biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Biograferne i Odense i '80erne

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Preben Voss. Alle billeder af Thomas Hauerslev Dato: 10.04.2018
IMPERIAL på Dalumvej i forfald i november 1991

Desværre måtte en del af biograferne i Odense, af forskellige årsager dreje nøglen om. Biograferne Grand, Imperial Teatret, Palads Teatret og Center Bio i Vollsmose var væk da 80'erne blev til 90'erne, og én biograf, Gråbrødre Bio, åbnede i 88, men holdt kun i godt 4 år, ligesom Kino, Fønix og Biocentret (Folketeatret) også til sidst måtte lukke midt i 90'erne.

IMPERIAL på Dalumvej 25-27, tegnet af arkitekt Kai Børgen åbnede i december 1969. Biografen åbnede med danmarkspremieren på "Chitty Chitty Bang Bang". Det var på det tidspunkt Danmarks nyeste og mest moderne biograf, med Todd-AO og 6-kanals stereo. Biografen havde provinsens største lærred og publikum havde et godt udsyn og god plads til både ben og bagdel i Wesifa-stolene, model Plaza fra Dansk Kinematograf-butik. IMPERIAL havde en foyer på 300 kvadratmeter, med grillbar og siddeplads til 60 personer og til biografen hørte en parkeringsplads til 500 biler. Hele byggeriet kostede 3.000.000 kr.

Jeg husker at jeg bl.a. så James Bond Kavalkade og Bruce Lee-film i IMPERIAL, men husker også tydeligt, at jeg sammen med andre biografgængere stod i kø til biografens største succes, som var "E.T." Filmen om det lille rumvæsen havde premiere 2. juledag 1982 og var alle tiders største succes for biografen, med tusindvis af solgte billetter.

Ejerne af IMPERIAL, ægteparret Mosegaard Christensen valgte pga. alder at lukke i 1985. De sidste forestillinger finder sted mandag den 23. december. "Rambo, First Blood, part two" spiller kl. 19 og kl. 21 og James Bond-filmen "A View To A Kill" spiller kl. 21.30. Herefter er det endegyldigt slut. Biografen havde, da den lukkede, to sale med henholdsvis 360 og 94 pladser.
 
Læs mere her:

Imperial Teatret, Dalum

Grand Teatret, Odense

Palads Teatret, Odense

Center Bio, Vollsmose

Internet link: 
GRAND teatret i indre by 1986

Beslutningen om at lukke, beskriver datteren Britt, som, således: "Det var faktisk min mors og fars biograf fra start til slut og det var rigtig trist at det skulle ende i 1985, men far var jo blevet pensionist og der var ingen af os børn, som dengang ønskede at overtage biografen - det var jo fattigfirserne og biografen var på nedtur". Om sin egen rolle i driften af biografen, udtaler hun: "Jeg husker selv at have betjent begge biografer som filmoperatør. Bauer U3 var absolut min favorit - noget knaldgodt udstyr, især for sin tid. Jeg husker især 70 mm film med 4-sporet stereofonisk lyd - det var et rent mareridt at få dem lagt op og gjort klar til fremvisning, det var jo ikke kun filmmaskinen, som skulle gøres klar til denne bredde film, men alt lige fra spolemaskine, oplægger, splejseapparat, osv. Men når de så rullede på skærmen - ja, så skulle der meget til for at slå kvaliteten."

Jeanette Schneider: "Der har jeg stået i kø i mange timer, da jeg boede i Hjallese/Dalum".

Mette Schroeder: "Så E.T. hele tre gange i IMPERIAL".

Morten Andersen Thunbo: "Var til premiere på den første Star Wars, som var en kæmpe sensation, man havde aldrig set noget lignende".

Biografbygningen henstod i en del år efter lukningen og forfaldt mere og mere, inden den i slutningen af 90'erne blev revet ned og erstattet af ældreboliger.
 
 

PALADS i Vestergade

 
GRAND teatret i indre by 1986

PALADS i Vestergade, blev indviet i julen 1923, som den største i byens historie med plads til 753 biografgængere og tegnet af odense-arkitekten Hjalmer Kjær. Biografen var en af de smukkeste i byen, hvis ikke ikke den smukkeste biograf i hele landet, og derfor skulle den selvfølgelig have et navn, der matchede dens størrelse og skønhed, og det blev PALADS.

