biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM I DANMARK
Historie | Maskiner
Aktuelt i 70mm
Biografer | Film

7OMM FILM I:
Todd-AO
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Blæst op til 70mm
IMAX Dome
Special Venue

NYHEDER

• 2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Filmformater
Sensurround
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Assens Biografteater / Assens Bio (1928)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 03.03.2023
Assens Biografteater / Assens Bio (1928)

Assens Biografteater / Assens Bio (1928)
Damgade 22-24
Åbnet 2. december 1928
Lukket 24. juli 2004

Biografdirektør Søren Christian Sørensen havde i årevis ønsket at skille sig af med sit gamle biograflokale bag Hotel Postgården på Strandgade, men kunne ikke få den ønskede byggetilladelse på det store hovedstrøg. I stedet fandt han en grund på Damgade, der havde stået ubebygget siden 1915, hvor en gammel gård var revet ned og et par huse yderligere måtte nu også lade livet.

Efter i så mange år at have levet med en baggårdsbiograf, skulle der ikke længere mangle noget. Det nye biografteater blev opført sammen med et højt forhus med tilsvarende høj facade i tro kopi af indgangen til et græsk tempel. Der eksisterede stribevis af lignende eksempler rundt om i landet, men aldrig så man så høje søjler som disse to. Over det åbne indgangsparti var der indvendig altan med et lille rækværk. Det var en del af privaten, som familien Sørensen havde indrettet ved samme lejlighed til fru Sofie. Egentlig havde man også bopæl over biografen i Svendborg, men bevillingerne til begge byer skulle gerne erholdes. Manden bag værket er arkitekt H.C. Holm, der tre år forinden havde tegnet den elegante Sct. Hans Biograf i Odenses forstadskvarter.

• Gå til Assens Biografteater
• Gå til
Assens Bio

Indvendigt er der lagt terrazzogulv i vestibulen med billetsalg, mens foyeren til højre er belagt med gulvtæppe og pyntet med grønt, hvilebænke, spejl og en åben chokoladekiosk med bred disk. Salen rummer 312 pladser, som alle er stole. Her er væggene grønmalet og mønstret i hvidt og bladguld. Øverst i hvert hjørne våger en figur over publikum og lærredet flankeres ligeledes af to søjler. Der er desuden en ganske lille scene. Lokalet er ikke kraftigt oplyst, blot nogle store pærer i loftet og lampetter langs sidepanelerne.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Assens Bio (1928) - nyere tegning

Da stumfilmen snart gik hen og blev fortid, ville den midaldrende direktør ikke rigtig være med længere. Hans filmbegejstring stammede fra sin interesse for lysbilleder: ’Jeg er opdraget sammen med stumfilmen. Talefilmen interesserer mig ikke.’ Publikum lod ellers til at være aldeles overbevist og pressen beskrev nu Assens Bio som ’et af provinsens flotteste og mest moderne teatre udstyret med nutidens mest moderne maskiner og det nyeste på højttaleranlæggets område’. Ikke desto mindre overlader hr. Sørensen driften til sin datter Gerda, der et års tid senere bærer efternavnet Olsen, efter at være blevet gift med byens slagtermester, Aage Olsen. I virkeligheden var han nok også mest glad for sin biograf i Svendborg, måske alene af den grund, at indtægterne herfra var betragtelige.

Det afstedkom en del lokal opmærksomhed med generationsskiftet, men så ualmindeligt var det nu heller ikke med en biografdirektrice. Mere usædvanlig var hendes unge alder, blot 26 år. Bevillingen i Assens tilhører endnu faderen, men ved hans død i 1940 overtager datteren hele molevitten.

Den 11. juli 1938 havde Assens Bio haft offentlig danmarkspremiere på ”Assensfilmen”, en time lang dokumentarfilm om byens nærings- og hverdagsliv. Der var naturligvis stuvende fuldt henover flere dage. Mange flere billetter blev der solgt i 1952 til visningerne af Annelise Reenberg og Svend Methlings ”Fra den gamle købmandsgård”, hvor Plums købmandsgård på Østergade året forinden havde været benyttet til gårdoptagelser.

I 1943 havde fru Olsen forestået en modernisering af lokalerne med stor konfektureforretning i foyeren samt lydisolerende (og brandfarlige) plader i biografsalen og nyt Zeiss-Ikon anlæg, som senere blev erstattet af B&O. Samtidig blev salen malet i festlige farver og loftet bordeauxrødt.

