biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Palæ Teatret, Thisted

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 01.04.2024
Palæ-Teatret åbningsannonce

Palæ Teatret, Thisted
Skovgade 29 (i dag Tingstrupvej)

Åbnet 7. marts 1919
Lukket 4. juli 1965

Normalt var tendensen, at kendte personligheder indenfor kunstens verden, der i en moden alder efter hvad der kunne ligne udtrækning i lotteriet fik biografbevilling, noget, der næsten udelukkende var forbeholdt de københavnske biografer. Således endte det også i forhold til forfatteren Johan Skjoldborg, der i efteråret 1917 fik bevilling til Brønshøj Biografteater, men som bosat her ved Limfjorden havde han allerede i årets begyndelse ansøgt politimesteren om tilladelse til at åbne biograf i Thisted. Det var tiden dog endnu ikke moden til, selvom Kinografen var lukket i 1915. Man havde endnu Kosmorama.

Først to år senere får Herluf Thomsen bevilling til at opføre en helt ny biograf på et vindblæst hjørne af Rosenkrantzgade og Skovgade. Salen er med sine 243 pladser blot en anelse større end Kosmoramas. 35 sæder er fordelt i to loger bagved betrukket med plys og med sine 1,20 kr. markant dyrere end de øvrige pladser, som går for 50 øre, mens børn kommer ind for 30. Foran den store billedramme findes både fortæppe og pyntesøjler samt klaver ved frk. Olga Tiedemann. Væggene er nydeligt dekoreret og loftet rundbuet, som man også havde set det i Kinografen. Her stråler en gevaldig lysekrone med 19 lamper, mens der i operatørrummet er opstillet en maskine af fabrikat Ernemann. En større forhal er der ikke levnet plads til og sliksalg sker fra et lille bord ved indgangen til salen, men ude omkring billetsalget er der god plads. Det forekom praktisk, smart og moderne, men publikum var heller ikke særlig forvænt; i Kosmorama omme bag Vestergade 22 var der endnu i 1919 slet ingen foyer.

Med sine 28 år er Herluf Thomsen hjulpet af faderen Reinhardt til opførslen af Palæ-Teatret. Senior driver Kosmorama i Nykøbing Mors og åbner her senere samme år Kino-Palæet. Junior har indirekte forbindelse til læderhandler Dams Kosmorama her i Thisted og bor til leje hos netop ham i Vestergade 20. Denne ejendom køber han i februar 1922 efter Dams død året forinden og driver forsøgsvis også anden virksomhed herfra. Thomsen har sammen med sin far i sine helt unge dage rejst rundt med både gøgleri og tivoli samt rejsebiograf, som han stadig har bevilling til og i 1917 kortvarigt drevet fast Kosmorama i den meget lille by Øster Assels på det sydlige Mors. Han har også allerede indgået ægteskab, men pludselig fået øjnene op for den unge frk. Tiedemann, der spiller klaver i faderens biograf. Nogle år senere køber de villaen Rosenborg akkurat overfor Palæet på Rosenkrantzgade og bosætter sig her efter at have fået børn sammen og dernæst giftet sig.

I 1919 åbnes dørene fredag den 7. marts til ”Du skal ære” med Olaf Fønss. Premiereforestillingen vises kl. 20, hvor der hurtigt kan meldes udsolgt. Politiet er nødt til holde folk i ave, da flere hundrede mennesker ikke får plads og der må gives ekstraforestilling. Ingen tvivl om, at Palæ-Teatret var en kærkommen tilføjelse til Kosmorama. Dagen derpå bringer Thisted Amtsavis i forbindelse med åbningsomtalen på samme side et fotografi af et teater i Weimar, vi havde dog hellere set et af Palæ-Teatret. Sædvanligvis vises kun én aftenforestilling på hverdage, mens der søndage spilles tre gange fra kl. 16. Programmet skifter i begyndelsen hver mandag og fredag. Palæ-Teatret går gode tider i møde med Palads-titlerne fra Dansk-Svensk Film incl. Chaplin, alle filmene fra Fotorama samt flere amerikanske distributørers udbud af eksempelvis Harold Lloyd.

Selv mere end seks år efter danmarkspremieren praler Thomsen i juni 1923 med kolossal succes på Victor Sjöstorms svenske ”Terje Vigen”, der i sin tid skulle være set af over 100.000 i Palads Teatret på Københavns gamle hovedbanegård, selvom tallet nok også dækker over repremieren i det nye Palads. Her i Palæ-Teatret havde den spillet i fjorten dage og blev nu vist rundt om i Frøstrup, Klitmøller, Snedsted og Østerild m.fl. sammen med ”Chaplin som skruebrækker” på direktørens rejsebiografbevilling. Fremme i januar 1924 har Thomsen glæde af Fyrtårnet og Bivognen i den danske ”Dårskab, dyd og driverter” og et år senere ”Raske riviera rejsende”.

Inspireret af alle disse givtige farcer, men særligt Fy & Bi, optager direktøren sin helt egen lille film. En brandvarm kopi af Harold Lloyd i ”Dr. Jack” må Thomsen torsdag den 9. oktober 1924 give afkald på til sin far i Nykøbing Mors, men kan da programsætte sin tyve minutter lange ”Valders og Pusters besøg i Thisted” med ’byens kendte gavtyve’, som slaglinjen lød et par dage senere. Filmen (hvis titel siden er refereret anderledes) får premiere i selskab med Milton Sills i ”Hjerteknuseren” og fortsætter sammen med ”Lyset, der svandt”. Den holder sig i alt på programmet i seks dage og vises efterfølgende også andre steder i Thy i Thomsens rejseprogrammer.

