biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Lun smørkage og varm kaffe i Gedser Remise
800 gæster åbnede
"Det Gule Palæ" på en regnvejrsdag i september

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 13.09.2017
"Kommandopost Tårnet", "KT", "Det Gule Palæ", og "Posten". Kært hus har mange navne. Nu placeret det i Gedser Remise, der er en guldåre af rendyrket "urban exploration" og rå og brutal jernbanenostalgi.

Det er dejligt at opleve hvordan filmkultur i uvante omgivelser kan virke samlende i dette land. En oplevelse, som kan samle unge og gamle. Filmfans, bil-, bus- og togentusiaster. Politikere og borgere. Folk der klæder sig ud, og folk der kan lide illusioner. Bag den nye film- og jernbaneattraktion i Gedser Remise på Falster står der en stribe entusiaster, der er de egentlige drivkræfter bag dette projekt. Takket være deres virketrang, en masse frivillig arbejdskraft, og sponsorer, er det lykkedes at sikre et stykke dansk biografkulturhistorie fra nedrivning. En gammel bygning, der betyder rigtigt meget for rigtigt mange mennesker, er reddet.

Da DSB forlod remisen i Gedser for 30 år siden, gik tiden i stå. Der har nærmest ikke været andre gæster end os selv, de 2-3 gange vi har besøgt Gedser Remise de seneste 10 år. Hver gang er vi næsten alene gået rundt og kikket på museet. Et museumsmæssigt udkantsdanmark, men det skal man ikke lade sig narre af. I modsætning til den finpolerede og akademisk forklarende pænhed på det nationale jernbanemuseum i Odense, er remisen i Gedser en guldåre af rendyrket "urban exploration", og rå og brutal jernbanenostalgi. Der arbejdes ihærdigt på vogne og lokomotiver. Noget kan køre, og andet ser ud som om det er rustet fast i skinnerne. Duften af tog, tjære og træværk er overalt, oliepletter på gulvet, og remisedøre, der har set bedre tider. En dryppende håndvask med rustspor langt ned i afløbet og tagrender, der løber over, når det regner. Terrassogulve, skinnescykler, signalarme og gamle stationsskilte. Ukrudt og græs, der trænger til at blive trimmet. Her er ingen iskiosk, eller trendy café, og flere end fire gæster på samme tid, ser ud til at være en udfordring for billetsælgeren. Til gengæld er det et formidabelt smukt forfald. Autentisk og fotogent på samme tid. Skødesløs rå elegance. Her er det væggene og miljøet, der formidler jernbanehistorie. 

Lørdag den 9. september 2017 havde mere end 800 mennesker taget turen til Danmarks sydligste by, for at fejre endt istandsættelse og geninvielse af Københavns Godsbanegård's kommandopost "Tårnet". Dannebrog var hejst og smørkagen var lunet denne dag i Gedser, det sidste stop før færgen til Tyskland. Året forinden var den klassiske jernbanebygning af træ blevet flyttet fra sin oprindelige placering ved Enghave i København, til den nye placering ved drejeskiven i Bevaringsforeningen Gedser Remise. Kommandopost "Tårnet" var i mere end 100 år centrum for styring af rangerbevægelser og godstog på Københavns Godsbanegård. Engang Danmarks største station med et spornet, der stragte sig fra Grønttorvet i Valby og F.L. Smidt i Vigerslev, til alle skinner i Københavns Havn, på Prøvestenen, og helt ind til Postterminalen i Bernstorffsgade, hvor der var fire spor og med egne perroner til breve og pakker. Et gigantisk net af jernbaner, der idag er nedlagt og hvor arealerne er erstattet af skinner til Öresunsdstog, hoteller og kontorejendomme. Kommandopost "Tårnet" havde en central rolle i filmen "Olsen Banden på Sporet" fra 1975, hvor mange af filmoptagelserne foregik omkring denne bygning.
 
Læs mere her:

Galleri: Geninvielse af Godsbanegården's Post Tårnet

Indvielse af Kommandopost "Tårnet" fra "Olsen Banden på Sporet", 1975

Hvordan "Olsen Banden på Sporet" fik sin titel

Hele Danmarks Rolf Konow, Stillbillede Fotograf

PDF: Indvielse af Det Gule Palæ i Gedser lørdag den 9. september 2017

Gedser Bio

Internet link:

Gedser Remise

sporvejsmuseet.dk

ndr.de

Olsen Banden på Sporet

Olsen Banden Fanklub

Olsen Banden Fanklub Deutschland

youtube.com

tag24.de

 
Folk der klæder sig ud, og for folk, der kan lide illusioner. "Benny" i midten spilles af Olsen Banden memorabila supersamler Kasper Gorm Christensen.

