biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Hadsten Bio / Biografen

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 24.07.2024
Biografen, Hadsten i oktober 2003. Foto: Thomas Hauerslev

Hadsten Bio / Biografen
Nørregade 6

Åbnet 2. marts 1939

I 1939 får Hadsten en ny biograf i funkisstil tegnet af arkitekt Richard Bach med direktørbeboelse på første sal over foyeren samt en mægtig altan udover indgangspartiet. Her residerer nu landsretssagfører Laurs Pedersen, som leder biografen på biblioteksforeningens bevilling, hvor overskuddet finansierer driften af biblioteket. Selve bygningen koster knap 45.000 kroner at opføre mere med øje på mursten og stil end man har spenderbukserne på i forhold til det indvendige, når det kommer til biografen.

Bio har 210 stole skruet sammen af den lokale snedkermester fra byens møbelmagasin, hvilket er pudsigt nok, når man læser appendikset til det gamle biografteater. Til fremvisning har man fundet sig en maskine fra Bang & Olufsen, men altså kun denne ene og der gives således flere pauser undervejs. Operatørrummet er småt og beskedent indrettet i den anden ende langt fra direktørens fine stue og lærredet dermed placeret op mod foyeren med indgang til salen fra hver side. Der er forestilling hverdage kl. 20, lørdag kl. 19 og 21, mens der søndage tillige spilles kl. 16.

Første program torsdag den 2. marts 1939 er Jeppe Aakjær-filmen ”Livet paa Hegnsgaard” med Karin Nellemose, som bliver gevaldigt populær. Ikke mindst på grund af nogle meget vovede scener, man mente at finde deri. Trods fortsat stor tilstrømning går biografen først i 1952 over til nummererede pladser. Salen renoveres i 1958, hvilket i oversættelse betyder et nyt blomstertapet på væggene. Der installeres på dette tidspunkt også
scope, hvor 182 stole står tilbage efter ofring af de første rækker.

I 1972 bliver biblioteket kommunalt og bevillingssystemet i øvrigt ophævet og så man kan for så vidt gøre, hvad man vil. Allerede i efteråret føres en fjerlet forhandling med kommunen om også at overtage driften af biografen, men både blandt biblioteksforeningens medlemmer og på kommunekontoret noteres tilbageholdenhed. Det diskuteres at indrette et nyt interessentskab som dengang for mange år siden i det første biografteater, men værre ser det ud i oktober, da revisor Markussen til generalforsamlingen fremlægger et regnskab, der viser et sjældent underskud. Idet Laurs Pedersen samtidig er kommet godt op i årene, besluttes det to år senere, at kommunen så rent faktisk går ind i biografdrift. Gennem de seneste tolv år har fru Johanne Sørensen i praksis varetaget den daglige ledelse og ansættes derfor til at fortsætte. Hun flytter samtidig ind i residensen.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Alle de tilbageværende stole er helt fremme i 1984 fortsat årgang ’39 og publikum har med andre ord alle 45 år på bagen, hvilket man tydeligt mærker. Byrådet afsætter henover to år 400.000 kroner til forbedringer, hvor de forreste seks rækker helt fjernes, mens de tre længst tilbage skiftes ud med nye. Foran et nyt lærred opføres en alt for høj scene, væggene får denne gang en spand rød maling udover de blomstrede tapeter, mens gulvtæpper og loft skiftes.

Herefter rummer Hadsten Bio blot 131 pladser med genåbning 4. september. Publikum kan selv bestemme: ”Sophies valg” eller ”Agent 007 i skudlinien” – hvad mon de vælger? Scenen pilles ned igen efter nogle år, da den nærmest aldrig er i brug og alt for høj samtidig temmelig kluntet. På facaden og i annoncerne står der nu blot ’Biografen’.

I 1986 pyntes lidt på billetkontoret og kiosken, men allerede året efter overvejes det ganske enkelt at lukke og rive biografen ned. I stedet udsmykkes hele den nordlige gavl langs den nye Vesselbjergvej i forlængelse af Kirkevej, der for længst har taget livet af en flot nabovilla til venstre, med et stort billedemotiv udført af den chilenske kunstner Eduardo Soza, som afsløres for offentligheden den 2. maj 1987. Det sker i forbindelse med byens 125-års jubilæum, man vælger at fejre denne dag. Det forestillede høstarbejdere i marken ved Lyngaa anno 1906 og er desværre siden fjernet igen, hvor den bare, røde murstensvæg står tilbage og keder sig så gevaldigt.
 
 
Hadsten Bio åbningsprogram

Johanne Sørensen er ansat til og med 1987, mens Ella Thau nu er blevet ansat som kunstnerisk leder både i forhold til repertoiret og det udvendigt aspekt. Hun driver på dette tidspunkt fortsat Langaa Bio, som har været i familiens eje gennem samtlige år, men ender med at lukke denne i sommeren 1988, da hun pr. 1. januar overtager Hadsten Bio på en forpagtningsaftale. Hvis ikke, havde kommunen drejet nøglen om.

