biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Kosmorama, Fredericia (1908)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 15.09.2023
Kosmorama Fredericia facadetegning 1908

Kosmorama (Fredericia) (1908)
Gothersgade 35

Åbnet 19. oktober 1908
Lukket 11. april 1937

I 1908 opføres en ny og ganske ejendommelig bygning i sammenhæng med resten af ’Centrum-komplekset’ på Gothersgade 35 til højre fra 1892. Det er særligt de to vinduer over facaden, ’øjnene, så store som tekopper’ (for nu at citere ”Fyrtøjet”), der sammen med den store mundfuld af en indgangsportal giver huset sin nærmest menneskelige fysiognomi, det fortsat er kendt for i 2023, 86 år efter kosmoramaet var flyttet ud igen. Det kom hertil fra det to år forinden nyopførte St. Knudsborg, der havde erstattet en lige så ejendommeligt beskrevet menighedsbygning for den katolske kirke, som garver og nu altså biografdirektør Schou også var involveret i. Facadens top prydes af Kosmorama i hvælvede bogstaver flankeret af teatermasker. Huset er opført af arkitekt Jesper Johan Christian Jespersen (som også havde tegnet St. Knudsborg) på vegne af læge og digter Carl Christian Langgaard med Rasmus Hansen Schou som logerende på et længerevarende lejemål.

Biografen indvies den 19. oktober 1908, allerede i september har ’Kosmorama-cafeen’ slået dørene op i naboejendommen. Det benyttede man også i andre byer. Som hidtil gives forestillinger søndag fra kl. 16, øvrige dage omkring kl. 18. Ved en særlig indvielsesceremoni om eftermiddagen forklarede byens spidser, hvorfor det enlige Kosmorama var at foretrække fremfor at tækkes med konkurrence, sådan som det forrige var blevet udsat for. Snart sker det igen, men inden da får direktør Schou lov til at trække vejret og nyde sit nye billedteater. Publikum… de var også vældig begejstret. Første programtitel bød på ”Forsmaaet kærlighed” efterfulgt af en tur til ”Visby paa Gotland” og ”Russisk bjørnejagt” optaget af Nordisk Film Co. (hvis handlingsreferat lød temmelig identisk med ”Løvejagten på Elleore”, der kom på plakaten kort efter). Det 30 minutter lange program afsluttes med komiske optrin i ”To opfindsomme chauffeurer”.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
"Kosmorama" Fredericia, 27. oktober 2023. Foto: Thomas Hauerslev

I det rummelige venteværelse var der udover billetkiosk med hele to luger også indrettet toilet og under bænkerækkerne i salen anbragt en liste til de hatte, som altid udgjorde et problem, selvom der i dette nye Kosmorama nu tilmed var en minimal hældning på rækkerne. I alt 230 pladser fordelt på 17 bænkerækker kunne den høje sal noteres for, hvis rumfang langt oversteg lokalet i Knudsborg. Der var dog nogle herrer blandt publikum, der gjorde sig morsomme ved at erklære, de overhovedet ikke kunne Sverige midt i den bølgedal af hatte, der fortsat tårnede sig op foran dem.

To dage senere går der om aftenen den 20. oktober ild i de fem bjørne, der ellers ville være blevet skudt, mens de to chauffører også omkommer i flammerne, der var udbrudt i maskineriet, som heldigvis kun led begrænset skade. Maskinrummet var brandsikret efter de nye forskrifter, så ilden bredte sig ikke og salen blev i øvrigt rømmet på 1½ minut. Allerede aftenen derpå var der atter film – med nyt program for anden halvdels vedkommende, som nu bestod af ”Fra det mørke Fastland” og ”Smæklaasen”. Mange år senere viser det sig, at bygningen overhovedet ikke var så sikker, som man gik og troede, men ved denne ilddåb udtrykte brandvæsenet stor tilfredshed.

I 1912 dør husets indehaver og bygningen ejes nu af papirhandler Wenk, der lod til at have en finger med i spillet i samtlige af byens biograflokaler, foruden han havde lært byens unge Carl Schenstrøm bogbinderkunsten, før denne kastede sig over de skrå brædder ovre i National. Ti år senere får Kosmorama fast leveringsaftale med Palladium-selskabet om filmene med ’Fyrtårnet og Bivognen’ hvor Schenstrøm med sin ranglede statur udfylder førstnævnte rolle.

Schou er fra 1912 fortsat bevillingshaver, men må dette år lide den tort, at nu ikke bare Biografen i Fredericia Teater men også National-etablissementet intensiverer sine filmforestillinger. Heldigvis handler man efter nogen vildfarelse atter med Fotorama, der nu forestår distributionen af titlerne fra Nordisk Film, ligesom man kan præsentere fredericianerne for Chaplins tidligste farcer og andre store succeser som eksempelvis Alexander Christian og Urban Gads ”En rekrut fra 64” fra Kinografen, der tages op flere gange. Konkurrenten fra Fredericia Teater går dog forsat på hugst i de samme titler, så man deler i længere perioder leverandør.
 
