biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

All That Jazz i Aalborg
"Center for Dansk Jazzhistorie" og Orla Nielsen åbner ny biograf til 16mm, 35mm og 7OMM

Tilbage til forsiden
Skrevet & fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 28.07.2016
Området ser lidt forladt og slidt ud, og ligger lidt i skyggen af det monumentale Nordkraft på den anden side af gaden. Hvad mon der sker her?

Nogle få hundrede meter fra Limfjorden er der i juli og august måned 2016 hektisk byggeaktivitet i nogle forhenværende kontorlokaler. Lokalerne ligger i 2. sals højde på en gangbro, der forbinder to ældre og meget flotte murstenshuse på Aalborgs forhenværende havnefront. Området ser lidt træt, forladt og slidt ud, og ligger lidt i skyggen af det monumentale Nordkraft på den anden side af gaden. Hvad mon der sker her? Det er Orla, der entusiastisk viser rundt i lokalerne, og fortæller om planerne for hvordan han har tænkt sig at omdanne kontorlokalerne til en ny biograf, der skal vise film med jazz musik.
 
Læs mere her:

JazzKino, Aalborg

Ny Jazz- og event biograf i Aalborg har premiere

Orla, Biograferne, Rumrejsen og 7OMM

Aalborg's Teater Nordkraft Forberedes til 7OMM

Internet link:


Center for Dansk Jazzhistorie
Kjellerups Torv 2
9000 Aalborg

Tlf: 4136 8022
 
Orla og hans stab af biografbyggere har travlt for at nå den første deadline til "Den Blå Festival" den 18. august, hvor den nye biograf skal være operationel - i det mindste i en midlertidig version.

Det grundlæggende forarbejde med at planlægge stolerækker og hvor lærredet skal stå har han tegnet på gulvet, så håndværkerne kan gå igang. Hullerne imellem biografen og operatørrummet er allerede skåret ud. Tre store rektangulære huller. Et til hver maskine, der skal kaste lysstrålerne ind til publikum. Vi snakker om størrelsen på hullerne, dels af hensyn til det bedste udsyn, men også for publikums skyld. Biografen skal have et filmmusealt cinematekagtigt præg, så var det måske en ide at sikre, at publikum også kan se ind i operatørrummet, så de kan se de klasiske kinomaskiner køre?
 
 
Orla i det kommende operatørrum. På pallerne kommer kinomaskinerne til at stå, og til højre for den røde bærende jernsøjle, kommer den digitale maskine til at stå. Projektionshullerne er skåret ud.

Siden slutningen af 1970erne har den Aalborgensiske filmfotograf Orla Nielsen været aktiv på den nordjyske biografscene. Adskillige biografer har han været involveret i, sideløbende med sin filmfotografgerning i Aalborg, Nørresundby og omegn. Orla er vokset op i '60erne med Europa Bio som sin absolutte ynglingsbiograf og ikke mindst med 7OMM filmene som det store trækplaster.

Præget af biografer og store billeder har han åbnet biografer i en lind strøm, imens biografmiljøet i Aalborg i samme periode har været præget af dominerende konkurrence fra familien Elimar, der drev de store biografer Scala, Bio 5 og Astoria. Siden 1989 har Orla været en af drivkræfterne bag Biffen, først på Strandvejen, og siden i Nordkraft. Imidlertid måtte Orla og Biffen's veje skilles i 2014, og siden har Orla været "hjemløs" i biografmæssig forstand.
 
 
Orla forventer, at den nye biograf - der stadig ikke har noget navn - åbner "rigtigt" til vinter omkring november måned 2016.

Med en betydelig samling 70mm og 35mm udstyr på lager, er det ikke nemt at været dedikeret fan af levende billeder på det buede lærred, når man ikke har et sted at bruge det. Imidlertid får Aalborggenserne og Orla nu atter et sted at vise film for den store skare af filmelskere, der gerne vil se gamle og sjældne film. Orla har indledt et samarbejde med "Center for Dansk Jazzhistorie", der bor tæt på Nordkraft ved vandet i Aalborg. Samarbejdet indebærer, at jazzcentret får en biograf, hvor de kan vise deres store samling af 16mm og 35mm film frem for publikum.
 
 
Kinoton FP38 projektoren, der kan vise 16mm og 35mm film. Det er også klassisk filmfremvisningsudstyr i Rolls-Royceklassen.

Orla fortæller om planerne:

"... vi vil vise de gamle jazzfilm, som centret har på hylderne. Det er helt unikke ting først og fremmest på 16mm, men også 35mm. Det er jo nærliggende også at vise moderne film hvor jazzmusikken er omdrejningspunktet. Den svenske "Monica Z" er oplagt at vise som reprise. Det er jazzmusikken, der er det centrale, men ikke kun det, jeg vil også gerne vise 70mm film, og derfor får biografen selvfølgelig et buet lærred. Det bliver en biograf i Cinematekstil med nye og gamle film. Jeg vil gerne vise "Vertigo", "Jeanne d'Arc", de nye Cineramaremasters og mange andre. Ikke mindst vil jeg gerne vise "The Hateful Eight" igen i Ultra Panavision 70, og måske laver jeg også et nyt "7OMM Event" som vi havde stor succes med i 2014".
 

 
Orla viser hvor lærredet skal være.

Til brug for fremvisningen af de antikke og sjældne film, installerer Orla en Kinoton FP38, der kan vise 16mm og 35mm film, og en Philips DP70, der kan vise Todd-AO 70mm film. Det er klassisk filmfremvisningsudstyr i Rolls-Royceklassen, som man kan finde rundt omkring i mange førende cinemateker og filmmuseer. I det ene hjørne af opertørrummet opstiller Orla et Kinoton ST200 non-rewind tallerkenssystem, til afvikling af filmene. "Bordet" har han modificeret til at også at kunne køre 70mm.

Den tredie filmmaskine, er en digital maskine, som Orla har arvet fra Bio Mors. Den skal bruges til digitale fremvisninger af nyere digitale "film" i DCP formatet.
 
 
Philips DP70 projektoren, der kan vise Todd-AO 70mm film. Det er klassisk filmfremvisningsudstyr i Rolls-Royceklassen.

Der bliver 40 siddepladser med Skeie's luksus Sonata stole fordelt på fem stolerækker med en rækkeafstand på 120 cm. Med et fald på ca 20 cm imellem rækkerne er et perfekt udsyn sikret til lærredet fra alle pladser. Lærredet bliver buet i bedste 7OMM stil, og får en bredde på ca 5,5 meter og en højde på ca 2,5 meter.
 
 
DP70 maskeplader til 7OMM

Bag det buede lærred bliver der opstillet tre lydkanaler i klassisk 5.1 opstilling, med Electro Voice højttalere; venstre, center og højre, samt 2-3 subwoofere til "bundtrækket". I biograflokalet bliver det effekthøjttalere fra JBL. Forstækere er fra QSC, og lydprocessoren er fra Dolby Laboratories, type CP65, DA20 til Dolby Digital, og en XD10, til afvikling af DTS/DATASAT lydspor.

Orla og hans stab af biografbyggere har travlt for at nå den første deadline til "Den Blå Festival" den 18. august, hvor den nye biograf skal være operationel - i det mindste i en midlertidig version. Orla forventer, at den nye biograf - der stadig ikke har noget navn - åbner "rigtigt" til vinter omkring november måned 2016.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:17:15