De talende og syngende film når tidligt til Thisted. Fra den 11. marts kan man her i Palæ-Teatret opleve Myrna Loy, Dolores Costello og George O’Brien og Noah Beery på rollelisten i en ’storslaaet tonefilm’, ”Noahs ark” instrueret af Michael Curtiz og Darryl F. Zanuck. To uger senere lyder programmet ”Den syngende nar” med Al Jolson på det velfungerende, nye lydanlæg. Blot måneden forinden har selvsamme film været forevist som primært stumfilm ovre i Royal Teatret, der i 1927 havde afløst Kosmorama og bliver atter en dundrende succes.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Palæ Teatret (public-domain)

I september 1937 dør Herluf Thomsen efter længere tids sygdom blot 47 år gammel og bevillingen overgår til enkefru Olga, der siden blot kendes som Palæ-Olga. Den ældste søn, Carlo, indgår nu også i ejerskabet, i alt havde de fået fire børn sammen. Under 2. verdenskrig blev biografen flittigt benyttet af tyskerne, sådan som man også så det mange andre steder i landet. Lovlig flittigt, mente nogen, som sørgede for, at direktricen i dagene efter befrielsen blev afhentet af frihedskæmperne til afhøring. Hun kunne dog fremlægge bevis for sin ufrivillige involvering, da tyskerne i vanlig ordnung muss sein havde sendt masser af skrivelser, hvor de krævede både dette og hint. Hun bliver siden medlem af Hjemmeværnet og gør også et arbejde for Røde Kors.

I oktober 1953 drager fru Thomsen personligt til B&O’s fabrik i Struer for at indkøbe atter nye filmmaskiner, der står hende i 38.000 kroner, men så medfølger der samtidig også nyt lærred. Den 13. november blændes op for ”Skoven brænder” med Agnes Moorehead og John Payne og aldrig havde det lydt mere pragtfuldt eller set bedre ud i det lille palæ. Blot to år senere bliver lærredet endnu bredere, da Palæ-Teatret som et af de første på egnen kan præsentere CinemaScope-filmen ”En verdensomsejling under havet” i november 1955 blot fem uger efter danmarkspremieren. Stolene ombetrækkes også, men udsættes for hærværk. Det hænder flere steder midt i 1950’erne. Nogen er af den opfattelse, det er tidens moderne ungdomsfilm fra Amerika, der skal bebrejdes og den nye, syndige rock’n’roll i særdeleshed. Bag Palæ-Teatret ligger en Benzin- og servicestation langs Rosenkrantzgade med et større garageanlæg i tilknytning, hvor ungdommen hænger ud. Olga Thomsen var alle dage kendt som en skrap dame og ivrig skytte i fritiden, så ubegribeligt, at nogen turde skære i hendes nybetrukne sæder i 1957, for ’når hun rullede sig ud, overgik hun skuespillerne på lærredet.’ Børn kunne ofte omvendt få sig en is helt gratis, hvis man opførte sig ordentligt, så for mange var der ekstra gevinst ved at besøge Palæ-Teatret.

I 1965 blev der ikke længere spundet så meget guld på biografen, som tidligere og Palæ-Teatret stod foran en strengt nødvendig modernisering, hvis teatret skulle fortsætte. Søndag den 4. juli lukkes efter sidste visning af ”Goldfinger” med Sean Connery som James Bond, men efter nogle måneder viser det sig, at fru Thomsen har fået kolde fødder. Det forlyder nemlig, at en helt ny biograf er på vej og derfor udebliver håndværkerne.

Thomsen forklarer sin beslutning om ikke at genåbne med, at hun ligger søvnløs om natten over alle de skatter og afgifter, der skal betales og desuden, at folk i Thisted er mere tossede med spil end at gå i biografen. Nu vil hun derfor indrette andespil og keglebane i salen. Historien omtales helt ovre i København, hvor dagbladet B.T. beretter om ’Danmarks ukueligste amazone’. Allerede 1. november 1965 sælger hun imidlertid til bilforhandler A.P. Andersen & Co. omme bagved, men først i december 1968 rives Palæ-Teatret ned. Inden da har salen været benyttes til værksted og er senest ’genåbnet for publikum’ i forbindelse med en brugtvognsudstilling i marts 1968. De resterende bygninger rives ned, da området bliver til parkeringsareal for et nyt supermarked længere nede af Rosenkrantzgade.

Stolene blev i øvrigt solgt til Hanstholm. Her åbner for første gang en helt ordinær biograf den 25. maj 1966, der egentlig blot skulle være midlertidig. Det er imidlertid slet ikke denne, der får gavn af sæderne, men i stedet den tidligere Marinehalle, som tyskerne havde bygget i 1942 bl.a. med funktion af biograf for soldaterne. Nu er den smukt istandsat omdannet til idrætshal, men skal også benyttes til andre kulturarrangementer, hvor stolene vil komme til gavn. Som yderligere kuriositet kan nævnes, at et oldebarn til Olga Thomsen er skuespilleren Connie Nielsen.
 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
  
  

• Gå til
Palæ Teatret, Thisted
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 24-03-2024