Biografmuseet's Formål

"At dokumentere i tekst, illustrationer, video og billeder, alle danske biografer, som historien nu har udviklet sig igennem mere end 100 år - fra den første "Kosmorama" i 1904 til den sidste nye superbiograf."

Forord | Ris & Ros
Ansvar | Kontakt
 

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

Rejsebiografer
Pop-Op | Pioner
1000 & 2000 Vintage

KÆDER AF BIOGRAFER
Kosmorama | Biorama | Fotorama | Rialto | Lademan | Saga | Sandberg | Nordisk Film Biografer | CinemaxX

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
1952 Cinerama
1953 CinemaScope
1953 Widescreen
1954 VistaVision
1955 Todd-AO
1957 Ultra Panavision 70
1958 Cinemiracle
1959 Super Panavision 70
1959 Super Technirama
1961 Sovscope 70
1963 7OMM Blow-Up
1966 Dimension 150
1970 IMAX / Omnimax
1972 Pik-A-Movie
1974 Cinema 180
1974 Sensurround
1984 Showscan
2018 Magellan 65

NYHEDER

• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Filmannoncer
Biografdrift Annoncer
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Store Lærreder
Holger Pind
Stoleplaner
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden

Indhold | Opdateret
Din historie | Søg
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 


Besøg også in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Islev Bio

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 28.08.2021
Oksbøllejrens Biografteater i Jylland aka Islev Bio på Sjælland nr. 2 (Blåvandshuk lokalhistoriske Arkiv)

ISLEV BIO
Slotsherrensvej 221

Åbnet 26. marts 1951
Lukket 11. juni 1989

Islev Bio var en helt speciel biograf. Eller rettere: Det var en helt speciel bygning. Salen blev transporteret fra den ene ende af landet til den anden for at fungere som biograf. Forhistorien er dermed ganske fantastisk. Justitsministeriet havde i 1948 givet Rødovre kommune tilladelse til at kunne udnytte en ny biografbevilling. Byggematerialer til en fornuftig pris var fortsat en mangelvare på dette tidspunkt og kommunen så sig derfor om efter en eksisterende. Den fandt man så langt væk som i Oksbøl, der havde været lejr for tyske flygtninge op til 1949. Her var der indrettet en teatersal med plads til omkring 700 tilskuere. Den var udstyret som biograf og havde vist daglige forestillinger i efterkrigsårene. Salen var opført i 1941 som del af den tyske militærlejr i Oksbøl. I 1949 havde de sidste flygtninge forladt lejren og den store bygning havde derfor ikke længere nogen brugsrettighed. Hele affæren bliver pillet ned stykke for stykke for at blive transporteret til Islev, hvor salen genopføres og restaureres af arkitekt Børge T. Lorentzen.

• Gå til Biografmuseet.dk's liste over alle biografer i Danmark


Salen får et større forhus med foyer og to forretninger på hver side. En chokoladekiosk i venstre side af bygningen og vin- og tobakshandel i den højre. I et fremskudt glasparti er der tre udstillingsvinduer med indgang fra begge sider gennem dobbelte glasdøre. I midten ligger et smalt billetkontor med runding og salg på hver side. Herefter træder man gennem yderligere et dørparti ind i en elegant foyer med loftshøje træpaneler. Væggen på den ene side blev efter åbningen udstyret med et gigantisk fresko-vægmaleri af Michael Pasternak med filmmotiver gennem 50 år placeret over en lang og magelig sofa. Der er desuden høje glasskabe til udstillinger. Selve foyeren indeholder også en is- og chokoladekiosk og der er opsat runde borde og stole i elegant, moderne design. Kælderens garderobefaciliteter er ret omfattende. Også her prydes væggene af paneler fra gulv til loft samt af nogle kæmpespejle.Toiletterne er ligeledes placeret i den rummelige kælder. Ved den snoede trappe op til foyeren er der placeret et springvand i skiftende farver omgivet af lidt grønt. Har man nogensinde set mage?
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Den genopførte og nyrestaurerede sal får plads til 501 gæster, hvor udvalgte ydersæder er ekstra brede. Der er ingen midtergang. Salens kraftige træstole kommer fra Odense Stolefabrik og har blåt betræk. Lærredet er stort med rødt fortæppe og gult mellemtæppe. Over det markante og flotte proscenium hviler en filmstrimmel med seks stjerner henover og en skuespiller med de to kendte teatermasker, en i hver hånd. Alt holdt i sølv. Det kraftigt, skarptbuede loft giver fornemmelsen af stor rummelighed. Smukke lampetter lyser kraftigt fra samtlige partier mellem udgangsdørene. Derudover er der kun lys fra en enkelt projektør med kraftigt lys fra loftet mod scenen og så helt bagtil. Væggene er røde med riflede paneler i fyrretræ, mens loftet er hvidt med adskilte felter. Tapetet har Rødovre byvåben i guld. Salens gulvtæpper er røde kokosløbere.

