biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Imperial Bio, København
"Den mest moderne og bedst designede biograf i Nordeuropa"

Tilbage til forsiden
Skrevet og fotograferet af: Thomas Hauerslev Dato: 11.12.2018
Imperial Bio, 8. marts 2021.

biografmuseet.dk's historie om Danmarks flotteste biograf - Imperial Bio - starter med et citat fra avisen Dagens Nyheder, den 28. juni 1957.

"-, det nye byggeri på "Teatergrunden" skal bl.a. indeholde en operettescene med 2000 pladser og sansynligvis et Cinerama teater"

Citatet fra en datidens aviser er noget af de allerførste sætninger hvor man kan læse om planerne for den nye biograf, der bliver den mest prestigefyldte og mest moderne biograf i Danmark.

Imperial Bio blev tegnet til Todd-AO formatet af arkitekten Otto Frankild, der blev assisteret af Jørgen Høj og Svend Aage Hansen. Byggeriet af Imperialbygningen blev i alt budgetteret til 50 millioner kr. Biografen skulle stå færdig i eftersommeren 1960. Meningen var, at der også skulle bygges et statsteater i bygningen, men det blev droppet i 1959 pga. krise i den Københavnske teaterverden. Biografen kom til at koste 9 millioner kr. 

Oprindeligt var det tanken, at der også skulle installeres Cinerama med 3 projektorer. Det kinotekniske firma Dansk Kinematograf A/S, der arbejdede sammen med det tyske firma Bauer Gmbh i Stuttgart, havde beregnet hvor stor Cineramabilledet kunne blive, og de skriver i deres korrespondance:

Da totalbredden kun er ca. 17 meter kan den maximale bredde kun blive ca 16 meter, idet der må være plads til at køre fortæppet bagom lærredet, der må ligeledes være plads til sidemasker. Da bredden er begrænset og da der bør være forskel på de alm. formater og Todd-AO, bør man vælge at køre med 2 forskellige højder, hvilket kræver spil til den ene vandrette sidemaske.

Gå til PDF Bauer om Cinerama, 1960
Gå til PDF Dansk Kinematograf om Cinerama 1960

Det blev aldrig til noget med teater, og Cinerama blev heller ikke installeret. Hidtil har jeg antaget, at Cineramaplanerne var grunden til, at der blev etableret to lokaler på operatørgangen i hver side af biografen. Imidlertid efter at have kikket på tegningerne, så er det ikke sansynligt, at Cineramaoperatørrummene (Able og Charlie) skulle placeres så langt ude til siden. Det ville ikke have passet med Cinerama's lærredgeometri. De to lokaler er blev siden brugt som lytterum for operatøren. Lokalerne kan ses fra tilskuerrummet i hver side oven over indgangene D og E.

Gå til Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!
 

Læs mere her:

Imperial Bio

Imperial Bio

Gallerier:
1983: Imperial Bio
1987: Skift af lærred
1988: Imperial Bio (ombygning)
2000: Imperial Bio
2013: Imperial Bio (ombygning)
2021:
Imperial Bio

Europas første THX Ultimate Cinema® åbner i Nordisk Film Biografer Imperial

in70mm.com:

That Sinking Feeling
A Titaniv Day Out
Cinemas of Copenhagen
Cinemas of Copenhagen update


Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Plakatdesign af Teis Malm Nielsen, Nordisk Film Biografer. Foto: Thomas Hauerslev

Imperial bio blev med de 1521 pladser designet til at være Københavns trediestørste biograf kun overgået af Saga Teatret og World Cinema. Imperial Bio har i mange år været den største biograf i Danmark i antal pladser i en enkelt biograf. Ved de forskellige ombygninger og udskiftninger af sæder, er antallet gradvist dalet fra 1521, 1179, 1004 og til de 998 pladser, der er idag (2018).

Da Imperial Bio blev projekteret, skulle alle, der ønskede at drive biograf, søge om at få bevilling af ministeriet. Folkeligt Oplysnings Forbund (FOF) fik i februar 1959 bevillingen til Imperial Bio (Efter en forlængelse af ansøgningsfristen til 31. januar 1959). Blandt ansøgerne var også direktøren for ASA Film, Henning Karmark (Kinopalæet). Ligesom de andre oplysningsforbund AOF & LOF der begge havde biografbevillinger (AOF havde 3 Falke Bio), fik FOF nu Imperial Bio. Dengang var det en god indtægtskilde at drive en biograf. FOF havde bevillingen indtil 31. december 1972 indtil loven om biografbevilling blev ophævet. Her er FOF's egen beskrivelse af Imperial Bio fra 1973:

Imperial Bio — FOF's storbio Det er naturligvis ikke muligt at holde en organisation som FOF i gang uden penge, og på et vist tidspunkt var man da også opmærksom på, at det ville være rart, om man kunne få en biografbevilling, ligesom AOF og LOF havde det, idet det den gang kunne være en god indtægtskilde at drive en biograf. Da der i 1961 blev bygget en helt ny biograf midt i København, ganske nær Rådhuspladsen, Hovedbanegården og Vesterport Station, med indgang fra Gl. Kongevej, søgte FOF derfor bevillingen og fik dermed IMPERIAL BIO. Da biografen åbnedes i november 1961, kunne FOF byde velkommen til sin første forestilling, "Exodus", i en storbiograf, der dengang betegnedes som Skandinaviens mest moderne. Det skete under meget stor opmærksomhed — også fra internationale filmkredses side. Således bragte Kine Weekly, Europas største fagblad for biograftolk, en stor reportage om IMPERIAL BIO til glæde for såvel bevillingshaver som direktør, men også fordi biografen blev kendt af filmleverandørerne ude i verden, hvilket kunne medvirke til, at det ville blive lettere at få de rigtige film til biografen.

Når man har passeret billetkontoret, kommer man ind i en stor foyer, hvor publikum kan opholde sig og få en forfriskning før forestillingen og i den pause, som holdes midt i de store helaftensfilm. I denne foyer er indrettet butikker, kiosk og udstillingsmontrer. Selve filmssalen er indrettet fint dimensioneret i farver, linier og dekorationer og virker nærmest som en kæmpemæssig åbentstående muslingeskal, hvis loft hvælver sig over den amfiteatralsk opbyggede tilskuerplads med de 1521 siddepladser.

