Biografmuseet's Formål

"At dokumentere i tekst, illustrationer, video og billeder, alle danske biografer, som historien nu har udviklet sig igennem mere end 100 år - fra den første "Kosmorama" i 1904 til den sidste nye superbiograf."

Forord | Ris & Ros
Ansvar | Kontakt
 

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

Rejsebiografer
Pop-Op | Pioner
1000 & 2000 Vintage

KÆDER AF BIOGRAFER
• Biorama | Kosmorama | Fotorama | Rialto | Lademan | Saga | Sandberg | Nordisk Film Biografer | CinemaxX

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
1952 Cinerama
1953 CinemaScope
1953 Widescreen
1954 VistaVision
1955 Todd-AO
1957 Ultra Panavision 70
1958 Cinemiracle
1959 Super Panavision 70
1959 Super Technirama
1961 Sovscope 70
1963 7OMM Blow-Up
1966 Dimension 150
1970 IMAX / Omnimax
1972 Pik-A-Movie
1974 Cinema 180
1974 Sensurround
1984 Showscan
2018 Magellan 65

NYHEDER

• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Filmannoncer
Biografdrift Annoncer
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Store Lærreder
Holger Pind
Stoleplaner
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden

Indhold | Opdateret
Din historie | Søg
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 


Besøg også in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

BOFA Kinoteknik fra Bang & Olufsen A/S, Struer

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Mikael Christensen. En del information stammer fra Erik Rørbæk Madsen’s bog ”At skabe er at Leve”. Short/hvid billederne fra Kinotekniker Jens Graversen's samling, der er afleveret til Biografmuseet af hans barnebarn Christian. Farvebilleder: Thomas Hauerslev, 2020Dato: 22.11.2010
Peter Bang og Svend Olufsen stiftede den 17. november 1925 Bang & Olufsen A/S, det blev som bekendt starten på et af de store Danske industri eventyr. Peter Bang oplevede de første tale- og tonefilm i USA i 1925. Den første danske tonefilmsdemonstration efter Petersen og Poulsens system blev foretaget i 1927. Da tonefilmen kom i 1928, var B&O allerede rustet til at gøre en indsats. Det var gennem radioen og radioteknikken, at musikreproduktionen, som tidligere helt havde været en mekanisk foreteelse enten ved mekaniske spillemaskiner eller den mekaniske grammofon, nu blev til et spørgsmål om elektronik. B&O havde særlig i forstærkerteknisk retning skabt store resultater med push-pull udgangsforstærkere og højttalere med en hidtil næsten ukendt effektivitet. Man havde derfor de bedste forudsætninger for at spille en rolle indenfor tonefilmen.

• Gå til galleriet Bofa Kinoteknik fra Bang & Olufsen A/S, Struer

• Gå til PDF BOFA Kinoteknik fra Bang & Olufsen A/S, Struer
• Gå til galleriet hauerslev.com: B&O på Struer Museum og B&O's Innovation Lab, juli 2020

Allerede i 1931 havde B&O afsat 35 komplette tonefilmsanlæg. Det blev den tid besluttet at stifte et selvstændigt mindre selskab som fik navnet A/S BOFA. BOFA skulle så overtage salget af tonefilmsanlæggene, men i øvrigt arbejde i nær kontakt med B&O. Den første tid var det udelukkende forstærkeranlæg og højttalere, som blev tilbudt, men det blev snart nødvendigt også at kunne levere andre dele til tonefilmsanlæg, så hos BOFA optog man forhandling om levering af lærreder, tæppetræk, belysningsanlæg men først og fremmest forhandling af kinomaskiner. Før krigen repræsenterede BOFA det Engelske firma D. B. Kalee, men under krigen blev BOFA af nød tvunget til selv at fremstille kinomaskiner. Handle med Tyskerne brød man sig ikke om, men BOFA købte enkelte kinomaskiner af mærket Bauer. Efter krigen fortsatte BOFA med fremstillingen af egne maskiner, der blev fremstillet ca. 100 kinomaskiner i alt.

Midt i 30’erne var BOFA i et voldsomt opsving. Det gjaldt over hele landet, og ikke mindst i København med de store strøgbiografer. BOFA påtog sig ikke alene at levere biografanlæg, men også at hjælpe til med projektering af biografteatre, den akustiske og til en vis grad den arkitektoniske udformning. På fabrikken blev forstærkerne og de store biografhøjttalere i begyndelsen fremstillet enkeltvis, efterhånden som ordrerne indløb. Som regel var der nogle måneders leveringstid. Først senere blev disse dele fremstillet i små serier. Efterhånden som biograferne var udstyret med tonefilmsanlæg, indskrænkede leveringen sig til udskiftning af ældre anlæg.
 