Biografen åbner 2. påskedag 1951 med den danske Morten Korch-film ”Mosekongen”, som naturligvis bliver en fænomenal succes. Hans Gjerløv er direktør og kommer fra en tilsvarende kommunal biograf i Grenå. Under krigen var han illegal filmfotograf og måtte på et tidspunkt gå under jorden. Hans optagelser dannede bl.a. dokumentarfilmen ”Danmark i lænker”, der fik premiere i november 1945. Forud havde han arbejdet som pressefotograf og tonemester på Palladium. Han blev valgt til at drive biografen i Islev blandt hele 45 ansøgere.

Gjerløv producerer et programhæfte, der omtaler alle de film, man vil divertere publikum med den kommende tid. De typiske spilletider er de traditionelle aftenforestillinger kl. 19 og 21 suppleret med en børnefilm søndag kl. 16. Dette ændres der ikke ved før de allersidste år, hvor spilletiderne først rykkes en time og dernæst to timer frem. Publikum gik efterhånden tidligere og tidligere ud.

Efter fire fede år kom Husum Bio til ikke langt derfra i 1955. I Islev havde man i 1954 solgt 277.000 billetter, men nu dalede disse tal betragteligt for at nå bunden i 1971-72 med knap 53.000 solgte. Husum Bio var udstyret med det nye brede scope-format og mange publikummer tog den korte vej til Frederikssundsvej. Det hjalp heller ikke, der ikke fandtes nogen busforbindelse til Islev Bio. Biografen var ellers blevet landskendt, idet Danmarks Radio havde optaget 39 programmer med Svend Petersen, som blev vist i serien ”Lørdags-Mik” på bedste sendetidspunkt. Folk valfartede til biografen for at blive en del af publikum til optagelserne. Lige fedt hjalp det, hvis der ikke var tilstrækkeligt af samme til at betale de almindelige entré-billetter. Der suppleres endda med en hel del teaterforestillinger, sådan som det var tænkt fra begyndelsen. På grund af rummets helt særlige akustik blev det også benyttet til pladeoptagelser. Nina & Frederik og selveste Louis Armstrong har indspillet ”The Formula of Love” i Islev Bio. Sangen blev brugt i deres store succesfilm fra 1959, ”Kærlighedens melodi”.
 
 
Modsat mange nabobiografer holdt man her hånden under sin biograf og en fik økonomisk hjælp til den nødvendige drift. Således kunne man i 1958 også vise film i scope i Islev Bio. I 1972 sætter man prisen helt ned til 5 kr. over hele salen, hvilket faktisk giver det ønskede resultat, at biografens belægningsprocent stiger betragteligt. Man når helt op på 37%, hvilket er rent ud fantastisk. Det falder så støt siden igen, mens billetprisen går den anden vej. Man holder sig dog alle dage herefter på en relativt lav gennemsnitspris. Også derfor gør man sig ingen forhåbninger om at få filmene som de første i biograf-fødekæden. Alligevel får man enkelte københavnerpremierer, hvor den ene annonceres som danmarkspremiere, selvom den skulle have været vist i Nykøbing Mors forinden. Muligvis dog ikke mere end én enkelt gang. Så tæller det i hvert fald i Islev, der viste John Mills ”Zigeunertøsen” en hel uge fra den 29. september 1969.