Filmslærredet er 8 gange 17 meter i Todd-AO Cinemascope-format. Åbningsforestillingen var som sagt filmen "Exodus", og når man åbnede med netop denne film, skyldtes det, at direktøren for United Artists, Jørgen Nielsen, kom til FOF og ville sælge denne film til indvielsesforestillingen. Forhandlingerne herom førte til, at man købte "Exodus" og tog Jørgen Nielsen med i købet som IMPERIAL BIOs direktør. FOF nedsatte også en bestyrelse med landsformanden, Paul Honore, som formand, højesteretssagfører Poul Hjermind og forstander Poul Thomsen som de øvrige medlemmer. Den 1. januar 1968 blev Honore afløst som formand af FOF's daværende næstformand, E. Mynderup-Thousgaard, og han afløstes den 1. januar 1971 af FOF's daværende formand, Flemming Palle Hansen. Samtidig trådte Poul Thomsen ud af bestyrelsen, og hovedbestyrelsen valgte Carl Emil Hansen som hans afløser.
 

 
Plakatdesign af Teis Malm Nielsen, Nordisk Film Biografer. Foto: Thomas Hauerslev

Onsdag den 1. november 1961 var der før-åbning af Imperial bio med et festklædt publikum iført smoking og mørkt tøj. Gæsterne kom fra kulturens, pressens og politikernes rækker. Københavns Kommune's daværende borgmester Ole Veikop ønskede FOF tillykke med biografen og erklærede, at der med denne biograf var tilført byens liv et smukt træk. Blandt gæsterne til åbningen var Prins og prinsesse Viggo og justitsminister Hans Hækkerup. I pausen var der drinks i foyeren.

Fra de mange glasdøre på Gammel Kongevej kom man ind til billetkontoret med 4 luger. Efter billetkøb, gik kunderne videre ind i vestibulen eller den nedre foyer. Her lå toiletter og sliksalg og der er altid udsmykket med filmplakater på tavler og i montrer. Særligt markant, er de to store (24-sheet) facadeplakater for kommende film. Gulvet er belagt med marmor og byens eneste biografvestibule med en hel væg belagt med 24 karats bladguld. Under broen bliver man billetteret, før man går op i den øvre foyer ad en meget bred marmortrappe. Heroppe ligger baren og flere toiletter. Via 4 dobbelte trapper (Opgange: AB, CD, EF og GH) kommer man herfra op i den store biografsal. 

Inde i biografsalen imponeres man af den store lyse sal med de mange pladser. Stolerækkerne er buede, og salen er vifteformet. Arkitekt Poul Brun husker, at man søgte inspiration til Imperial Bio i bl.a. Palladium og Kinopalæet. Lærredet var dækket af et stort lysegråt fortæppe som blev belyst af lamper i loftet og i scenen. Lyset på det store fortæppe lignede en stor sommerfugl.

Ventilationsanlægget er suppleret med et kølesystem, der ikke findes i nogen anden biograf. Hele loftet er indrettet som et stort køleskab som konstant er 10 grader koldere end salens temperatur. Når der er mange mennesker i salen, køles udendørs luft ned med freon. Den nedkølede luft pumpes ud over loftet oppe ved lærredet som derefter løber ned af loftet og køler dermed den varme luft, der stiger til vejrs. Dette opleves som en svag cirkulerende kølig luftstrøm inde i biografen.

Her er Imperial Bio's egen beskrivelse fra 1961 af køleloftet

Man føler sig altid godt tilpas i Imperial Salen. Rigtige klimatiske forhold er en vigtig forudsætning for et mødes succes. Derfor er Imperial Salen, som den første i verden, forsynet både med køleloft og luftfornyelsessystem. Det 1000 m2 store aluminiumsloft afkøles på oversiden af en luftstrøm, der sikrer, at loftets temperatur altid ligger ca. 10' C under salens temperatur. Resten af overskudsvarmen fjernes med det traditionelle ventilationsanlæg, der indblæser frisk luft opvarmet til almindelig stuetemperatur. Denne kombination garanterer en varmebalance og en fugtighedsgrad i salen, der er ideel både sommer og vinter. Imperial Salen rummer bekvemt op til 1521 personer, men kan uden at miste sit hyggelige præg anvendes af et mindre antal.
 

 
Den første film i Imperial Bio

Torsdag den 2. november 1961 var der særforestilling på "Exodus" for Mosaisk Trossamfund, som dermed kunne se filmatiseringen af Leon Uris' bog om staten Israels grundlæggelse. Den officielle åbning for offentligheden forgik den 3. november 1961 med Danmarkspremiere på filmen "Exodus" i Super Panavision 70. Som direktør for filmudlejnjngsfirmaet United Artists, havde Jørgen Nielsen udlejet filmen til Imperial Bio som åbnings- og premierefilm. Jørgen Nielsen afløste J Engelstoft som direktør i United Artists 1. april 1959, og havde kun jobbet i omtrent to år. Jørgen Nielsen skiftede nemlig stilling, og blev i en alder af 33 år Imperial Bio's første direktør fra 1961 og frem til bevillingssystemets ophævelse i 1972.

Anmelderne var meget begejstrede for den nye biograf og den blev rosende omtalt i flere af datidens branche magasiner bl.a. det engelske Kine Weekly i deres udgave fra April 1962:

"Den mest moderne og bedst designede biograf i Nordeuropa"

-, og det danske magasin for arkitektur Spatium skrev i deres konklusionen om den nye biograf i 1963:

Imperial biografen er et godt eksempel på, at dygtigt og omhyggeligt arbejde med indretningen kan gøre selv uheldigt formede rum særdeles behagelige og smukke.

Biografbranchen's eget blad Biograf Bladet var også meget begejstret i november 1961:

Imperial-biografen, der har ladet vente længe paa sig, var til gengæld den glædeligste overraskelse, da den aabnede. København har faaet et stort, nyt og meget smukt biografteater.

