| | CinemaxX installerer Digital 3D Danmarkspremiere på 4K | Tilbage til forsiden
| Skrevet af: Thomas Hauerslev | Dato: 23.09.2009 | SONY CineAlta 4K. Foto Thomas Hauerslev
Det er hidtil gået meget langsomt med at installere digitale projektorer og 3D i danske biografer, men nu sker der noget!
Den tyske biografkoncern CinemaxX, med hovedsæde i Hamburg, annoncerede den 25. august 2009, at biografkæden er fuld gang med at udstyre 56 biografsale med det mest moderne digitale 3D udstyr. Dette inkluderer også de 3 danske CinemaxX biografer i København, Odense og Århus.
CinemaxX biograferne rykker derfor helt frem i første række med nyt isenkram til glæde for de danske tilskuere. SONY's 4K projektor, byder på et billede med hele 9 millioner pixels - 24 gange i sekundet. | Læs mere her:
BEN-HUR har 50 års jubilæum - det markeres i CinemaxX
The Phantom Improvement
Internet link:
| Det er tale om SONY's CineAlta 4K "State-of-the-art" maskineri med 3D teknologi fra RealD.
Blandt de første film i 3D bliver "Up", "A Christmas Carol" med Jim Carrey og senere i december følger "Avatar", den nyeste og længe ventede film af James Cameron.
SONY's CineAlta 4K maskine præsenterer film i 4 gange bedre opløsning end der hidtil er set i Danmark og dermed er CinemaxX godt rustet de næste mange år frem i tiden. Omsider kan danskerne kan se Hollywood film i High-Definition når CinemaxX biograferne nu er blevet førende på den digitale biograffront i Danmark. |
| Hvad betyder "digital", "4K", og hvad er fordelen? | | RealD's 3D linser monteret på CineAlta 4K maskinen fra SONY. Foto Thomas Hauerslev
"Digital biograf", eller D-cinema, er betegnelsen for distribution og fremvisning af film via digitale medier i henhold til DCI standarden.
I mere end 100 år, har filmselskaberne distribueret 35mm filmkopier rundt imellem biograferne. Det er en epoke, der er ved at være en sagablot, idet 35mm film langsomt er på vej væk fra biografen for at blive erstattet af D-cinema.
I stedet for 35mm film, er "filmen" er idag en krypteret fil, der ligger gemt på en computer server. Filmselskabet, der udlejer filmen, sender en harddisk til biografen med en DCP (= Digital Cinema Package), og udleverer en "nøgle", der kan låse filmen op, så den kan vises. Via et almindeligt skærminterface på en PC, kan biografen så vise filmen til de aftalte forestillinger. DCPen fylder rigtigt meget, som eksempel fylder "The Dark Knight" i 4K opløsning ikke mindre end 248 GB, der svarer til 57 DVD skiver.
Den store fordel for publikum er den fantastiske billedkvalitet, fordi de digitale kopier kommer direkte fra kildematerialet i Hollywood. En "almindelig" analog 35mm film kopi, der normalt ser meget fin ud, er kopieret fra et internegativ, som er en kopi af kameranegativet. 35mm biografkopien er derfor flere generationer væk fra det originale negativ, og har dermed ikke den skarphed og opløsning, som vitterligt ligger i kameranegativet.
Med digital billedgengivelse, er alle kopier præcis lige så gode som originalnegativet, og dermed får publikum den bedst mulige kvalitet for biografbilletten. Knivskarpe billeder og krystal klar lyd.
Lydsiden er op til 8 kanaler i 24 bit, 48 kHz, eller 96 khz, i fuld ukomprimeret PCM format. Det kræver en digital lydprocessor med 6-8 AES/EBU indgange, for at afspille den rene digitale lyd. Alternativt skal lydsiden igennem en mediabox, og konverteres til et analog signal og derefter ud i biografens højttalere, men så kan man ikke udnytte den digitale lydside fuldt ud. | | Hidtil bedste 3D oplevelse | | RealD. Foto Thomas Hauerslev
Digitale projektorer har også den fordel, at biograferne nu kan vise tre-dimensionelle film i digital kvalitet, eller blot "Digital 3D". 3D er den måde vi ser verdenen omkring os. For at skabe en 3D effekt på det store lærred, er der faktisk 2 billeder der bliver vist på samme tid - et billede til hver øje - højre billede og venstre billede. Sådan opfatter vi 3D. Hvert øje ser et billede, der er en lille smule forskelligt fra det andet. Hjernen "smelter" de to billeder sammen, og skaber et enkelt 3-dimensionelt billede.
