biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Teatret, Haderslev

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dk Dato: 15.04.2023
Teatret - salen på Gammelting i 1898

Teatret (Haderslev)
Gammelting (Nørretorv) 12

Åbnet 1909
Lukket 14. marts 1937

Haderslev Teater på Gammelting stammede fra 1856. I 1909 ejes ’Stadt Theater’ af Christian Fuglsang, der fra dette år lægger hus til mere end blot sporadisk biografvirksomhed her ved Nørretorv, omend man først kan tale om helt regulær biografdrift fremme i 1920, hvor der da var plads til omkring 280 gæster. Indvendigt var der i mange år blot træbænke på gulvet, der kunne fjernes efter behov, mens man formentlig sad bedre på balkonen, der strakte sig hele vejen rundt omkring scenen, men fremme i 1918 opsættes både stole og permanente filmmaskiner i et for tiden moderne indrettet operatørrum, som dengang gik under betegnelserne ’maskinrum’ eller ’lysapparaturrum’.

Både som biograf og teater benyttedes jævnligt blot ’T’ i annoncerne, særligt efter 1921, hvor T er malet på teaterbygningens facade. Danmarks enkleste biografteaternavn, må man nok sige og så behøvede man jo for resten oprindelig heller ikke gøre forskel på tysk og dansk i stavningen.

I julen 1912 flyttedes den sporadiske biografvirksomhed i første omgang fra Nørre- til Søndertorv, hvor Flora, der siden 1910 har heddet Harmonia, omdannes til permanent biograf under navnet Lys-Teatret Harmonia. Et år senere bliver dette til Thalia-Teatret nu ved bevillingshaver C. Kollerbohm og kaldte sig ofte herefter blot TT. Der lod til at være gået sport i det.

I januar 1918 køber Kollerbohm Teatret på Gammelting af Fuglsang, der nu atter kommer i funktion som biograf sideløbende med den fortsatte teatervirksomhed, der dog aldrig var nogen dundersucces her i byen, da alt som regel udelukkende foregik på tysk. Thalia-Teatret lukker i denne forbindelse på grund af indretningen og i særdeleshed ringe flugtvejsforhold. Er der herefter biograf i den store sal på Gammelting, finder mindre arrangementer sommetider sted i Teater-Caféen, men den første tid er direktøren fortsat hæmmet af krigen, der har begrænset strømforsyningen i en grad, at der maksimalt kan vises tre biografforestillinger om ugen, når der altså ikke er teater.

I november 1919 sælger Kollerbohm Teatret videre til A/S Fotorama i Aarhus for den klækkelige sum af 600.000 mark med henblik på at omdanne bygningen til permanent biograf, mens caféen under samme navn indrettes til en fornem restaurant dekoreret med smukke værker af kendte danske kunstnere. De efterfølgende måneder erhverver Frede Skaarup på vegne af Fotorama umiddelbart før genforeningen en halv snes biografer yderligere i de sønderjyske byer. Selskabet er i det hele taget i færd med at udvide forretningen gevaldigt også i distributionsleddet.
 
Læs mere her:

Kosmorama (1906)

Teater med Levende Billeder / Biograf-Teatret / Haderslev Biograf-Teater
Central-Teatret
Palads-Teatret
Lys-Teatret Harmonia (1912) / Thalia-Teatret (1914) / Kosmorama (1921)
Kino-Palæet / Kino (1925)
Bio 25 / Slotsbio
Garagebio / Cinema Paradiso
Kosmorama 6100

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Teatret i Gammelting, Haderslev, postkort  1921

I disse måneder har byens to øvrige biografer i første omgang held med at forpurre en herre fra Esbjergs planer om at genåbne Thalia-Teatret. Man forventede i denne omskiftelige tid en betydelig nedgang i besøgstallet, da omtrent halvdelen af byens befolkning talte tysk, mens mellemteksterne på filmene nu ville gå hen og blive danske, da man skulle til at handle med de danske distributører, hvilket Fotorama tydeligvis havde luret. Da det endelig lykkedes Gustav Forum at genåbne Thalia i september 1921, bliver det som Kosmorama, helt bogstaveligt en genoplivning af navnet fra Gravene, hvor byens første permanente biograf lå fra 1906 til 1915.

Teatret ledes nu af direktør Herman Erasmi Sørensen, der blot kaldte sig Hermann-Sørensen, som viser alle Fotoramas film. Udover ledsagende musik benyttes sommetider også en koncertsanger, hvilket mange andre biografer efterlignede nogle år senere kort før overgangen til tonefilm.

I 1921 var der efterhånden vokset et vildnis op ude foran teatret, som i april dette år undergår en større forandring frem hen mod sommersæsonen, der starter den 5. juni, hvor der ifølge ordningen atter skal være levende teater i den varme periode, som alligevel ikke er biografernes højsæson. De kommende år giver også Det Kgl. Teater mange gæstespil.

