist om, da han sælger sit bogtrykkeri pr. 1. september. Heldigvis lykkes det ham med virkning fra januar 1943. Hans intention er straks at udvide biografen betragteligt, hvorfor en større ombygning sættes i værk henover sommeren, hvilket under krigen slet ikke sker uden stor dramatik, selvom omstændighederne er helt anderledes, end man kan forestille sig. Der er nærmest tale om et ekko af begivenhederne ved siden af de mange år forinden, dengang byens første biograf var flyttet.

Arkitekt H. Toft-Hansen fra Skive har set Holger Pind over skulderen og tegnet en betragtelig forlængelse af salen, som herefter skal rumme præcis dobbelt så mange tilskuere ved samtidig at påbegynde tilbygningen allerede i maj for først at lukke efter sidste kørsel af ”Natekspressen” med Carl Alstrup den 29.juni. Genåbningen var da planlagt til omkring 1. august. Gevinsten kommer med den ulempe, at to piller inde mellem rækkerne holder den samtidigt udvidede balkon oppe med sine nu 50 pladser som i et andet cirkustelt.

En langt værre forestilling var, at hovedparten af den gamle sal ved middagstid den 8. juli pludselig styrter sammen, hvor håndværkerne i huj og hast flygter akkurat tids nok, at alle mirakuløst overlever. Støvskyen stod ud gennem biografens indgangsparti og svævede helt ned over Mariager Fjord. Den nyopførte halvdel stod netop til at blive koblet sammen med resten, da det gamle murværk brød sammen undermineret af flere dages regn især på stykket omkring det eksisterende lærred, hvor der var gravet ud til sænkning af gulvet og prosceniet da skulle fjernes.

Således er det nærmest kun et stykke af balkonen, der står tilbage af det oprindelige, da den nye 20 meter lange biograf med knap 300 pladser åbner sine døre kun fire uger forsinket lørdag den 28. august med Peter Malberg og Bodil Kjer som ”Hans onsdagsveninde”. Også foyeren er udvidet gevaldigt mod venstre ved inddragelse af forretningen med ny, topmoderne facade og baldakin henover en bredere indgangsportal. Fru Oline hjælper indenfor til i den nye billetkasse midt i rummet med ekspedition til begge sider. En ny kiosk bagved kommer i egetræ og publikum kan desuden slappe af før filmen på lange hvilebænke placeret under væggene pyntet med pastelblå farver og nyde en vinterhave med blomster og grønne planter for ikke at tale om den flotte, nye trappe op til balkonen. Ombygningen ender med at stå i 180.000 kroner.

I sommeren 1957 moderniseres salen med læderbetrukne sæder bagtil, hvor man nu ser meget bedre, efter søjlerne er blevet fjernet og en ny drager sat ind for at holde balkonen oppe, hvilket faktisk giver et par sæder ekstra indtil maj 1959, hvor biografens nye scopeanlæg tages i brug og projektører fra scenen oplyser det smukke fortæppe, der nu dækker det bredere lærred.

Gennem de sidste to år er der spenderet yderligere 100.000 kroner på forbedringerne, hvor salen med endnu bedre benplads er reduceret til 268 stole. Genåbningen finder sted med Jules Vernes-filmatiseringen ”En verdensomsejling under havet”, som et populært valg rundt om i landet til at markere det ny bredformat. I operatørrummet står to kæmpestore Bauer-maskiner.

I februar 1968 overtager husets nuværende ejer Ole Tapdrup bevillingen for i februar 1972 at sælge biografen videre til benzinforhandler Leif Søborg, da han året forinden i januar har købt et helt andet slags trykkeri end den forrige biografdirektør gjorde sig i, nemlig det i biografbranchen særdeles velkendte Oleas billettrykkerifabrik i Aarhus. Dette flyttes herefter til Hadsund verdensberømt snart i hele kongeriget også af publikum som ’Oleas Hadsund’, sådan som der står på billetterne.

