biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Kino / Kino 1-2-3, Roskilde

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 04.04.2024
Aftenbillede af Kino i Algade i Roskilde. Optaget d. 5. marts 1973. Bemærk knallerten – PUCH 3 gears! Foto: Per M. Jensen, København

Kino / Kino 1-2-3
Algade 41

Åbnet 4. november 1942
Lukket 25. oktober 2003

Det nye Kino på Algade erstatter en kun 15½ år gammel biograf, der med tiden var blevet for lille. Før Kino kom til verden i 1926, lå den endnu mindre Kinografen fra 1907 længere nede ad Algade indrettet i en butik tilhørende købmand Othar Lützhøft og det er samme herre, der fortsat har bevillingen til det, som nu bliver Sjællands største biograf udenfor København. Faktisk havde han tænkt sig hele 650 pladser, altså en fordobling af den gamle sal, men fra Justitsministeriets side har man ikke tilladt mere end de 500, han allerede har fået bevilling til i 1939. Byggeriet var imidlertid blevet forsinket på grund af krigen. Salen bygges ikke desto mindre til som planlagt at kunne rumme det ønskede antal stole, skulle forholdene siden ændre sig.

• Gå til galleri 2002, 2010 & 2024: Kino Roskilde

Midt i marts 1942 blev gamle bygninger inde i gården til højre revet ned og opførslen af salen påbegyndtes, så langt man kunne nå, før det var nødvendigt at lukke Kino efter pinse sidst i maj for at nå det sidste stykke vej ind over den gamle. Samtidig skulle der opføres et nyt forhus i fire etager med beboelse, erhvervslejemål og forretninger på hver side af et indgangsparti, der herefter ganske omvendt i forhold til tidligere fremstår mere diskret men samtidig også langt mere moderne. I foråret regner man allerede med at have hele herligheden færdig til indvielse den 19. august, men det viser sig på grund af gentagne tilfælde af materialemangel lovlig optimistisk og åbningen udskydes flere gange. Først onsdag den 4. november slås dørene op for publikum til en ordentlig omgang ”Ballade i Nyhavn” med Christian Arhoff. Selv her midt på ugen vises første forestilling allerede kl. 16 for at imødekomme efterspørgslen.
 
Læs mere her:

Biografteatret / Biografen, Roskilde
Kinografen, Roskilde
Bio Roskilde (1925)
Bjergteatret, Roskilde
Kino, Roskilde, 1926
Regina, Roskilde
Bio Roskilde (1962)
Bio Roskilde (1963)
Scala, Roskilde
Kino Ro's Torv, Roskilde


Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Indgang til Kino 25.07.2002. Foto Thomas Hauerslev

For arkitektarbejdet står den fremadbrusende biografarkitekt Holger Pind, som her skaber et af sine første pragtværker udi forandring efter at have taget del i opførslen af Skovshoved Teater (1937) og tegnet Hvidovre Kino i 1940. Over den lille indgangsportal stråler – efter krigen – neonlys og Kino-bogstaver, mens plakater og billeder på hver side lokker vej gennem glasdørene ind mod en vestibule med billetkontor i midten. Herfra gives adgang på hver side nedad en bred trappe mod en foyer så stor, at hele den gamle sal kunne ligge deri, som det blev formuleret. Her findes en række udhængsskabe indbygget i væggene med billeder og plakater til kommende film foruden en udstilling for Magasin du Nord samt en smuk chokoladekiosk og musik til de ventende gæster fra højttalere med lyden reguleret fra operatørrummet. Foyervæggene er desuden pyntet med friser med motiv efter Thorvaldsen langs panelerne, mens gulvet er belagt med et marmoreret materiale, som midt i rummet løftes af sorte marmorsøjler. Ydermere forefindes læderbetrukne, røde sofaer. Herfra går man op igen ad en trappe til selve salen med terrassen strækkende sig bagud. Selv de ekstra fine logepladser længst tilbage er ved åbningen afskærmet af mørkerøde forhæng, der kan trækkes til side. Væggene er beklædt med høje paneler af naturtræ, mens det lyse, buede loft med hvælving og indirekte lys fremstår i rene, gule farver. Scenens fortæppe har samme røde farve som stolerækkernes sæder, mens et bagtæppe matcher loftets gule toner. Lærredet på 4 x 6 meter er i sig selv omgivet af sort fløjl med en virkning man senere genkender mange steder. Operatørrummet er med sine 4 x 6,5 meter også blandt tidens større og udrustet med to nye Zeiss-Ikon Ernon 4 maskiner samt både smalfilms- og lysbilledapparat til lokale reklamer.