Læs mere her:

Galleri Bofa Kinoteknik fra Bang & Olufsen A/S, Struer

Galleri DP70 Annoncer

Galleri Annoncer om Biografdrift & Filmdistribution

Bofa Kinomaskiner

Fra Bofa’s egen brochure

Statens Filmcensur

 
Da fjernsynet holdt sit indtog i årene 1950-60 fik biografen en alvorlig konkurrent. Filmindustrien tog konkurrencen op ved at opfinde det ene nye filmsystem efter det andet: CinemaScope, VistaVision, Todd-AO o.s.v. Mange af de nye systemer bragte også nye lydsystemer frem, først stereofoni gennem 2 lydkanaler, derefter lyd i flere kanaler (6 spors stereo), med højttaler rundt omkring tilskuerne i salen.

”Man fik, indtryk af at være med midt i begivenhederne på filmen”.

Filmindustrien var faktisk med til at gøre forarbejdet til de senere stereo- og quadrofonigrammofonplader. Hos BOFA fik de meget travlt. På en enkelt måned i marts 1954, installerede BOFA nye anlæg i 15 biografer, heriblandt i flere store Københavnske biografer. Men biograferne ikke glade for at betalte kontant, og da det var dyrt materiel, krævede det for B&O store kapitalinvesteringer. Der skulle på samme tid ofres store penge på fjernsynets udvikling, hvor salget endnu ikke rigtig var begyndt.

• Gå til Hundslund Biograf's levering fra Bang & Olufsen, Struer

Blandt de BOFA ting, som hjalp B&O i de dårlige tider, var store ordre fra Philips på CinemaScopeforstærkere. Udviklingsarbejdet på disse anlæg blev udført af ingeniør Nic. Krebs Sørensen, som siden krigens dage havde været B&O’s forstærkerkonstruktør. Arbejdet med de øvrige biografting, akustikberegning, projektering af installationerne, konstruktion af højttalere og lignende blev udført af bla. ingeniør Kai Behrndtz og ingeniør Duus Hansen.

”Det var hektiske dage, når tingene skulle være færdig til en fastsat premiere.”

Da fjernsynet for alvor kom i gang, og fabrikkens serieproduktion efterhånden lagde beslag på alle kræfter, blev BOFA på fabrikken ”en hund i et spil kegler”. Produktionen af biografudstyr var for det meste en enkelt styk produktion. BOFA lagde beslag på mange teknikere og på mange afdelinger i fabrikken.

I 1966 blev man enig om, sammen med Philips at foretage en strukturrationalisering af biograf- og forstærkermarkedet, og gik sammen og dannede A/S Philips-BOFA. Erik Rørbæk Madsen der på fabrikken i Struer var ansvarlig for BOFA-anliggender, var initiativtager til dette og skabte de første kontakter til Philips. Philips-BOFA fik værksteder og produktion i Struers industrikvarter. Hovedkontoret lå i København. En del af B&O’s personale fulgte med over, bla. de fleste rejsemontører. Mange troede dengang, at nu var B&O købt af Philips, det var selvfølgelig forkert. Det var en sund og fornuftig disposition, som skulle gøre det lettere for B&O at vokse. I 1971 solgte B&O sin aktieandel i firmaet A/S Philips-BOFA til Philips. Et kapitel i dansk filmindustri var sluttet.
 

 

Om Målefelter, Effektforstærkere, Indgangsvælgere, Relæmoduler, Magnetlyd og Perspecta fra BOFA

 
KV40 var en forstærker på 40W med indbygget forforstærker til fotocelle, radio og grammofon, den blev lanceret sidst i fyrrende og der sad typisk to styks i operatørrummet. Biograf lyden var dengang i mono, så den ene forstærker var der som reserve. KV40 havde også en storebror på 80W, som gik under navnet KV80.

