biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Herning Ny Bio / Bio (1954)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk & Filmoperatør Thomas HauerslevDato: 01.03.2022
Opdateret: 29.11.2023

Kunsneristisk tegning af Bio's facade, 1973 fra The Rialto Cinema Group Denmark. Gengivet med tilladelse.

Herning Ny Bio / Bio (1954)
Søndergade 10-12

Åbnet 16. august 1954
Lukket 23. oktober 1988

En ejendom fra 1875 ud mod Søndergade og et par endnu ældre baghuse nedrives hastigt i efteråret 1953 for at give plads til Hernings Ny Bio, som åbner i Søndergade mandag den 16. august 1954. Biografen opføres af arkitekt Erik Engelstoft med nøjagtig 533 pladser, heraf to loger indrettet med hver 21 luksusstole. Byggeriet er planlagt med mulighed for senere udvidelse.

Under murstensfacade med lodret Bio-skilt gennem neonoplyst indgangsportal med billetsalg til højre og dør ind mod chokoladekiosk til venstre, træder man ind i foyeren med hvilesofaer placeret under kønne pyntelamper og toiletter af en nogen anden beskaffenhed end forud i Bryggergade. Bagved strækker den brede sal sig rektangulært kun afrundet nede omkring lærredet med løbere på gulvet, stor scene og tilsvarende kæmpelærred på 10 x 4 meter til widescreen og CinemaScope dækket af fortæppe i kornblå velour. Væggene med lampetter og loft er beklædt med træfiberplader malet i henholdsvis gråblå og gule toner, mens paneler i krydsfinér har nøddetræsfarve. Samtlige sæder i dybrøde farver fra Odense Stolefabrik er nye men af forskellig kvalitet. Filmfremviserne i operatørrummet er hentet over fra den tidligere biograf omkring hjørnet af Bredgade og Bryggergade, hvor de var opstillet i 1942 og akkurat ombygget i 1953 til at håndtere 3D-film ved simultankørsel på to maskiner.

Prisen for hele byggeriet lød på 850.000 kroner, hvilket var særdeles mådeholdent. Ifølge arkitekten er der ikke gået på kompromis med kvaliteten, men omkostningerne holdt i ave af den ene, simple grund, at man selv i disse tider ikke kunne vide sig sikker på, at en bevilling ville gå i arv. Direktør John Nicolaj Grunnet Andersen var ikke længere nogen årsunge, måtte man dermed forstå, selvom han blot var fyldt 56.

 

Læs mere her:

Fotorama, Herning

BioCity, Herning

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Bio's indretning, 1973 fra The Rialto Cinema Group Denmark. Gengivet med tilladelse.

Alle sejl er sat til åbningen, der markeres med Poul Reichhardt i ”En sømand går i land” fra ASA, som får kolossal succes. Åbningsfilmen kendetegner det folkelige repertoire, som fortsat mange år frem sætter sit præg på Bio’s repertoire, mens det tilsvarende nye Fotorama, der åbner knap et halvt år senere med Dreyers ”Ordet”, omvendt repræsenterer den lidt mere sobre profil, repræsentativ for dette teaters repertoire. Fjorten dage senere gives 30. august danmarkspremiere på ”Vestens vildkat” fra Warner Bros, filmen om ”Calamity Jane” med Doris Day i titelrollen og en lige så betragtelig succes, som først atter fjorten dage senere kommer op på Nørreport i København. Det næste tiår fyldes plakaten med stribevis af premierer på danske film.

Da Nordisk Films ”På tro og love” med Astrid Villaume har premiere i 1955, inviterer direktøren alle ægtepar i biografen, der på åbningsdagen kan fejre bryllupsdag, hvor de overrækkes blomster og gavekort til den lokale bager, hvis specialitet er hvedebrød. Året efter afholdes velgørenhedsforestilling til fordel for Ungarnshjælpen, hvor man forlanger entréen betalt med konservesdåser. Der indkommer 446 af slagsen, som straks sendes videre til Røde Kors. Begge arrangementer og andre lignende tiltag sikrer Bio helt ubetalelig omtale.
 

