Biografmuseet's Formål

"At dokumentere i tekst, illustrationer, video og billeder, alle danske biografer, som historien nu har udviklet sig igennem mere end 100 år - fra den første "Kosmorama" i 1904 til den sidste nye superbiograf."

Forord | Ris & Ros
Ansvar | Kontakt
 

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

Rejsebiografer
Pop-Op | Pioner
1000 & 2000 Vintage

KÆDER AF BIOGRAFER
Kosmorama | Biorama | Fotorama | Rialto | Lademan | Saga | Sandberg | Nordisk Film Biografer | CinemaxX

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
1952 Cinerama
1953 CinemaScope
1953 Widescreen
1954 VistaVision
1955 Todd-AO
1957 Ultra Panavision 70
1958 Cinemiracle
1959 Super Panavision 70
1959 Super Technirama
1961 Sovscope 70
1963 7OMM Blow-Up
1966 Dimension 150
1970 IMAX / Omnimax
1972 Pik-A-Movie
1974 Cinema 180
1974 Sensurround
1984 Showscan
2018 Magellan 65

NYHEDER

• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Filmannoncer
Biografdrift Annoncer
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Store Lærreder
Holger Pind
Stoleplaner
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden

Indhold | Opdateret
Din historie | Søg
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 


Besøg også in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Bagsværd Bio (1972) / Gladsaxe Bio (1978) / Bibliografen (2010)

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 19.03.2022
View bagud i det flotte biograflokale omkring 2000. Foto: Thomas Hauerslev

BAGSVÆRD BIO (1972) / GLADSAXE BIO (1978) / BIBLIOGRAFEN (2010)
Bagsværd Hovedgade 116

Åbnet 3. april 1972

Bagsværds tidligere biograf var lukket i 1959. Der var få år forinden planer om at indrette en ny og større biograf samme sted omkring hjørnet af Bagsværd Hovedgade og Ved Jernbanen, men den nedadgående publikumstilstrømning op gennem 1950’erne gjorde idéen mindre attraktiv og man opgav efterhånden at finde en ny placering. Først tolv år senere tages de første spadestik til en ny storbiograf ved Bagsværd Centret, som placeres et par hundrede meter derfra lige omme bag stationen.

Den nye sal åbner med samme navn som den tidligere og får 564 pladser. Ove Bulskov Pedersen, søn af Drive-In Bio’s Christian Bulskov Pedersen, er ny direktør og åbningsfilmen både dansk, fræk og splinterny, nemlig ”Rektor på sengekanten”. Biografen indvies 2. påskedag, mandag den 3. april 1972, samtidig med, filmen også har danmarkspremiere i Palladium. Bagsværd Bio viser dagen efter allerede film fra kl. 13 og når således op på seks daglige forestillinger ved at starte sidste program så sent som kl. 23. Sidste forestilling er som regel en mere slagkraftig titel af lidt ældre dato og i weekenden vises børnefilm om eftermiddagen.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
View imod fortæppet omkring 2000. Foto: Thomas Hauerslev

Få måneder efter får biografen endnu en danmarkspremiere, som man denne gang kan vise som eneste sted i landet fra den 31. juli. Det er en dansk-amerikansk co-produktion med titlen ”Christa” med Birte Tove som stewardessen, der tager sig lovlig grundigt af sine passagerer. Den vises senere som ”Frigjorte Christa” – en film af rødstrømpetiden og frigørelsen i enhver henseende – mens den i USA sjovt nok lanceres som ”Swedish Fly Girls”, svenske piger ansås at være frækkere. Åbningsscenen foregår nu i Københavns Lufthavn, der dengang hed Kastrup, så der var nu ikke meget at tage fejl af. Filmen var helt (u)anstændig, så den gik faktisk rigtig godt. Hele to uger var den på plakaten i Bagsværd og der kom helt sikkert mange kørende til langvejs fra. Desværre var det svært at sælge billetter til de fleste forestillinger før kl. 21. Ja, faktisk kom der ifølge direktøren flere kl. 23 end kl. 17 og 19 og sådan havde det faktisk set ud lige fra start. Faktisk overvejede han at spille film hele natten med, altså i døgndrift.

