biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Rampelys / Cafe-Biografen / Den Lille Biograf (1982), Silkeborg

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 01.09.2024
Rampelys med Den Lille Biograf i streg

Rampelys / Cafe-Biografen / Den Lille Biograf (1982)
Bindslevs Plads 6

Åbnet 3. april 1982
Lukket 2. februar 2003

Den nuværende bygning på Bindslevs Plads 6 lå tidligere med adresse på Markedsgade 20 opført i 1907 med byens store markedsplads ude foran omkranset af træer med masser af gøgl, når cirkus eller tivoli kommer til byen. Indenfor er der afholdsrestaurant i stuen og mødesal for Good Templar-logen ovenover, måske de også forstod at more sig? En smal sidefløj i gården til højre erstattes få år senere af en højere, der i stuen indrettes med nyt køkken for restaurationen og værelser for Kristelig Forening for Unge Kvinder (KFUK). Herover er der plads til en dagligstue for logen, mens endnu flere værelser er placeret på 2. sal i forhuset. I 1935 bliver omgivelserne til en stor park med legeplads, der to år senere får sit nuværende navn opkaldt efter idémanden Jens Rasmus Bindslev. Han har gjort sig bemærket indenfor fagbevægelsen, før han i 1929 og tolv år frem er socialdemokratisk borgmester. Frem til 1981 fungerer stedet som ungdomshus.

Den Selvejende Institution ’Den Lille Biograf’ er startet på Nygade i 1977 og ledes af en gruppe på 30 mand m/k, som i januar 1982 flytter over til Rampelys som et nyt, samlende kulturhus, hvor der er optaget lån og skillinget sammen blandt styregruppens mange medlemmer til de 872.000 kroner, det koster og hvor kommunen for første gang går ind og støtter med 25.000 kroner. Udover en stor sal i den gamle loge samt galleriet fra den gamle adresse rummer (også) den nye placering en mindre sal 2 i sidefløjens stue på første sal, der indrettes med en lille scene til børneteater. En separat ind- og udgang kan benyttes bagved, ellers er de to lokaler i princippet direkte forbundne med hinanden. 97 pladser skrues fast i gulvet i den store, der indrettes med fin hældning med mulighed for ekstra, løst opsatte stole. Også denne har mulighed for teater, mens 42 kan placeres efter behov i den lille.
Læs mere her:

Arena, Silkeborg
Kino, Silkeborg

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 

 
 
Filmmaskinerne skal i begge operatørrum være fuldautomatiske, hvilket fra myndighedernes side er en betingelse for, at der gives tilladelse til den noget sælsomme indretning. Man mistænker dog kraftigt den lille fætter for blot at være udstyret med Vaskehusets to år gamle 16mm apparat og prisen for ombygningen da også beskeden; for godt 100.000 kroner kunne det lade sig gøre ved at flytte det eksisterende udstyr over. Således er der fortsat pause under filmene men intet sted at samles udenfor trappeopgangen. For 70’er-folket er de nye 80’ere ikke sagen i helt samme grad, hvilket hurtigt tager livet af de allermest alternative filmarrangementer i sal 2. I stuen ligger også Cafellini, der fungerer, som navnet antyder. Overordnet er biografen alle dage fortsat ’Den Lille Biograf’, i begyndelsen også bare ’Rampelys’ og midt i 1990’erne kortvarigt ’Cafe-Biografen’.

Som åbningsprogram lørdag den 3. april 1982 vises Lasse Hallströms ”Jeg er med barn” i sal 1, mens der i sal 2 er smal danmarkspremiere på det tjekkiske drama ”Ravnenes boplads” fra Dan-Ina Film. Herfra kommer også den russiske børnefilm ”Store lille dreng” med danmarkspremiere 3. februar 1986 og tilsvarende ”Alle vi børn i Bulderby” fra Cinnamon Film den 21. december samme år.

Den Lille Biografs største succes nogensinde er også ungdommelig, nemlig ”Ronja Røverdatter” ligeledes efter roman af Astrid Lindgren. Der etableres selvfølgelig en børnefilmklub, Buffen. Efter flytningen fordobles både besøgstallet og det hjælpende antal hænder, der når op på 50. Minisalen ophører relativt hurtigt med biografdrift efter i begyndelsen fx ikke at vise film om sommeren. Repertoiret planlægges flere måneder forud, så publikum kan orientere sig og baserer sig delvist på gæsternes egne ønsker. Stedet benyttes også til musikarrangementer, hvor Jazz-vennerne blandt mange andre lejer sig ind, mens den tidligere og fortsat populære lyrikcafé holder til hos Cafellini, hvor der er plads til 40 siddende gæster. Husets øverste etage står endnu i 1983 ubenyttet hen, men planlægges udnyttet til et slags medieværksted. Ved udgangen af året lukker til gengæld galleri Krogen, der ikke i nær samme omfang har fået noget ud af flytningen, tværtimod.

