Biografmuseet's Formål

"At dokumentere i tekst, illustrationer, video og billeder, alle danske biografer, som historien nu har udviklet sig igennem mere end 100 år - fra den første "Kosmorama" i 1904 til den sidste nye superbiograf."

Forord | Ris & Ros
Ansvar | Kontakt
 

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

Rejsebiografer
Pop-Op | Pioner
1000 & 2000 Vintage

KÆDER AF BIOGRAFER
Kosmorama | Biorama | Fotorama | Rialto | Lademan | Saga | Sandberg | Nordisk Film Biografer | CinemaxX

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
1952 Cinerama
1953 CinemaScope
1953 Widescreen
1954 VistaVision
1955 Todd-AO
1957 Ultra Panavision 70
1958 Cinemiracle
1959 Super Panavision 70
1959 Super Technirama
1961 Sovscope 70
1963 7OMM Blow-Up
1966 Dimension 150
1970 IMAX / Omnimax
1972 Pik-A-Movie
1974 Cinema 180
1974 Sensurround
1984 Showscan
2018 Magellan 65

NYHEDER

• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Filmannoncer
Biografdrift Annoncer
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Store Lærreder
Holger Pind
Stoleplaner
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden

Indhold | Opdateret
Din historie | Søg
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 


Besøg også in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Enghave Bio, København

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 01.10.2021
Enghave Bio den 12. december 2019. Foto: Thomas Hauerslev

ENGHAVE BIO
Enghavevej 228 / Borgbjergsvej 28

Åbnet 15. januar 1938
Lukket 30. april 1972

Biografen har 745 pladser og er opstået i Københavns sydvestkvarter, som i løbet af et kvart århundrede er vokset op uden nogen lokalbiograf. Tre uger forinden havde Valby også fået sin nye Toftegaards Bio på Toftegårds Plads. Enghave Bio lå til gengæld endog meget langt fra Enghave Plads på Vesterbro. Biografen var derfor helt sikkert ofte udsat for, at folk kom halsende i sidste øjeblik eller efter filmens start. Biografens navn var ellers korrekt nok, idet den lå nærmest centralt midt i Kgs. Enghave-kvarteret. Ved en navneændring får biografen ny adresse i 1949 og bliver nu hjemmehørende på Borgbjergsvej.

• Gå til stoleplan Enghave Bio

Ovenover indgangspartiet er der en rund baldakin, hvor man reklamerer med filmens titel og hovedrolleindehavere. Herover biografens navn ligesom et meget stort, vinkelret skilt på facaden lyser op med ENGHAVE BIO i neon. I et lille indhug midt i indgangspartiet er billetkontoret placeret, som man kender det fra mange amerikanske biografer – og eksempelvis Bio Lyngby fra samme år – med to døre på hver side bagved, der fører ind til et lille vindfang. Herefter fører en enkelt dør ind til en mindre foyer med salen placeret i umiddelbar forlængelse. Der er ingen balkon. Indvendigt beskrives salen som en smuk, lidt kølig biograf med lyst gummibelagt gulv og cremefarvede vægge. Det hvælvede loft er indirekte belyst ved en gesims på væggene ned gennem salens sider. Biografen havde to midtergange bagtil, mens en enkelt løb gennem gangen herfra og ned mod scenen foran lærredet. Prosceniet og fortæppet, der begge er i blåt, ligner til forveksling det i Nørreport Bio, der åbner i december samme år. Man både sidder og ser godt fra de nye stole og gulvet skråner pænt fra midten og bagtil. Der er to udgangsdøre i hver side af salen.

Udover biograf indeholder bygningen også restaurant, selskabslokaler og en badmintonhal, der strækker sig henover en del af salen. Bygningen ejes af Arbejdernes Kooperative Boligselskab, AKB, der har udbygget store dele af kvarteret gennem de seneste 25 år. Før da var området kun mergelgrav og et teglværk som eneste fabriksvirksomhed.

Den kendte instruktør og skuespiller Holger-Madsen (med bindestreg siden 1911) bliver direktør og bevillingshaver for den nye biograf, som han leder frem til sin død i november 1943. Den føres herefter videre af hans kone, Rigmor Holger-Madsen.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Enghave Bio åbner med stort dannebrogsflag ude foran for en indbudt skare fredag den 14. januar 1938 og for offentligheden dagen derpå, lørdag den 15. januar 1938. Det sker med danmarkspremiere på ”Livet i flammer” med Irene Dunne og Randolph Scott. Premieren finder sted sammen med Odeon, så i tilfældet med Enghave Bio er det ikke en eksklusiv åbningsfilm. Filmen vises kun i fem dage, så der kommer ingen notater i rekordbøgerne. Måneden efter kan biografen den 25. februar præsentere endnu en premiere. Det er denne gang lystspillet ”Det hele er dit” med Francis Lederer. Den opgiver Enghave efter fire dage og koncentrer sig om rollen som reprisebiograf.