20-30 år senere opnåede bygningen nærmest kultagtigt status blandt Banden's entusiaster, og da det blev annonceret i 2014, at den skulle rives ned, gik aktionen igang for at redde bygningen. Det hele var timet og tilrettelagt. Der skulle bruges en masse penge, en stor kran, en arkitekt, og et sted at stille den osv. Med de tyske og danske Olsen Banden klubbers mellemkomst lykkedes det at redde et stykke dansk film- og biografkulturhistorie, til glæde for de utallige fans af de populære Olsen Banden film fra '70erne.

Olsen Banden var meget populær i det tidligere DDR, og idag har den tyske Olsen Banden klub en meget stor medlemsskare. Paul Wenzel og Steffen Paatz fra Leipzig, der driver den tyske klub, er nogle af "bagmændene" bag kampagnen for at skaffe penge til flytning og istandsættelse af "Tårnet" - eller "Det Gule Palæ", som det også kaldes. Paul og hans hjemmeside kompagnion Steffen var naturligvis selv til stede i Gedser. De har begge lært sig selv dansk, for at kunne se filmene på originalsproget. De havde taget turen fra Leipzig til Gedser, og indlogeret sig på det lokale hotel. Vejrudsigten for denne lørdag stod på heldagsregn, og frisk vind fra sydvest. Og vi blev ikke skuffede. Udsigten holdt. Det regnede temmeligt voldsomt dagen lang, men det var heldigvis ikke koldt.
 
 
Her fortæller en medarbejder fra Gottlieb Paludan Architects om ombygningen af det bevaringsværdige tårn. Tårnet er oprindelig tegnet af Overarkitekt ved DSB Heinrick Wenck .

Bevaringsforeningen Gedser Remise, der har lagt areal til Tårnet, havde ladet opstille et telt til de særligt indbudte. Det var langt fra tilstrækkeligt til at huse alle gæsterne, så de fleste måtte stille sig tilfreds med at stå ude i regnen. Inden for i teltet var der levende musik, og udskænkning af øl og sodavand. En pølsevogn ved siden af teltet fungerede også som intermistisk talerstol hvor de inviterede gæster talte, råbte hurrah for Olsen Banden og gratulerede med et "Skide godt Egon!" i anledning af denne enestående restaureringsindsats. Desværre var det til anledningen fremskaffede højttaleranlæg af sådan en karakter, at det kun var de nærmeste, der kunne høre hvad der blev sagt. Os andre, der stod bagerst, kunne kun høre regnen og vinden blande sig med klapsalver og tilfældige hurrahråb.

Blandt de tilstedeværende VIP gæster var "Børge" i skikkelse af Jes Holtsø, "Benny" i skikkelse af Morten Grundwald og stuntmanden Søren Steen, der spiller håndlangeren med pistolen. Desuden var repræsentaner fra kommunerne i Rostock og Guldborgsund tilstede, og ikke mindst mange medlemmer af de to Olsen Banden Fanklubber. Desuden var der besøg af Olsen Banden look-a-likes. Heriblandt havde Olsen Banden memorabila supersamler, og automekaniker på Møn, Kasper Gorm Christensen medbragt sin Chevrolet Bel-Air fra 1959. Den han har restaureret i sådan en grad, at den kan køre igen. Den var med i mange af filmene. Adspurgt fortalte han, at bilerne blev altid skrottet når optagelserne sluttede, fordi man ikke vidste, om der skulle laves en ny film det følgende år.
 
 
Gruppebillede med den tyske delegation, som fik en extra tur med bussen af chauffør ved Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, Michael Jensen. En autentisk gul Linie 2 Volvo bus med nummer 571, fra Københavns Sporveje anno 1972 og kendt fra flere Olsen Banden film.

Klik på billedet, og se en større udgave.

"Tårnet" var pakket pænt ind med en rød snor, der gik hele vejen rundt. Indenfor i stueetagen er der udstillet en række fine billeder af flytningen til Gedser i 2016. Den store Godsbanegård sportavle fra '90erne, er også udstillet. Midt i lokalet fører en ny trappe op til 1. sal, hvor man har et fint udkik til 12 remiseporte, færgehavn i syd, og remisen's beskedne sporanlæg i nord. Gæsterne gik op og ned af trappen, og rundt i lokalet imens de tog billeder af den nye seværdighed. Midt i det lysegrønne lokale står et klassisk maghonisofa, et lille skrivebord, tjenestetelefon og en stor fotostat af sportavlen fra filmen. Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig Godfredsen og Brodersen sidde der og trykke på knapperne, imens de drikker spandevis af kaffe og spiser lun smørkage. Bag Tårnet er der en nyanlagt rullegræsplæne med flagstang og roser. Umiddelbart ved siden af, står der en sektion af den gamle Kulbro, der gik tværs over alle jernbanesporene fra fra Kalvebod Brygge til Ingerslevsgade i København. I filmen ses Egon, Benny og Keld vandre i silluet på den. Nu fungerer den som symbolsk bro og repræsenterer de stærke bånd, der binder de tyske og danske fans sammen. -, og så kan man stå i tørvejr hvis det kniber. Adskillige TV stationer, bl.a. NDR og DR, samt TV2 deltog med deres regionalredaktioner, og flere historier fra festlighederne kan allerede ses on-line.