"Disse Forstærker er Toppunktet af, hvad moderne forstærkerteknik kan præstere. Forstærkerne er nøje afpassede til Tonehoveder og Højttaler, og andre for Gengivelsen lige saa vigtige Komponenter. Et Tonefilmsanlæg kan nemlig sammenlignes med Kæden, som ikke er stærkere end sit svageste led; det nytter ikke at vente Topresultater, før hele Kæden bestaar af Komponenter, hvis Konstruktion er tilpasset hinanden."

I 1957 lancerede BOFA deres ultimative biografanlæg.

”Det nye BOFA forstærkersystem er opbygget af standardenheder, således at enhver tænkelig forstærkerkombination kan fremstilles. Som grundelement er anvendt et standart 19”panel. De enkelte forstærkerelementer kan enten indsættes direkte i dette panel eller i kassetteskuffer, således at flere mindre forstærkerelementer (kassetter) kan indbygges samlet i større enheder.”

Det fornægter sig ikke at det er B&O der stod bag det system. BOFA’s racksystem virker mere gennemtænkt, end f.eks. Tyske Klangfilm, Svenske AGA eller Italienske Cinemeccanica. Der var fire forskellige forstærker modeller til rack-systemet: V15 på 15W med to EL84 rør, konstruktion var baseret på Engelske Mullard, V15 sad i en rack-skuffe med plads til 4 stk., en V40 på 40W med to EL34 rør og en V80 på 80W som var med fire stk. EL34 rør i udgangen. Den sidste rørforstærker BOFA byggede var V60 med to KT88 rør som kunne levere 60W. Det smarte ved denne forstærker var, at den havde et automatisk system, til at justere udgangsrørene så de altid kørte optimalt. Mange V60’er endte med at køre med EL34 rør. Om det var fordi det var for dyrt med KT88 rør eller det blev for varmt med disse rør, ligger hen i det uvisse.

I racket sad der også forskellige moduler, disse moduler var med rør, men blev i starten af tresserne erstattet af transistorer. Målefelt til kontrol af lydstyrken på de forskellige lydspor, til at afbryde lyden i salen, med denne enhed kunne man også sætte højttalerne i foyeren til at gengive lyden fra filmen.

”Kassetteskuffe” med forforstærker moduler, 1.2.3. er til de tre front kanaler (venstre, midt og højre) 4. er til effekt-kanalen: På den magnetstrimmel der gengav lyden fra bagkanalerne var der indspillet en 12 Khz pilottone, der blev brugt til styre et relæ som afbrød for lyden til baghøjttalerne, når der ikke blev brugt effektlyd i bagkanalerne, dette var nødvendigt pga. slidtage på magnetsporet, ellers ville det støje i højttalerne. M1 – M4 er moduler til at regulere bas og diskant på de enkelte kanaler.

Omskifter til de forskellige indgange, på en af knapperne står der "Gong". Den bruges til at ”ringe” publikum ind i salen.
 

 
Biograf højtaler til store biografer, bestykket med et 6 celle mellemtonehorn og 4 stk. 8 celle diskanthorn, Haderslev Bio havde to af den slags højtaler.

Her er eksempler på nogle af de forskellige typer anlæg BOFA lavede:

• Anlæg til optisk lyd (mono) med to V15, beregnet til mindre biografer.
• Komplet anlæg til rejse biografen: forforstærker, regulering og en enkelt V15.
• Anlæg til større biografer (+400 pladser), med to V40 men stadigvæk mono:
• To anlæg til optisk lyd og 4-sporet magnet lyd, med 5 stk. V15: Tre til front, en til bag højttalerne og en som reserve.
• Bofa’s største anlæg til optisk lyd, 4-sporet magnet lyd og ikke mindst Todd-AO 6-sporet magnet lyd: 7 stk. V80 og 3 stk. V15 leverede lyden fra disse kæmpe anlæg, Publikum i bla. Imperial Bio og Vanløse Bio har i gamle dage lagt øre til anlæg af den type.
• Sidst i 1950’erne blev V80 erstattet af V60 udgangs-forstærkeren. I 3 Falke Bio, Europa bio, Folketeatret, Kinopalæet og mange andre store biografer var det disse anlæg der leverede lyden.

Bang & Olufsen leverede i mange år biografudstyr under navnet Bofa. Her er en samling af de forskellige forstærkere de leverede. BOFA fremstillede rigtigt mange forskellige anlæg og moduler til deres forstærkeranlæg til bl.a. biografer overalt i Danmark.

• Der var målefelter, til at kontrollere lydstyrke for de forskellige kanaler og til at kontrollere udgangsrørene på forstærkerne (V40/V80/V120).

