biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Kosmorama / Ringkjøbing Biograf-Teater / Biograf-Teatret Ringkjøbing / Biografen Ringkøbing / Ringkøbing Bio (1926)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 01.09.2023
Kosmorama Ringkøbing 1926 udgangsdøre mod Nørregade - i tegning fra 1923 dengang planlagt indgang herfra med eksisterende Kosmorama til venstre uden man kan se det

Kosmorama / Ringkjøbing Biograf-Teater / Biograf-Teatret Ringkjøbing / Biografen Ringkøbing / Ringkøbing Bio (1926)
Nygade 21

Åbnet 5. december 1926
Lukket 19. oktober 2011

Tre år efter tegningerne er klar, gives endelig i 1926 tilladelse til at bygge et nyt Kosmorama som erstatning for salen i det tretten år gamle Nørrehus på hjørnet af Nygade og Nørregade, der med sine 177 pladser har vist sig for lille. Det havde i sin tid erstattet byens allerførste Kosmorama af træ nøjagtig samme sted. Direktør L.P. Hansen og fru Margrethes plan har siden 1923 været at bytte et mindre hus langs Nørregade ud med en ny sal større i rumfang ved også at få plads til en rundbuet balkon med 82 pladser opsat amfiteatralsk strækkende sig helt til bagmuren med maskinrummet placeret nedenunder udstyret med en yngre Bauer-model, der kunne tage 900-meter spoler. På hver side heraf eksklusive loger bestående af fem eller seks flytbare stole af luksuskvalitet foran en gennemgang med toiletter ud mod Nørregade. 214 pladser fandtes på gulvet, heraf fem bænkerækker med klapsæder, i alt 306 eller 308 alt efter loge-ønske. Da man efter nogen tid også opsætter bænke langs siderne, når man snart helt op på sådan cirka 330. I loftet hang tre store prismelysekroner og i røde felter på væggene sad tolv dobbelte lampetter. Det var en meget smuk biograf, Ringk(j)øbing havde fået sig.

Den oprindelige indgang danner nu en længere passage langs den oprindelige sal frem til en ny hall med garderobe flankeret af billetsalg på den ene side og chokoladekiosk på den anden. Det nye Kosmorama åbner officielt atter med dette navn, men kalder sig nogle uger senere fra midt i januar 1927 for Ringkjøbing Biograf-Teater eller blot ’Biograf-Teatret’. På åbningsdagen søndag den 5. december er der fyldt til sidste plads, ja, faktisk sætter man ekstra stole ind til ”Valsedrømme” med Mady Christians, der spilles både kl. 17, 19 og 21. Fra mandag er der på hverdage kun forestilling kl. 20.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Kosmorama Ringkøbing i Nørrehus 1926 gamle sal på højre hjørne

Første tonefilm finder vej den 1. juni 1931. En ombygning af biografens bagende er længe på tale, da operatørrummet ikke har selvstændig adgang udefra, men med seks døre fra salen klarer man frisag, selvom to fører mod foyeren og kun to giver passage gennem gården ud mod vejstykket bagved, der med tiden bliver til ’Bioslippen’.

Familiens 25-års biografjubilæum fejres i november 1934, hvor man til begejstring forud havde fundet en af de tidlige stumfilm, ”Elverhøj” fra 1910, for at vise de store tekniske fremskridt. Publikum var forbløffet over den ringe kvalitet og klappede begejstret efter sangnumrene i den 24 år yngre ”Mit hjerte kalder” med Mártha Eggerth og Jan Kiepura.

L.P. Hansen var død i oktober 1932, men enkefru Margrethe Hansen viderefører biografen frem til sin død i april 1943, hvor datteren Esther og hendes mand Johannes Petersen overtager ledelsen. Blot uger forinden var der bestilt nyt ’supersymfonisk tone- og taleanlæg’ fra Bang & Olufsen, ligesom der blev anskaffet et nyt perletæppe anbragt foran tolv højttalere. Salens vægge blev lydisoleret og biografen kunne genåbne den 7. juni med Sonja Wigert i ”Kriminalsagen Ingegerd Bremssen”, en af krigsårenes mest populære svenske film. I 1947 indrettes et nyt airconditioning-anlæg af dansk fabrikat.

Fremme i 1951 bliver balkonens pladser udskiftet med polstrede stole. De efterfølgende år blev resten udskiftet nogle rækker ad gangen. I 1956 fjernes første række, da der her ganske tidligt opsættes bredere CinemaScope-lærred. Også logerne forsvinder, mens operatørrummet rykkes tilbage helt ud mod Nørregade, hvorved toiletterne flyttes. Samtidig indrettes en ny trappe op til balkonen, hvor stoleopsætning justeres, hvorved man her kommer op på 90 pladser. På det større gulv er der fremover 227, i alt nu 317 sæder. I det nye operatørrum opstilles to store Nietsche-fremføringsmaskiner og der skal således ikke længere holdes pause under forestillingerne. Både salen og den renoverede foyer beklædes med teaktræspaneler.
 
 
Kosmorama Ringkøbing længdesnit med balkon i 1926

Fra 1970 indgår datteren og svigersønnen Flemming Petersen i driften og overtager i forbindelse med bevillingssystemets ophør i 1972 også direktørposten året derpå. Efter en renovering med nye stole, bedre benplads og nymalet genåbnes den 16. oktober 1973 med Sergio Leones ”Vestens hårde halse” i dag bedre kendt under den engelske titel ”Once Upon a Time in the West”. Der er herefter 280 pladser. Publikum kan samtidig få sig en forfriskning i biografens nye Bio-bar, der også er tænkt at skabe rum til skiftende udstillinger gennem en vindeltrappe fra den ligeledes renoverede forhal. I sommermånederne rykker baren helt ud på gaden.