Biografen viser utallige film og afholder nordisk filmfestival, så det er en lyst. I sensommeren 1987 renoveres den store, der nu fungerer solo, med nyt apparatur fra den netop lukkede Kino, hvorfra man også overtager stole. Genåbningen finder sted den 12. september.

I september 1989 lyder det fra kredsens Steen Lindhardt, at 40 mennesker i gennemsnit skal besøge biografen pr. aften fordelt over de to forestillinger. Netop i disse uger hæver Jean Jacques Annauds ”Bjørnen” snittet betragtelig, men sommetider kommer der overhovedet ingen. Den Lille Biograf er omkring 1990 og årene frem ofte truet på økonomien og står lukket i flere perioder. Efter salg af bygningen til syv private interessenter, alle sammen erhvervsfolk, renoveres hele hytten. Den nedlagte sal bygges om til bar med nye toiletter bagerst, hvor der engang var børnescene, mens den store fuldstændig ombygget får et gulv, der atter er blevet fladt, som dermed bedre kan tjene øvrige formål. Lokalet forsynes med 14 caféborde og stole omkring. Filmene spilles som i gamle dage fra søndag til torsdag med genåbning i anledning af niårsfødselsdagen i april 1991.

I juli 1994 sætter kommunen for første gang sig selv for alvor i rampelyset, da man efter kraftig anmodning ’med velvillighed’ overtager huset og yder tilskud til driften med endnu en renovering i 1995. I 2000 holdes lukket henover knap tre måneder for atter en gennemgribende ombygning af det ganske Rampelys, efter biografen i juni 1999 tilmed har fået et nyt lydanlæg til 60.000 kroner, man selv har bekostet. Denne gang lykkedes det bare ikke biografens publikum at finde vej tilbage. De engang så ungdommelige er blevet væsentlig ældre med årene og i stigende grad hjemmevant, selvom der lokkes med popcorn som ovre i Bio fremfor for de gamle bajere. Håbet om i det nye årtusinde at nå op på 10.000 besøgende årligt ender med mindre end 5.000.
 
 
Bindslevs Plads 6 - postkort

Trods både et mindre kommunalt tilskud på 25.000 kroner og en større håndsrækning på 75.000 kroner fra Det Danske Filminstitut i 2001 må driften opgives i februar 2003, hvor bestyrelsen finder det uansvarligt at køre biografen videre. Særligt efter Camera 5 i den nye Bio Silkeborg har vist kunstneriske film siden juni året forinden. Bo Stoltenberg må sammen med resten af folkene bag derfor ’kysse Den Lille Biograf farvel for denne omgang’, som Midtjyllands Avis skriver med udgangspunkt i de sidste to film på programmet søndag aften den 2. februar 2003. Det drejer sig om Susanne Biers ”Elsker dig for evigt” og Gabriele Muccinos ”Sidste kys” fra Italien.

Femten fremmødte publikummer til første aftenforestilling fornemmede nok, at det bestemt ikke var entusiasmen som i gamle dage, der drev værket, da ingen operatør møder op til at betjene apparatet, hvorfor forestillingen må aflyses. Bedre går det med anden aftenforestilling, hvor i hvert fald nogle af de gamle ildsjæle er mødt op til afsked og et sidste kindkys med mod på at blænde op for maskinen en allersidste gang. Nogen fandt hermed forklaringen på, hvorfor det gik så meget bedre ovre i Papirfabrikken.

Operatørrummet fjernes efter lukningen, hvor filmmaskinen den første tid blot står gemt af vejen, hvis nu der alligevel en skønne dag måtte blive brug for den. Rampelysets aktiviteter skulle efter planen i 2004 gøre selskab ovre i papirfabrikkens Kedelbygning, men endnu hænger billedskabene i portpassagen ud mod pladsen, der i 2009 får status af nyt kulturtorv. Indenfor er der fortsat både café og Rampelys på scenen med navnet MusikRampen.

 
 
Rampelys med Den Lille Biograf på Bindslevs Plads - operatørrum til sal 2 mangler på tegningen
 
 
 
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Biograf-Teater (1906) | Fotorama | Biorama | Biograf-Teater (1907) | Kinografen | Kino / Kino-Teatret | Biograf-Teater / Biograf-Teatret / Biografen | Bio | Den Lille Biograf | Arena Centrets Biografer / Arena Biograferne | Teaterbiografen | Bio Silkeborg |
 
 
  
  

• Gå til
Rampelys / Cafe-Biografen / Den Lille Biograf (1982), Silkeborg
 
Gå: tilbage - op
Opdateret søndag, 01 september 2024 14:55:33