En af biografens største succeser var "Jul i Købmandsgården", der spillede i 1951-52, men også film som fx "Out Of Africa" fra 1986 trak mange tusinde til Vestergade. På grund af biografens store sal, fik man også en del danmarkspremiere-film, bl.a. James Bond og Olsen Banden.

Selv om biografen blev ombygget i 1975 og antallet af sæder var blevet reduceret til 643, var der i starten af 80'erne ikke mere behov for en så stor biografsal, og filmudlejerne foretrak biografer med mere end én sal, og PALADS fik derfor ikke tilbudt de attraktive film, hvilket var medvirkende til at den store, flotte biograf måtte lukke i sommeren 1983.

Biografen blev købt af De Forenede Vognmænd, et søsterselskab til pengeinstituttet Bendix & Co, med den hensigt på længere sigt at indrette bygningen til bank. Der havde også være andre, som var interesserede i at erhverve PALADS, bl.a. var skuespiller Jan Schou og Erik Bent Svendlund (der samme år startede FAME-skolen) interesserede i at indrette stedet til morskabsteater, men det blev altså Bendix & Co., som købte bygningen.

De nye ejere forhøjede endvidere huslejen med 50 %, hvilket man fra biografens side ikke kunne honorere, så i stedet for at fortsætte som biograf frem til den planlagte lukning i september 1984, var man nødt til at dreje nøglen om allerede 1. maj 1983.
 
 
Grand teatret i indre by 1986 med det store Todd-AO lærred

Finn Due Larsen: "Olsen-Banden hvert år. James Bond hvert år. Sad altid og nød lige så meget at kigge på loftmalerierne og de flotte søjler. Var virkelig ked af at den lukkede - har aldrig siden oplevet en så flot biograf, og det siger jeg, som nu bor i hovedstaden. Ingen har samme stil og klasse som PALADS havde - ingen".

Morten Andersen Thunbo: "Jeg sad, sidste gang jeg var der, på guldbalkonen og overværede Manden Med Den Gyldne Pistol, som en del af James Bond-kavalkaden. Jeg talte på et tidspunkt med en ældre herre, som havde sin sidste arbejdsdag som kontrollør - han havde vist været der i 40 år og kunne huske de store filmpremierer på stedet. Han forærede os nogle James Bond-plakater, som jeg havde hængende i mange år. Fuldstændig uforståeligt og imbecilt, at det unikke sted skulle lade livet. Den smukkeste biograf i Danmark dengang".

Lene Charlotte Steenholdt Køster: "Klasse. Magisk. Synd at den er væk".

Kim Westi Rasmussen: "Hvor har jeg set mange James Bond film i den smukke biograf. Efter at biografen lukkede, var der forhandlinger om at Odense Teater skulle overtage den som scene nr. 2 og Erik Hansen (Hansens Værtshus) skulle have haft café i gadeplan. Desværre blev projektet for dyrt og Odense Teater fik i stedet Sukkerkogeriet og PALADS blev revet ned for at give plads til Bendix Bank. Ak ja...".

Mette Schroeder: "Ja, sådan ser biograferne i hvert fald ikke ud nu til dags. Smukt. Smukt".

Lone Jung: "Man blev helt åndeløs, når man trådte ind i biografen. En katedral for filmkunsten".
 
 

GRAND i Benediktsgade

 
Efter lukningen, genåbnede lokalet som diskotek "Grand Palace" 6. oktober 1988. Her ses Grand som indgangen så ud i november 1991.

GRAND i Benediktsgade, tegnet af arkitekterne Stærmose og Boeck-Hansen åbnede i 1958. Biografen var Odenses næststørste, efter PALADS, men havde Fyns største lærred og skulle drives som en premierebiograf. Den første film, som blev vist var "Hofnarren" med Danny Kaye, den 21. august 1958. Bagefter fulgte bl.a. film som "Borte Med Blæsten" og "Øst For Paradis". Biografen blev opført på initiativ af Knud A. Andersen, der selv var filmoperatør. Han fik bevillingen i juni 1952 og i 1954 påbegyndtes arbejdet med byggeriet. Biografen havde i de følgende år en del ejere indtil Nordisk Film slutteligt overtog den i 85 og frem til lukningen, den 10 december 1987. Sidste forestilling var "Jagten På Den Forsvundne By". Fra 1988-1992 var der på stedet et diskotek med navnet GRAND Palace og i dag er der en fakta-butik.