Digital 3D kopierer den måde vores øjne opfatter omverdenen på. Tilskueren bærer nogle komfortable letvægtsbriller, som ligner solbriller. Med disse briller kan tilskueren opleve en meget realistisk 3D effekt i de biografer, der er udstyret med Digital 3D, og som har installeret specielt fremstillede høj-refkektionslærreder.
Nogle kan måske huske deres 3D oplevelser fra horror film i 1950erne, 60'erne eller 70'erne, og fra flere større tema-parker som Universal-Studios, Disneyland eller danske Legoland med bevægelige sæder, og publikum, der får luft blæst i hovedet eller får f.eks. vand sprøjtet i ansigtet. Fælles for de analoge 3D systemer, var rød/grønne briller med dårlig farvegengivelse, eller polarizerede papbriller, der irriterede øjnene efter 5 minutter. Mange klagede over hovedpine, så det var hver gang en kortlivet oplevelse. | | RealD
Digital 3D er en helt ny oplevelse og noget helt andet. Det handler ikke kun om effekter som skal skræmme publikum. Det er en helt ny billedeoplevelse med en dybde kun overgået af det menneskelige syn. Der skal stadig bæres briller for at opleve Digital 3D, men det er nydesignede briller, der sikrer en behagelig oplevelse. Brillerne vaskes efter hver forestilling.
Filminstruktørerne står på nakken af hinanden for at få lov til at at kaste sig over den nye teknik. Indtil videre har James Cameron, Robert Zemekis, Steven Spielberg og Peter Jackson delvist færdiggjort en række større film, som alle forventes at blive blockbusters, men også andre verdensnavne i filmbranchen har forelsket sig i den ekstra dimension.
Der er flere leverandører af 3D udstyr idag. CinemaxX har valgt RealD, der har leveret 80% af alle 3D installationer i USA, og nu kommer CinemaxX med vognen. | | Hvad er fordelen ved digital billedgengivelse i biografen? | | - Hidtil bedste 3D oplevelse
- Fantastisk livagtig dybtevirkning fra alle biografens siddepladser
- Blændende billedkvalitet med helt naturlige farver
- Billedet står helt roligt på det store lærred, og dermed skarpere og klarere billede
- Undertekster står helt skarpt, og er dermed lettere at læse
- Lyden er 6 kanal PCM, dvs ukomprimeret CD lyd i alle kanaler
- Maskinerne kan også bruges til at vise TV produceret materiale som f.eks opera, store nationale begivenheder og underholdning
| | Nu kommer 4K, men hvad er det? | | SONY's CineAlta 4K maskine til højre. Foto Thomas Hauerslev
Nu lancerer CinemaxX 4K, med en opløsning på 4096 pixels på tværs af lærredet og 2160 pixel i højden. Det er en HD opløsning med næsten 9 millioner pixel. Der er 4 gange bedre end det man hidtil har kunne opleve i de danske biografer.
I 1999 kom den første generation af digitale projektorer på markedet med en horisontal opløsning på 1280 pixels. Det svarer til den kvalitet som reklamefilm vises med i dagens biografer. Det ser OK ud, men det er slet ikke godt nok - og slet ikke tilstrækkeligt på meget store lærreder som CinemaxX's. Dagens standard er "2K", dvs, en horizontal opløsning på 2048 pixel på tværs af lærredet og 1080 pixel i billedets højde.
4K er High Definition i biografformat og guf for filmfeinscmeckere med SONY's SRX-R220 projektor, kombineret med SONY's LMT 200 Media Block og LSM-100 screen management software.
CineAlta 4K maskinerne blev installeret af tyske teknikere i September 2009 i følgende CinemaxX sale:- CinemaxX København, sal 5 (lærredbredde: 15,25 meter)
- CinemaxX Odense, sal 1 (lærredbredde 11,30 meter)
- CinemaxX Århus, sal 4 (lærredbredde 12,40 meter)
| | CinemaxX har de 4 største biograflærreder i Danmark | | | Biografmuseet's definition på lærred:
Et lærred er en hvid reflekterende overflade, uanset geometrisk form og materiale, hvorpå der vises levende billeder.
