biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Søllested Biografteater / Søllested Biograf (1916)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 26.11.2022
Søllested Biografteater / Søllested Biograf set den 4. august 2023. Foto: Thomas Hauerslev

Søllested Biografteater / Søllested Biograf (1916)
Hovedgaden 23

02.02.1916 - 30.08.1970

En rejsebiograf har i de tidlige stumfilmsår besøgt Søllested Gæstgivergård, men i 1915 opfører murermester Ludvig Mogensen en biograf i baggården ved Hovedgaden 23, der tilsvarende har fået et nyt forhus i tre etager. Der er indgang gennem en port midt i forhuset med sæbeforretning til venstre og boghandel til højre, der drives af Oluf Killendahl, som også bestrider jobbet som stationsforstander. Herudover deler han bevillingen til biografen inde bagved med bygherren, hvor dørene slås op den 2. februar 1916.

Åbningsprogrammet ”Af elskovs nåde” havde teaterskuespilleren Betty Nansen i hovedrollen. To unge frøkener tog sig af den musikalske ledsagelse på klaver og violin, der blev gjort et stort nummer ud af det dengang. Søllested Biografteater er indrettet med 203 pladser og spiller gerne fredag og lørdag aften samt op til tre forestillinger om søndagen. Sommetider benyttes blot ’Søllested Biograf’ i annoncerne. I 1918 ejedes biografen nu af restauratør Carl Engell, som i 1919 sælger til gårdejer H.J. Christensen Bruun, før malermester Knud P. Knudsen overtager i 1922 og efter hans død enkefru Rasmine E. Knudsen.

I Knudsens dage udskiftes filmmaskinerne med en solid, tysk Bauer med kulbuelys, som var i drift helt frem til 1970. Desværre går familien konkurs med biografen i 1938, som herefter overtages af mekaniker Egon Folmer Plenborg. Den nye direktør lader tonefilmsanlægget udskifte samme år, han kommer til, hvor der også opsættes nye højttalere og igen fem år senere, hvor der nu er lyd fra BOFA-forstærkere. I sommeren 1939 er gulvet sænket ned mod lærredet og væggene males, ligesom 100 slidte stole udskiftes.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Søllested Biografteater / Søllested Biograf set den 4. august 2023. Foto: Thomas Hauerslev

I maj 1952 rammes operatørrummet af en voldsom brand og udstyr til en værdi af 10.000 kroner går tabt. Det er dog ikke værre end, at biografen kan genoptage driften dagen efter, da gamle Bauer blev reddet. Plenborg er også en af de allerførste provinsdirektører, der får installeret CinemaScope. Da direktøren i 1963 får bevilling til Nørre Alslev Biograf, gives der i en periode særbevilling til, at han også kan fortsætte driften i Søllested, men da det pr. 1. oktober 1964 endnu ikke er lykkedes at få solgt biografen, må han lukke, indtil forholdet er kommet på plads. Bygningen bliver fortsat ikke solgt og først den 15. juli 1965 er der fundet ny bevillingshaver. Det bliver til lidt af en revolution!

Navnet er Clausen. Jørgen Clausen. Bond-feber er han ikke ramt af, men til gengæld en enorm kærlighed til kunstneriske film, som han deler med Peter Refn, der har overtaget Boulevard Teatret  inde i København og omdøbt biografen til Camera. Genåbningsfilmen hører nu til i den folkelige ende, det er den syngende ”Sommer i Tyrol” med alle de kære danske ansigter på plakaten (man var vel ikke fhv. musikhandler for ingenting) og snart sker der ting og sager: En russisk balletfilm som man på opfordring havde programsat, var en nitratfilm opbevaret på Filmmuseet, som krævede særlig tilladelse fra brandmyndighederne og forestillingen skulle afvikles ved hjælp af to operatører under opsyn af to brandmænd stationeret udenfor biografen klar med sprøjten. Det blev så bekosteligt, at Clausen bestemte sig for at aflyse.
 
 
Søllested Biografteater / Søllested Biograf set den 4. august 2023. Foto: Thomas Hauerslev

På dette tidspunkt har fjorten biografer landet rundt slået sig sammen i det, der blev kaldt for ’Søllested-projektet’ med 25.000 kroner i støtte fra Filmfonden i første runde og 35.000 kroner i anden omgang til fælles reklameudbredelse og distributionen af en række udvalgte, kunstnerisk værdifulde titler. Projektet blev siden delvist implementeret i artfilm-støtteordningen, hvor de første ti (mindre) provinsbiografer, der viste en importstøttet titel, ville modtage tilskud.

