biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

DP70, Todd-AO filmprojektoren fra Philips Cinema - nu i Gentofte Kino

Tilbage til forsiden
Skrevet af: Thomas Hauerslev Dato: 08.04.2021
Gentofte Kino's DP70 70mm maskine står klar til at vise film i det spektakulære 70mm format. Foto: Thomas Hauerslev

Under ledelse af Biografdirektør Sune L Thomsen er mulighederne for at vise klassisk analog film i Gentofte Kino blev udvidet i august 2020. Den klassiske funkisbiograf fra 1938 kan nu også vise film i det storslåede 70mm format.

• Gå til Gentofte Kino indviet som 70mm biograf

I operatørrummet har Sune ladet opstillet et stykke kinohistorie helt uden lige. En original Philips kinomaskine fra 1955, der er specielt udviklet til
Todd-AO 70mm filmsystemet. Denne maskine var (sammen med en søstermaskine) oprindeligt opstillet i oktober 1966 i Rialto biografen på Frederiksberg, hvor maskinerne spillede 70mm Panavision versionen af  "Doctor Zhivago" for fulde huse i mere end to år.

Gentofte Kino kan nu vise klassiske film som "West Side Story", "Lawrence af Arabien", "The Sound of Music" og "Rumrejsen år 2OO1" og nutidens 70mm produktioner som "The Hateful Eight", "Dunkirk" og "Døden på Nilen", som de var tænkt oprindeligt: i 70mm med 6-sporet stereofonisk lyd Todd-AO 70mm formatet har oplevet en renaissance de seneste er med en halv snes nye produktioner i det store format. Filminstruktørerne prioriterer biografer, der kan vise filmene i
70mm.

Philips' DP70 blev udviklet til det revolutionerende Todd-AO system i 1953/54 under ledelse af Chefdesigner, Jan Jacob Kotte. Maskinen blev en stor succes og anstrengelserne blev belønnet med en OSCAR i 1963. DP70 70mm-projektoren, eller Todd-AO-projektoren som den også kaldes, har sine rødder i CINERAMA, den første troværdige biografoplevelse, der gav publikum en fornemmelse af at "være med i filmen". Broadway-producent Michael Todd var MEGET imponeret over demonstrationen af CINERAMA og kaldte systemet:

"... den største opfindelse siden penicillinen. Det system må jeg se at få fingrene i".

Mike Todd producerede og instruerede selv den første halvdel af demonstrationsfilmen "Dette er Cinerama", der havde verdenspremiere den 30. september 1952. Imidlertid var Mike Todd ikke begejstret for de tekniske begrænsninger i Cinerama-processen. Som historien er blevet genfortalt, var han utilfreds med CINERAMA's tre separate film og de to synlige sammenføjninger på det buede lærred. Det var dyrt at installere, og kostede mange siddepladser for at gøre plads til tre operatørrum osv. Publikum var imidlertid ligeglade og var istedet imponeret over CINERAMA-systemets overbevisende illusion af virkelighed. "This is CINERAMA" blev den største biografsucces i 1952 - og den spillede kun i én eneste biograf - The Broadway Theatre i New York.

Mike Todd havde højere ambitioner, og satte sig for at forbedre CINERAMA oplevelsen, men uden de tre projektorer, sammenføjninger og høje lønomkostninger. Hans mål var at udvikle et system med én filmstrimmel og én projektor, der i princippet kunne installeres i alle biografer uden meget dyre ombygningsomkostninger. Mindre end et år senere var protypen på Todd-AO 70mm filmprocessen klar. Todd-AO blev en kombination af flere ting, herunder: "New Sight, New Sound and New Screen", som reklamerne fortalte. Et hold på mere end 100 amerikanske ingeniører arbejdede på at udvikle Todd-AO-processen. Nye kameraer, nyt buet lærred, nyt lydudstyr, nye objektiver, tilbehør til filmproduktion og ikke mindst: en ny 70mm projektor.
 

