biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Indvielse af Kommandopost "Tårnet" fra "Olsen Banden på Sporet", 1975

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 02.09.2017
Kommandopost Tårnet (KT) som den så ud i april 2017 ved den nye placering ved Gedser Remise.

"Kommandopost Tårnet" / "KT" / "Det Gule Palæ" - genindvies i Bevaringsforeningen Gedser Remise efter endt restaurering og istandsættelse lørdag den 9. september kl 12 - 14:30 i overværelse af danske og tyske Olsen Banden fans, samt Morten Grundwald (Benny) og Jes Holtsø (Børge) mfl., og med fint officielt besøg af borgmestrene fra Guldborgsund og Rostock.

Kommandoposten stod oprindeligt på Københavns Godsbanegård, indtil at den skulle rives ned i 2014. Det lykkedes imidlertid den danske og tyske Olsen Banden Fanklub at sikre kommandopostens fremtid i Gedser Remise, ved at få bygningen fragtet med kran, blokvogn og pram hele vejen fra København til Gedser. Med BaneDanmark's velvillighed og hjælp fra mange private sponsorer - inklusiv 1 million kroner fra A P Møller Fonden, og masser af frivilligt arbejde er bygningen blevet sat i stand, og kan snart opleves af alle, der lægger vejen forbi Gedser.

I almindelighed og under normale omstændigheder beskæftiger biografmuseet.dk sig ikke med film. Bortset fra dokumentation i alle afskygninger om storformat film i 70mm, IMAX, Cinerama / Cinemiracle og lignende, henvises læserne til at læse om film på det alsidige udvalg af alternative internetsider. En gang imellem gøres der naturligvis undtagelser efter redaktørens forgodtbefindene og interesse. Når en klassisk rekvisit fra en Olsen Banden film skal genindvies, og som oven i købet har med jernbaner at gøre, så må der naturligvis gøres en undtagelse.
 
Læs mere her:

Galleri: Geninvielse af Godsbanegården's Post Tårnet

Lun smørkage og varm kaffe i Gedser Remise

Hvordan "Olsen Banden på Sporet" fik sin titel

Hele Danmarks Rolf Konow, Stillbillede Fotograf

PDF: Indvielse af Det Gule Palæ i Gedser lørdag den 9. september 2017

Internet link:

Gedser Remise

Olsen Banden på Sporet

Olsen Banden Fanklub

Olsen Banden Fanklub Deutschland

 
Kommandopost Tårnet (KT) som den så ud i vinteren 1989 med Stationsbestyrer Keld Håndbæk ved knapperne.

Sideløbende med en glødende biografinteresse, er jernbaner også et interessefelt, der har redaktørens store opmærksomhed - ikke mindst fordi han selv i en kort overgang faktisk har arbejdet i Tårnet, under stationering på Københavns Godsbanegård (Gb) i slutningen af 1980'erne. Som Sikkerhedsassistent gjorde han tjeneste som Afgangsvagt på Gb i flere år, og havde dagligt kontakt med Stationsbestyrerne i Tårnet.

Stationsbestyreren ansvar er at stille signaler og dreje sporskifterne for godstogene, der hver dag kørte ind og ud af Københavns Godsbanegård. Københavns Godsbanegård blev nedlagt som togfølgestation i slutningen af 00erne, og herefter forfaldt Tårnet stille og roligt. Ruderne blev smadret og lokalerne blev overtaget af hjemløse, der manglede et sted med tag over hovedet. Den klassiske gule DSB farve blev efterhåndet overmalet med grafitti og den gamle træbygning var efterhånden i en sørgelig forfatning. Bane Danmark besluttede at rive bygningen ned, da den ikke var bevaringsværdig. Det faldt fans af Olsen Banden for brystet, og en kampagne blev sat igang for at redde den kendte bygning.
 
 
Kommandopost Tårnet (KT) som den så ud i vinteren 1987 med spor og sporskifter i forgrunden. Det er kun den centrale tårnbygning, der er flyttet til Gedser Remise. Resten er revet ned.

Det centrale i "Olsen Banden på Sporet" (Nordisk Film, 1975) foregår på DSB's skinner. Egon Olsen har tilbragt sit seneste ophold i Vridsløse Statsfængsel med at lære DSB's Tjenestekøreplan udenad. Den viden skal han bruge for at fragte en pansret Franz Jäger (Berlin) godsvogn rundt i det centrale København. To vigtige biroller er Stationsbestyreren Brodersen og Trafikkontrolløren Godtfredsen, der arbejder i kommandoposten, og som taler i telefon direkte med Generaldirektøren, når signalerne fejler på grund af atmosfæiske forstyrrelser. Godtfredsen bor desværre i Vanløse, og ikke i Valby som Hr Brodersen og rigtigt mange andre DSB folk. Godtfredsen og Brodersen er naturligvis som taget ud af virkeligheden, når de fejrer årets vigtigeste DSB dag med lun smørkage og et hejst Dannebrog. Der er sol og blå himmel den majsøndag når sommerkøreplanen træder i kraft. Det er ren ironisk og kærlig jernbaneidyl, med nypressede uniformer, og renvaskede MZ lokomotiver og personvogne.

Alle eksteriørbilleder omkring kommandoposten i filmen er optaget på Københavns Godsbanegård, og alle interiørbilleder er optaget under kontrollerede forhold hos Nordisk Films Studier i Valby. På nordsiden af bygningen blev der opført en bygning med flagstang, hvidt stakit, blomster og fliser osv., som man ser i filmen.
 
 
Den orange Rangertraktor 57, der medvirkede i filmen blev udrangeret i 1987 og er et tilløbsstykke på Danmarks Jernbanemuseum i Odense. Franz Jäger (Berlin) vognen blev ophugget i starten af 1980erne. Fjernstyringsapparatet med alle knapperne der bliver trykket på, og som lyser når tognene kører i filmen, er ren fiktion og har ikke noget med virkeligheden at gøre. (Central)apparatet blev bygget til lejligheden af Nordisk Film med hjælp fra ingeniørerne i Signalområde København, der var en del af Baneafdelingen i DSB på den tid. For nogle jernbaneentusiaster betyder "Olsen Banden på Sporet" meget, men måske ikke lige så meget som "Martha" betyder for søens folk.

Hvordan "Olsen Banden på Sporet" fik sin titel
Hele Danmarks Rolf Konow, Stillbillede Fotograf
• PDF: Indvielse af Det Gule Palæ i Gedser lørdag den 9. september 2017

 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:17:21