Morten Andersen Thunbo: "Så King Kong der, men jeg måtte lyve mig et par år ældre, da den var forbudt for børn u. 12 år. En glimrende biograf fra dengang der fandtes rigtige biografteatre i Odense".

Ulrik Hansen: "Da jeg var barn, kom jeg der og så film. Da jeg var ung, gik jeg i byen der. Nu er jeg voksen, og handler der. Lur mig om det ikke bliver et plejehjem en dag".

Eva Rokkedal: "Grease havde Europa-premiere i Grand i Odense og Eva Rokkedals dansere lavede danseshow på scenen foran lærredet før filmen blev vist".
 
 

CENTER BIO i Vollsmosecentret

 
Folketeatret under navnet Biocentret i november 1991

Center Bio, eller Vollsmose Bio, som det også på et tidspunkt hed, åbnede i Vollsmosecentret i september 1975. Biografen blev ikke, som planlagt, med 450 pladser og etableringen af den trak også ud. Center Bio fik plads til 146 biografgængere. Biografen åbnede med ikke færre end fem forestillinger dagligt, men det viste sig forholdsvis hurtigt, at publikum ikke mødte så talstærkt op og allerede i 1976 meddelte biografens ejere kommunen, at de var nødt til at opsige lejemålet med Vollsmosecentret og lukke biografen.

Odense Kommune, der i forvejen drev Folketeatret, havde en formodning om, at biografen i løbet af få år ville kunne blive rentabel og overtog biografen 1. december 1976. De følgende år gav dog ikke den forventede fremgang og byrådet vedtog i juli 1983 at afhænde biografen til en privat mand (Erik Nielsen) der ville prøve at drive biografen videre, men heller ikke det blev en succes og biografen lukkede i 1986.

Sanne Svensson: "Der så jeg Motorsavsmassakren. Blev såååå bange, da filmen var slut og vi skulle ud i mørket, fordi ham biograf-billetmanden holdt døren og kom til at stå lige under en lampe. Først skreg jeg og så skreg han endnu højere og alle spænede af helvedes til".

Lene Charlotte Steenholdt Køster: "Så gamle danske film der en del gange. Det var så hyggeligt og man kunne bestille burgere i billetsalget".

Ole Pedersen: "Der har vi set mange Bruce Lee-film. Vi var ikke gamle nok til at komme ind, men med en seddel hjemmefra, så gik den - siger ikke hvem, der skrev sedlerne, men vi kunne efterligne de fleste forældres underskrifter".

Et af biografens problemer var, at den måtte nøjes med en plads som reprisebiograf, hvilket var hårde betingelser, for når filmene blev vist i Center Bio, så havde de ofte været vist i en af Odenses andre biografer.
 
 

Gråbrødrebiografen

 
Grand's to Philips DP70 Todd-AO maskiner. Den ene maskine (SN 1622) blev i 1999 eksporteret til Bradford i England

Gråbrødrebiografen åbnede den 14. oktober 1988 i det nyetablerede Gråbrødrecenter, som lå i Slotsgade, hvor Fehr Ford tidligere havde haft til huse.

De fire initiativtagere, Jonna Jensen, Kjeld Knudsen, Jørgen Christensen og Ole Nielsen, der i forvejen var medejer af Cafébiografen i Brandts Klædefabrik, havde etableret sig i et anpartsselskab og tilsammen investeret omkring 14 mio. kroner i biograf-projektet.

Biografen havde tre sale - en stor sal, med gammeldags balkon og plads til 320 mennesker samt to mindre sale med plads til henholdsvis 160 og 80 mennesker. I tilknytning til biografen var der også en café, Cafe Garbo. Gråbrødre Biografen skulle være en biograf, hvor man satsede på de større og forholdsvis sikre publikumssucceser. Åbningsfilmene var Himmel Og Helvede, baseret på Kirsten Thorups bog af samme navn samt de to børnefilm "Guldregn" og "Rødtotterne". Det med børnefilm, var noget man havde tænkt sig at satse lidt på.

I takt med at Gråbrødrecentret aldrig blev det store hit, men blev mere og mere affolket, smittede dette også af på Gråbrødre Biografen, som måtte lukke i 1992.

Fotos: Thomas Hauerslev, Lone Mengel, Fyens Stiftstidendes Pressefotosamling (Odense Stadsarkiv), Britt Hvass, Google Street View.

Kildemateriale. Biografmuseet.dk, Odense Posten, Ugeavisen Odense.
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:17:35