 
Operatørrummet opgraderes i 1965 med to Cinemeccanica Victoria 8-maskiner og i begyndelsen af 1969 monteres fuldautomatisk betjeningsudstyr til 35mm- og 70mm. Spareiveren havde i sin tid efterladt Bio med et lidt mindre majestætisk ansigt udadtil i gadebilledet og foyeren vel heller ikke ligefrem landets største, men i efteråret 1968 udvides baldakinen, så den strækker sig langs hele bygningen og i forlængelse foran parkeringspladser og biografens udgange langs gården til højre.

Først i juni 1972 trækker Andersen sig tilbage efter knap 30 års virke som biografdirektør i Herning og sælger i forbindelse med bevillingssystemets ophævelse Bio til The Rialto Cinema Group ved Preben Philipsen med overtagelse pr. 1. juli. Poul Rahbek fra Palæ Teatret i Aalborg indtræder som leder af både Bio her i Herning og Grand i Odense, som også kommer ind under den nye paraply.

• Gå til Rialto Cinema Group - Danmarks første biografkæde
 
 
Bio Herning i Søndergade (enkelte pladser i siderne på de bagerste rækker opstilles ikke pga hældning)

Philipsen lægger ud med en større modernisering i december for trekvart million kroner, der går til nyt fuldautomatisk film- (og klima)anlæg, mens de to loger pyntes med palisanderpaneler og udstyres med femten fritstående lænestole af ypperste luksuskvalitet. Et nyt gulv lægges ovenpå det eksisterende i hele salen, hvor alle øvrige sæder udskiftes til 456 nye, bløde stole i turkisfarvet velour. Belysningen forandres, mens nye lilla sidepaneler har lodrette lister foroven belagt med 14 karat guldpapir. Et endnu bredere lærred måler nu 12,5 x 5 meter og bliver egnens største dækket af fortæppe strålende i gult. ’Det er luksus, så det batter’, skriver pressen.

Erhvervelsen af Bio var Philipsens første udenfor København, men Rialto opkøber hurtigt en række øvrige biografer rundt om i landet. Kinopalæet i hovedstaden var allerede overtaget og renoveret samme efterår; denne ligner Bio herefter blot i lidt mindre format. ”The Godfather” får danmarkspremiere til jul og spiller for fyldt sal i ugevis, hvor publikum i pausen kan nyde foyeren, der ligeledes er udsmykket i nye farver her med tæpper i mønstret violet, turkis, blåsort og rødt.
 
 

Bio's indretning, 1973 fra The Rialto Cinema Group Denmark. Gengivet med tilladelse.

I januar 1976 overtager bogforlaget Lademann Bio efter Rialto og indsætter Mogens Steen Kruse fra Palads i Aarhus som leder. Julen fejres dette år med gigantsucces på Steven Spielbergs ”Dødens gab”. Fremme i maj 1978 kommer Bio atter på lokale hænder, da Josef Henrik Bruun og frue overtager Bio efter Lademann og direktør Erik Crone. Det er den første af denne koncerns biografer, man skiller sig af med, også her sælges resten kort efter. Bruun har tre år forinden åbnet Scala Bio i forstaden Tjørring, som drives af sønnen Per. Da denne sælges i 1979, overdrages Bio til sønnen og svigerdatteren Pia, efter familien en tid har blandet kortene mellem sig.

Bruun bygger i 1979 en ekstra sal med plads til 93 gæster i en sidebygning til højre parallelt med den eksisterende bag plakatskabene langs den højre mur. Således bliver Bio til Bio 1-2 i oktober. Operatørrummet ligger ovenpå med adgang fra et lille venterum foran den højre loge til sal 1. I og med at foyeren slet ikke er beregnet til at rumme så mange gæster, planlægges det at køre med let forskudte spilletider. 2. juledag dette år er der noget så usædvanligt som sampremiere mellem Bio og Cinema Center på ”Olsen-banden overgiver sig aldrig”. Cinema Center var kommet til som Cinema AB med to sale i 1974 og blevet en vældig konkurrent her i det sene forår 1979 netop udvidet med yderligere to og står nu i oktober til at åbne atter en sal, denne biografs femte.
 

