biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Cinema AB / Cinema Center, Herning

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 29.11.2023
Cinema AB nu som Cinema Center tilføjet sidste skud på stammen, sal E ud mod Nørregade

Cinema AB / Cinema Center
Nørregade 5

Åbnet 5. april 1974
Lukket 30. september 1999

Nørregade 5 omkring hjørnet til Nygade blev opført i 1887 for Herning Håndværkerforening. En sal kom til bagved et par år senere til brug for møder og festlige arrangementer med tombola og bal lørdag aften indrettet med behørig scene til musikken. I 1926 påføres forhuset en etage ekstra og males hvidt, mens salen tre år senere udvides med en tilbygning til højre mod Nygade. Fremme i 1933 indrettes et mindre operatørrum, så man ved særlige lejligheder kan vise film dog uden bevilling til almindelig biografdrift. I 1942 udvides salen også tilsvarende mod gården på den modsatte side, så der fremover er plads til endnu flere gæster.

Stedet kendes nu oppe i 1950’erne som danserestaurant ’Landsbyen’ ved håndværkerforeningens restauratør Jens A. Jacobsen med lille baldakin over indgangen fra Nørregade, der aldrig flytter sig. Lokalet istandsættes i 1957 og går herefter en tid i folkemunde som Tyrolerlandsbyen på grund af interiøret. Atter ti år senere ombygges endnu en gang, hvor festsalen herefter tager sig mere moderne og mindre landsbyagtig ud. På dette tidspunkt lægger stedet også hus til radioudsendelser.

I 1974 tager familien Jacobsen fat på et nyt kapitel, da salen i dens oprindelige form omdannes til biograf med 210 sæder under navnet Cinema A, som uofficielt præsenteres for venner og bekendte skærtorsdag den 4. april 1974 med Steve McQueen og Dustin Hoffman i Herningpremieren på ”Papillon”. Filmmaskinen står i et glasbur i salens højre side, hvor det er muligt at følge med i operatørens arbejde. Fra indgangen i midten er der nu nogle trin op til rækkerne, så der opnås en rimelig hældning. Der er i forvejen ikke specielt højt til loftet, hvis eksisterende stukpragt fra 1967 får lov at blive siddende. Salen stråler fremover i gyldent, rosa og grønt.

Scenen forbliver som hidtil beregnet på eventuel optræden, men den nye biograf er faktisk slet ikke klar. Det indkøbte fremvisningsudstyr er ikke nået frem og der opsættes derfor en midlertidig filmmaskine. Sal B med 76 pladser må af samme årsag vente flere uger, før denne kommer i drift med karatespark i den venstre tilbygning, mens et discotek fremover fornøjer ungdommen i den tilsvarende ud mod Nygade. Langfredag bliver den egentlige åbningsdag, hvilket ikke lod til at være nogen forhindring på et tidspunkt, hvor helligdagslovgivningen ellers er skrap.

Skrappe var også myndighederne, der her kort efter branden på Hotel Hafnia i København havde forlangt adskillige flere nødudgange end hidtil på kryds og tværs af huset, der også som hidtil rummer bar og restauration. Fra Nørregade føres man gennem et vindfang ind mod foyeren, hvor billetsalg finder sted til højre, hvor der også er adgang til pubben, som desuden har selvstændig indgang fra hjørnet, mens sliksalg på moderne vis udelukkende foregår via automater i den modsatte ende.

’”Papillon” tegner til at blive endnu større succes end ”Godfather”’ havde Ekstra Bladet skrevet i forbindelse med danmarkspremieren halvanden måned forinden. Cinema AB havde fået lovning på filmen og den forblev da også på plakaten et godt stykke ind i maj, så det var anstrengelserne værd. Cinema AB bliver på dette tidspunkt byens første biograf med to sale. Samlet havde forandringerne kostet halvanden million kroner.

Familien Jacobsen assisteres i gode råd og filmvalg af Just Betzer fra Panorama Film og lover ”Vore bedste år” med Barbra Streisand og Robert Redford i skøn forening med Morten Korch og Lille Per. Ikke længe efter ses ”Langt ned i halsen” i den store sal, mens mere familievenlige titler boltrer sig i den mindre. ’Landsbyen – Hernings festlige hjørne’ lød det i festlige annonceslaglinjer for det nye underholdningsmekka. Hurtigt ansættes en ung Peter Møller Jensen som daglig leder. Han var uddannet operatør i Jyllandsgade Teatret, det gamle Fotorama, som i 1968 var genåbnet som kunstbiograf.