Ved siden af til venstre kompliceres udgangsforholdene i 1974, da der opføres en ny butik, hvor den tidligere biograf i øvrigt havde stået, hvilket kræver en overdækket passage imellem og i maj 1975 sker der forandringer i operatørrummet, hvor gamle kulbuelamper erstattes af xenonkolber. ’Herved får vi et mere ensartet og langt stærkere lys’, forklarer Søborg. Direktøren har planer om nye stole, men nøjes i første omgang med at fjerne to rækker og bringer derved det samlede antal ned til 233, hvor også balkonen reduceres med 15, så der heroppe kun er 35 sæder tilbage. I 1978 kommer så den nye model til byen, hvilket reducerer sædeantallet yderligere til 164 på gulvet ved at give endnu bedre benplads, da hele syv rækker elimineres. Biografen rummer nu totalt 199 pladser med væggene malet i ’smarte og moderne farver’, ligesom belysningen er forandret, mens maskinerne kan betjenes fra salen. Ved større film forventer han og fru Birthe at måtte give to aftenforestillinger og ikke nøjes med bare én. Der er dette år genåbning den 29. juni.

I april 1981 bygges den lille musikforretning ved siden af uden store kvaler om til sal 2 med 52 pladser, hvor døren ind fra gaden tre trin op fører op til maskinen med indgang til salen på tværs af passagen i den anden ende mod gården. Biografen kaldes herefter Hadsund Bio 1+2. I januar 1985 sælger Leif Søborg biografen til defektrice Lizzi Hvilsted og advokat John Bové, der pynter facade og foyer op, men foretager ingen forandringer af salene, der fremstår i fin stand. Hvilsted – der i dagtimerne som antydet er apotekerbeskæftiget – gør arbejdet så strålende, at hun i 1993 kåres som årets borger. To år senere koncentrerer hun sig 100% om biografen.

I 1991 gennemgår biografen et større helbredseftersyn, der ikke falder alt for lovende ud. Lyden noteres i begge sale som værende dårlig og i den store ’en del udenfor den gældende standard’. Ligeledes er billedkvaliteten forringet blot indenfor de seneste fire år og mekaniske dele på begge kinomaskiner må snarligt udskiftes for at forhindre skader på filmkopierne. I sal 2 er billedkvaliteten i orden, lyder det, men i sal 1 er problemet, at maskinerne er gamle og hvortil det efterhånden er svært at skaffe reservedele. I forbindelse med etableringen af en større scene i den store sal, erfares det samme år i december, at der er findes en del råd i gulvet. I foyeren er den gamle kiosk fjernet.

Hvilsted bebuder i sommeren 2004, at hun gerne vil trække sig tilbage, men først fra august 2005 overtager Frans Stampe forpagtningen af biografen, der det sidste år går fra at sælge 20.000 til godt 16.000 billetter. Han har siddet i bestyrelsen for den nye kulturforening, men kommer uden praktisk biograferfaring. Terningerne er allerede kastet til to nye biografer i et kulturcenter på Kirkegade placeret i byens gamle skole, som åbner den 17. november 2006. Sidste forestilling i den store sal finder sted dagen forinden med Anders Matthesen i ”Rene hjerter”, mens bio 2 er ophørt den 13. oktober for at få flyttet sit apparatur over til sin nye lillebror.

Foyeren rummer i dag forretning med alt i tekstiler indenfor gardiner og gulvtæpper samt materialer til autopolstring og bådudstyr med udstilling for denne i butiksvinduet til venstre foran den lille, som indenfor har haft besøg af en kirke. Lærredet hænger fortsat i den anden ende af dette usædvanlige værksted for autosadelmageren. I mellemgangen hænger de opklæbede filmplakater endnu på væggene med ”White Chicks” og ”Bourne-duellen” blandt de yderste lag. Den store sal fungerer som lager, mens udgangspassagen mod gaden har taget karakter af garage.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

Stumfilm, Tonefilm og nye Systemer

7OMM, Storformat, Film- og Lydsystemer

Historien om 70mm og De Store Formater

CinemaScope | Widescreen
VistaVision | Todd-AO

"Windjammer" i Cinemiracle
"Dette er Cinerama"!
Vises "i Sensurround"

High-Impact biografdesign
 
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Hadsund Biografteater (1907) | Hadsund Biografteater (1911) | Hadsund Bio 1+2
 
 
  
  

• Gå til
Hadsund Biograf / Hadsund Bio
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 08-04-2025