Bagsværd Bio solede sig de kommende måneder med et par premierer yderligere, men det var åbenbart fortsat særligt det lettere repertoire, der trak, mens biografen ikke kunne få mange indendørs til øvrige programmer uanset karakter. Sidst på året, mindre end ni måneder efter åbningen, er biografen i store økonomiske problemer grundet de enorme etableringsomkostninger på et tidspunkt, hvor kun de færreste endnu tænkte på at åbne nye biografsale. Multibiograf-æraen ligger endnu nogle måneder forude.
 
 
Bagsværd Bio, plan, 1972

2. juledag 1972 har Bagsværd haft endnu en danmarkspremiere helt solo, denne gang på den canadisk-amerikanske ”Explosion” fra ASA Filmudlejning, en art hippie-voldsfilm, men i januar er Bulskov så langt bagud med betalingerne, at filmselskaberne standser leverancen og biografen er nødt til at lukke. Programmerne kunne man måske med rette også fortsat stille spørgsmålstegn ved. Det sidste havde bestået af den danske pornokomedie ”Bordellet” til de første fem forestillinger og den amerikanske ”Knalde-detektiven” kl. 23, der var en film af samme skuffe om end lidt mere lødig. Biografen lukkede søndag den 21. januar 1973, hvor der retfærdigvis var spillet ”Min søsters børn når de er værst” til eftermiddagsforestillingerne.

Rygterne gik straks, at biografen nok skulle omdannes til supermarked her mindre end et år efter åbningen, hvilket indretningsmæssigt dog ville blive en svær størrelse at håndtere, da salen i det store hele er placeret henover foyeren med en excellent hældning og et fornemt stort lærred. Tanken var desuden at supplere med bowling i kælderetagen og der er allerede indrettet disco for ungdommen.
 
 
Bagsværd Bio, snit, 1972

Et supermarked er rent faktisk interesseret (tør man gætte på Irma?), men Palladium-selskabet, der havde leveret den store åbningssucces, så også muligheder, men huslejen afskrækkede enhver. Der skulle sælges næsten tusind billetter om dagen, før det løb rundt. Palladium endte i stedet med at opkøbe nye biografer andre steder nærmere midtbyen og Irma var også flittigt beskæftiget med at erhverve sig øvrige, langt ældre, udtjente og billigere biograflokaler til deres dagligvarer. Bagsværd Bio fik lov at bestå.
 
 
Gladsaxe Bio sal 2

Bagsværd Centret ejer biografen og her vil arkitekt Irgens Jepsen sammen med Minerva Films direktør, Sten Hasager, nu gå sammen om at få genåbnet og løftet biografen. Der genåbnes fredag den 23. februar 1973 med ”Far til fire” kl. 16 og ”Navarones kanoner” kl. 19.30, hvor man vil invitere Bagsværds borgmester, Erhard Jacobsen, til at overvære forestillingen. Biografen holder fast i den populære forestilling kl. 23, der denne dag består af ”En dollar pr. hoved”, en western med Burt Reynolds.

Missionen lykkes stille og roligt. I juli 1973 har man endnu en danmarkspremiere fra ASA, denne gang ”Beat pigen” eller ”Groupie Girl”, som den også blev kaldt. Det lød måske lidt af året forinden, men denne gang var der tale om en mere sober film – som naturligvis derfor ikke ret mange ønskede at se. Langsomt skalerer man ned for premiererne og holder sig til et helt traditionelt forstadsrepertoire.
 
 
Bibliografen - reduceret sal 1 (2010)

I 1976 ansættes Lilly Slot som ny direktør af biografen med sin mand, Børge Slot, der i forvejen driver den succesfulde Nørreport Bio Bio, ved sin side. De nye ledere iværksætter en restaurering af særligt foyeren, der havde lidt stærkt under tilstedeværelsen af discoteket. I efteråret 1978 koncentrer de to sig atter om biografen på Nørre Voldgade, mens Birthe Mønsted ansættes som ny direktør. Hendes mand, Lejf, har på dette tidspunkt gennem fem år drevet den kommunalt ejede Kastrup Bio og nu er Bagsværd Bio også blevet kommunal. Idet kommunen hedder Gladsaxe, skifter biografen navn til Gladsaxe Bio. Det forekom måske alligevel lidt mystisk. Ligesom i Kastrup er der fokus på børnefilmene, der ofte får en hel uges spilletid at boltre sig på i Bagsværd/Gladsaxe. Endda kan biografen nu igen noteres for danmarkspremierer, denne gang på indtil flere østeuropæiske børnefilm.
 