 
Bio, Herning, set i baggården den 25. september 2021. Foto: Thomas Hauerslev

Den 9. juli 1981 supplerer også Bio med endnu en sal. Her er der blot 44 plader i sal 3, som er indrettet i den nu forhenværende venstre loge vendt 90 grader og udvidet ind i venteværelset foran. I sal 1 reduceres det samlede antal pladser til 408. Fotorama i Bredgade er på dette tidspunkt bukket under året forinden.

I 1984 sælger Henrik Bruun det, der nu er Bio 1-2-3 til et revisionsfirma og trækker sig tilbage. Bio drives fortsat af Per og Pia Bruun frem til februar 1987, hvor deres lejemål ophører. Det er allerede sivet, at revisionsselskabet rumsterer med planer, der ikke omfatter biografdrift. Året forinden har Per Bruun tillige overtaget driften af Cinema Center og koncentrerer sig herefter om denne, hvis daglige leder Peter Møller Jensen omvendt nu overtager driften af Bio på forlænget lejemål.


Møller Jensen lægger ud med at genoptage David Leans ”Dr. Zivago” og indkøber på baggrund af en tiårig lejekontrakt og troen på en lys fremtid ny Victoria 5 kinomaskine, mens slidte stole udskiftes. Hvor ramasjangtitlerne fylder over i Cinema Center, får de lidt smallere film nu større opmærksomhed i Bio. Eksempelvis kommer Lasse Hallströms ”Mit liv som hund” på plakaten, men selvfølgelig bliver der også plads til James Bond i den store sal 1, hvor Timothy Dalton dette år byder sig til i ”The Living Daylights”.
 
 
Herning Bio i 1972

I 1988 sælger revisionsfirmaet bygningen til en entreprenørvirksomhed, som i september giver Peter Møller Jensen et tilbud, han i bedste ”Godfather”-tradition ’ikke kan afslå’, som historien fornøjeligt beretter. Han trækker sig dog ud af Bio med blødende hjerte, selvom der med flere stakater i tegnebogen nu i stedet er råd til at overtage Cinema Center. ’For nogle er det at nedlægge Bio det samme som at jævne Herning Kirke med jorden’. Han havde meget hellere beholdt denne fremfor den anden.
 
 
Herning Bio 1-2 i 1979


Faktisk gik bulldozeren straks i gang med sit forehavende og fjernede sal 2. Byens ejendomsudvalg havde givet ombygningstilladelse allerede i juni, hvor man principgodkender byggeriet, men afslutningsvist udtaler, at man gerne ser, der fortsat vil være mulighed for etablering af en biograf. Det sker dog ikke; en ny butiksarkade i to etager strækker sig herefter over Søndergade 10-14 i stort set samme areal som hidtil. En ny tilbygning opføres i samme rumfang, hvor sal 2 lå. De let brugte stole blev solgt til Nordisk Film Biografer, hvor de et år senere sættes op i to store, nye sale i Palads på Axeltorv. De to parter, altså entreprenørvirksomheden og Nordisk, får mere med hinanden at gøre i fremtiden, da førstnævnte – dog næppe på grund af kommunens ønsker – rent faktisk opkøber en grund, hvor man elleve år senere går i gang med opførslen af det nye BioCity. Ejendomsselskabet er siden også involveret i den nye biograf i Ikast.

De sidste måneder gik ”Crocodile Dundee 2” med Paul Hogan hen og blev en af de allerstørste succeser i Bio’s historie. Allersidste film på programmet var Richard Attenboroughs ”Et råb om frihed” kl. 19 den 23. oktober 1988. Om eftermiddagen var der vist ”Pippi stikker af” samt den danske børnefilm ”Rødtotterne og Tyrannos”, som også var på plakaten kl. 18.45. Der blev kun vist film i to sale denne allersidste søndag.
 
 
Herning Bio 3 i 1981

Direktør
John Grunnet Andersen (54-69)
Preben Philipsen (72- )
Henrik Bruhn (79-83)

70mm Maskiner
Victoria 8

Billet telefon
Herning 127 (54-64)
12 01 27 (68-69)
07 12 01 27 (72-83)

Pladser
533 (54-55)
537 (58-69)
456 (72-79)
400 (82-83)
 
 
 

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
 
 

• Gå til
Herning Ny Bio / Bio (1954)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:14:47