 
Kosmorama Fredericia (1908 tværsnit)

Rasmus Hansen Schou afhænder ledelsen af Kosmorama til telegrafassistent Dahlgaard og H.E.M. Schouw, før han i marts 1918 dør. Bevillingen tilfalder herefter brugsuddeler M.P. Hansen, som havde fundet sin filminteresse ved at investere i Assens Biografteater, før han flyttede til Bornholm, hvor han drev Biograftheatret i Rønne fra 1911. I 1917 var han vendt tilbage til sin hjemegn, hvor han nu i 1918 atter kan kalde sig biografdirektør. Ligesom i Rønne forestår Hansen en gevaldig forbedring af forholdene.

Hvor Biografteatret i Rønne blev flyttet, udvides Kosmorama i forsommeren 1919 i stedet i længden, så salen nu rummer 28 rækker. De bagerste syv er fremover reserverede stolepladser af væsentlig bedre kvalitet, mens de slidte bænke herfra rykkes ned foran til nye cowboyrækker for børnene, der som altid slipper ind for blot en lille klat penge. Har poderne slet ingen, kan den joviale Hansen sagtens finde på at lade udgangsdørene stå på klem og ellers vende det blinde øje til. Fra de mere velbeslåede klages fortsat over et ikke alt for godt udsyn fra pladserne bagude og den meget sparsomme afstand mellem rækkerne. Genåbningen finder sted sidst i juni med ”Montezumas datter” instrueret af Cecil B. DeMille. Lige godt 300 kan man nu få plads til i Gothersgades særegne Kosmorama.

Da M.P. Hansen til stor sorg dør blot 50 år gammel i februar 1924, overtages Kosmorama af direktør A. Olesen på vegne af Dansk Købestævne, fremmende for dansk håndværk og industri, der har sit hovedkvarter i en gevaldig bygning på Fredericia Vold. Bevillingstildelingen skete hastigt og udenom de sædvanlige protokoller, hvilket byen såmænd jo var vant til fra tidligere. Det afstedkommer nogen furore og i et vredt indlæg i forbindelse med det årlige købestævne, der finder sted hvert år i august, hvor Kosmorama nu som fremover viser ’industrifilm’, foreslås det, at man lægger ud med et program med titlen ”Hvorledes Dansk Købestævne fik en biografbevilling i Fredericia” tilføjet undertitlen ”Forsmaaede venner” eller ”Ad krogede veje”. Hurtigt stiller folk sig alligevel tilfreds her i byens fortsat eneste biograf opført til formålet, men også National leger i disse år ’rigtig’ biograf under navnet Kinografen og har skumle planer.
 
 
Kosmorama Fredericia 1908 efter udvidelse i 1918

På Gothersgade installeres tonefilm i sommeren 1930 med premiere den 7. juli, hvor en nedklippet udgave af ”Fox Follies 1929” er på plakaten. Blandt andet årstallet er forsvundet. Den 16. april 1934 finder sågar en danmarkspremiere sted, da amerikanske Paramount som så mange gange før benytter en provinsbiograf som premierehus, i dette tilfælde altså Fredericias Kosmorama med Paul Kemp i den for øvrigt tyske ”Ingen dag uden dig”.

To mandspersoner kunne i oktober 1934 dårligt skjule sig i deres stribede tøj efter at være stukket af fra Middelfart Arrest. Med det let genkendelige signalement var det nemt at spore dem til Kosmorama, hvor de skjulte sig i mørket. Det venlige kriminalpoliti ventede såmænd på, at filmen blev færdig, før de slog kloen i de to på springtur og førte dem tilbage bag lås og slå.

Dette år tænker Dansk Købestævne moderne, men ligefrem nymodens kunne Kosmorama ikke just beskyldes for at være. Hvad hele byen ønsker sig, er en ny storbiograf denne gang måske placeret i forbindelse med et hotel, nu man allerede har sine teaterbiografer og det bliver lige præcis, hvad der falder ned i købestævnets turban. I første omgang strander planerne i 1935, men året derpå har man fundet en passende grund, nemlig spritfabrikken på Danmarksgade, der står foran nedrivning. Her opføres Hotel Landsoldaten sammen med det, der bliver et Kosmorama så stort, at det vokser op til at blive et Palads, som med tiden skulle kunne rumme 500 gæster. Med andre ord ligesom Fredericia Teater, der ved samme lejlighed også får gode idéer.
 
 
"Kosmorama" Fredericia, 27. oktober 2023. Foto: Thomas Hauerslev

Den 11. april 1937 vises sidste program i Gothersgade, den østrigske film ”Høst” med Paula Wessely. Den planlagte åbning af paladset midt i maj trækker dog ud til august i forbindelse med det årlige stævne. Kosmorama havde lukket i god tid før lejemålets ophør den 1. maj således, biografen kunne tømmes for inventar, men Wenks enke var alligevel så utilfreds over standen, at hun lagde sag an mod købestævnet, som endte med at måtte udbedre småreparationer for 340 kroner.

Efter at have stået tom nogen tid bygges Kosmorama om til butik uden de store forandringer af lokalerne. I senere år blev der bl.a. solgt legetøj fra adressen, hvis udgangsdøre på siden længe vidnede om husets fortid, ligesom ’Kosmorama’ øverst på facaden står der endnu. Efter nænsom restaurering i 2020 bor Zoffmann Optik som det naturligste i verden i dag i huset med de store øjne.
 
 
Kosmorama 1908
 
 
Kosmorama Fredericia (1908) (postkort)
 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Kosmorama, Fredericia (1906)
 
 
  

• Gå til
Kosmorama (Fredericia) (1908)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 01-01-2024