Blot to måneder senere kan man præsentere en premiere yderligere, der denne gang med sikkerhed kun er en københavnerpremiere. Til gengæld var dét måske også en fejl, for den var alt for stor til lille Islev. Der er tale om ”Sjette afdeling kalder, hr. Doktor” i ”Carry on”-serien og den kom fra det ikke så klejne Regina Film, som plejede at have fine kontakter til mange af de større premierebiografer i centrum. Filmen kom da også helt ind til Platan sommeren efter, hvor den gik vældig godt i fjorten dage. I Islev spillede den en uge fra 17. november 1969, men så kunne man da notere hele to premierer i almanakken. Flere kom der såmænd heller ikke i hele biografens levetid. Ser man ellers bort fra nogle premierer på samleprogrammer, hvor der fx 17. oktober 1966 var (danmarks)premiere på ”Ungerne vælter byen”, som bestod af seks gamle forfilmsfarcer i ”Our Gang”-serien. Derudover var der nogle tegnefilmsprogrammer og gamle Fuzzy-westerns, der har haft forsinket premiere forud i det jyske.

Biografen viser alle de danske folkekomedier og gerne som repriser. Derudover er storfilm som ”De ti bud” og i de sidste år ”Mit Afrika” eller de danske ”Dansen med Regitze” og ”Midt om natten” de absolut største trækplastre. Westerns i den mere humørfyldte genre trækker lidt men ikke særlig meget og voldsfilm dur slet ikke i Islev. Det vildeste man strækker sig til, er ”Det tårnhøje helvede”. Så hellere ”Frankenstein Junior”. I den anden ende af skalaen kan de seriøse film heller ikke fylde den store biografsal, så biografen navigerer alle år i det populære mellemleje.

Gjerløv når at fejre både 25- og 30-års jubilæum i Islev Bio, før han trækker sig tilbage den 1. september 1981. Biografen er ved at være medtaget efter de 30 års drift. Der er stort set ikke foretaget nogen moderniseringer. Biografen videreføres af Torben Andersen de næste seks år. Han giver i vidt omfang publikum mulighed for selv at bestemme, hvilke film de gerne vil se ved brug af stemmesedler. Valget falder på de samme, traditionelt underholdende film, men belægningen falder til under 10%. Den 1. september 1987 bliver John Frobøse biografens sidste leder. På dette tidspunkt var det allerede besluttet, at biografen skulle rives ned og erstattes af et nyt kulturhus.

Sidste forestilling bliver søndag den 11. juni 1989. Som nogen bemærkede, var det Fandens fødselsdag. Man lukker biografen med den samme film, man åbnede med, nemlig ”Mosekongen”. Den vises om lørdagen og så denne sidste juni-søndag kl. 21.10. Før den sidste visning holder borgmesteren afskedsaftale og der bliver budt på et glas vin til det fremmødte publikum. 120 gæster var mødt op for at tage afsked.

John Frobøse flyttede med til det nye kulturhus, der blev til ’Viften’. Her åbnede man nogle måneder senere den 1. oktober på Rødovre Parkvej lige ved indkøbscentret Rødovre Centrum, der tidligere havde haft Bil Bio boende udendørs og som senere fik Atlas Biograferne indendørs.

Islev Bio blev revet ned i 1990. Selv det store freskomaleri blev ikke bevaret. Man overvejede at pille det ned, men prisen anslået til 400.000 kr. ville ingen betale. For hvem som nåede at nærstudere det før eller efter en god forestilling, kunne man bl.a. spotte Ib Schønberg, Fy & Bi, Marx Brothers, Tove Maës, Chaplin, Greta Garbo, Asta Nielsen og Marlene Dietrich. I betragtning af bygningens arkitektoniske og historiske værdi burde det hele have været fredet og billedet reddet.
 
 
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Theater Oxböl / Kino
 
 
   
   
Gå: tilbage - op
Opdateret onsdag, 08 januar 2025 11:32:07