biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Biograf-Teatret Vejlegade / Vejlegades Biograf / Saga Teatret (1946) / Saga 1+2, Nakskov

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 22.10.2014
Opdateret: 22.11.2022
Saga, juni 2005. Nakskov's Saga brændte 8. marts 2017. Foto: Thomas Hauerslev

Biograf-Teatret Vejlegade / Vejlegades Biograf / Saga Teatret (1946) / Saga 1+2 (Nakskov)

Vejlegade 11

15.02.1908 - 30.08.2008

Biografdriften på Vejlegade 11 omhandler strengt taget to eller tre forskellige biografsale med samme indgang fra Vejlegade ved hjørnet til Tolderens Stræde. Forhuset var ophørt i 1876 og bestod oprindelig blot af tre butikker samt et smedeværksted i en sidebygning bagved ud mod strædet.

Tidligere forvirring omkring biografens alder har afstedkommet, at biografen har været noteret til at være åbnet den 15. februar 1903, men den rigtige dato er fem år senere, lørdag den 15. februar 1908 fra hvilken dag redaktør C.C. Christensen fra Nakskov Folkeblad allerede tre måneder forinden havde fået tilladelse til at påbegynde biografdrift, da den eksisterende biografs monopol ophører.

Således åbner nu ’Biografteatret i Vejlegade’ (to uger senere kaldet ’Vejlegades Biograf’) i et ganske beskedent butikslokale med omkring 100 pladser. Efter 2½ måned slår byens to biografer sig sammen og fortsætter driften af Vejlegades Biograf, der fra juli nu (næsten atter) hedder Biograf-Teatret Vejlegade med samme annonceudformning som det nu hedengangne biografteater på Søndergade, der ellers var en anelse større. Salen udbygges derfor i sommeren 1911 en anelse bagtil og genåbner fredag den 11. august med 125 pladser og en genopfrisket vestibule.

Christensen driver biografen på sin bevilling sammen med de øvrige interessenter frem til 1916, hvor han flytter til København og bliver direktør for Victoria Teatret, hvorved Biograf-Teatret i Vejlegade sælges til den kun 25-årige Alvin Klinke, der hermed bliver en af landets yngste biografejere, hvilket Falster lod til at have en tradition for, jf. tidligere biografer andre steder som eksempelvis Stubbekøbing. I oktober 1917 eksisterer snedkerværkstedet fortsat, hvor der ansøges om at opsætte en ovn til de kolde vinteraftener, men det var måske en skidt idé, for det nedbrænder nøjagtig fire år senere. Det med ildebrand viser sig desværre som noget, der klæber til adressen.

I stedet for at genopføre snedkerværksted i udvidet form med et større lokale tilbygget bagtil, hvilket der gives tilladelse til, indrettes bygningen som en udvidet sal i forhold til det eksisterende lokale. Som man kan aflure af tegningerne, har Klinke formentlig haft denne lumske plan i baghovedet lige fra start og Biograf-Teatret får således i 1922 nu plads til 300 gæster, mens snedkeren får et andet værkstedslokale i gården. ’Et smukt og hyggeligt teater’, lød dommen. Det var også strengt nødvendigt med en bedre biograf, for Kino-Teatret var kommet til i 1918 med 360 pladser og i 1919 blev Hotel Skandinaviens store teatersal bygget om til primært at fungere som biograf og havde her yderligere 380 pladser til rådighed for byens biografsøgende publikum.
 
Læs mere her:

Biograf-Teatret Dania / Ørnebiografen *)
Biograf-Teatret Søndergade / Søndergades Biograf
Kinoteatret / Kino
Teater-Biografen / Roxy Biograf / Roxy / Roxy 2 / Saga 2
Teater-Bio


Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Saga, juni 2005. Nakskov's Saga brændte 8. marts 2017. Foto: Thomas Hauerslev

Udvendigt får biografen sidst i 1927 en stor, flad baldakin, der ragede godt udover fortovet og Klinke blev kontinuerligt ved med at forbedre sit biografteater efter nyeste mode og var også tidligt på færde med tonefilmsanlæg. Dette blev allerede installeret i september 1929 blot en måned efter de første københavnske biografer. Stolene blev skiftet i 1934, hvor de gamle blev solgt til biografen i Holeby.

Største forandring sker i 1936, hvor biografen lukker for en ombygning, der faktisk er en nærmest total nedrivning af den tidligere sal og de relativt nyopførte tilbygninger bagved. Kun grundmuren mod strædet stod tilbage. Den 6. september kan Klinke nu slå dørene op for en helt ny Bio med 348 pladser. En særlig eksklusiv loge ved siden af operatørrummet har ved åbningen plads til 14 gæster. Det nye loft havde en smuk rundbuet kuppel indhugget med indirekte lys og selvom arkitekt Morten Hansen i en årrække havde opholdt sig i Los Angeles, kunne det såmænd være inspireret af Berlins smukkeste biograftempler, som næsten alle gik tabt få år senere under krigen. De citrongule vægge forneden har høje paneler af birketræ og forkromede lister, mens fem udgangsdøre nu fører direkte ud mod tolderstrædet og tre vender mod gården.