Rummet, der er holdt i graat og bronce med et kontrasterende blaagrønt loft er meget smukt amfiteatralsk og kan rumme 1521 tilskuere, der sidder i behageligt brede, mørkerøde lænestole, som ligeledes er specialtegnede af arkitekterne Høj og Hansen. Lyset er indirekte og straaler ud fra høje grotesk formede skærme af stor dekorativ virkning, og tæppet foran det store lærred er Iysegraa silke.

• Gå til "Design for Copenhagen", Imperial Bio, København
• Gå til Spatium, 1963, Arkitektens forlag
• Gå til Biograf Bladet's dækning af Imperial Bio's åbning


Den 1. januar 1973 overtager Preben Philipsen (Rialto Cinema Group) driften af Imperial Bio. Her er FOF's egen beskrivelse af Imperial Bio of afvikling af biografdrift fra starten af 1970erne:

Eftersom biografkrisen blev mere og mere udtalt i begyndelsen af 70'erne, og man som følge deraf måske kunne risikere, at IMPERIAL BIO vill give underskud, drøftedes det i hovedbestyrelsen flere gange, om man skulle forsøge at slippe ud af den »farlige« biografdrift. Det endte så. På et hovedbestyrelsesmøde den 19. november 1972 gav man grønt lys for en afvikling af lejeforholdet, og pr. 1. januar 1973 solgte man til Preben Phillipsen, der siden har ført IMPERIAL BIO videre som biograf. Hvordan det nu går er ikke led i FOF's historie, men i de år, FOF havde bevillingen, havde man både glæde og gavn af den, og FOF har stadig særlige filmrækker kørende i denne biograf.

Den 1. april 1976 indgår Preben Philipsen et samarbejde med Lademann Film på baggrund af succesen med filmen "Nitten Røde Roser". Leif Bernt indsættes som direktør og driver biografen frem til den 30. april 1978. Dagen efter den 1. maj overtager Henrik Sandberg og ABCinema A/S (Dana Biograferne) driften af biografen. 

Gå til PDF Lademann går ind i filmudlejning og biografdrift 15.01.1976
Gå til PDF Lademann reorganiseres 01.04.1976
Gå til PDF ABCinema A/S overtager drift af Imperial Bio 01.05.1978

I sommeren 1983 var der fremskredne planer om at bygge Imperial bio om til 5 små biografer. Det store lærred skulle bevares og bagerst i den store sal skulle der bygges 2 mindre biografer, og i foyeren skulle der bygges 2 endnu mindre saloner. Den 13. juni 1983 blev det offentliggjort, at Nordisk Film købte ABCinema A/S for et betydeligt millionbeløb. Nordisk Film overtog dermed driften af Imperial bio biografen, og ombygningsplanerne blev heldigvis skrinlagt.

Gå til PDF Nordisk Film overtager ABCinema A/S 13.06.1983
Gå til PDF Nordisk Film samordner biografdrift 15.11.1984
 

 
Filmoperatør Otto Lind på arbejde i 1970erne. Foto: Erik Hamre.

Ved biografens åbning var der et stort personale ansat. Der var piccoloer, kontrollører, inspektører, billetdamer, filmoperatører, et helt rengøringshold og selvfølgelig en direktør. Et betydeligt antal mennesker som til daglig havde deres arbejde i Imperial Bio. Piccoloer og kontrollører var naturligvis iklædt en uniform og skjorte. Oprindeligt var der 2 operatører på arbejde af gangen. Det blev afskaffet, da man gik fra kulbuelys til xenonlys i slutningen af 1960erne.

Biografens første operatør, Otto Lind (29.06.1923 - 21.03.2002), startede som filmoperatør i '40erne i World Cinema i Jernbanegade. Her blev han oplært som filmoperatør af Olav Lind Eriksen (f 1911), som sidst i 80erne skrev bogen "Mændene Bag i Biffen". Senere kørte han i en årrække i Metropol på Strøget. I 1986 fejerede Otto Lind sit 25 års jubilæum ved Imperial Bio og han blev pensioneret med udgangen af 1989.

Imperial Bio er ombygget og moderniseret betydeligt i 2013, 2003, 1998 og 1988. I dag er interiør og farvesammensætning væsentligt ændret siden åbningen i 1961. Den klassiske og tidløse tresserstil er erstattet af poppet fortolkning af hvordan en moderne biograf skal se ud. Kun grundelementerne i foyeren med den brede marmortrappe, broen og den vifteformede sal med totempæle er næsten urørt siden åbningen i 1961.

Alle stolene blev ombetrukket i starten af 1980erne.

• Gå til Galleri Imperial Bio, 1983

I 1984 blev der monteret 174 rækkelys på stolene. Samme år blev der lagt nyt gråt tæppe på gangarealerne. Det blev hurtigt ødelagt af bl.a. rygende filmanmelderne og personale. Under en personaleforestilling på "Indiana Jones and the Temple of Doom" havde personalet røget uden brug af askebægere og i stedet tværet cigaretterne ud i det nye gulvtæppe. Meget pinligt og personaleforestillinger blev aflyst i en periode.

LÜBCKE lysdæmperne blev renoveret i starten af 1985. Der havde længe været problemer med dem pga slidtage. De virker i dag lidt anderledes end oprindeligt. Ved "skelne" dæmpes de første totempæle ved lærredet næsten helt, og de bagerste dæmpes slet ikke. Oprindeligt blev de alle dæmpet lige meget ved "skelne". Dette gav en meget smuk effekt som om lyset blev "fejet ud" i biografen.
 
 
Imperial bio lukkede efter sidste forestilling søndag den 12. juni 1988 i en måned for at renovere tilskuerrummet og for at installere nye stole, højttalere og forstærkere. Lærredet blev hevet op under loftet, så man kunne bygge en THX væg umiddelbart bag lærredet. Under denne operatiorn blev lærredet støvet og herefter udskiftet. De gamle stole stole udskiftet med nye brede komfortable røde Quinette stole fra Frankrig. Rækkeafstanden blev forøget til 1,10 meter. De gamle stole endte i Cinema 1-8, Kino i Odense og Strand Bio i Esbjerg. Pladsantallet blev reduceret fra 1521 til 1179 i 1988 og biografen mistede 342 pladser. I salen blev der lagt helt nye røde gulvtæpper. I foyeren blev der lagt hvide gulvtæpper. I vestibulen har gulvbelægningen altid bestået af marmor. Den "nye" biograf genåbnede fredag den 15. juli 1988 med premieren på "Crocodile Dundee II".

