En hyldest til den gamle Biograf Theater. Skiltet hænger på gadesiden af Skagen Bio.
Skagen Biografteater / Biografen / Skagen Bio Hovedgaden (siden Sct. Laurentii Vej 63)
Åbnet 18. oktober 1922 Lukket 20. november 1957
Ny sal åbnet 30. januar 1958 Lukket 18. august 1991
I 1917 er hoteldirektør Karsten Pedersen i sit fag som gammel snedker gået i gang med en større ombygning af Thorkel Skarpæs Gaard, han selv har været med til at opføre og indvie som afholdshjem i 1892. Otte år senere startede han Højskolehjemmet lidt herfra, som i 1908 suppleres med biograf. I 1918 sælger han det, der længe har været kendt blot som Karstens Hotel og ved samme lejlighed afhændet biografen til sin søn, for at koncentrere sig om Skarpæs Gaard, hvor hovedbygningen består uforandret, mens sidebygningen renoveres og et baghus brydes ned for at stedet vil fremstå ligeså moderne som hans fhv. hotel. Det holder hårdt med økonomien og i 1922 flytter sønnike biografen herover, som på seniors bevilling placeres i en nyopført sidefløj ude i venstre side tegnet af arkitekt Julius Berg med toilet placeret op ad salen, hvor man dog ganske upraktisk må en tur ud i gården, for at komme derind, hvorfor det også i dagtimerne kunne benyttes af stedets øvrige gæster og ansatte.
Varmeoplevelsen kommer fra en kakkelovn, mens væggene er holdt i en sand eksplosion af alle tænkelige farver dog afdæmpede. Fra salens terrassegulv med let hældning er der nede omkring lærredet 3,5 meter til loftet med plads til 162 gæster på stole med armlæn, hvilket er lidt færre end det gamle lokale, der tilmed var mindre.
Maskinrummet er placeret på første sal med separat trappeadgang fra gården. Fra gadens nydelige dørparti ikke ulig det oprindelige, findes først billetkassen og her bagved et langstrakt venteværelse med terrazzogulv og hvilesofaer i en lang række på begge sider. Første film onsdag den 18. oktober er den populære ”Kan disse øjne lyve?” med Gunnar Tolnæs, som også havde været en populær gæst på det gamle lærred. Tilstrømningen var første aften så stærk, at et par ruder i døren blev knust, hvor mange i øvrigt måtte gå hjem uden at have fået sig en billet, men filmen var da heldigvis på plakaten også om torsdagen.
I november 1928 indsender Karsten Petersen anmodning om tilladelse til at forlænge biografen, så den i 1929 når op på 213 pladser. Der bliver bag billetkontoret i en separat vestibule endda plads til en beskeden garderobe og i august 1932 begynder billederne også at tale, da ny bevillingshaver, seminarieforstander Høyrup får installeret tonefilmsanlæg, ’hvad der sikkert vil glæde alle filmsyndere’, som Skagen Avis skriver.
Fremme i 1957 er tiden moden til atter en ny biograf, der placeres længere omme bagved i gården på tværs af den eksisterende. Indgangen forbliver derved den samme og omfavner nu hele den oprindelige sal med langt bedre plads til både chokolade, kontor, toiletter og garderobe på hver side af indgangen til salen, der også skal benyttes til teater. Onsdag den 20. november vises sidste film i den gamle.
30. januar 1958 indviede den 90 årige fru Henny Brodersen den nye biograf der var tegnet af Holger Pind. Den første film var Walt Disney's CinemaScope film "Vestens Karavane". Da havde biografen 452 pladser. Da Todd-AO installeres forsøges gammelt kinoudstyr solgt: 2 Bofa maskiner, højttaleranlæg og forstærkeranlæg. Efter hendes død i 1963, bliver Eigil W.M. Bruhn ny ejer og bevillingshaver.
Xenon og Todd-AO kom til byen i august 1966 og den første film i 70mm var "Disse Fantastiske Mænd i deres Flyvende Maskiner, eller hvordan jeg fløj fra London til Paris på 25 timer og 11 minutter". Det nye Todd-AO anlæg kostede 120.000 kroner. Det var den første biograf i Vendsyssel med 70mm anlæg. Der blev indkøbt en ny Prevost P70 maskine samt 7 nye højttalere.
