Biografmuseet's Formål

"At dokumentere i tekst, illustrationer, video og billeder, alle danske biografer, som historien nu har udviklet sig igennem mere end 100 år - fra den første "Kosmorama" i 1904 til den sidste nye superbiograf."

Forord | Ris & Ros
Ansvar | Kontakt
 

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

Rejsebiografer
Pop-Op | Pioner
1000 & 2000 Vintage

KÆDER AF BIOGRAFER
• Biorama | Kosmorama | Fotorama | Rialto | Lademan | Saga | Sandberg | Nordisk Film Biografer | CinemaxX

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
1952 Cinerama
1953 CinemaScope
1953 Widescreen
1954 VistaVision
1955 Todd-AO
1957 Ultra Panavision 70
1958 Cinemiracle
1959 Super Panavision 70
1959 Super Technirama
1961 Sovscope 70
1963 7OMM Blow-Up
1966 Dimension 150
1970 IMAX / Omnimax
1972 Pik-A-Movie
1974 Cinema 180
1974 Sensurround
1984 Showscan
2018 Magellan 65

NYHEDER

• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Filmannoncer
Biografdrift Annoncer
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Store Lærreder
Holger Pind
Stoleplaner
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden

Indhold | Opdateret
Din historie | Søg
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 


Besøg også in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Ørsted Biografteater / Ørsted Bio / Ørsted Biograf

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 17.11.2024
Ørsted Biograf-Teater i 1926 (Rougsøe lokalhistoriske forening)

Ørsted Biografteater / Ørsted Bio / Ørsted Biograf
Sygehusvej 24

Åbnet 18. september 1926

Af alle steder i landet er det en lille by som Ørsted med under 1.400 indbyggere, der om føje tid kan fejre den vigtigste begivenhed i mands minde nemlig, at byens stolte biograf fylder 100 år. Der er tale om en karakteristisk bygning fra 1926, hvor man først året forinden noget senere end så mange andre steder fandt, at det var på høje tid med tilkomsten af et filmsteater for levende billeder, der endda snart begyndte at tale.

Vognmand Anton Jørgensen har i august 1925 fået bevilling og går i gang med at opføre en biografbygning, der med sin facade matcher det flotteste, han har set nemlig Kosmo-Palæet i Randers, som er åbnet tre år forinden med bastante søjler foran en bred indgangsportal fyldt med små pærer. Jørgensen nøjes med én stor i midten, hvis karakteristiske design eksisterer den dag i dag. Herunder er der ved åbningen billetluge til venstre, mens store billedskabe lokker på hver side af døren ind mod forhallen, der rummer kiosk og et let hævet operatørrum mellem dørene til salen, der har plads til 250 gæster eller flere, hvis ungerne klemmes godt sammen på de tre primitive cowboyrækker foran prosceniet. En større lampe hænger fra loftet, mens de feltinddelte sider hver især har små lamper ophængt. Ved indvielsen den 18. september 1926 kommer maskineriet fra Fotorama i Aarhus, hvorved man for en tid binder sig til selskabets titler. Første film er August Bloms ”Den store magt” med Lili Beck.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Ørsted Biografteater - salen i 1926 (Rougsøe lokalhistoriske forening)

I forbindelse med ombygningen til tonefilm syv år senere udvides mod gaden med ekstra etager til beboelse, mens salen med sit rundbuede loft beholder det stærkt skrånende tag. Billetsalget flytter indendørs, men først senere skrumper den brede indgangsportal til kun at udgøre en smal entré med dør ind til privaten mod venstre, mens resten fungerer som ombygget forhal. De åbne partier i siderne bliver nu til rundbuede vinduer, der gør sig til som udstillingsskabe – i mange år primært det højre. Bygningen får samtidig sin karakteristiske gule farve mellem de hvide afbræk.

Jørgensen har succes med sine busruter og biografen ved aftentide, som han driver frem til juni 1963 uden at foretage flere større forandringer. De hårde træstole og ikke mindst bænkerækkerne nede foran får i den grad aftjent sin værnepligt. Der er herefter ikke udsigt til stor dramatik i bevillingslotteriet, for selvom Poul Haastrup først ansøger ved fristens udløb, er han og fruen de eneste. I byen var man rent faktisk et kort øjeblik nervøs for, om biografen ligefrem skulle ophøre. Salen fremstår totalt nedslidt, så det er en bekostelig omgang at få den up to date. I januar 1964 fremstår det hele som en drøm for publikum, da de hårde træsæder er udskiftet med 200 bløde lænestole. Desuden er et langt bredere lærred opsat til CinemaScope endda med automatisk fortæppe, hvorfor også det ældre maskineri er blevet udskiftet med to nye fremvisningsapparater model Gaumont Kalee GK21, så der heller ikke længere skal holdes pause midt under forestillingen.
 