• Gå til Ombygning af Imperial Bio, 1988
• Gå til galleriet
Ombygning af Imperial Bio

Da lydanlægget blev moderniseret i 1988, overvejede Nordisk Film at THX certificere Imperial Bio. Certificering blev droppet da det var for dyrt. Der skulle gå endnu 10 år, før THX blev introduceret i Imperial Bio. Der blev begået en akustisk brøler ved ombygningen i 1988, idet biografsalens vægge blev malet med almindelig hvid plasticmaling. Kaklerne på væggene var fyldt med små sprækker, som havde en lydisolerende virkning. Disse sprækker blev tildækket ved denne overmaling. Frem til 1998 var der et grimt ekko fra siderne og bagvæggen og en relativ lang efterklangstid. I 1998 blev der sat nye vægpaneler op, og problemet forsvandt.

Senere i 1980'erne blev der etableret en Café i foyeren og den imponerende guldvæg blev malet over med sort maling.

• Gå til Fakta om Imperial Bio (1990)
 
 

Repertoire og Premierer

 
Plakatdesign af Teis Malm Nielsen, Nordisk Film Biografer. Foto: Thomas Hauerslev

Imperial Bio's repertoire er de store amerikanske film, der trækker mange mennesker. "West Side Story", "The Pink Panther", "The Sound of Music", "The Sting", "Jaws", "Star Wars", "Out of Africa", "Ringene Herre", "Harry Potter" James Bond og diverse superheltefilm. Imperial Bio er ofte premierebiograf for betydelige danske film. En tradition der går helt tilbage til December 1961 med premieren på "Gøngehøvdingen".

"West Side Story"
fik premiere i Imperial bio, fordi August Andersen (3 Falke bio) ikke ville have den. United Artists danske direktør (Poul Petersen) ringede til Jørgen Nielsen fra Paris, og fortalte, at Imperial bio kunne få den, hvis han ville have den. "Hvor kan jeg se den?". Spurgte Jørgen Nielsen. "Den har premiere i Stockholm i aften" lød svaret. Herefter kørte Jørgen Nielsen til Stockholm i samma dag i sin egen bil. Han nåede frem, og så filmen. Bilen var i øvrigt slidt op efter den tur. Den første "West Side Story" forestilling blev udsolgt på 2 timer.

James Bond og Indiana Jones film er typiske eksempler på "long runnere" på Imperial bio. "Dances With Wolves" var en kæmpesucces, som i 3 måneder trak fulde huse i 1991. En film som Nordisk Films Udlejning i øvrigt sagde nej tak til, da man fik den tilbudt. I stedet var der en alternativ distributør, som tog filmen hjem, og "tjente kassen". Andre store film fra 1980erne var "Back to the Future", "Lethal Weapon", "Die Hard", "The Untouchables", "The Unbearable Lightness of Living" og "The Last Emperor".

"Baraka" blev vist i 14 dage i 1992 imens 6060 mennesker så filmen og lagde 311.930,00 kroner i billetlugen. Den gennemsnitlige billetpris i juni 1993 var 51,47 kroner. Almindeligvis bliver film flyttet over i Palads Teatret eller Palladium efter Imperial Bio. Fra sommeren 1993 blev det almindeligt at flytte filmene til Scala Biograferne. 70mm filmene "Spartacus", "Far and Away" og "Baraka" blev ikke flyttet til Palads Teatret, måske i erkendelse af, at det formentlig ville være spildt ulejlighed.

"Jurassic Park" i 1993 blev biografens hidtil største succes i 32 år. Alene den første weekend, hvor filmen spillede fra fredag formiddag kl 11:30 til søndag aften kl 21:30 non-stop, så 17944 mennesker filmen. De betalte ialt 967.535,00 kroner for fornøjelsen til en gennemsnitlig billetpris på 53,92 kroner.
 
 

"Jurassic Park" Besøg i premiereweekenden

 
17.09.1993 4977 gæster 292.750 kroner
18.09.1993 4161 gæster 244.360 kroner
19.09.1993 3788 gæster 218.160 kroner
     
Ialt 12.926 gæster 755.270 kroner
     
 
Imperial Bio med den røde løber rullet ud til æresgæsterne

Blandt Imperial Bio's mange kunder var formand Simon Spies, der elskede at se film i Imperial bio. En af vandrehistorierne går ud på, at han engang smed fødderne op på sædet foran. En kontrollør bad ham tage fødderne ned øjeblikkeligt. Det gjorde Spies. Da kontrolløren var væk, smed Spies fødderne op igen. Kontrolløren gik op i salen igen lidt senere. Her fik Spies at vide, at hvis han ikke holdt sine fødder på gulvet, så ville han blive smidt ud. Ophidset fortalte Spies kontrolløren med sin lidt bævrende stemme:

"... at hvis der skal være så meget pjat, så køber jeg squ biografen, bare for at få lov at fyre dig"

Siden åbningen i 1961 har Imperial Bio dannet også ramme for mange festligheder ved Bodil- og Arnold prisuddelinger, forpremiere, og lignende store arrangementer. Allerede torsdag d. 3 maj 1962 var der Bodilfest i Imperial bio. "Harry og Kammertjeneren" fik en Bodil som årets bedste film. Som forpremiere viste man den franske film "Cartouche" med Jean-Paul Belmondo i hovedrollen. Der var rift om billetterne. Billethajer solgte dem for 90 kroner stykket uden for biografen. Mange gange siden 1961 har Bodil's hjem været i Imperial Bio. 

