biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Karup Bio

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 21.12.2023
Karup Bio fra siden

Karup Bio
Bredgade 19

Åbnet 8. juni 1950

Tegningerne til en biograf i Karup er klar sidst i 1940’erne, hvor direktør Kristian Kjær Frederiksen har fået tilladelse til at vise film i forbindelse med sin bopæl i det tilsvarende nye forhus, som rummer chokoladekiosk i vindfanget ud mod gaden bestyret af fru Marianne, som også kan forsyne folk med lækkerier udenfor den almindelige åbningstid. Store BIO-bogstaver lokker henover. I foyeren bagved er billetkontoret placeret tilsvarende mod højre, mens toiletterne er placeret overfor. Fra venstre side er der også salsindgang, mens operatøren ligesom konfekturen og billetterne holder til langs højre. Selve salen rummer 204 plysbetrukne stolesæder og er forrest udstyret med et lille proscenium. Således åbner Karup Bio den 8. juni 1950 med Lis Løwert og Bjørn Watt-Boolsen i ”Lejlighed til leje” instrueret af Emanuel Gregers. Hele herligheden har kostet 150.000 kroner.

I efteråret 1958 får Frederiksen nye filmmaskiner, der kan vise CinemaScope, hvorefter Lemmy Constantine fra 13. oktober slår (sig) løs i ”Smarte piger, skrappe drenge” straks efterfulgt af ”Sød pige på sjov” med Brigitte Bardot, mens Fred MacMurray er ”På skudhold” og James Mason en lettere skummel kaptajn Nemo i Disney-produktionen ”En verdensomsejling under havet” alt sammen i bredformat. Han finder samtidig plads til ekstra stolerækker, så biografen fremover fast kan rumme 247 gæster. Tidligere havde direktøren sneget stole ind ude i siderne, når behovet meldte sig.

2. juledag 1968 genåbner Karup Bio efter endt istandsættelse med komedien ”Sømand i knibe”, der har Otto Brandenburg og Ebbe Langberg på rollelisten i selskab med Ghita Nørby.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Karup Bio i 2004

Den 15. juni 1977 sælges biografen til Wilhelm Balzer Teichert for lidt over en halv million kroner. Teichert justerer atter rækkerne, så Bio fremover nøjes med 194 pladser. Den 25. november 1980 sender Teichert brev til Karup kommunes tekniske forvaltning, hvor han beklager at måtte meddele Karup Bios lukning et par uger forinden. Særligt på ugens sidste dage (hvor der ofte var film på tv), spillede han for næsten tom sal og med ekstra store udgifter til opvarmning i vintermånederne, kan driften ikke længere opretholdes.

Teichert er dog allerede i forhandling med nye indehavere eller medindehavere om en form for fortsat drift, hvor biografen skal nøjes med at holde åbent mandag, tirsdag og onsdag aften samt søndag eftermiddag. Torsdag, fredag og lørdag ønskes i stedet tilladelse til discoteksdrift langt ud på natten. I foyeren var det hensigten at opstille morskabsautomater kombineret med let servering (pølser og bøfsandwich), ligesom der ønskes spiritusbevilling. Ydermere skal toiletterne udvides, mens salens gulv skulle forandres fra det nuværende skrånende til tre vandrette niveauer.

Der ender med blot at blive givet tilladelse til at indrette pølsebod i den eksisterende chokoladekiosk med tilsvarende mulighed for udnyttelse udenfor den almindelige åbningstid. Direktøren giver den herefter en skalle mere med genåbning den 18.marts 1981, hvor ”Mission Capricorn” med Elliott Gould sættes på plakaten, efter Karup Kommunes økonomiudvalg nu har valgt at give et tilskud på 60.000 kroner for leje af tyve film spredt over resten af året med gentagelse i 1982. Teichert har fået kommunen overtalt med hjælp fra filmkonsulent Claus Hesselberg ved Det Danske Filminstitut, der selv involverer sig i biografdrift nogle år senere først som filmchef for ABCinema i København og siden leder af Herlev Teaterbio.

Fremme i 1982 er den så gal igen, da kommunen ikke vil fortsætte det årlige tilskud i 1983 med begrundelsen ’meningsløst at yde 60.000 krone i kommunal støtte til en biograf, der alligevel ikke kan løbe rundt’. Allerede samme forår har direktøren ansøgt om tilladelse til i stedet at ombygge biografen til fem ejerlejligheder ved en etageopdeling af salen. Dette principgodkendes under forudsætning af, at bebyggelsesgraden ikke overstiger de fastsatte 40%, hvilket i praksis er umuligt.

Teichert vælger med fuldt overlæg atter at lægge biografen i dvale ved at vælge Disney-filmen ”Tornerose” som lukningsprogram søndag den 19. december i håb om, at den kan vækkes til live på et senere tidspunkt som eksempelvis ’Karup Teaterbio’. Om aftenen rundes af med David Janssen i ”Fly-aktion Sky High”. Prisen for en overtagelse går efterhånden den modsatte vej fra et oprindeligt ønske om salg til 700.000 kroner til en noget lavere indtægt ved fremleje.

