biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Kosmorama, Fredericia (1906)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 15.09.2023
Kosmorama Fredericia 1906 - åbningsannonce 12. maj

Kosmorama (Fredericia) (1906)
Gothersgade 28


Åbnet 12. maj 1906
Lukket 18. oktober 1908

Elleve dage forsinket åbnes Kosmorama i Fredericia lørdag den 12. maj 1906 af garver Rasmus Hansen Schou i den katolske kirkes St. Knudsborg-kompleks på Gothersgade mellem Sjællandsgade og Fynsgade, der fortsat er under opførelse på en grund, hvor menighedens også tidligere har haft lokaler. Det brede forhus i tre etager opføres som beboelsesejendom, men i stueetagen kombineres beboelse med nogle butikslokaler ud mod gaden. Henover sommeren flytter en skotøjsforretning eksempelvis ind til venstre for porten i midten, mens Kosmorama allerede er i funktion bagved til højre, efter man har fået løst nogle uoverensstemmelser i forbindelse med en ledning over hustagene og henover gården fra byens gasværk i Fynsgade, der i efteråret 1904 havde fået eget elektricitetsanlæg. Som kompensation for at have en ledning dinglende, fik cykelhandler Bennedsen gratis adgang til Kosmorama.

Garver Schou var selv aktivt medlem af kirken og havde lejet et dobbelt antal lokaler ud mod gaden. Det er fortalt, at salen bestod af to sammenlagte stuer med plads til mellem 40 og 50 gæster, men den var noget større. Stuerne befandt sig rigtig nok bagved med køkken til den her planlagte beboelse og det er disse, der indrettes til biograflokale, mens Schous forskellige varer placeres ud mod gaden. Biografen råder over 113 kvadratmeter, så med billetsalg og et lille venteværelse er der plads til mellem 120 og 130 gæster og sommetider endnu flere alt efter hvor mange børn, der lukkes ind. Publikum sidder fordelt på elleve eller tolv bænkerækker med kort afstand imellem, alligevel refereres gentagne gange til Kosmorama som værende umådelig hyggeligt indrettet. Filmmaskinen i sig selv fyldte heller ikke meget dengang. Om der fra start var indrettet separat maskinrum, er der ingen vidnesbyrd om, men hurtigt bliver det lovkrav.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
St. Knudsborg i Gothersgade med Kosmorama lidt omme bag de fire brede, runde buer længst tilbage (postkort 1906)

Film eller det, der foregav at være det, havde byen set en del af tidligere, to dage i marts 1905 eksempelvis et ’Grammofon-Kosmorama’ i teatersalen på Hotel Kronprins Frederik næsten lige ved siden af omkring hjørnet på Fynsgade med en kombination af lys-, tåge-, forvandlings- og levende billeder. ’Enestaaende repertoire’ og ’hver aften aldeles nyt program’ havde proklamationen lydt. Få dage senere var der ’ægte levende billeder’ på Fredericia Teater i Prinsessegade. Allerede i februar 1899 havde Kronprins Frederik præsenteret film, der til almindelig benovelse blev fremført ’med et aldeles nyt apparat fra Paris, det bedste af sin art’. Fredericia Dagblad skrev i disse dage om ’Biografen’ – de levende billeder med udførlige referencer til forestillingerne i København, der nu var på turné rundt i landet.

I februar 1900 kunne Etablissement National netop udvidet med balkon også være med på ’Edisons Kinematograf’. Både National, Kronprins Frederik og Fredericia Teater fortsætter med at vise film, så Kosmorama får ikke monopol. Det har man heller ikke på navnet; Det faste Kosmorama i København var startet af Constantin Philipsen tilbage i 1904 som landets første, men der er trods notater om det modsatte intet, der rent faktisk indikerer, at Philipsen var økonomisk involveret i Fredericia. Som navnene i byen forud viser, var Kosmorama en almindeligt benyttet betegnelse for de levende billeder også andre tog op. Desuden benyttedes heller ikke Philipsens vanlige Kosmorama-logo til annoncerne.

Åbningsdagen byder på ”Den militære foraarsrevy ved Paris”, ”Gennem is og sne”, ”Intet kysseri her!”, ”Flugt og forfølgelse” samt ”Hvor blev dog min lorgnet af?”. Nærværende forfatter måtte slå op, at ’lorgnet’ er en brille, som ikke har vandrette brillestænger, men klemmes fast om næsen eller føres op til øjnene ved hjælp af en stang.
 
 
Forrest i salen tager en pianistinde sig behændigt af musikledsagelsen, mens en stor klokke over indgangen ringer ved hver forestillings begyndelse. Der gives fem visninger dagligt, på søn- og helligdage hele ni med start hvert tredje kvarter fra kl. 16, mens man på markedsdage kan nå op på fjorten fra formiddag kl. 10 til sen aften kl. 22, da det går vildest for sig. Selve programmet består blot af cirka 25 minutters film. Udenfor står folk i kø for at komme ind, men man kan nyde en kop kaffe både før og under filmen, ligesom der sælges bolcher i venteværelset. Det med kaffen var bestemt ikke sædvanligt på den tid. Første program er på plakaten i ti dage, herefter skiftes sædvanligvis hver uge.