 
Bibliografen - sal 1 og bibliotek (2010)

Kommunen og publikum var meget begejstret for fru Mønsteds stil, men da hendes mand dør i 1989, overtager hun øjeblikkeligt driften af Kastrup Bio, der netop står foran at blive udvidet med en ny sal 2, hvorved Kai Altenov, der forinden har ledet Hvidovre Kino op til dennes lukning et halvt års tid forinden, drager til Bagsværd i november. Han flytter året efter til en inspektørstilling i Gentofte Kino, hvorved stafetten overtages af Per Grunnet, der tidligere havde drevet biograf i Glamsbjerg på Fyn. Grunnet fortsætter det gode arbejde mange år frem og kan ligesom Birthe Mønsted i Kastrup nu også præsentere Gladsaxes borgere for en sal 2 uden, der pilles ved den oprindelige. De to kommunale biografer måtte siges at køre pænt parløb. Den nye sal indrettes i en tidligere møbelforretning og indvies med premiere på Billy Crystal i ”Herretur”, bedre kendt under originaltitlen ”City Slickers”. Der kommer snart efter også en helt ny adgang til foyeren direkte fra parkeringspladsen ude foran. Selve foyeren er måske ikke ligefrem blevet hyggeligere, men fremstår nu mere moderne og farverig. Billetsalg og kiosk er samlet i en åben café med et forøget sortiment af drikkevarer.
 
 
Bibliografen 4. september 2020. Foto: Thomas Hauerslev

Den 11. oktober 1991 åbnes for 141 nye pladser og de næste 18 år sker der ikke de store forandringer bortset fra, at biografen får stadigt flere danmarkspremierer. Kommunen mangler imidlertid plads til et større bibliotek og i 2009 besluttes det derfor at bygge helt om. Et nyt bibliotek skal indrettes i hele stueetagen, hvorved den gamle sal 1 ganske enkelt afkortes. Hele bygningen skal danne rammen om et kulturhus, der skal være færdigindrettet i 1993. Ved samme lejlighed ombygges sal 2, så den fremover har 116 pladser.

I februar 2010 åbner den reducerede sal 1 således med blot 220 pladser fordelt på ti rækker, hvilket er en halvering i forhold til de tidligere 21 rækker. Lærredet var fortsat mægtig stort, men det var bestemt ikke længere den samme, store sal. Gladsaxe Bio skifter nu navn til Bibliografen.

Efter mere end tyve år på posten går Per Grunnet på pension og overlader biografen til yngre kræfter. De sidste mange år er programmet varetaget af Nina Flygenring Boesen, mens Maiken Ellegaard Madsen er daglig leder.
 
 
   

Bio 1

 
Bio 1. Fortæppet 30. december 2023. Foto: Thomas Hauerslev

 
 
Bibliografen Bio 1, 30. december 2023. Foto: Thomas Hauerslev

 
 
Bibliografen Bio 1, 30. december 2023. Foto: Thomas Hauerslev

 
 
   

Bio 2

 
Bibliografen Bio 2, 28. februar 2023. Foto: Thomas Hauerslev

 
 
   

Facade

 
6. september 2018

 
 
23. april 2020

 
 
Bibliografen 4. september 2020. Foto: Thomas Hauerslev

 
 
Bibliografen, februar 2022
 
 
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Bagsværd Bio / Bagsværd Teater (1924) | Søborg Teater
 

 
   
   

• Gå til
Bagsværd Bio (1972) / Gladsaxe Bio (1978) / Bibliografen (2010)
 
Gå: tilbage - op
Opdateret onsdag, 08 januar 2025 11:31:58