Biograf-Teatret skifter pr. 1. februar 1946 navn til Saga-Teatret med eneret til navnet for Lolland og Falster. Direktøren forklarer navneskiftet med, at der er så mange bio’er rundt om i landet og i umiddelbar nærhed, at man måtte skille sig ud. Navnet var formentlig også valgt ud fra den betragtning, at Teater-Biografen otte år forinden havde skiftet navn til Roxy, som også var navnet på storbiografen på Godthåbsvej inde i København, mens Saga på Vesterbrogade åbnet nytårsaften 1941 med over 1.500 pladser var større endnu. Baldakinen foran facaden bliver nogle år senere – som i København – rundbuet og hvid og samme bogstavstype benyttes til Saga-skiltet. Alvin Klinke var i øvrigt svoger til K. Winther Christiansen, der havde overtaget Teater-Biografen i 1938 og omdøbt den til Roxy, så man formoder nok lidt godmodigt familiedrilleri oven i hatten. Begge Nakskov-biografer fik ligesom Nykøbing Falsters to biografer i årene efter adskillige danmarkspremierer solo, før københavnerne og resten af landet fik filmene at se.

 
 
"Biograf-Teatret" Nakskov

Efter ombygning til CinemaScopee, indviet med ”En verdensomsejling under havet” i 1956, fremstod prosceniet med et helt enormt fortæppe og salens rækker opsat amfiteatralsk. Saga var stadig i Klinke-familiens eje. Efter Alvin Klinkes død blev Saga videreført af hans hustru, Ella Klinke, der først i 1975 som 86-årig solgte til Christian Hjorth. Det efterfølgende år blev Saga overtaget af Erik Hansen, som i 1982 tillige kaster sig over Roxy, der var blevet solgt på en tvangsauktion. Hansen havde i 1965 også købt den gamle Kino i Nygade, som blev bygget om til bowlingcenter og restaurant og Roxy endte også med at lukke igen, men for en periode kunne man nu gå i Saga 2, der da i virkeligheden var Roxy 2, hvor det kun var balkonbiografen, der for en sidste stund var blevet genåbnet under den anden biografs navn.

Den 14. februar 1988 lukkede også Saga 1 og Nakskov var nu pludselig helt uden biograf, men det kunne Villy H. Jørgensen fra MariBio ikke se nogen fornuft i, så han genåbnede den gamle Saga. Stolene var da fortsat de oprindelige fra 1936, altså nu med over 50 år på bagen. Han indkøber tre år senere en række stort set spritnye stole fra Carlton Teatret på Vesterbrogade i København, mens lydanlægget hentes fra Amager Center Bio, der er ophørt ved udgangen af 1990.

Inden det når at blive sat op, nedbrænder biografen i november 1992, mens kopien på ”Alien 3” vistnok lige akkurat overlevede. Jørgensen flytter da midlertidigt henover et par uger driften over i det nye Nakskov Teater, hvor en helt ny biograf under navnet Teater-Bio havde fungeret i mindre end to måneder tilbage i 1985. Efter genopførelsen åbnes som Saga 1+2 med hhv. 144 og 58 pladser, hvor den nye sal 2 er indrettet på tværs i den forreste del af den oprindelige sal, hvis lærred hermed trækkes tilbage og indsnævres ved ny gangpassage.
 
 
Saga 1+2 Nakskov

Willy H. Jørgensen beslutter i 2005 at trække sig tilbage efter sytten års drift i Nakskov og sammenlagt 27 års virke på Falster. Han sælger til Louis Jubelsky, hvis svigersøn Michael Hansen skal lede biografen. Jubelsky er nu i trælastbranchen, men har tidligere biograferfaring med drift af bl.a. 3 Falke Bio i København og Kosmorama i Helsingør, som han gik konkurs med. Atter rammes biografen af ulykke; i maj 2007 går der således igen ild i biografen, som i denne omgang skader den nye sal 2. Således får begge biografer endnu en gang nye sæder, sal 1 har herefter 120 pladser, mens sal 2 reduceres til 52. Publikum vender desværre ikke tilbage i nødvendigt antal og den 30. august 2008 spilles for allersidste gang. Hermed er Saga-navnet helt forsvundet fra landkortet. Vesterbro-biografen var ophørt som selvstændig biograf i juli 1985 og øvrige opblomstringer af navnet i Jylland var også væk igen.

Saga står herefter tom og forladt, indtil der for fjerde gang udbryder brand, nu den 8. marts 2017, hvor ilden denne gang var påsat af et par 15-årige drenge. Denne gang udbrænder hele biografbygningen totalt, mens også resten af forhuset står tilbage som ruin. Brandtomten blev revet ned i september 2017 efter nogen diskussion, idet bygningen i 1981 var erklæret bevaringsværdig. Desværre fremstod den engang så hæderkronede biograf ikke længere som noget kønt syn på byens store handelsgade og var nu en Saga blot. I 2022 har Nakskov med 12.500 indbyggere nu været uden biograf i 14 år. Nærmeste biograf er i dag Søllested. Her bor der 1.350.

• Gå til Biograf-Teatret Dania (Nakskov) / Ørnebiografen *)
• Gå til Biograf-Teatret Søndergade / Søndergades Biograf (Nakskov)

• Gå til Kinoteatret / Kino (Nakskov)
• Gå til Teater-Biografen / Roxy Biograf / Roxy / Roxy 2 / Saga 2
• Gå til Teater-Bio (Nakskov)
 
 
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
   
   

• Gå til Biograf-Teatret Vejlegade / Vejlegades Biograf / Saga Teatret (1946) / Saga 1+2 (Nakskov)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:14:14