Læs mere her:

Historien om 70mm Film i Danmark

Biografmuseet's Historie om 70mm film og De Store Formater

Oversigt over 70mm kinomaskiner

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem med 6-sporet, stereofonisk lyd

Gentofte Kino indviet som 70mm biograf med Danmarkspremiere på "Tenet"

Gensyn med "Alle Tiders Race" i 7OMM

 
Den originale klasse 2 OSCAR, der blev tildelt Philips Cinema's chefdesigner Jan Jacob Kotte i 1963. Foto Thomas Hauerslev, (1998)

En projektor til 70mm film var nødvendig. Udviklingen af ​​den nye Todd-AO-projektor kunne dog ikke udvikles og fremstilles i USA på den korte tid, der var til rådighed. Arbejdet med den nye maskine blev derfor lagt i hænderne på det internationale firma Philips Cinema i Holland. Under ledelse af Chefdesigner, Jan Jacob Kotte, udviklede han en universalmaskine til Todd-AO systemet, og som også kunne vise alle andre eksisterende 35mm systemer. Maskinen blev til en verdenssucces, og den vandt oven i købet en Oscar i 1963! En fantastisk præstation for det Eindhoven-baserede firma. Todd-AO-projektoren, Philips model EL4000 / 01, eller "DP70", som den blev navngivet, endte med at blive "Rolls-Roycen" blandt alle 70mm filmprojektorer. Maskinerne blev installeret i mere end 700 prestigefyldte 70mm biografer over hele verden. Det var den mest populære 70mm maskine man kunne købe.

I begyndelsen af ​​1960'erne var Philips Cinema en af ​​de største leverandører af biografudstyr i verden, og DP70 var kronjuvelen i en lang række Philips-maskiner, der også omfattede: FP4, FP5, FP56, FP20 og FP30. Få andre 70mm projektorer har været omgivet af så meget glamour i '50'erne og '60erne som DP70 maskinen.

Philips Cinema brugte enhver lejlighed til at reklamere for den fine maskine's mange fortræffeligheder med store annoncer i alverdens biograffagblade. Tilknytningen til Rodgers & Hammerstein's populære musicals, spektakuære 70mm film og ikke mindst relationen til den flamboyante Broadway-producent Mike Todd og hans hustru Elizabeth Taylor, gjorde den nemt for Philips at sælge maskinen overalt i verden. Ingen andre 70mm projektorer havde den samme snert af berømmelse som DP70.

DP70 har været elsket af filmoperatører overalt for dens gode egenskaber. DP70 er ekstremt skånsom til 70mm film og tillader de dyre 70mm filmkopier at blive vist mange gange uden væsentlig slidtage. I Danmark blev DP70 naturligvis også installeret i oktober 1958, da den første Todd-AO biograf åbnede - kun tre år efter verdenpremieren på Broadway. "South Pacific" spillede i næsten fire år på Frederiksberg med den samme 70mm filmkopi. DP70 var virkelig en bemærkelsesværdig 70mm-projektor, og mandag den 8. april 1963 oplevede Philips Cinema den store ære, at modtage en klasse 2 Oscar-plakette i Hollywood, USA med denne begrundelse:

"Design og konstruktion af Norelco Universal 70 / 35mm filmprojektoren". Akademiet's tildelingsudvalg tilføjede, at: “... det unikke design sikrede en hurtig konvertering imellem 70mm og 35mm fremvisning og drift med markant reduceret filmslid og skader på filmkopierne”.

Den dag i dag (2021) er der stadig en del maskiner i drift i ind- og udland. I Storkøbenhavn kan den opleves både i Gentofte Kino og i Imperial Bio. Det var den første OSCAR i Det Amerikanske Filmakademi's historie, der blev tildelt en filmfremviser. OSCAR'en var velfortjent og DP70 er stadig "Rolls Royce" blandt 70mm projektorer.

• Gå til
Gentofte Kino indviet som 70mm biograf med Danmarkspremiere på "Tenet"
• Gå til Det er NO TIME TO DIE for Kino og Sune!
 

 
   
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:17:42