Masser af danmarkspremierer finder vej til Kino gennem årene. De fleste er sammen med større provinsbyer foruden København, men sommetider er der også danmarkspremierer helt på egen hånd. I januar 1954 spenderes 100.000 kroner på to helt nye filmmaskiner og et anlæg, der kan gengive stereofonisk lyd på 11 højttalere fordelt rundt om i salen, mens prosceniet bygges om til nu at rumme en ti meter bred scene foran et 40 kvadratmeter stort lærred til brug for widescreen og CinemaScope. Den 2. februar finder en ’mindre’ genåbning sted med ”Sejren over Mount Everest”, men allerede 13. august er der som et af de første steder i landet CinemaScope på plakaten i form af ”Den sidste kommando” med Guy Madison.
 
 
Kino 25.07.2002. Foto Thomas Hauerslev

Lützhøft har allerede i 1942 sin svigersøn ansat som inspektør, men Paul Bruun omtales jævnligt som direktør i pressen, da det er ham, der har den daglige ledelse. Først efter den gamle direktørs død i februar 1956 overgår bevillingen til Bruun, som nogle år senere pønser på at vise 70mm. To nye Cinemeccanica Victoria 8 maskiner er i funktion fra den 8. december 1964, hvor de dog blot benyttes til Knud Leif Thomsens danske ”Tine” med Lone Hertz og blandt de største succeser midt i 1960’erne er film som ”Min søsters børn” med Axel Strøbye, der bliver set af 25.000. Det er og bliver nemlig Bio, der har ekspertisen på 70mm-området og præsenterer de store film i dette format som eksempelvis ”The Sound of Music” til overdådig succes i ugevis, mens Kino forbliver bedst til det danske repertoire og bredere underholdningsfilm. Kunstneriske titler viser man også hjertens gerne – mange af dem finder vej til den populære filmklub.

Efter bevillingssystemets fald i 1972 overtages Kino pr. 1. juli af Tage Borg, der også driver det nye Scala, som er kommet til året forinden. Borg lægger ud med Disney-tegnefilmen ”Aristocats” efter Kino har været lukket et par uger sidst i juni i forbindelse med overdragelsen. Nøjagtig et år senere sælger Borg begge sine biografer videre til Preben Philipsen og med ham drives Kino af forskellige chefer, idet Philipsen er ved at etablere en hel lille hær af biografer. Til en start bliver Jens Rostgaard Gjerløv anfører, før han i april 1977 forflyttes til at lede Lademanns nye Bio 5 i Aalborg, ligesom forlagskæden nu også har vundet sig Kino her i Roskilde med Vagn Jensen som ny general indtil juli 1978, hvor biografen sælges til den 23-årige Leif Hübertz Knudsen, der i september får sin første danmarkspremiere i form af Henning Carlsens ”Hør, var der ikke en som lo?” med Jesper Christensen. Vagn Jensen fortsætter egenhændigt med at drive Scala syv år yderligere.

Her begynder det næste store kapitel i Kinos historie. Leif Hübertz Knudsen er med to års erfaring som leder af både det nye Saga 1+2 i Aarhus for broderen Arne, der bliver direktør for det nye firma bag Saga Film, samt forældrenes kun et år gamle Bio 1-2 i Viborg foruden de i samme by driver Kino-Palæet, trods sin unge alder bestemt ingen grønskolling. Han præsenterer i marts 1979 to projekter, hvor det ene går ud på at opdele den gamle sal i to omtrent lige store, mens et andet mere traditionelt i forhold til mange andre ombygninger deler den op i tre. Han vælger det sidste, hvorved de to nye sale placeres på den gamle terrasse. Således lukker den gamle Kino, der endnu rummer 500 pladser, sidst i juli efter en kavalkade med de halvfrække danske stjernetegnsfilm.
 