Aftalen forlænges løbende frem til udgangen af 2004, hvor der særligt i den sidste periode er flere direkte konfrontationer mellem Thau og byens kulturudvalg, hvorfra der ikke er megen hjælp at hente til forbedringer, mens billetsalget styrtdykker. Problemer havde der fortsat været rigeligt af. I juli 1996 var salen bygget om for flere hundrede tusinde kroner, men fra de fem bagerste rækker kunne man ganske enkelt ikke se hele lærredet. ’Selv om enkelte måske helst vil sidde bagved og kysse kæresten, så går de fleste nok i biffen for at se film.’ Byggefirmaet bag erkender sin brøler og må gøre det om. Foyeren rummer fortsat kun ét toilet og så er den i øvrigt alt for lille efter tidens standard. Hvor Thau årligt betaler 40.000 kroner i forpagtningsafgift er det netop kommunen, der har pligt til at vedligeholde bygningen og inventaret, hvor også ventilationsanlægget trænger alvorligt til udskiftning.

Filminstituttet har i 2002 givet forhåndstilsagn om en kvart million kroner til diverse forbedringer, såfremt byrådet hostede op med et tilsvarende beløb. Kommunen vælger at holde pengekassen smækket i, da man drømmer om et nyt biografbyggeri omme bag kulturhuset Sløjfen, som forventes at koste i omegnen af tre millioner kroner. Da der nærmere viser sig et farvel til et beløb i den dobbelte størrelsesorden fra kommunens evigt slunkne kasse, lægges også disse planer i graven nogle år senere. En renovering af den eksisterende biograf med udvidet foyer, nye toiletter og større lærred indgår dog heller ikke i kommunens hede drømme.

Efter Thau har smækket døren i efter sig med et brag, genåbner Biografen den 15. januar 2005 ved Torben Jølnæs. Han har forud været med til at drive Kom-Bi i Hornslet frem til succes efter tidligere at have været en blandt den store gruppe initiativtagere, der i 1990 fik Biffen i Odder hevet op af Fotorama-mudderet. Til en start vil han give den en skalle gennem et halvt år, hvor beboelsen bygges om til kontor, men ender med at blive i Hadsten frem til 2007 og har da hevet 25 frivillige ombord på galejen, hvor målet er at nå 15.000 solgte billetter. I maj overtages ledelsen af den 28-årige Mark Danebod, hvor Jølnæs har rigeligt at gøre i Haderslev med Kosmorama, som han har overtaget allerede året forinden.

I april har kommunen netop godkendt det gevaldige tilskud på 2,8 millioner kroner, som hermed ’sender Hadsten Bio ind i en ny tidsalder’, hvilket omfatter nyt lærred, nyt teknisk udstyr og den forbedrede ventilation samt den store forandring af foyeren med tilbygning langs højre, der prydes af en række store vinduer, café og så det fornødne antal nye toiletter. Under altanen blærer ’Biografen’ sig fortsat både meget stort og ikke alt for pænt. Der genåbnes fredag den 12. oktober 2008.

Med film som Niels Arden Oplevs ”Mænd der hader kvinder” får Danebod hævet omsætningen gevaldigt i 2009 og når faktisk Jølnæs’ mål, hvor biografen som modelleret nu drives af en lang række frivillige, der lejer bygningen af kommunen. Danebod fortsætter som frontfigur frem til marts 2011, hvor samarbejdet med kommunen er atter ved at gå i spåner. Igen er det økonomien, der tynger, hvor Biografen atter hænger i en tynd tråd med oparbejdet gæld på 310.000 kroner. Løsningen bliver den eneste mulige, nemlig fuldstændig at give slip på en aflønnet leder, mens antallet af frivilligt engagerede forøges. Ikke mindst er man tordnende nervøs for den kommende digitalisering, men her går staten heldigvis ind som redningsplanke.

2012 ender godt efter et omtumlet år, hvor Hadsten Bio kommer i hus med digitalt udstyr og 3D-anlæg. Byrådet har da besluttet at give 250.000 kroner i tilskud og en afdragsfri ordning på den oparbejdede gæld. Søren Kristensen er samtidig ny formand for foreningen, i 2024 afløst af Lars Kristensen. Navnet er nu som i gamle dage ’Hadsten Bio’ både meget nydeligt og samtidig diskret pænt placeret på en stenfacade under altanen foran indgangspartiet.
 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Hadsten Biografteater
 
 
 
 

• Gå til
Hadsten Bio / Biografen
 
Gå: tilbage - op
Opdateret fredag, 26 juli 2024 16:21:35