I oktober 1977 lejer Gunnar Obel sig ind. Den driftige biografdirektør bærer allerede flere kasketter, idet han både er producent og distributør. I sidstnævnte rolle havde han givet Cinema AB danmarkspremiere på heimatfilmen ”Familien på slottet” den 2. januar 1975. Obel er født her i Herning og startede i 14-års alderen som piccolo hos John Andersen i Bio , der dengang lå i Bryggergade. Han skabte sin karriere ved i 1967 at opføre den helt nye Kino i Thisted, men fik for alvor blod på tanden umiddelbart inden bevillingssystemets fald, hvor han ekspanderede i København med køb af storbiograferne Colosseum og Platan, før han vendte blikket hjem mod Jylland med biograf også i Nykøbing Mors, ligesom han overtog Thisteds anden biograf, Royal Teatret.

Efter Obels overtagelse programsættes straks endnu flere porno- og voldsfilm på de sene forestillinger. ’Det er ikke den slags, vi skal tjene pengene på’, pointerer direktøren (men det var nu det, han gjorde og mange af titlerne kom fra egen distribution).

I maj 1979 ændrer Obel navnet til Cinema Center, da der indrettes yderligere tre sale, hvorved komplekset nu rummer i alt 519 pladser. Oppe på første sal i forhuset åbner sal C og D med henholdsvis 110 og 72 pladser den 30. maj, hvor programmet byder på ”Hva’ ska’ vi lørdag aften”, den første i en række succesfulde ungdomsfilm made in Israel, animationsfilmen ”Kaninbjerget”, Ingmar Bergmans ”Høstsonaten” og Sidney J. Furies ”Rødderne fra kompagni C”. Sidste skud på stammen 17. oktober 1979 er sal E med 51 pladser i venstre side ud mod Nørregade under C-salen. De tre deler samme operatørrum, E nedenfor via spejlprojektion.

Gunnar Obel går konkurs i 1981, efter han året forinden atter har kastet sig over en københavnsk storbiogaf, denne gang det agtværdige, gamle Alexandra, der ligesom Grand Teatret i Mikkel Bryggers Gade hang i en tynd tråd. Obel opretholder dog lejemålet af Cinema Center, som først helt fremme i 1982 forsynes med kiosk. Året efter raseres den store sal af en pyromanbrand i oktober og må genindrettes.

Helt frem til oktober 1985 giver Obel sine film premiere i eget hus, men i december sælges Cinema Center til Pia og Per Bruun, som i starten af 1987 skiller sig af med Bio for udelukkende at koncentrere sig om de fem sale her i Nørregade. Det var da planen at udvide A fra 210 til 250 pladser ved at flytte operatørrummet ovenpå og inddrage scenen. Bio i Søndergade overtages herefter af Peter Møller Jensen på forpagtning.

I sommeren 1988 sælger Bruun til den netop afgåede direktør for Herning Kongrescenter, John Nørgaard, der i oktober lægger driften 100% i hænderne på Peter Møller Jensen, som på en gunstig overdragelsesaftale vender hjem til Nørregade, efter Bio ganske pludseligt nedlægges samme måned for at blive omdannet til butikscenter.

I 1995 indrettes en mindre café i den tidligere pub. Planer om ny multibiograf samme år andetsteds i byen bliver i første omgang ikke til noget, men Møller Jensen sætter en yderligere tiltrængt modernisering af Cinema Center med nye stole og moderne lydanlæg på pause. Først i foråret 1998 spenderes halvanden million kroner på at bringe forholdene helt up to date på et tidspunkt, hvor det fortsat gik vældig godt, selvom besøgstallet var faldet en anelse fra 180 til 160.000 gæster det seneste år.

Det var på dette tidspunkt næsten spildt ulejlighed, måtte man konstatere, for kort efter rykker Nordisk Film Biografer ud med sit storstilede projekt for et kæmpekompleks efter BioCity-skabelonen, som kæden er ved at sprede ud over landet. Det skal i Herning placereres i Sølvgade overfor busholdepladsen og banegården. Peter Møller Jensen involverer sig med Nordisk i den nye biograf og tiltræder her som leder. Hvad Cinema Center angår, er dagene dermed talte. 5-sals biografen lukker dagen før, den nye åbner den 1. oktober 1999.

I foråret 2000 planlægges det at bygge biografen om til bodega og restaurant ikke ulig, hvordan det hele så ud frem til 1974, men planerne forlades i opstartsfasen. Hele den gamle landsbyrestaurant med de to biografsale bagved rives i stedet ned i 2003 for at give plads til en ny boligblok. Håndværkerforeningens gamle forhus består og bygges om til beboelse med renoveret facade, der ligner gamle dage fuldstændig uden spor af de mellemliggende års restaurations- og biografdrift.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Cinema Center sal C og D
 
 
Cinema Center sal C oven på sal E foruden D i modsatte retning

 
 
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
  
  

• Gå til
Cinema AB / Cinema Center, Herning
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 01-01-2024