 
Kino, 4. marts 2010. Foto Thomas Hauerslev

Kino 1 fremstår herefter noget reduceret med 213 pladser, men genåbner allerede 31. august med Walter Hills ”Krigerne” kl. 19 og 21, mens ”Linda Lovelace møder Miss Jones” som uartig midnatsforestilling kl. 23. I weekenden er der om eftermiddagen dobbeltprogram med ”Rekrut 67 Petersen” og ”Min søsters børn når de er værst”. De nye sale tages i brug to uger senere den 14. september med ”Jagten på naziguldet” i Kino 2, mens ”Carambola fupper hele banden” i Kino 3. Disse har plads til hhv. 83 og 80 gæster og de næste årtier bliver særdeles gode for Hübertz, der allerede om mandagen kan fejre ombygningen med danmarkspremiere på ”Rend mig i traditionerne” baseret på Leif Panduros populære roman. Sammen med fru Mie overtager han også Bio, der bygges gevaldigt om til et par noget mindre størrelser, som lukkes ved udgangen af 1988, mens Scala har drejet nøglen om igen den 13. juli 1985. Der satses derfor alt på Kino 1-2-3, som bliver en af Sjællands bedst kørende biografer.

I juni 1992 dropper Hübertz ’højtflyvende’ planer om en eller flere ekstra sale under jorden i forbindelse med den forsænkede foyer. Den store sal får i stedet nye stole og bedre benplads, hvilket fjerner tre rækker og reducerer salen med yderligere 29 pladser. Der etableres samtidig ny indgang til salen, hvis fladere gulv nu får bedre hældning, ligesom den i sin gamle form havde længere bagude. Ombygningen kræver blot en lukkeperiode på to uger, men atter ti år senere har Hübertz fundet på noget smartere – nemlig at bygge helt nyt. Atter må Kino lade livet – denne gang 60 år gammel – for at flytte til Ro’s Torv, hvor fem flotte størrelser åbner den 26. oktober 2003. De allersidste film vises på Algade dagen forinden.

Indgangspartiet blev bygget om med forretning ud mod gaden. Nogle år senere bliver Kino besigtiget med tanke på genåbning, men det hele står allerede hen i sløj forfatning. På et tidspunkt flytter husvilde ind og i januar 2023 bliver der tilmed sat ild på biografen, som dog slukkes relativt hurtigt. Biografbygningen rives ned et års tid senere i marts 2024 med tanke på at opføre nye boliger på stedet.
 
 
Kino rives ned, 9. marts 2024. Foto: Martin Tangaard

Direktør
Othar Lützhøft (1942-1956)
Paul Bruhn (1956-1972)
Tage Borg (1972-1973)
Preben Philipsen (1973)
Lademann (1976-1978)
Leif Hübertz Knudsen (1978-2003)

70mm Maskiner
Victoria 8

Billet telefon
1666 (63-64)
0335 1666 (68-69)
0235 1666 (82-83)
4235 1666 (89-91)

Pladser
500 (63-64)
502 (68-69)
503 (78-79)
243 (82-83)
244 (90-91)
 
 
Kino rives ned, 27. marts 2024. Foto: Kurt Buchtrup

• Gå til mere om Biografteatret / Biografen
• Gå til mere om Kinografen
• Gå til mere om Bjergteatret
• Gå til mere om Bio (1925)
• Gå til mere om Kino (1926)
• Gå til mere om Regina
• Gå til mere om Bio (1962)
• Gå til mere om Bio (1963)
• Gå til mere om Scala
• Gå til mere om Kino Ro's Torv


 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Kino, Roskilde (1926)
 
 
  

• Gå til
Kino / Kino 1-2-3, Roskilde
 
Gå: tilbage - op
Opdateret fredag, 05 april 2024 15:02:44