En tekniker fra Dansk Kinematograf Fabrik A/S kom til Skagen fredag den 12. august 1966 for at lave installationen. Ombygningen varede en uge, og mandag den 22. august 1966 var der premiere på det nye anlæg. Der kunne nu vises 35mm film med mono lyd og 4-kanals magnetlyd samt 70mm med 4-kanals magnetlyd. Bag lærredet sad der 3 højttalere og i loftet sad der 4 effekthøjttalere " - som fuldfører lyden og gør den stereofonisk", skrev den lokale avis. Lærredet var også gjort større til 70mm film. Undermasken skulle lægges ned manuelt da 70mm billedet er højere. Biografdirektør Bruun var meget glad for sit nye anlæg og han håbede at folk ville strømme til. Fordelen var, at filmene ikke var tilgængelige i 35mm versioner før 70mm versionerne var udspillet. Dermed kunne han køre film i Vendsyssel før konkurrenterne, som ikke kunne køre 70mm film.
Byrådet og andre særligt indbudte overværede borgmester Carl Berg udtale "Et dyrt anlæg har det været, men det er så sandelig pengene værd". Biografdirektøren gav en kort redegørelse om 70mm hvorefter "Disse Fantastiske Mænd..." blev vist. Efter filmen var der kaffebord hvor formanden for byens biografudvalg, overlæge R Aabye, udtalte sin store tilfredshed med anlægget. Den lokale provst Waage Beck takkede personalet i biografen fordi de altid modtager publikum med et smil.
Anmeldelsen af filmen og Todd-AO anlægget i den lokale avis lød sådan:"Alle bør se denne film - ikke mindst lige nu, hvor Bio har fået det sidste nye. Det er virkelig en nydelse at sidde i Bio og se filmen på det meget store lærred samtidigt med at lyden kommer over hele salen".
I december samme år blev både "Can Can" og "Cleopatra" vist i deres Todd-AO versioner.
Da bevillingssystemet ophæves i 1972, overtages biografen af Skagen Kommune med Bjarne Jørgensen som daglig leder og i 1974 bliver maskinerne automatiseret, ligesom der indrettes café. Da der ikke gives spiritusbevilling, vælger Jørgensen med fru Lis at stoppe pr. 1. januar 1975, hvor kommunen i stedet henter Jørgen Gunthel fra den kommunale biograf i Grenaa til at køre Skagen Bio, som han ender med overtage sammen med fru Stella.
28. marts 1977 er der indkøbt en C65 forstærker fra Cinemeccanica. 5. december 1977 erhverves 26 stole model 4000, og 9. maj 1978 købes der ind igen: 2 C65 forstærkere samt 82 stole model 2000 til den nye lille biograf "Tangloppen", der bygget til i gården åbner den 1. juli med 82 pladser. Den store biograf har da 389 pladser med Dolby Stereo og kaldes "Hvalen". Navnene har en 12-årig dreng fundet på, som for sin indsats modtager en slat feriepenge til sin forestående rejse til Norge.
Sidst i 1983 opgiver Gunthel den videre drift og gennem kommunen overtages den nu atter fra 1. februar 1984 af Bjarne Jørgensen og fru Lis, som atter har kastet sin kærlighed på den ældre hval og den yngre tangloppe.
Biografen lukkede efter sidste forestilling den 18. august 1991. De sidste film var "Dances With Wolves" i den store biograf og "Ghost" i den lille biograf. Lokalet bruges herefter kortvarigt af kommunen til teaterformål.
Hvalen blev så til serveringslokale for en teatercafé, mens Tangloppen stod tom et par år, før den bygges om til køkken for Jensens Bøfhus, der nu har overtaget. Salen rives ned i 2007 og bliver til sommerservering med 132 stole i det fri. Skagen får siden ny biograf i 2011. | Læs mere her:
Biografer på biografmuseet.dk
Biografer Oversigt
70mm og Storformat Biografer
Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne
Biografpremierer 1911 - 2020
Film- og Kinoteknik
Stumfilm, Tonefilm og nye Systemer
7OMM, Storformat, Film- og Lydsystemer
Historien om 70mm og De Store Formater
• CinemaScope | Widescreen • VistaVision | Todd-AO
• "Windjammer" i Cinemiracle • "Dette er Cinerama"! • Vises "i Sensurround"
High-Impact biografdesign |