 
Ørsted Biograf-Teater i 1934 med ny top og velsagtens direktør Jørgensen (Rougsøe lokalhistoriske forening)

I september 1969 gør Ørsted Bio som mange andre og afsætter et par dage om ugen i kunstens tegn. Det foregår mandag og tirsdag aften hvor enhver forestilling, hvortil der er solgt fem billetter, vil blive gennemført. Er gæster endda kommet langvejs fra, vil filmen også blive vist, selvom kun to dukker op, men tiltaget bliver nærmest som spået en eklatant fiasko. Nøjagtig to måneder senere er det slut med de helt smalle film og før nytår er direktøren tragisk afgået ved døden i en alder af blot 53 år.

Meta Haastrup fortsætter driften frem til februar 1972, hvor biografteatret sælges til Poul Theodor Rasmussen og fru Thora fra Glyngøre Biograf, som blot maler lokalerne op, da resten fremstår i nydelig stand. Repertoiret forandres til det mere populære, eftersom belægningen er nede på 20%. Parret fortsætter frem til juni 1980, hvor biografen efter renovering til 144 pladser genåbnes af et interessentskab bestående af seks ved bl.a. Karen Elisabeth Vestergaard, Henrik Hansen og Jens Nørlum. Rasmussen står fortsat som ejer af bygningen.

I november 1982 er deltagerne kørt træt i det og beslutter sig for at lukke. Allerede måneden derpå er biografen imidlertid sikret overlevelse, da tolv personer sætter sig for at danne en selvejende institution, som bliver til virkelighed i januar 1983. Ørsted Biografteater genåbner da fredag den 4. februar med Birgit Munch som leder. Filmmaskiner af endnu ældre årgang 1957 installeres nogen tid senere fra biografen i Hurup, der lukker i april, mens et antal nye stole på 98 reducerer kapaciteten yderligere ved tilkomsten af en lille scene. Loftet bliver malet blåt med en lille stjernevrimmel, mens væggene er grå forneden og hvide foroven herfra jævnligt dekoreret med forskellige billeder og filmplakater.
 
 
Ørsted Biografteater med et populært program i 1926

Da TV2 går i luften i 1988, betyder det en mærkbar nedgang i billetsalget, men med økonomisk støtte fra Det Danske Filminstitut, kommunen og det lokale erhvervsliv inviteres alle husstande indenfor en radius på godt ti kilometer til en gratis tur i biffen som reklamefremstød for en ny abonnementsordning.

I maj 1996 installeres et nyt lydanlæg med Dolby Surround igen med en hjælpende hånd på 35.000 kroner fra Filminstituttet, hvilket selvfølgelig fejres med musikfilm på programmet. Filmene kommer også hurtigere til byen end nogensinde tidligere; nu skal man typisk maksimalt vente tre måneder.
 
 
I februar 1997 er kommunens byggetekniker Kirsten Bjerg Nielsen gået hen og blevet ’formand’ for biografen, hun selv har været med til at yde tilskud til tidligere. I december samme år ansøges om tilladelse til at nedlægge beboelsen for i stedet at benytte den som lokaler for biografforeningen og på sigt flytte operatørrummet herop, efter man er blevet tilbudt at overtage hele bygningen via et afdragsfrit lån på 280.000 kroner ydet af byrådet.

Fremme i januar 1999 er planerne for det nye årtusinde klar, hvilket med intention om at bevare husets ydre karakteristika og navnlig den gule farve betyder en omfattende renovering, som officielt er tilendebragt forud for genindvielsen den 25. september 2004. Døre og vinduer er udskiftet, mens foyerens marmorgulv tager sig helt anderledes ud med langt mere lys og luft, hvor salgsdisken nu er mobil, ligesom der er indrettet handicaptoilet. De snart 50 år gamle fremvisningsapparater kunne næsten ikke mere, men når at blive udskiftet på falderebet uden dog alligevel at blive flyttet ovenpå.

Renoveringen kommer denne gang med midler fra Århus Amts Udviklingsfond, lokale pengeinstitutter og støtte fra Det Danske Filminstitut, som også er primus motor i forbindelse med den landsdækkende overgang til digital fremvisning i 2011. Her giver et antal film i 3D mulighed for at positionere biografen overfor publikum, der ikke hver dag fandt vej således atypisk for det sædvanlige repertoire eksempelvis ”TT3D: Closer to the Edge” i oktober 2012 i samarbejde med den lokale motorcykelklub.

Biografen drives i dag af omkring 25 frivillige og spiller sædvanligvis onsdag, torsdag, fredag og søndag. Huset er senest renoveret i april 2014 med udskiftning af det røde tegltag og fra bestyrelsen lyder det, at det fortsat går rigtig udmærket med en kraftig stigning i billetsalget efter digitaliseringen. Med et til stadighed afvekslende repertoire kan publikum med velbehag sætte sig til rette i en af de 98 bordeauxfarvede stole.
 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
  
  

• Gå til
Ørsted Biografteater / Ørsted Bio / Ørsted Biograf
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 17-11-2024