Gallapremiere:

"Amadeus", 1984
"Mit Afrika" 18. februar 1986
CDS og "Terminator 2" i Imperial Bio
Digital verdenspremiere på "Bjergkøbing Grand Prix"
"The Hateful Eight" 7OMM Gallapremiere

I årenes løb har mange filmfolk gæstet Imperial Bio. Oftest er de meget imponerede over standarden af biografen. Blandt skuespillere og instruktører har følgende besøgt biografen: Charmain Carr ("Lisl") ved Danmarkspremieren på "The Sound of Music". Jacques Tati hente en Bodil for "Playtime" i 1969. John Glen, instruktør af mange James Bond film, kom til premiere på "A View to a Kill".
 

 

Et lille udvalg af de utallige film, der har haft Danmarkspremiere i Imperial Bio

 
The Pink Panther
The Hill
Irma la Duce
Fanny
7 Days in May
Repulsion
Don Olsen Kommer til Byen
Tine
Unsinkable Molly Brown
The Yellow Rolls Royce
Jojimbo
Fantastic Voyage
How to Steal a Million
The Russians are coming
Tony Rome
The Odd Couple
The Graduate
The Party
 
Chelsea Girl
Battle of Britain
The Italian JobMarooned
Patton
Shaft
Midnight Cowboy
The Sting
Jaws
The Spy Who Loved Me
Alien
Star Wars
ET
Indiana Jones
Amadeus
Back to the Future
The Bear
The Untouchables
The Last Emperor
 
Unbearable Lightness of Being
The Silence of the Lambs
Dances with Wolves
Forrest Gump
Schindler's List
Terminator 2
Jurassic Park
The Matrix
Harry Potter
Lord of the Rings
The Dark Knight
Avartar
Klovn
The King's Speech

• Gå til Imperial Annoncer 1961-1974
• Gå til Imperial Annoncer 1975-2018
 
     
 

Det Store Buede Todd-AO Lærred

 
Imperial Bio's lærred foldet ud til 70mm i 1983.

Imperial Bio har altid haft et flot stort buet lærred, og det var oven i købet Danmarks største af sin slags i '80erne. Da biografen åbnede i 1961 var der lærreder, der var endnu større. I 1958 åbnede 3 Falke Bio med datidens største danske Todd-AO biograflærred på hele 17,7 x 8 meter, og med en dybte på 3-4 meter. Imponerende dimensioner efter datidens normer. Året efter i 1959 åbnede Kinopalæet med et endnu større lærred på ca 18 meter i bredden. Kinopalæet's lærred fik endda vokseværk i 1962, og endte med at blive hele 29 meter i bredden, da CINERAMA landede i byen.

• Gå til Biografmuseet's Historie om 70mm film og De Store Formater

Alle biograflærrederne blev dog sat til dørs af Drive-In, Lynge, der i juli 1961 kunne præsentere et billede på hele 36 meter i bredden. Den størrelse er aldrig siden overgået, hvis man ser bort fra Tycho Brahe Planetarium og Omnimaxteater's imponerende domelærred, der er 23 meter i diameter, og har en overflade på over 800 kvadratmeter.

Den Købehhavnske biografkrise i slutningen af '70erne og starten af '80 tog livet af både Kinopalæet og 3 Falke Bio. Kun Imperial Bio stod tilbage i 1982, og fra da af var et lærred med dimensionerne 15,7 x 7,4 meter tilstrækkeligt til at være Danmarks største. Rekorden holdt lige indtil de nye Metropolbiografer (senere BioCity) i Odense slog dørene op i 1995. Uanset størrelse var det altid en fantastisk oplevelse at se fortæppet gå til side, og se det store hvide lærred blive oplyst med de sidste nye Hollywood film.

Lærredet i Imperial Bio er skiftet i flere omgange. En vandskade i efteråret 1972 gav nogle grimme skjolder på lærredet, så en udskiftning var nødvendig. I august 1976 er der atter bestilt et nyt Cinemeccanica Sonny Screen lærred hos Dansk Biograf Teknik. Dette lærred blev igen udskiftet natten mellem 28. og 29. september 1987, samtidigt med bagvæggen blev lydisoleret. Lærredet kostede 48.000 kroner og blev leveret af Harkness Screens i England i en gigantisk paprulle. Dansk Kinematografisk Fabrik stod for udskiftningen sammen med personalet i Nordisk Film. Ved samme lejlighed blev det grå silkefortæppe repareret. 

• Gå til Udskiftning af lærredet i Imperial Bio i september 1987
• Gå til galleriet Skift af lærred i Imperial Bio
 
 

Lærredets Dimensioner
Lærredets pilhøjde er 1,71 m, diagonal er 15,45 m og projektionsafstand er ca 34 m. Til venstre angives objektivernes brændevidde (f:) og størrelser på alle formater på Imperial Bio's lærred. Opmålt med centimeters nøjagtighed i november 1989 af Rene Pfaff og Thomas Hauerslev

 
Format
(bxh)
Objektiv
f:
Lærred
bredde (m)
Lærred
højde (m)
Lærred
areal (m²)
Relativt
format
16mm 50mm 6,67 5,08  33,9  1,31:1
1.66:1 60mm 11,65 7,34 85,5 1,59:1
1.75:1 55mm 12,78 7,34 93,8 1,74:1
1.85:1 50mm 13,71 7,34 100,6 1,87:1
2.35:1 90mm 15,66 6,54 102,4 2,39:1
2.21:1 99mm 15,66 7,34 114,9 2,13:1
 
   

70mm Film i Imperial Bio
Følgende film havde premiere i Imperial bio i 70mm med 6 kanals stereofonisk magnetlyd / digitallyd:

 
"Exodus"
"El Cid"
"West Side Story"
"Barabbas"
"An Evening with the Royal Ballet"
"Cleopatra"
"Operation Crossbow"
"Those Magnificent Men in their Flying Machines, or how I Flew from London to Paris in 25 hours and 11 minutes"
"The Sound of Music"
"The Sand Pebbles"
"Camelot"
"MacKennas Gold"
"Elvis, Thats the Way it is"
 
"Brainstorm"
"2010"
"Out Of Africa"
"Lawrence af Arabien"
"Hook"
"Spartacus"
"Far and Away"
"Baraka"
"Titanic"
"Hamlet".
"The Abyss"
"Poltergeist"
"Fame"
"Patton"
"The Master"
"Interstellar"
"The Hateful Eight"
"Dunkirk"
"Mordet i Orientexpressen"
 
"Lawrence af Arabien"
"Joker"
"Tenet"
"Døden på Nilen"
"Oppenheimer"

Imperial bio har også vist 70mm repriser på "Paint Your Wagon", "Doctor Zhivago", "Playtime" og "Battle of the Bulge".