I 1958 overtages den daglige drift af sønnen Chris, der i mange år havde været direktør for Bio i Svendborg. Han var også gift med en Olsen og kom dermed uforvarende i familie med et barnebarn til en nok så kendt herre ved navn Ole Olsen, grundlæggeren af Nordisk Film, der var kommet så frygteligt afsted ved at lade et par gamle løver skyde til brug for en filmoptagelse, at netop han fik frataget sin bevilling til Biografteatret på Vimmelskaftet i København. Med fru Olsen ved sin side foregår programlægningen i Assens sjovt nok nu via en fru Birgit Franklin Nielsen i Valby, hvilket var så skummelt tæt på Nordisk Films studier, at man næsten mistænker en forbindelse. Biografens første rigtige danmarkspremiere kommer også fra Nordisk, men det er nu først helt fremme i 1983 den 31. oktober på Ole Roos’ ”Isfugle”. I 1959 installeres CinemaScope, hvorved antallet af siddepladser daler en anelse til 297.

Danske film var elsket overalt på landet og Morten Korch i særdeleshed på Fyn. Her på øen var man også usædvanlig begejstret for de populære Lemmy-film med Eddie Constantine; i Assens så meget, at man dannede en ’Lemmy’-klub, som sikrede fuldt hus, hver eneste gang en ny slagsmålsfilm var på plakaten.

I 1974 overtages Assens Bio af Lis og Henry Michael Nielsen, som også drev biografen i Nr. Aaby og i 1975 moderniserer gode gamle biografarkitekt Holger Pind sammen med sønnen Tage biografens foyer og sal dog uden at foretage de gevaldige forandringer af salsopbygningen, han ellers var kendt for. Rummet forandres ikke synderligt, blot bliver der lidt længere mellem rækkerne og der kommer brandslukningsudstyr i form af en vandslange, hvilket nok var en god idé, førnævnte opsætninger taget i betragtning. Der bliver nu vist aldrig brug for den. Salen har herefter 232 pladser. I foyeren er den velvoksne chokoladekiosk blevet fjernet, der er i stedet udvidede toiletforhold, men lidt sødt kunne man fortsat købe.

Henry Michael Nielsen sælger biografen til kommunen i 1987 og får job som lagerchef hos det nystartede udlejningsselskab Dansk Filmindustri. Biografen drives nu af Jesper Nielsen. Ved biografens 60-års jubilæum den 2. december 1988 vises den gamle åbningsfilm foruden to af tidligere tiders største træffere, ”Mille, Marie og mig” og ”Bolettes brudefærd” fra hhv. 1937 og 1938.

Jubilæet blev samtidig en trist markering af, at det ikke længere kunne svare sig at drive biograf i byen, som blev erklæret at skulle lukke i det nye år. Det var der nu mange, der modsatte sig; direktør Kjeld Mayland Nielsen, der nyligt havde overtaget Alliance Film og op gennem 1980’erne genoplivet forskellige små biografer rundt om på Fyn, meldte sig på banen som interesseret, det samme gjorde flere øvrige biografdirektører. Det endte med at blive Hans Peder Rasmussen fra den lukkede Kino 1-2-3 i Skanderborg, som genoptager forpagtningen.

I 1989 overgår husets tidligere beboelse til et sammenhængende kulturhus i flere etager, hvor der indrettes ny café i den gamle foyer med nye tæpper overalt her og i salen, der får opsat 120 nye stole, hvor hver anden række nu er fjernet. I sommeren 2000 indrettes turistbureau i den oprindelige vestibule samt i bagerste afsnit af salen, der hermed skrumper en anelse med ny indgang fra siden gennem den eksisterende café. Biografen kalder sig herefter Assens Bio & Teater, men blot tre år efter flyttes hele driften over til et nyt kulturhus i Tobaksgården, som åbner i november 2004. I de tidligste planer fra 2000 var der tale om et helt uafhængigt kulturcenter, men Alan Ashton, der på dette tidspunkt leder Assens Bio, mener nok, man kan komme overens. Sidste forestilling bliver ”Spider-Man 2”, der vises som premiere indtil den 24. juli 2004.

Den gamle biograf blev ved lukningen overtaget af Strandmølleskolen på Damgade 34, som i 2005 indrettede klasselokaler til skolens overbygningselever på første etage uden at pille ved den gamle sal, der nu blev benyttet til musikundervisning og skolemusicals. I 2018 besluttede privatskolen at føre salen tilbage til sit oprindelige udseende, hvorved de gamle vægge atter åbenbarede sig. I 2023 spilles her nu også forestillinger ved Vestfyns Teater. I hvert af de fire hjørner overvåger de gamle figurer endnu begivenhedernes gang.
 
 
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Assens Biografteater | Assens Bio
 
 
   
   

• Gå til
Assens Biografteater / Assens Bio (1928)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 04-03-2023