Biografens første danmarkspremiere får man meget sent. Først den 12. februar 1982 kan man prale af en sådan i form af ”Thorvald og Linda”, Lene og Sven Grønlykkes på landsplan ikke alt for succesfulde film om vestjyske ’jernbanebørster’, der også bliver filmens alternative titel. Tidligere har man med succes overtaget svære titler kort efter, de har forladt sine københavnske premiereteatre efter her at have skuffet fælt. Et eksempel var tilbage i 1964, da den alvorstunge, norske ”Herren og hans tjenere” efter tre dage i hast måtte pilles af plakaten i Metropol. Få dage senere var der stuvende fuldt i Ringkøbing og hvad angår jernbanebørsterne var Ringkøbing også bedste by på filmen. Den holdt sig på plakaten i hele tre uger. Efter 1982 kom filmene vist nok en anelse hurtigere til byen end forud.
 
 
Kosmorama Ringkøbing med balkon i 1926

Den gamle direktrice dør i 1984. Hendes mand var død ni år forinden og efter Petersens død i 1994 drives biografen de sidste år af fru Vera alene. Tilbage i 1985 er bygningen ramt af en større stormskade og to år senere bygges atter helt om, før Nørrehus i 1992 erklæres bevaringsværdig.

Den 14. oktober 1987 genåbnes efter en større reduktion af salen, som nu kun holder til på balkonen, der ved etageopdeling er udvidet ned gennem hele det oprindelige rum med blot 90-100 stole løst monteret efter behov, ligesom der opsættes borde til alternative arrangementer, hvor der i forbindelse med baren nu er indrettet et helt lille køkken. Operatørrummet flyttes samtidig yderligere en etage op, hvor der også indrettes en lejlighed under et nyt tag, mens købmandsforretningen på det oprindelige biografhjørne udvides til et supermarked, som nu ganske sensationelt lægger beslag på hele to tidligere biograflokaler!

Selv i 1988 morer man sig med som i gamle at dage at stave biografens navn ’Ringkjøbing’, men har svært ved at holde på det modne publikum, da der nu alene er adgang til salen via vindeltrappen. Elleve år senere ønsker Vera Petersen i anledning af familiens 90-års biografjubilæum at trække sig tilbage med sidste forestilling den 28. november – nøjagtig 72 år efter afskedsforestillingen i den tidligere sal på hjørnet med ”Guds børn” som sit sidste program.
 
 
Bio Ringkøbing, 1956

Efter en del forhandlinger overtages driften i det nye år og årtusinde af en støtteforening med Bent Kragelund som daglig leder. Efter tre måneders lukkepause genåbnes den 29. februar 2000 med ungdomskomedien ”American Pie”. Tre måneder senere opsættes nyt lærred indkommet fra USA, mens operatørrummet har fået sig en ny, italiensk filmmaskine, mens en af de gamle flyttes ud i foyeren. På væggene opsættes en række nye højttalere til Dolby Surround og i august udskiftes stolene til 100 nye, bløde og faste sæder af italiensk fabrikat, så det hele snart ligner tidligere tiders siddekomfort. Ombygningen har fundet sted med økonomisk hjælp fra Filminstituttet, Tuborgfondet og lokale sponsorer. Jørgen Hansen bliver på dette tidspunkt ny leder.

I 2009 fejrer biografen gennem hele november sin 100-års fødselsdag, hvad den ingenlunde var. Oprindelig opført i 1907, herefter nedrevet og indrettet i det nye Nørrehus i 1913 med en helt ny sal omme bagved først i 1926 og senest reduceret i 1987. Visionen dette år er imidlertid en ny biograf med to sale. Den drøm bliver til virkelighed to år senere, hvor driften flyttes over til ”Børnenes Hus” ikke så langt herfra på Nygade 30.

De sidste film i oktober 2011 består af premiereprogrammet ”Far til fire – tilbage til naturen”, der vises fra den 6. oktober, mens der den 14. oktober om aftenen gives premiere på ”Headhunterne” efter Jo Nesbøs roman, som er sidste film på plakaten, da biografen lukker. I 1936 havde facaden fået et lille, men flot BIO-skilt i neon sat op på facaden. Det tages nænsomt ned og flyttes over til Nygade 30, hvor det nu syner på hjørnet af det ’nye’ biografhus, der byder på noget af en overraskelse i historieskrivningen, som trumfer de rigeligt fantasifulde fejringer i 2009.
 
 
Bio Ringkøbing balkon, 1956 
Ringkøbing Biograf reduceret til den gamle balkon let udvidet i tegning år 2000

 
 
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Ringkjøbing Kosmorama – Theater for levende Billeder / Kosmorama Ringkøbing (1907) | Kosmorama Ringkøbing (i Haandværkerforeningens sal) (1913) / Ringkøbing Biograf (2011) | Kosmorama Ringkjøbing (1913)
 
 
  
  

• Gå til
Kosmorama / Ringkjøbing Biograf-Teater / Biograf-Teatret Ringkjøbing / Biografen Ringkøbing / Ringkøbing Bio (1926)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 08-03-2024