Indgangsvælgere til at vælge hvilken lydkilde der skal afspilles.

Moduler til bagkanal (effektkanalen). For at undgå støj/sus i baghøjtalerne på de steder i filmen hvor der ikke var lydeffekter i bagkanalen, lå der på lydsporet en 12Khz pilottone, som afbrød lyden til den forstærker, der trak baghøjtalerne. Anlægget havde en omskifter imellem CinemaScope og Todd-AO. De to lydsystemer fungerede på hver sin måde. 70mm Todd-AO havde bagkanalen "åben" hele tiden.

• Der var relæmoduler, og forforstærker-moduler med rør (fra ca. 1960 blev de lavet med transistorer) til bla. toneregulering, og et modul til “Perspecta stereo sound”. BOFA fremstillede anlæg til optisk lyd og 4 spors magnet lyd, bestykket med 4 stk. V60 udgangsforstærker eller V15 afhængigt af behov. 

Det største anlæg B&O leverede var 6 kanals Todd-AO anlæg, udstyret med 7 stk. V80 og 3-4 V15 forstærker, radio, grammofon og båndoptager. Man brugte betegnelsen F1/F2 fotocelle (optisk lyd), M1 - M6 for magnet lyd hvor M1 var venstre kanal, M2 - midter kanalen (center), M3 - højre kanal, M4 - bag kanal (Dengang var lyden fra de bagerste højtalere i mono). Ved fremkomsten af 6 kanals lydspor blev der tilføjet to ekstra kanaler bag lærredet, så der var 5 separate kanal i front: venstre - venstre/midt - midt - højre/midt - højre, venstre/midt blev til M5 og højre/midt til M6, således: M1 - M5 - M2 - M6 - M3.

I 1957 lancerede Bofa deres ultimative anlæg, et 19" rack-system hvor i forstærkerne sad som indstiks moduler, der kunne udskiftes under filmforestillingen, hvis der var påkrævet. Forstærkerne i disse systemer kunne bestå af V15, V40/80 eller V60 rørforstærker. Disse store anlæg blev installeret af Philips/BOFA i bl.a. 3 Falke Bio, Skandinaviens første Todd-AO Teater, Imperial Bio, Palladium og Europa Bio, Aalborg. Lignende anlæg blev også installeret i Folketeatret, Århus, Villabyernes Bio, Gentofte, Lido, Vejle, Grand Teatret, Odense, Rialto, Frederiksberg, Kinopalæet, Frederiksberg. Forstærkerne var meget driftsikre. I Imperial Bio spillede anlægget f.eks. 35mm film frem til 1979 (70mm frem til 1988).

Mono anlæg blev installeret i de mindste biografer, og de lidt større fik anlæg til optisk lyd og 4 spors magnet lyd, bestykket med 4 stk. V15 udgangsforstærker. Ofte var det den klassiske BOFA V40 effektforstærker med EL34 udgangsrør, bygget i stort antal og brugt i utallige anlæg. BOFA leverede til hospitaler, skoler, fabrikker, kasserner, resturanter o.s.v., udstyret med radio, båndafspiller og gramofon.
 
 

Et vers fra Bofa-sangen fra 1952

 
I Dag vi er paa Ferien,
og til Struer Turen gaar,
nu skal vi se de Anlæg,
som i Daglig drift der du’r.
Hos B & O vi lære kan,
hvordan man Tonen gi’r,
der spilles alt fra hot
og til de skønne Melodier.

./. BOFA er et Navn, man holder af,
naar først man har det lært.
Med det man giver tonen an,
og det er ikke svært.
Med Maskiner og Forstærkere
vi det bedste faaet har:
er B & O i Rummet,
saa er Tonen klar. ./.
 