7OMM Film Festivaler:
• 2008: 8 Store Film - 1 Stor Biograf. 70mm Festival i Imperial Bio og
• 2009: "Firsernes Flotteste Film - og et par 60er Klassikere"
 
     
 

 

 

Lydanlægget i Imperial Bio

 
Venstre- og centerkanal med JBL 4672A som de så ud i 1987. De store Peerles baffelhøjttalere stammer fra åbningen i 1961. De blev fjernet i 1988.

Lydanlægget i Imperial Bio var et standard 6-kanals anlæg fra BOFA (Bang og Olufsen i Struer). Det vil sige 5 højttalere bag lærredet og et antal effekthøjttalere placeret bag totempælene i salen. Dette anlæg blev bruget helt frem til 1978. Forstærkerene var 60w rørforstærkere bygget af Bang og Olufsen. Et fint anlæg efter datidens standard.

Hver enkelt højttaler bag lærredet var af baffelhøjttalertypen. Det vil sige en stor plade, hvor højttalerne er placeret i midten. På toppen sad der en enkelt diskanthøjttaler.

Anlægget kunne håndtere optisk lyd på 35mm film, og magnetlyd på både 35mm og 70mm film.
I 1960erne var det meget normalt at vise 35mm film med 4 magnetiske lydkanaler. Den sidste 35mm 4-spors magnetlydskopi, der blev vist i Imperial bio (og i København) var re-premieren på "The Sound of Music" den 11. juni 1982. Det var en helt ny kopi. Publikum blev desvæære væk, og Jørgen Nielsen (Columbia/Fox Film - og Imperial Bio's første direktør) konstaterede, at den var "død". Der skulle gå 23 år før filmen igen blev vist i København. "The Sound of Music" blev vist i CinemaxX i 4 dage fra den 7. november 2005 i en ny 35mm kopi (uden undertekster) med DTS digitallyd. I april 2008, blev "The Sound of Music" igen vist i Imperial Bio i den originale Todd-AO 70mm version.

I starten af 1970erne udviklede Dolby Laboratories et støjreduktionssystem - "Dolby A" - til biografbrug. Dolby A reducerede støj på filmen, og sammen med en særlig Sansui matrix, lykkedes det at indspille 4 lydkanaler på filmens 2 optiske lydspor. Via en Dolby processor i operatørrummet - en CP50 eller en CP100 - kunne biograferne spille film i 4-spors optisk lyd. Og dermed var magnetlydssystemet blevet overflødigt. I 1979 blev BOFA anlægget erstattet af et moderne Dolby Stereo lydanlæg til 35mm. En af de første Dolby Stereo film Imperial Bio viste, var "Star Wars" (premiere 2 juledag 1977). Den var indspillet i Dolby System, som systemet dengang blev kaldt. Imperial Bio var på det tidspunkt ikke udstyret med en Dolby CP50 processor til optisk 4-spors stereo. Derfor blev "Star Wars" vist i en 4-spors magnetlyds kopi. Filmen var en kæmpe succes og blev vist i 3 måneder.

I 1979 blev der endeligt installeret et lydanlæg der kunne leve op til tidens standard. Installationen blev foretaget af Skandinavisk Biograf Service, med Gert Christensen som direktør. Firmaet solgte JBL højttalere, Dolby Stereo anlæg, SAE forstærkere samt amerikanske Ballentyne kinomaskiner. I København var det kun Alexandra der fik Ballantyne maskiner. Ved siden af det eksisterende BOFA lydanlæg fik Imperial Bio et JBL anlæg med tre hornhøjttalere (4672A), der hver var bestykket med en 15" JBL bas (2225H), et JBL horn (2370) med en JBL driver (2425J) og en ekstra diskant højttaler (2405H). Skandinavisk Biograf Service genanvendte de eksisterende Peerles effekthøjttalere. Dette anlæg blev stillet op til premieren den 12. oktober 1979 på "Alien. Den 8. Passager". En ekstra diskant højttaler (2405H) blev bygget på de 3 JBL kasser (4560BKA) udelukkende for at kompensere for det diskanttab, der altid er i biograflærreder. Det er en særdeles effektiv højttaler, der kan levere et lydtryk på 103 dB SPL. Den kan klare 150 W kontinuerligt. Amerikanske SAE (2400L) 200 W forstærkere, placeret i operatørrummet, drev højttalerne i 10 år.

Mange professionelle lydfolk har rost biografen til skyerne. En repræsentant fra Dolby Laboratories Ltd. i London udtalte i slutningen af 1980erne, at biografen lydmæssigt lå mellem de 5 bedste i verden. 10 år senere blev JBL taget ud og geninstalleret i Palads Teatret biograf 1. I efteråret 1992 blev de flyttet Palads 1 til Strand bio i Esbjerg da Nordisk film købte et nyt JBL anlæg fra World Cinema (kun anvendt til "Batman Returns"). Et nyt og større JBL højttaleranlæg (4675A-2) samt forstærkere erstattede det 10 år gamle JBL anlæg i 1988. 4675A-2 var blandt andet installeret i Manns Chinese Theatre i Hollywood og mange andre prestigebiografer verden over. I 1980erne blev 4675A-2 anlægget betragtet som det bedste højttaleranlæg OVERHOVEDET til biografbrug. De fleste film blev mixet på dette anlæg.
 