Den 9. juni 1983 åbnes Karup Bio igen af et nystiftet anpartsselskab ved formand Knud Hansen og Christine Westphal som daglig leder. Disney-familiefilmen ”Herbie i Mexico” er genåbningsprogram og folkene bag biografen selv generelt unge, hvilket repertoiret kontinuerligt afspejler eksempelvis ”Drengestreger efter skoletid” den 5. december 1984, hvor også andre har narrestreger for. Den 19. i samme måned skal der afholdes tvangsauktion på ejendommen, da Teichert ikke har betalt sine terminsydelser, men folkene bag anpartsselskabet er ikke bekymrede, da man på dette tidspunkt har lejekontrakt frem til 1. juni 1988. Den ender med at blive solgt til en tandlæge for 278.000 kroner, hvor der i prisen også indgår biografinventar for 42.000 kroner, som anpartsselskabet med kvitteringer kan dokumentere, man allerede har købt af den forrige ejer.

Idealismen fejler fortsat ingenting. I 1985 er biografen i højeste gear med Walter & Carlo-succesen ”Op på fars hat”, der som den første i nyere tid giver udsolgte huse. To nye fremvisere købes i november fra en nedlagt biograf i Aarhus og debuterer i Karup 5. december med ”Dyrlægens plejebørn”, endnu en familievenlig film til det gode julehumør.

Fire år senere ser det igen noget broget ud og Karup Bio annoncerer lukning den 1. september 1989, hvis der ikke sker noget. Denne gang reddes biografen atter på stregen af kommunen og igen gennem et midlertidigt driftstilskud, som denne gang bliver permanent. En kort lukkepause på 2½ uge benyttes til i første omgang at male og fikse biografen lidt op. Fremover er det bortset fra den daglige leder kun operatørfunktionen, der aflønnes på gammeldags facon. Denne skal herefter også tage sig af både kiosk- og billetsalg og desuden varetage kontrollørtjansen. Senere i 1990’erne må man dog nøjes med udelukkende frivillig arbejdskraft for at få regnestykket til at hænge sammen.

Ledergruppen indskrænker sig til seks personer i bestyrelsen fortsat med Westphal i front, siden Frank Johansen, som har været med fra start. En særlig ungdomsgruppe håber på ungdomscafé og mulighed for optræden på scenen, discoteket blev jo aldrig til noget. Rammerne betinger dog fokus på den traditionelle biografdrift, som derfor fortsætter uanfægtet, selvom bunden på et tidspunkt skrabes med blot 3.000 solgte billetter eller med andre ord et gennemsnit på mindre end ti gæster om dagen. I 1997 renoveres det tekniske udstyr og der opsættes 77 let brugte stole erhvervet fra Palads i København som erstatning for de mest slidte her i Karup. Ved samtidig at fjerne nogle rækker rummer salen herefter 171 pladser, der fremme i 2000 har besøg af 5.000 gæster.

Bygningen sælges atter i 2002, men det rykker ikke ved virket, hvor bestyrelsen året efter beslutter sig for en total ombygning. Der bliver solgt nye anparter til private, mens erhvervsvirksomheder får mulighed for at sponsorere flere nye stole. Ombygningen begynder i februar 2004 og varer lige til 16. oktober, hvor dørene slås op til to gange Disney ”Bjørne-brødre” om eftermiddagen og ét sæt ”Brødre” instrueret af Susanne Bier om aftenen.

Den nu fuldstændig renoverede biograf åbner med farvestrålende og let udvidet foyer indeholdende ny kombineret kiosk og billetsalg samt toiletterne ført op i tiden. Salens gamle guldvarmeanlæg er udskiftet, mens væggene er fyldt med højttalere og Dolby Digital Surround 7.1, THX-godkendt lydanlæg og fremviser, der er rykket frem i salen, som derfor er forkortet en smule og gevaldigt hævet bagtil nu med 103 pladser og ny indgang gennem lyd- og lyssluse til venstre for operatørrummet. Forandringerne koster knap 1,6 millioner kroner.

Digitaliseringen går siden hen og bliver en yderligere redningsplanke i 2011, da man pludselig med uanede mængder premierer får filmene uendelig meget hurtigere end tidligere. Bygningen bliver atter solgt i 2013, men det frivillige virke fortsætter uanfægtet med et årligt, kommunalt tilskud til driften som hidtil.

I 2014 nedrives en garage bag biografen, hvor der i stedet indrettes parkeringspladser. Karup Bio kan vise film i 3D på nyt lærred fra 2016 og 48 HFR med Dolby Atmos-lyd siden 2017 gennem 47 højttalere. I 2022 gøres biografen yderligere lækker med nye stole overalt foruden sofarække og i sommeren 2023 opsættes nyt lydisoleret loft i foyeren, der males i lidt mere afdæmpet farveskala.
 
 
  
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
  
  

• Gå til
Karup Bio
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 05-01-2024