 

Mange Biografer med Bofa Udstyr (liste undervejs)

 
  
   
Postnummer 1000
Amager Bio, København
Atlantic, København
Imperial Bio, København
Palladium (1938), København
Saga, København
Nora Bio, København

Postnummer 2000
Kinopalæet (1959), Frederiksberg
3 Falke Bio, Frederiksberg
Platan Biografen, Frederiksberg
Rialto Teatret, Frederiksberg

Postnummer 2600
Hørsholm Kino = Hørsholm Bio, Hørsholm

Postnummer 3000
Birkerød Bio (1947) / Birkerød Bio 1 & 2
Villabyerne Drive-In-Bio (1961) / Drive In Bio / Drive In Bio 1-2, Farum
Kino, Borup
Rønne Bio
Kosmorama, Frederiksværk

Postnummer 4000
Bio, Vordingborg
Stevns Bio (1942) / Mødestedet Snurretoppen (1986)
Søllested Biografteater / Søllested Biograf (1916)
Nysted Biografteater (1922) / Nysted Bio
Scala Bio, Nykøbing Falster
Kino Slagelse
Bio, Køge

Postnummer 5000
Assens Biografteater / Assens Bio (1928)
Bogense Biograf
Bogense Biograf-Teater
Ejby Kino (1945)
Kino-Palæet, Faaborg
Kino-Teatret / Kerteminde Kino
Langeskov Kino (1953)
Nørre Søby Kino
Kino-Teatret (1927) / Kino / Kino Vino, Nyborg
Biograf-Teatret i Kattesundet (1906) / Kosmorama (1908) / Centralteatret (1916) / Kino, Svendborg 1950
Grand Teatret, Odense
Helios Teatret, Faaborg
Ringe Biografteater (1916 – nr. 2) / Ringe Bio
Kosmorama (1908) / Fønix-Teatret (1932) / Fønix, Odense
 
Postnummer 6000
Lys-Teatret Harmonia (1912) / Thalia-Teatret (1914) / Kosmorama (1921)
Ribe Bio / Panorama
Biografen, Tarm (1929)
Oksbøl Biograf
Tinglev Kino
Palle Bio, Augustenborg
Løgumkloster Biograf / Løgumkloster Bio / KlosterBio / Den Gamle Biograf
Gram Bio (1937)
Videbæk Kosmorama / Bio Videbæk (1908)
Vamdrup Biografteater / Vamdrup Biograf
Kosmorama / Ringkjøbing Biograf-Teater / Biograf-Teatret Ringkjøbing / Biografen Ringkøbing / Ringkøbing Bio (1926)
Esa Bio / Teater Bio, Esbjerg
Biografen / Skærbæk Bio (1955)
Bio Videbæk (1946)
Bramminge Kosmorama / Bramming Kosmorama (1910)
Kinografen / Kino Varde
Lysbilled-Teatret / Kinograf-Teatret / Tønder Kinograf / Kinografen / Kino
Ribe Bio / Panorama
Bio Ulfborg / Biokuben
Biografen i Graasten / Gråsten Bio (1923)

Postnummer 7000
Brande Bio (1942)
Grindsted Kinoteater / Grindsted Kino / Kulturhuset Grindsted Kino
Biografen (1916) / Bio, Herning
Fotorama (1954), Herning
Kino-Teatret / Kino, Holstebro
Phønix, Ikast
Juelsminde Bio
Biograf-Teatret Vejlborg / Biografteatret / Biografen, Vejle
Lido Teatret, Vejle
Bedsted Kino (1957)
Snedsted Biograf / Bio Snedsted / Det Lille Palladium
Thylands Kosmorama i Vestervig / Thylands Biografteater i Vestervig / Vestervig Biografteater / Vestervig Bio
Vem Biograf / Biografen (Vemb)
Kosmorama / Holstebro Billedteater
Royal Teatret, Thisted
Kosmorama Skive (1909)
Biograf-Teatret Vejlborg / Biografteatret / Biografen, Vejle
Kino-Teatret / Kino, Holstebro
Vildbjerg Bio
Hurup Bio
Stoholm Biograf
Biograf-Teatret (1924) / Bio / Bio Mors
Kosmorama / Bio, Holstebro
Kino-Teatret / Kino, Struer
Kinografen / Kino (1926)
Bio Fredericia / Regina Biografen / Panorama
 
Postnummer 8000
Galten Bio (1954) / Bio-Huset
Kjellerup Bio (1947)
Langaa Bio
Kinografen / Kino (1921), Bjerringbro
Fotorama, Hammel
Ulstrup Bio
Hadsten Bio / Biografen
Stationsbyernes Biografteater / Kolind Biografteater / Kolind Biograf
Brædstrup Kosmorama (1919) / Kino-Teatret (1927) / Brædstrup Bio (sal 2)
Hammershøj Biograf / Hammershøj Bio
Hundslund Biograf
Teater-Bio / Bio, Horsens
Arbejdernes Biograf / Biografen, Horsens
Biografen (1923), Århus
Folketeatret (1957) / Århus Bio Center / Biocentret
Stationsbyernes Biografteater / Biograf-Teatret / Ryomgaard Bio / Ryom Bio
Bio Nørre Snede (1959)
Kino Teatret / Kino, Skanderborg
Ry Biografteater / Ry Biograf
Bio Aabyhøj / Astra, Åbyhøj
Vest Teatret, Brabrand
Gerlev Kino / Gjerlev Kino