Ud mod Gammelting opføres en 16 meter bred træportal over tre indgangsbuer på murstenssokkel tegnet af arkitekt Bløcher fyldt med billeder og kæmpestore plakater langs gaden. Denne reduceres nogle år senere ved tilkomsten af en ny beboelsesejendom til højre. Haven pyntes med et stort, hjerteformet blomsterbed. Der skal desuden være fortovsrestaurant, hvorved gårdhaven fyldes med borde og stole hele vejen op mod teaterbygningen og videre langs teatercaféen til venstre herfor. Tidligere havde der ligget en keglebane. I midten af det hele tårnede det store, gamle teater sig op med sine tre rundbuede indgangsdøre, portalen havde taget bestik efter. Det tog sig alle dage virkelig elegant ud, før 1921 hvidmalet med krummelurer i streg over tre tilsvarende panoramavinduer øverst. Efter sommerrevyen er filmene tilbage på lærredet i september.
 
 
Teatret Haderslev på Gammelting, 1921

I juni 1923 er der brand i operatørrummet, hvorved både apparatur og film ødelægges, heriblandt også den helt nye ”Haderslev-film” med en række billeder fra Dannevirke. Operatøren havde kastet sit overtøj henover de brændende celluloid-bunker, hvilket kun gjorde ondt værre, men det hastigt ankomne brandvæsen fik bugt med ilden, før den spredte sig. Nogle år forinden havde Haderslevs samlede brandkorps taget opstilling udenfor teatret til en fotosession, de var heldigvis ikke langt væk. Nye maskiner blev i hast bragt ned fra Aarhus, så der kunne genåbnes i løbet af et par dage.

Fra 1933 havde Fotorama alvorlige problemer med bevillingen, som de i princippet ikke måtte være i besiddelse af, efter en ny biograflov var trådt i kraft, endsige have økonomiske interesser i forhold til loven, der kun levnede en lille kattelem for danske produktionsselskaber. Fotorama havde i tidernes morgen rigtig nok produceret film, før de ved overenskomst med Nordisk Film havde fået rigeligt at gøre med at distribuere dette selskabs titler. I Aarhus havde de i 1921 åbnet landets største biograf udenfor hovedstaden, Regina Teatret og i København var det fremme i 1924 blevet til Alexandra Teatret på Nygade efter man i årevis også havde haft Vesterbros Teater og Panoptikon Teatret foruden andre småinteresser i kortere perioder. Officielt drives de alle på uafhængig bevilling, men bagved trak Fotorama i trådene. Hermann-Sørensen var selv flyttet til København og blevet ’inspektør’ i Alexandra Teatret, men i 1933 brænder det for alvor under fødderne for Regina og Teatret her på Gammelting, som man rent faktisk fortsat havde egen bevilling til. Krumspringene i Aarhus bliver en historie for sig, men Teatret i Haderslev må man opgive efter et par års kamp. Man når dårligt nok at finde en arvtager.

Udenfor er de kønne omgivelser omkring torvet langsomt begyndt at visne, før en berygtet brandstifter gør en ende på det alt sammen. Teatret nedbrændte den 21. april 1937 og lå hen i ruiner i halvandet år, før der i november 1938 sælges ud fra brandtomten, der rives ned sammen med indgangsportalen og forhuset mod gaden til venstre. Sidste filmprogram havde fundet sted søndag den 14. marts 1937 og det endda kun reklamefilm for Persil om eftermiddagen, hvor der om aftenen blev opført ”Husmandstøsen” på de skrå brædder.

Efterfølgende blev der indrettet busholdeplads på Teatrets grund med indkørsel, hvor den gamle portal havde været. I dag er Teatret bogstaveligt talt blevet en del af Teaterstien, der bestemt ikke længere er en hyggelig lille sti, men en bred vej, der løber fra Aastrupvej ned mod Jomfrustien med en klods på fem etager fra 1961 bag et autoværksted, der er placeret omtrent, hvor det kønne Teater engang lå i sine frydefulde, grønne omgivelser. En ny biograf blev ikke opført som erstatning.

• Gå til Kosmorama (1906)

• Gå til Teater med Levende Billeder / Biograf-Teatret / Haderslev Biograf-Teater
• Gå til Central-Teatret
• Gå til Palads-Teatret
• Gå til Lys-Teatret Harmonia (1912) / Thalia-Teatret (1914) / Kosmorama (1921)
• Gå til Kino-Palæet / Kino (1925)
• Gå til Bio 25 / Slotsbio
• Gå til Garagebio / Cinema Paradiso
• Gå til Kosmorama 6100
 
 
   
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
   
   

• Gå til
Teatret, Haderslev
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 01-01-2024