Af hensyn til gæster fra Tyskland var der arrangeret gratis buskørsel imellem Scandlines terminalen i den gamle Gedser stationsbygning, og Gedser Remise. Selv om begge lokaliteter ligger lige over for hinanden, er områder spærret af trådhegn. Det er en 10 minutters gåtur igennem havn og by for at nå fra det ene sted til det andet. Bustransporten blev udført af Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm med en autentisk Linie 2 Volvo bus med nummer 571, fra Københavns Sporveje anno 1972. Bustypen er kendt fra flere Olsen Banden film. Der var ikke et øje tørt da gæsterne kom ud af færgeterminalen og så den gule Københavnerbus, der i dagens anledning var diskret udsmykket med Olsen Banden busbilleder. Med regndråber på brillerne og iført praktisk tøj, der passede til vejret, filmede og fotograferede de tyske gæster ivrigt bussen. Bussen blev kørt af Michael Jensen. Jeg var selv inviteret med fra Ringsted station og retur, som Michael og Museet's officielle uofficielle fotograf denne dag. Både Michael og jeg har haft vores naturlige gang i, og omkring "Tårnet", da vi begge arbejdede på Godsbanegården i mange år. -, og vi kunne nataurligvis hele køreplanen udenad.
 
 
Dansk og tysk filmplakat fra "Olsen Banden på Sporet" på trappen i kommandoposten.

Arrangementet startede kl 12, da porten til remisen blev åbnet. Ved 13 tiden startede den officielle del med taler af bl.a. formanden for Gedser Remise Hans Østergaard og formanden for Olsen Banden-Fanclub Danmark Rune Holm Clausen. I løbet af dagen væltede det nærmest ind med gæster. Jeg hørte tallet 800 på et tidpunkt, plus de officielt inviterede gæster. Det var så mange, at Remisen angiveligt løb tør for billetter midt på eftermiddage hørte jeg. Idag kører de fleste igennem Gedser og direkte ombord på færgen til Tyskland. I fremtiden kan dette måske ændres, hvis nogen af dem i stedet tager på pigrimsfærd til Gedser, for at se noget Olsen Banden nostalgi. Det var herligt at se de mange gæster til dette arrangement. Der mangler i den grad gæster til dette museum, som kan spytte i kassen. Forhåbentligt kan "Tårnet" være den nye attraktion, der kan lokke gæster til Gedser Remise. Det ligger lige for. Skovtur med familien til Gedser Odde, og så en tur i remisen på vej hjem, med madkurv og det hele.

Den lokale biograf lukkede for næsten 50 år siden. I 2017 dryssede der atter lidt film- og stjernestøv ned over Gedser by. Nymalet gul kommandopost med hvidt træstakit og arrangeret græsplæne med flagstang, er som taget ud af den idylliske Olsen Banden forestilling fra '70erne. Denne lørdag var en sjov sammenkomst af entusiaster med forskellige interesseområder. Olsen Banden fans, bilentuasiaster, busfans og nogle jernbaneentusiaster, der alle mødtes i silende regnvejr med ét fælles mål. Nostlagi med den gamle biograffilm og jernbaner. Fælles for disse hard-core entusiaster er, at de alle trodsede regnvejret og måtte opleve dette "live". "Det Gule Palæ" kunne samle dem alle i september.
 
 

"Jeg tror vi havde 10 DSB folk til at passe på os"
Interview med Jes Holtsø, musiker og skuespiller. "Børge" i Olsen Banden

 
Jes Holtsø og Søren Steen fra Olsen Banden.

Hvordan har du det med at opleve dette hus igen efter så mange år?

Jeg syntes det er imponerende når man ser billederne fra transporten. Åbningen af København's broer for at komme ud i farvandet, og så få den her ned og stå. Den er renoveret indvendig og udvendig. Jeg syntes det er imponerende.

Hvornår har du sidst set set "Olsen Banden på Sporet" i en biograf?