Andre store lærreder: Spektrum, Oslo: 40 m *) (Closed) Royal Palast, Berlin: 30 m Colosseum, Oslo: 22 m Royal, Malmø: 22 m
*) = Verdens rekord
| Maxximum 3D / 4K Technology | | Den ultimative High Definition biografoplevelse får Danmarkspremiere den 2. oktober 2009. CinemaxX er blandt de første i verden, der installerer SONY's 4K maskiner, og bringer sig dermed helt frem i forreste række blandt digitale biografer. Der er mindre end 350 biografer i hele verdenen med 4K udstyr.
”Maxximum 3D” er kombinationen af 4K, RealD og Danmarks største - og nye kæmpe højreflektionsbiograflærreder. | Planetariet anvender et mathvidt kuppellærred på ca 350 kvadratmeter til Digital 3D - ud af et samlet areal på over 800 kvadratmeter. | Biografhistorisk Baggrund | | Danmarks største biograflevelser. Foto Thomas Hauerslev
Den første Københavnske biograf åbnede i 1904 og lige siden er teknologien bag de "levende billeder" hele tiden blevet forbedret og finpudset til glæde for et stadig mere kræsent publikum. Der er siden kommet farver og stereolyd. Biograferne voksede i størrelse, og det samme gjorde filmene med 3D, CinemaScope og Todd-AO i 1950erne. Dolby Stereo og siden digital lyd, gjorde biografoplevelsen helt perfekt for mindre end 20 år siden.
Siden den første film blev vist for mere end 120 år siden, har det altid været film, som vi alle kender fra fotografiapparatet, der har været det bærende materiale af de levende billeder i biografens film fremviser. Det sidste nye forbedring af biografoplevelsen foregår lige nu omkring os i alle verdens biografer. DIGITAL FREMVISNING.
Film er stadig fremherskende i mange biografer, men den nyeste teknologi er baseret på computerstyrede elektroniske projektorer. Projektorer, akkurat som mange kender fra mødelokaler og hjemmebiografen. Imidlertid er projektorerne til biografbrug professionelle maskiner, og dermed meget større.
I juni 1999, markerede premieren på "Star Wars Episode 1: The Phantom Menace" og "An Ideal Husband" ikke kun filmenes første spilledag, men også premieren på "den digitale tidsalder" i biograferne. Begge film blev fremvist digitalt i nogle få udvalgte biografer i USA med Texas Instrument's nyeste DLP teknologi.
Fem år senere havde den første digitale film premiere i Danmark. Det foregik i Imperial Bio i København den 20. august 2004, og filmen var "I, Robot". | | Øvrige 2K Digitale biografer i Danmark | | - BioCity Aalborg, sal 1 (Barco DP2000, MasterImage 3D)
- BioCity Odense, sal 1 (Barco DP2000, MasterImage 3D)
- BioCity Randers, sal 1 (Barco DP3000, MasterImage 3D)
- BioCity Århus, sal 1 (Barco DP100, MasterImage 3D)
- Biografcenter Fotorama, Viborg (Dolby 3D)
- Cinemateket, Bio Asta & Bio Carl (Barco DP100 & DP2000)
- Imperial Bio, København (Barco DP3000, MasterImage 3D)
- Kinopalæet, Lyngby (Barco DP100, MasterImage 3D)
- Kinorama, Sønderborg (Dolby 3D)
- Klovborg, Kino 1-2-3 (Dolby 3D)
- Lalandia Bio, Rødbyhavn, sal 1 og 2 (Dolby 3D)
- Palads Teatret, sal 9, København (Barco DP100, MasterImage 3D), sal 1 (Barco DP100)
- Scala 1-2-3-4, Svendborg (Dolby 3D)
- Tycho Brahe Planetariet, København (XpanD 3D Stereo med shutter glass. 2 x Christie med 6000 w)
- Værløse, Bio & Café (Dolby 3D)
| Listen opdateret 09.01.2010 af Anders Nordentoft-Madsen, Operatør Supervisor Falkoner Biografen | | | | | Gå: tilbage - op Opdateret tirsdag, 02 februar 2010 13:59:33 | | |