biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Gentofte Kino indviet som 70mm biograf med Danmarkspremiere på "Tenet"

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 29.08.2020
Fra højre: Ann Lind Andersen, Jesper Bjørn Larsen (Redaktør Villabyerne) og biografmuseet.dk's udsendte. Foto: Charlotte Hauerslev

"70mm FILM med 6-sporet stereofonisk lyd" er tilbage i Gentofte Kommune efter en meget lang pause. Ikke siden Bellevue slukkede den sidste 70mm maskine for næsten 50 år siden, og Villabyernes Bio sendte DP70'erne til Nora Bio på Nørrebro i august 1963, har der været vist BREDFILM i kommunen.

Onsdag aften den 26. august 2020, blændede Kino op for Danmarkspremieren på Christopher Nolan's nyeste - og i spænding imødesete 70mm film - "Tenet". Publikum betalte 140 kr pr. billet, og så fulgte der også en øl eller en vand med fra Kino's bar. Premieren var noget Sune - Kino's entusiastiske direktør - havde set frem til meget længe:

"Gentofte Kino er den ene ud af kun to biografer (den anden er Imperial Bio, red.) i hele landet, der fra den 26. august kan vise filmen i dette format. Det betyder med andre ord, at vi kan præsentere dig for verdens største filmformat, og så endda med en film af en af tidens største instruktører," siger Sune Lind Thomsen, Gentofte Kino's direktør.

Villabyerne og Gentofte Kino havde arrangeret en helt særligt læserarrangement. Arrangementet blev indledt af redaktør på Villabyernes avis Jesper B Larsen, der stillede spørgsmål om Christopher Nolan's film og virke til redaktør og filmanmelder på TV2, Ann Lind Andersen, og om 70mm teknik og historie til biografmuseet's udsendte.

Ann Lind Andersen kunne engageret fortælle om Nolan som filminstruktør og historier fra sættet, og ikke mindst om de to gange hvor hun har mødt ham personligt. Ifølge Ann Lind Andersen er Christopher Nolan en af de mest markante yngre instruktører i øjeblikket. Hans kun 11 film har indtjent knapt 5 milliarder dollars på verdensplan. Det er helt usædvanligt. Nolan er sin egen franchise med sloganet "En Chris Nolan Film". Nolan's særkende i de fleste af hans film er komplicerede manuskripter og legen med begrebet TID. Christopher Nolan er autodidakt instruktør, og kendt for at være lidt old-school. Han optager selv alle scener i hans film, og han gør det altid på analog film, og (de seneste år) gerne på storformatet 65mm/70mm IMAX film. Han er stærk i troen på, at hans film skal ses i biografen. Han har sin hustru Emma Thomas som fast producer på sine film, og arbejder ofte med de samme medarbejdere fra film til film. Nolan og Thomas har deres eget produktionsselskab "Syncopy", der gør det muligt for dem at producere deres film med stor grad af uafhængighed.
 

Læs mere her:

Christopher Nolan's "Tenet" Præsenteres af Warner Bros. i 70mm

Historien om 70mm Film i Danmark

Det er NO TIME TO DIE for Kino og Sune!

Gentofte Kino

Internet link:



 
Lykke og Sune Lind Thomsen i Kino's bar med "Doctor Zhivago" plakat i baggrunden. Sune overtog Gentofte Kino den 1. marts 2020. Foto: Thomas Hauerslev

Biografmuseet's udsendte fortalte publikum om 70mm formatets fortræffeligheder i et historisk perspektiv, og hvad instruktøren kan bruge det store format til, for at involvere publikum i handlingen.

Todd-AO 70mm formatet udsprang af CINERAMA i 1952, og det faktum, at det store buede lærred, kombineret med det store billedes høje opløsning og detaljerigdom, giver publikum en hidtil uhørt fornemmelse af at være med i filmen. En realistisk illusion af virkeligheden, der ikke kendes fra nogen andre 35mm eller digitale standard filmformater. Det er dét, der gør 70mm til en anderledes og helt anden biografoplevelse. Især hvis man sidder relativt tæt på lærredet, og billedet fylder hele ens synsfelt.

Ved en hurtigt rundspørge blandt publikum var der flere gæster, der tidligere havde set 70mm film, og der var endda enkelte, der havde set CINERAMA! Endelig blev aftenens filmoperatør præsenteret. Hr Jan Niebuhr var ansvarlig for aftenens forestilling i operatørrummet. Publikum gav ham en stor anerkendende "70mm" klapsalve. Jan Niebuhr er særdels rutineret, og har kørt film i mere end 40 år som filmoperatør i mange af Københavns biografer.

Gentofte Kino har ikke tidligere vist film i 70mm. Det er et nye tiltag udsprunget af Sune's ønske om at kunne vise det store analog format. Sune valgte at skifte karriere og købte Gentofte Kino i marts 2020 for at blive biografdirektør efter 20 år i filmudlejningsbranchen. Sune's ambition var at gøre Gentofte Kino til et sted for sande filmelskere, og havde den vilde ide, at kunne vise 70mm film. Luxusformatet blandt analog film.

"Jeg håber vi ses i Kino til en ægte filmoplevelse på ægte film, præcis som Nolan havde tænkt det, da han insisterede på, at optage sin film på netop 70mm." siger Sune

 
Det lykkedes, og Sune fik anskaffet sig en original Philips DP70 Todd-AO projektor, Rolls-Roycen blandt kinomaskiner. Denne maskine, der nu står i Gentofte Kino, blev oprindeligt installeret i Rialto biografen på Frederiksberg for at vise David Lean's 70mm mesterværk "Doctor Zhivago" i okober 1966.

Ikke nok med, at der er hele to biografer i Danmark, der viser "Tenet" i 70mm", Gentofte Kino er med blandt kun 22 biografer i hele Europa, der viser "Tenet" som Christopher Nolan havde tænkt sig - i 70mm.

Det er også første gang i mere end 50 år, at en film får premiere med to 70mm kopier i Danmark. Det er ikke sket siden "Oliver!" havde premiere i Kinopalæet og i Odense den 20. januar 1969. Gentofte Kino er den seneste i rækken af 83 danske biografer med 70mm projektorer siden 1958, og den første 70mm biograf i Storkøbenhavn siden Palads Teatret, sal #9 installerede 70mm i 1990 - for 30 år siden.

biografmuseet.dk ønsker Lykke og Sune held og lykke med 7OMM i Gentofte Kino.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:17:39