Jeg går jo ikke i biografen så meget, og slet ikke for at se Olsen Banden. Det er kun når Olsen Banden Fan Klub arrangere, nogle af de her ting. Sidst så vi jo en film i Det Kongelige Teater, og det var jo meget sjovt. Men jeg har nok ikke set "Olsen Banden på Sporet" i en biograf siden den havde premiere for næsten 42 år siden.

Hvad kan du huske fra optagelserne inde på Godsbanegården's arealer?

Jamen meget. For det var jo ikke gjort før, at man optog en spillefilm på den måde. Jeg tror vi havde 10 DSB folk til at passe på os, for at sørge for, at vi ikke stod på de forkerte spor, når der kom et gennemkørende tog. Nøjagtigt som man ser i filmen. Det er livsfarligt at bevæge sig rundt i det område. Og det gjorde vi altså i over en måned for at lave de optagelser her.

Hvad er den sjoveste oplevelse du kan huske fra optagelserne af Olsen Banden på Sporet?

Jeg syntes den bedste scene som jeg medvirker i, er den scene hvor jeg står oppe i Tårnet, og er splittet imellem min loyalitet til Egon - Ove Sprogøe - fordi jeg har lovet ham at hjælpe til med det her kup, og jeg har ladet mit hår klippe for Egon's skyld. Jeg har stor loyalitet over for ham, men samtidigt kan jeg se de her to gamle DSB tosser - Brodersen og Godtfredsen rende rundt om sig selv, og er ved at gå ud af deres gode skind, fordi jeg har kortsluttet det hele med 2 kobbersøm. Jeg er splittet, og jeg får lov at stå og vise den splittethed imellem loyalitet over for Egon, og medfølelse for de to søde gamle mennesker, der serverer smørkage og kaffe for mig. Det syntes jeg er en fantastisk scene. Så får jeg en lille tåre i øjenkrogen.
 
 

"Det er helt fantastisk, og utroligt, at det var muligt"
Interview med Poul Wenzel, Formand for den tyske Olsen Banden Fan Club i Leipzig

 
Steffen Paatz & Paul Wenzel fra Leipzig med musiker & skuespiller Jes Holtsø i midten.

Hvorfor er Olsen Banden så populært i Tyskland, og specielt i Østtyskland?

[Griner] Det er altid det samme spørgsmål. Hvorfor? Det kan man ikke rigtig svare entydigt på. Der er forskellige årsager. Der var mange paraller til livet i det gamle DDR og livet i filmene. Menneskerne som boede i det gamle DDR havde ikke så meget at gøre med, så de måtte improvisere et godt liv. Og det var præsis det samme som Egon gør i filmene.

Hvordan blev filmene vist i Tyskland?

I Tyskland viser man altid film med synkronisering på tysk. Det er ikke så populært at læse undertekster i Tyskland. Det er tyskerne ikke så gode til.

Hvor mange Olsen Banden fans er der i Tyskland?

Alene i vores fanklub er der 3000 medlemmer. På Facebook er der 10.000 fans, og i hele Tyskland tror jeg der er mindst flere hundrede tusinde.

Hvordan kan det være at du syntes Olsen Banden er sjovt?

Filmene er tidsløse. Alle generationer kan se filmene.

Hvilke film er dine ynglings Olsen Bande film?

Nummer tre "Olsen Banden i Jylland" og nummer syv "Olsen Banden på Sporet"

Hvordan har du det idag, med at stå i Gedser og se dette "Stellwerk" bliver genindviet?

Det er helt fantastisk, og utroligt, at det var muligt. Da vi startede med projektet sagde alle "Det er umuligt. I finder aldrig alle de penge, der er brug for til dette". Men det lykkedes alligevel, og det er fantastisk.

Har de tyske fans været med til at financiere flytningen, istandsættelsen og geninvielsen af Stellwerket?

For at samle penge ind, startede vi en kampagne i Tyskland. Vi har trykt 30.000 foldere og plakater, som vi har fordelt i Tyskland og i Danmark på museer og udstillinger. Vi har en vandreudstilling i Tyskland med en model af Det Gule Palæ med en donationsbox, som mange har doneret til. Teaterstykket har spillet mange steder i Tyskland, og de har også indsamlet mange penge til projektet. Der er kommet rigtigt mange penge fra Tyskland til Det Gule Palæ.

Tror du der kommer mange tyske gæster til Gedser for at kikke på det?

Ja, det er jeg sikker på. De tyske fans vil gerne køre langt for at se Det Gule Palæ, alene fordi bygningen er her. Der er vilde med Olsen Banden.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:17:27