 
Plakatdesign af Teis Malm Nielsen, Nordisk Film Biografer. Foto: Thomas Hauerslev

Bag lærredet blev der placeret 6 kabinetter (4508) stablet to & to, der hver var bestykket med to 15" bashøjttalere (2225H). Mellemtone og diskant kommer fra et JBL Bi-Radial constant coverage horn (2360A) med en 13,2 kilo tung 2" JBL titanium driver (2445J). Det er et basreflekssystem, og er således tungere at trække i forhold til det gamle. De tre fronthøjttalere drives af fem JBL forstærkere (6260). Højttalerne yder 100 dB SPL og kan klare 300 W kontinuerligt. To 120 kilo tunge JBL subwoofere (4788) drives hver af en JBL 6290 forstærker. De er hver bestykket med 2 JBL 18" (KE155) bashøjttalere monteret i et push-pull system. "KE155 er en 18" der virkelig kan bestille noget ved lave frekvenser", skrev JBL avisen. Subwooferne måler 75x150x80 cm, og fylder således godt. De er designet til at kunne klare op til 1200 watt og levere et lydtryk på 131 dB SPL. De arbejder helt ned til 28 Hz.

Gå til PDF JBL blokdiagram
Gå til PDF AVisen fra Informationsteknik

Subwooferen (Model JBL 4788) er dansk konstrueret og er også installeret i Det Kongelige Teater samt i mange andre biografer i Europa og Canada. Der var to JBL 6290 forstærkere til at drive alle effekthøjttalerne. I alt blev der opsat 20 THX godkendte JBL 8330 opsat i salen. Fordelt med 6 på hver side og 8 på bagvæggen. Under operatørbroen sidder der 6 JBL PRO 3. Det er Danmarks største biograf JBL anlæg. 8330 effekthøjttalerne blev udskiftet i september 1993 med 18 styk af en ny type af samme højttaler, JBL 8333.

• Gå til CDS og "Terminator 2" i Imperial Bio

Dolby Laboratories lancerede deres SR.D (Dolby Digital) format i efteråret 1992 ved Photokina udstillingen i Köln i Tyskland. Fordelen ved dette format var, at der både var det "gamle" analog lyd og digitallyd på kopierne. Når en Dolby Digital kopi havde kørt i en digital biograf, kunne den også bruges i en biograf uden digitallyd. Dolby Digital blev installeret i Imperial Bio i marts 1993 og den første film i formatet var "Alive", der havde premiere den 22. april 1993. I 1999 blev Dolby Digital anlægget udbygget til Dolby Sourround EX. Det betyder at effektlyden kommer fra 3 forskellige sider: venstre, højre og bagerst. Ikke nogen ny opfindelse idet Cinerama Sound og Perspekta Sound allerede midt i 50erne havde denne lydkonfiguration. Første film i EX var "The Phantom Menace".

Den 17. september 1993 havde "Jurassic Park" premiere i Digital Theatre Systems' "DTS" digitallydsformat. I modsætning til CDS, Dolby Digital og SDDS ligger DTS´ 6 digitale lydkanaler på en CD-Rom. CD-Rommerne skal derfor distribueres sammen med filmen. På filmstrimmelsen ligger der en tidskode, som styrer CD-Rommen. SONY's 8-kanals digitallydsystem SDDS er også installeret og en af de første film i dette lydformat var "The Devils Own" i 1996. 

I 1998 lukkede Imperial Bio i en måneds tid for at renovere tilskuerrum og gennemgå en certificering til THX standard. Biografsalen blev udstyret med 1102 nye stole fra norske Skeie (Model "Imperial"), et nyt blåt fortæppe samt endnu flere JBL højttalere. Airconditionanlægget fra 1961 blev udskiftet og loftet blev malet guldfarvet. Bag ombygningen stod Århusianske AB Global A/B. Det store lodrette "Imperial Bio" skilt på gaden blev erstatte af et tilsvarende "Biografen" skilt. De 10 år gamle stole blev solgt til personalet for en 500 kr. seddel stykket, og så skulle køberen selv fjerne den. Et stort antal sæder endte i Vanløse Bio. Første film ved genåbningen 10. juli 1998 var "Armageddon" præsenteret i THX. 

• Gå til galleriet Imperial Bio, august 2000

THX er et kvalitetsstyringssystem, der sikrer en billed- og lydgengivelse, der svarer til lydforholdene i et studie. THX konceptet opstod i USA hos Lucas Film i starten af 1980'erne, da man erfarede, at filmlyden i biograferne ofte ikke svarede til det lydbillede de mixede i studierne. Ingeniører med Tomlinson Holman i spidsen opstillede herefter nogle strukturelle og akustiske krav til biograflokalet og nogle krav til højttalere og forstærkere. Et THX Crossover network (delefilter) lejes af de certificerede biografer. THX biografer auditeres 2 gange om året, hvor det sikres, at biografen lever op til de stillede krav. Det koster 5.500 dollars det første år incl delefilter. Når hele installationen er klar, kommer THX folkene og foretager et gennemgribende check af biografens lydsystem. Herefter koster det 1000 dollars om året (1987 priser) at være "THX approved".
 
 

Lydformater Imperial Bio
Dolby Stereo CP200 (1990-2002) formater beskrivelser (lydkanaler i parantes).

Dolby format Type Kanaler Noter
01 16mm mono optisk / magnetisk (via omskifter på fader til maskine 2. Ved 16mm magnetlyd anvendes en mikrofonforforstærker). Maskine nedtaget i 1998.
01 35mm optisk Academy mono  (1)
04 35mm optisk Dolby A med surround  (4)
05  35mm optisk Dolby SR med surround (4)
10 35mm optisk Dolby Digital stereo surround (6)
13 35mm optisk Dolby Digital surround EX (7)
40 70mm magnetisk konventionel (Todd-AO format) (6)
41 70mm magnetisk Dolby A på alle spor  (6)
42 70mm magnetisk Dolby A  (6) Ekstra bass på Le og Re. Dolby SR med 4 SR kort.
43 70mm magnetisk Dolby A (7) Ekstra bass på Le og Re og stereo surround
DTS 35mm digitallyd med stereo surround  (6) Via særlig DTS processor.
SDDS 35mm digitallyd med stereo surround (8) Via særlig SDDS processor.
       
 
   
I 1999 blev Imperial Bio Kodak "Screen Check" certificeret. Certificering er nedtaget igen omkring 2001, da Kodak ikke længere opretholder systemet.