Allerede i maj har Kosmorama udvidet med skoleforestillinger bestående af undervisningsegnede film og lysbilleder, som lærerne sommetider selv medbringer. Der betales kun for omkostningerne i forbindelse med forevisningen, så det bliver et populært tiltag og børnene vænnes til. Til ordinære forestillinger hænder det ofte, at mindre børn uden ledsager falder i søvn og må hjælpes ud af den overbærende kontrollør Ketelsen. Hans hustru Anna stod i øvrigt for billetsalget, mens deres 10-årige søn Karl supplerede med lydeffekter til musikken. Her var køkkenudstyret en god hjælp og fandtes ikke tilstrækkeligt habengut i baglokalet, kunne ekstra slagtøj hentes fra familiens egen lejlighed akkurat bag lærredet, ligesom eksempelvis billetkassens 5-ører blev kastet i grams under en film om falskmøntnere. Så billigt kunne børn i øvrigt slippe ind hver torsdag.

Sommetider måtte Ketelsen junior også aflaste filmfremviseren og selv dreje håndtaget, hvilket skulle ske i et konstant tempo. Var filmen kedelig, kunne man til stor munterhed altid dreje lidt hastigere, mens frk. Spetzler ved klaveret da måtte klimpre endnu hurtigere. Under den første sommervarme installeres et ventilationsanlæg, men allerede i det sene efterår klages atter over dårlig luft, hvorfor der gives pauser omtrent hvert kvarter, hvor folk kan komme og gå til stor irritation for et blivende publikum, der konstant må rykke sig på bænkerækkerne.

I september anbefaler byrådet på baggrund af utallige ansøgninger indretningen af endnu et biografteater, som åbner med netop dette navn to måneder senere længere oppe i samme gades nr. 19. For at holde på sit publikum er Schou begyndt at udlodde gratis måneds- og årskort. Folk stod ’som sild i en tønde’ for at komme ind, så maddingen virkede.
 
 
Kosmorama Fredericia 1906 nu som Knudsborg Conditori og Cafe i januar 1909

Efter det nye billedteater har slået dørene op den 18. november, går de to biografdirektører straks hinanden på klingen. Schou beskylder i annoncer Biograf-Teatrets direktør for at have kapret ”Köpenick-affæren” fra ham, mens denne omvendt takker Schou for at gøre publikum opmærksom på sit nye program. Schou retter nu sin vrede mod Fredericia Dagblad, hvis redaktion pointerer, at de hidtil har hyldet Kosmoramas bestræbelser på at byde publikum på gode og aktuelle billeder, men vil ’fremtidig ganske overlade dommen til publikum’.

Det var måske ikke så heldigt, for samme dag, 30. november, har toppen af selvsamme avisside en kæmpereklame for Th. Knudsen, Fredericia Kaffehandel, der ’på grund af den rivende omsætning, der har været paa billetter’ og for at gøre sin kaffe bekendt har sikret sig ikke mindre end ’5.000 billetter for voksne og 5.000 billetter for børn’ gratis til Biograf-Teatret. Man var så dog vist nok nødsaget til at købe sin kaffe netop i forretningen i Danmarksgade, men nu kunne man vist roligt tale om, at kaffeduften havde spredt sig til konkurrenten. I Kosmorama slap børnene dog ind for de mellem 5 og 10 øre mod officielt 15 øre længere oppe ad gaden, men noget måtte hr. Schou gøre. Hvordan han skulle hamle op med 10.000 fribilletter havde han dog ikke den fjerneste idé om og hvordan i alverden alle de lykkelige kaffeslubrende gratister skulle få plads, er en helt anden historie, som vel måtte forsvares ovre i Gothersgade 19, men fra den 6. december kunne man nu få fribillet til Kosmorama, hvis man altså begyndte at købe sit smør hos Axeltorvets Smørforsyning.

Det kunne vel alt sammen kun gå galt, men egentlig går det vel godt nok for begge parter, da Schou i marts 1907 betaler sin konkurrent en klækkelig sum mod at lukke for bestandig. Med fornyet tro på fremtiden går Schou i stedet snart på jagt efter en adresse, hvor han kan opføre en større biograf til sine mange gæster. Det bliver i Gothersgade 35, hvor det nye Kosmorama åbner den 19. oktober 1908. Dagen forinden lukkes det gamle; allerede fem måneder tidligere er lokalerne i St. Knudsborg annonceret til leje. Praktisk med eksisterende køkken og salen nærmest intakt åbner det som ’1. klasses conditori og café’ i januar 1909 med plads til flere hundrede gæster. Det bliver siden til danserestaurant, som mange år senere reduceres til værtshus og discotek. Allerede i 1950’erne var det ’ikke et sted for pæne piger’. I dag er rummene efter gennemgribende renovering omdannet til kontorlokaler.
 
 
  
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
  
  

• Gå til
Kosmorama (Fredericia) (1906)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 01-01-2024