Søllested-projektet indledes i nært samarbejde med Peter Refn og hans Camera-filmimport, som han har startet sideløbende med biografen. Det bliver til stribevis af danmarkspremierer i provinsen forud for København, tre af disse kommer op i Søllested som første sted. Det gælder Stig Björkmans ”Jeg elsker – du elsker” med Sven Wollter den 26. juni 1969, Lars Lennart Forsbergs ”Mishandlingen” med Björn Granath nøjagtig et år senere, den 26. juni 1970 samt dagen forinden det Oscar-nominerede japanske hovedværk ”Ugetsu – en bleg og mystisk månes fortælling efter regnen” fra 1953 instrueret af Kenji Mizoguchi. Faktisk vil man i premierelisten falde over endnu en danmarkspremiere i Søllested Bio i de tidlige år, faktisk helt tilbage i 1960, hvor ”Under falkens mærke” med Sidney Poitier fik danmarkspremiere den 24. marts – i CinemaScope. Det var to måneder før Colosseum i København.
 
 
Søllested Biografteater / Søllested Biograf set den 4. august 2023. Foto: Thomas Hauerslev

Hele Søllested-projektet var en udløber af, at Carlsen ganske enkelt havde udsendt en fortegnelse over alle de kunstneriske film, han agtede at spille hver mandag og tirsdag de sidste tre måneder af 1965. Siden blev onsdagene også inddraget. Det viste sig, at interessen var endog meget stor og initiativet blev som nævnt bakket op af øvrige kunstinteresserede biografdirektører i provinsen (i første sæson drejede det sig om biograferne i Auning, Bedsted, Borup, Fjerritslev, Gudhjem, Langeskov, Mørkøv, Nr. Nebel, Rødkjærsbro, Videbæk, Vinderup, Vrå og Ålestrup) med udgangspunkt i københavnerbiografen Camera og altså filmfonden til at få flere film i cirkulation.

Jørgen Clausens lejemål stod til at udløbe efter en femårig periode og ejerens negative holdning (dvs. Plenborg) til fortsat biografdrift ikke mindst med valget af et finkulturelt repertoire, som Clausen selv forklarer de nye byggeplaner med, gjorde, at kulturminister Kristen Helveg Petersen foranledigede, at der af Filmfondens midler tilstilledes Clausen et beløb, der muliggjorde opførelsen af en ny biografbygning, som ville koste i omegnen af 300.000 kroner. Clausen var så sikker på sin disposition, nu Søllested var blevet landskendt, at det voksne publikum i fortsat grad ville benytte den nye biograf og kulturhus. Håbet er, at Højreby kommune vil deltage i projektet ved at lægge grund til, mens Clausen bidrager med resten. Art Cinema-projektet godkendes af kommunalbestyrelsen i maj 1970, hvor man efter besigtigelse af det eksisterende biograflokale konstaterede, at biografen ikke var i en sådan stand, at myndighedernes krav om en ombygning og modernisering ville kunne svare sig. Grundmuren havde givet sig, ligesom salens trægulv bar tydeligt præg af hyppige omlægninger på grund af råd. Selv i loftet var der anbragt jernstivere for at holde taget på plads. Flugtvejene var heller ikke i orden, der var kun et par udgangsdøre i venstre side, svære at nå til fra stolerækkerne mod højre og operatørrummet så diminutivt, at arbejdstilsynet næppe ville godkende en forlænget drift. Biografens vedligeholdelsestilstand var dermed under middel. Den gamle biograf lukker med ”Det tossede Paradis” den 30. august 1970 og frem til marts 1971 er Søllested atter uden biograf.
 
 
Søllested Biografteater / Søllested Biograf set den 4. august 2023. Foto: Thomas Hauerslev

I 1971 overgår biografbygningen til en lokale skytteforening, som eksisterer frem til 2005. Hovedgaden 23 ligner sig selv i 2022, i dag med pub i højre side af forhuset. På porten står der fortsat ’Biograf-teater’ med smukke hvide bogstaver (renoveret) i en rundbue henover murværket med karnap udover. Salen er der også endnu inde bagved med skytteforeningens navn over indgangsdøren, men står i dag ubenyttet hen. Træer på hver side er ved at få bugt med bygningen.

• Gå til Bio Søllested / Søllested Bio og Kulturhus

 
 
Annonce fra 1967

 
 
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
   
 

• Gå til
Søllested Biografteater / Søllested Biograf (1916)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:14:15