• Gå til Ombygninger i Imperial Bio
• Gå til Personale i Imperial Bio

Imperial bio årets biograf 2001 valgt af AOK's læsere

Det store lærred, den fede lyd, godt med benplads og sæder, der kan vippes tilbage. Super siddekomfort, lækker visuel oplevelse og lyden er i topklasse.

"Fordi det ikke fåes bedre..."

"Fede sæder, fedt stort lærred, fedeste lyd, byens bedste popcorn..."

"Biografen kan rumme så mange mennesker at stemningen bliver kanon fed. Lyden er som en drøm, og sæderne kunne ikke være bedre..."

"Imperial har byens bedste sæder, lærred og lyd..."

Imperial Bio er den sidste store biograf fra storhedstiden med kæmpestore Road Show biografer fra starten af '60erne der er tilbage i Danmark. I dag er biografen stadig blandt de største i Skandinavien og "lokomotivet" i Nordisk Films Biografer. Det er prestigebiografen, som folk står i kø for at se film i, og det er ofte her, pengene tjenes, selv om CinemaxX har taget en betydelig markedsandel. Dette forhold har betydet, at biografen løbende er blevet udstyret med det bedst tænkelige udstyr i stole, lydanlæg og billeder.

Biografen regnes for en af de fornemmeste i Danmark. De nuværende 998 pladser har et fast stampublikum, som gang på gang går i Imperial Bio fordi de er sikker på en biografoplevelse ud over det sædvanlige. De seneste år er der kommet mange nye og gode biografer til med større biograflærreder, men de blegner helt i forhold til Imperial Bio's sus af storhed og luksus. Imperial Bio er et godt eksempel på at publikum foretrækker de bedst tænkelige faciliteter at se film i. I næsten 60 år har Imperial Bio været på forkant med premierer, publikum og teknik. Særligt perioden fra 1983 til i dag har Nordisk Film formået at holde biografen i "topform", med repertoire og teknik.
 

 
I 2005 kom den første digitale filmprojector til landet, og blev installeret i Imperial Bio. Stor premiere på "I Robot" med Will Smith i hovedrollen. Da hele den danske biografsektor i sommeren 2012 gik over til fuld digitalisering af fremvisningen, blev blev filmoperatøren i Imperial Bio også afskaffet. Al' forevisning af film foregår fra et kontor i Palads Teatret. Teknikken bliver hurtigt udviklet, og i 2013 kom den tredie digital maskine til Imperial Bio med mulighed for at vise billeder i 4K opløsning.

• Gå til PDF Barco DP100

I efteråret 2013, blev Imperial Bio igen ombygget, og denne gang blev det gamle lærred revet ned, og erstattet af et nyt frit svævende 3D lærred, der er ca 18 meter bredt, svagt buet og uden fortæppe. Hele lydsystemet blev udskiftet i samme ombæring. Ud med de gamle JBL og ind med højttalere og forstærkere af mærket QSC. Samtidigt med den store ombygning blev Dolby Laboratories' nye system ATMOS også installeret. Med et meget stort antal højttalere i det store lokale, kunne Nordisk Film prale af at have "verdens største" ATMOS biograf. Der er rigtigt mange højttalere både i hver side, og på bagvæggen, men oven i købet også i loftet. Det er en stor oplevelse at se de store billeder med lyd fra alle tænkelige steder i biografen, og det er meget populært i København. Nye stole blev også installeret, der bragte antallet af sidde pladser ned fra 1179 til 1004. Siden 2013 er en af rækkerne også erstattet af de modene pladskrævende lænestole, så der nu kun er 998 pladser i den store biografsal. Det er 65% af det oprindelige antal pladser i 1961.

• Gå til galleriet Ombygning af Imperial Bio til Dolby Atmos

Sideløbende med de moderne digitale tekniske projektionsfinesser, vedligeholder Nordisk Films Biografer også den gamle DP70 kinomaskine og det dertil hørende lydanlæg, så biografen stadig kan vise 70mm film. Det har vist sig at være lidt af scoop for publikum. Siden 2013, har biografen vist: "The Master", "Interstellar", "The Hateful Eight", "Dunkirk", "Mordet i Orientexpressen" og den nye 70mm kopi af "Lawrence af Arabien". Imperial Bio i København er i dag den eneste tilbageværende og store roadshowbiograf i Danmark, der kan vise 70mm film. Fremvisning af 70mm film, kræver også en rigtig filmoperatør, så der er et menneske bag visningerne af de store billeder.

Under coronalukning i årsskiftet 2020/2021 blev Imperial Bio renoveret igen. Foyer blev sat istand med flot ny maling, møbler og interiør. Kanten omkring lærredet blev malet sort, og den digitale projector blev udskiftet med to nye 4K maskiner.

• Gå til Europas første THX Ultimate Cinema® åbner i Nordisk Film Biografer Imperial
• Gå til galleriet Imperial Bio, mandag 8. marts 2021
• Gå til Nordisk Film Biografer får international biografpris

Adresse:
Imperial Bio
Ved Vesterport 4
1612  København V

Direktører:
Folkeligt Oplysnings Forbund, Direktør Jørgen Nielsen (1961-1973)
Preben Philipsen (1973-1976)
Lademann (1976-1978)
Henrik Sandberg, Dana Biograferne (1978-1983)
Nordisk Film A/S (1983- )

Billet telefon
Central 11 80 01 (1963-1964)
01 111801 (1968-1974)
01 111821 (1978-1989)
33 111821 (1989-2000)
7013 1211  (2000- )

Pladser
1521 (1961-1988)
1179 (1988-1998)
1102 (1998-2013)
1040 (2013-2018)
998 (2018 - )

70mm Maskiner:
Philips DP70

Højttalere:
Peerless (1961-1998)
JBL (1978- )

Forstærkere:
JBL
QSC

Lydprocessorer:
Dolby CP200
DTS
SDDS

Delefilter
THX

 
 
   

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Imperial Bio
 
 
   
Gå: tilbage - op
Opdateret mandag, 01 januar 2024 18:12:21