Det var nu også hele tiden Holger-Madsens mening, at biografen skulle fungere netop således. Særligt film, der har gjort det godt flere år tidligere, får Enghave Bio megen gavn af og det var så ganske heldigt. Med Holger-Madsens egne ord var biografen egnet til de gode handlingsfilm, mens ’dybsindige problemfilm ikke egner sig for kvarterets publikum og simple og smagsfordærvende film vil blive undgået på det uhyggeligste, selv med udsigt til forringet økonomisk udbytte’. Med den holdning burde det også have været en smal sag for Holger-Madsen at få overbevist bevillingsrådet om sin egnethed som biografdirektør, ligesom et godt venskab til justitsminister Karl Kristian Steincke næppe heller har haft skadelig betydning. Det tog ham dog alligevel otte års ansøgninger, før der var gevinst. Steincke holdt i øvrigt åbningstale i Enghave, ligesom han havde gjort det ved juletid i Toftegård. Han benyttede lejligheden til at skamrose sin nyeste justering af biografloven, som de færreste biografdirektører var vældig begejstrede ved. Tydeligvis med hr. Holger-Madsen som en af undtagelserne.

Holger-Madsen indleder i november 1940 hver forestilling af Svend Methlings ”Sommerglæder” med at fortælle erindringer om sit personlige bekendtskab med forfatteren Herman Bang. Biografdirektøren var sandelig en mand med indfølt engagement for sin biograf og sit publikum!

Først efter krigen bliver det til endnu en danmarkspremiere. Igen kommer publikum ikke just ilende til Enghaves nye film. Titlen ”Det svage køn” er instrueret af Leslie Howard, som hans sidste (ud af fire) inden sin død i Biscayabugten under krigen. Den handler om en gruppe kvinders vilje for også at gøre en krigsindsats. Filmen spiller seks dage og folk valfartede ellers til engelsksprogede film i ugerne og månederne efter krigsafslutningen. I resten af fru Madsens tid som biografdirektør blev hun ved repriserne. Programmerne er mestendels komedier og de større klassikere.
 
 
Enghave Bio som supermarked den 12. december 2019. Foto: Thomas Hauerslev

I juni 1963 fik Erik Thorberg Hansen bevillingen til biografen. Han var startet i filmbranchen hos Paramount tilbage i 1933 og derefter arbejdet for andre distributører, før han i 1937 som blot 22-årig startede sit eget distributionsselskab, Panther Film. Ved sin tiltrædelse i Enghave renoverer han biografen, der får nye lænestole og sofarækker. Herved bliver antallet af sæder reduceret til 676. Biografen fik for første gang siden 1945 atter danmarkspremiere, denne gang ”Spøgelsesrytterne” med Peter Cushing. Premieren finder sted mandag den 16. september 1963. Fra februar til maj 1968 deler Enghave fire premierefilm fra MGM og en fra Alliance med Atlantic-biografen på Christianshavn. Det er tre amerikanske westerns, en spionfilm og en italiensk science-fiction film. De spiller alle i syv dage.

Søndag eftermiddage viser biografen til alle tider familievenlige børnefilm. Her er der gode gamle danske på programmet, hvis det ikke er Chaplin, Gøg & Gokke, Tarzan, Winnetou, Zorro og hvad alle de kære helte nu en gang hedder. Biografen opnår også at have københavnerpremiere på nogle forlængede Disney-programmer i forhold til Metropols kortere juleshows. De første mange år spilles sædvanligvis kl. 16. De sidste år var der både en film kl. 14 og kl. 16. Sommetider var 16-forestillingen så den samme som aftenprogrammet.

Et kuriosum: Ole Neumann – bedre kendt som Lille Per – havde Enghave Bio som sin barndomsbiograf. Mon ikke ”Far til Fire”-filmene solgte ekstra godt netop i denne bif? Erik Clausen var også født i kvarteret og så masser af cowboyfilm i Enghave, men biografen var for længst lukket, da han indledte sin filmkarriere.

AKB beslutter i starten af 1972 at sætte huslejen op med 1 kr. om måneden for 3.000 lejligheder for at holde hånden under biografen. Missionen lykkedes dog ikke. Biografen lukker søndag den 30. april 1972. Kl. 14 er der denne dag et sidste tegnefilmshow fra Walt Disney og kl. 16, 19 og 21 vises Annelise Reenbergs ”Frøken Nitouche”. Netop den film havde også lukket Bergthora Teatret på Amager lidt over otte år forinden.

Biografen stod tom i lidt over et år. Herefter rykkede Irma ind i foyer og biografsal med al deres supermarkedsekspertice, når det kom til at overtage gamle biograflokaler. Irma blev her ligesom flere andre steder siden erstattet af et Fakta-supermarked, som fortsat ligger der i dag. Fra indgangsfacaden er der ikke megen biograf at spore, selvom murstensbygningen ligner sig selv. Fra sidegaden ses imidlertid fortsat den karakteristiske biografsal, der til forveksling minder om formen på den nu nedrevne Merry på Amager.
 
 
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
   
   

• Gå til
Enghave Bio
 
Gå: tilbage - op
Opdateret onsdag, 08 januar 2025 11:30:44