Postnummer 9000
Europa Bio (1958-1980) / Symfonien (1994-2016), Aalborg
Skagen Biografteater (49-55) / Bio (58-69) / Biograftheater
 
   
 

Tilbud på lydanlæg til Herlev Bio

 
Der er ikke nemt at find oplysninger om Bofa, men et brev med tilbud på lydanlæg til Herlev Bio, havde overlevet flytningen til Philips på Amager:

København den 8.2.1958

I henhold til deres aftale fremsender vi hermed tilbud på anlæg til det nye teater i Herlev, bestående af følgende:

1 stk. BOFA forstærkerpanel i stål indeholdende:
2 stk. Udgangsforstærker a 40 watt effektiv udgangseffekt.
2 stk. Forforstærker for fotoceller.
1 stk. Omskifterfelt.
2 stk. Tonelampeensretter.
1 stk. BOFA lydstyrke- og tonekontrol for operatørrum.
1 stk. BOFA lydstyrke- og tonekontrol for salen.
1 stk. BOFA kontrolhøjttaler i kabinet med indbygget styrkekontrol.
1 stk. BOFA kombinationshøjttaler for salen bestående af svære basenheder i resonanskabinet, cellehorn med højttonesystem og delefilter.

Pris: 9.125,-kr. (svare til 112.709,- kr. i dag [2010s])

Skulle anlægget være med 4-sporet magnet lyd, så regnskabet således ud:

1 stk. BOFA forstærkercentral indeholdende:
4 stk. Udgangsforstærker a 18 watt udgangseffekt.
4 stk. Magnettoneforforstærker.
2 stk. Fotocelleforforstærker.
1 stk. Ensrettedel for forforstærkere.
1 stk. Relæenhed.
1 stk. 12 KHZ relæ.
1 stk. Omskifterfelt.
2 stk. Tonelampeensretter.
1 stk. BOFA kontrolhøjttaler med omskifter og lydstyrkekontrol.
1 stk. BOFA lydstyrkekontrol for operatørrum.
1 stk. BOFA lydstyrkekontrol for salen.
3 stk. BOFA kombinationshøjttaler for salen bestående af bashøjttalere,
mellemtone- og højttonehøjttalere med cellehorn og delefilter.
8 stk. BOFA effekthøjttaler på baffel eller i kabinet.

Pris: 19,913,-kr. (svarer til 225.959,-kr. i dag [2010])
 
 

Om Mikael Christensen

 
Bofa fremstillede 35mm kinomaskiner, og havde agentur på Zeiss Ikon kinomateriel, Philips kinomateriel og Jovo tæppespil. I 1971 var det så slut B&o solgte Bofa til Philips, som så stod for service af de mange Bofa-anlæg i vores biografer, da Bofa var på toppen stod anlæg små som store, i 75% af alle biografer i Danmark.

Min interesse for BOFA, startede for en del år siden, da jeg hørt rygter om, at B&O (BOFA) skulle havde bygget nogle vellydende rør-forstærker. Jeg begyndte at lede efter den type forstærker. Tanken om at bruge rørforstærker i ens hjemmebioanlæg var fascinerede, specielt lydmæssig, men også tanken om, at når man ser "South Pacific" på Blu-ray i hjemmebiografen, gengivet af Bofa’s gamle rørforstærker (V60+V80 i front og V15 i bag), så er det de selv samme forstærkere, der for halvtreds år siden i biografens mørke gengav lydsporet til netop "South Pacific". Som nævnt findes der ikke meget information om Bofa, så skulle der være nogen der har kendskab til Bofa udstyr, er de meget velkommen til at skrive Mikael Christensen eller til biografmuseet.dk. Billeder af Bofa anlæg modtages med glæde.
 
 
  
  

• Gå til BOFA Kinoteknik fra Bang & Olufsen A/S, Struer
• Gå til galleri Bofa Kinoteknik fra Bang & Olufsen A/S, Struer
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 17 november 2024 11:13:44