biografmuseet.dk
Forord | Kontakt
Din historie | Søg

BIOGRAFER
Oversigt | Pioner
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
Todd-AO | Blow-Up
Ultra Panavision 70
Super Panavision 70
Super Technirama
Sovscope 70
Dimension 150
Cinerama
Omnimax
Showscan
Cinema 180
Sensurround
"Windjammer"
CinemaScope

NYHEDER

2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden
Store Lærreder
 

Biografmuseet's Mission
Fra Bornholm til Skagen, Todd-AO er sagen: Læs om 70mm og Cinerama med de store knivskarpe billeder og fantastiske magnetlyd
• Artikler, nyheder og billeder fra den danske biografhistorie
• Alle læsere er inviteret til at skrive deres historie om oplevelser i de danske biografer

Indhold | Opdateret
Ris & Ros | Ansvar
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 

Besøg in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Biograf-Teatret Vejlborg / Biografteatret / Biografen, Vejle

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 14.10.2023
Biograf Teatret Torvegade 7, foyerens udgange forrest, salen i forlængelse i mellemhuset (lokalhistorisk arkiv)

Biograf-Teatret Vejlborg / Biografteatret / Biografen
Torvegade 7

Åbnet 26. december 1911
Lukket 20. januar 1985

I juni 1911 nedrives købmand C. Birnbaums gamle huse i den store gård mellem Torvegade og Vedelsgade for at opføre det nye Vejlborg, der består af to beboelsesejendomme i fire etager mod hver side med en større mellembygning, biografteater og sidelænger placeret i midten.

Således åbner Biograf-Teatret Vejlborg 2. juledag 1911 ’under uhyre tilstrømning’ et godt stykke inde bagved mellem Torvegade og Vedelsgade som erstatning for Biografen på Orla Lehmannsgade få meter væk. Biografskilte viser vej fra Torvegade, hvor der i den nye bygning gives forestilling hver fulde time fra kl. 16 med Asta Nielsen i ”Balletdanserinden” som åbningsprogram foruden en serie kønne billeder fra den norske natur. Adgang til selve biografen sker ved en lille hjørnerunding med billetkontor indenfor til højre i en køn foyer med indgang på hver side af maskinrummet . Det var fine forhold modsat tidligere, hvor man til sidst havde lejet en nabobutik som venteværelse, mens Søndergades Kosmorama endnu slet ikke havde noget. Salen har 204 pladser med en for tiden fin lille hældning på stolerækkerne, der dog står temmelig tæt. Væggene er med let ornamentering, træpaneler i bunden og en stribe lamper. Direktører er farvehandler Martin Hansen og boghandler Julius Jensen, begge fra Nørregade.

I juni 1914 demonstrerer aktieselskabet ’Danske Skolefilm’ ved kunstforlægger V. Müller her i Vejlborg ’filmen som undervisningsmiddel’ for alle interesserede. Selskabet består bl.a. af Petrus Beyer, som har en særlig biografbevilling til Odd-Fellow Palæet i København, hvor man viser rejse- og undervisningsfilm til lettere irritation for de øvrige biografteatre i hovedstaden, selvom virket er relativt beskedent. Dansk Skolefilm har de seneste måneder rejst rundt i landet med indkøbte strimler bl.a. fra Tyskland eksempelvis film om kyllinger fra æg til spisebord og mere eksotiske dyr i dette tilfælde filmet i Zoologisk have i Hamburg, som snildt kunne være identisk med et program, der havde cirkuleret flere år tidligere.

Den konkurrerende direktør Schmidt fra Søndergades Kosmorama var ligesom Frede Skaarup fra Fotorama i Aarhus bestemt ikke begejstret og i forbindelse med Biografejerforeningen for Provinsens generalforsamling akkurat også her i Vejle måneden derpå, anbefaler Skaarup bifaldet af øvrige, at biografejerne ikke lejer deres teatre ud til Danske Skolefilm, sådan som det var sket, idet der var ’fare ved at støtte det’, uden at redegøre nærmere for, hvori denne fare bestod. Der var naturligvis tale om de indtægter, der kunne glide biografdirektørernes hænder forbi, hvis det gik hen og blive kutyme at præsentere disse forestillinger alle (u)tænkelige steder ikke nødvendigvis identisk byens faste biograf. Dansk Skolefilm havde nemlig som udgangspunkt forestillet sig, at landets skoler skulle forsynes med biografudstyr. En deltagende biografdirektør fra Horsens havde desuden ’ved selvsyn erfaret’, at der indgik andet end undervisningsegnede film i de allerede foreviste programmer og man havde således en afvisning på rede hånd. A/S Dansk Skolefilm likviderer tre år senere.
 
Læs mere her:

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
 
Biograf Teatret Vejlborg (Vejle Stadsarkiv, fotograf Jens Jensen) cirka 1935

Der går fem-seks år, før undervisningsfilm atter vinder større udbredelse på landsplan, men i Vejle må man kort efter lide den smerte, at Koncertsalen apropos Odd-Fellow Palæet akkurat overfor den tidligere biograf i Orla Lehmannsgade klods op ad Biograf-Teatret her inde i gården i 1916 selv gik hen og fik permanent biografbevilling, efter man også her forud ved forskellige lejligheder havde præsenteret filmforevisninger sammen med sit varietéprogram. Biografdirektørernes frygt for eksistensgrundlaget var vel ikke helt uberettiget.

Fiskehandler D.E. Didriksen havde drevet forretning på Orla Lehmannsgade lige så lang tid, der havde været biograf med forretningen placeret ude til højre i samme bygning og siden set Koncertsalen overfor blive omdannet til kinoteater. Han må have tjent særdeles gode penge på sine ekstrafine helleflyndere, for i september 1919 køber han sammen med fiskeeksportør M. Røntved fra Skagen hele Vejlborg-komplekset med overtagelse pr. 1. oktober.

I 1927 får de en halvpart i Biograf-Teatret samme år, hvor Vejle fejrer 600 års jubilæum i august. Biograf-Teatret havde gennem samtlige tyve år lige siden tiden på Orla Lehmannsgade kontinuerligt foreviget lokale begivenheder på film, sådan som det gamle Kosmorama på Rådhustorvet var begyndt på forinden. Nu samles de til et helt kavalkadeprogram, der forevises i forbindelse med jubilæet.

I 1928 overtager Didriksen og Røntved også selve bevillingen. Året derpå slipper de fri for to af deres tre konkurrenter, da både Søndergades Kosmorama og Koncertsalens Kino lukker. En reduktion ligesom det var sket forud i 1908. Til gengæld var det store Palads-teater til ubehag jo så dukket op i december 1924 og her installeres allerede tonefilm så tidligt som i december 1929. Didriksen og Røntved har ikke travlt; de ser tiden an og lukrerer i det mere beskedne lokale på gamle sællerter, der tages op igen, ligesom noget så hylende morsomt som Gøg og Gokke-kortfilmene helt frem til 1932 kan få publikum til at valfarte til det fortsat stumme teater.
 
 
Biografteatret Vejlborg, facade mod gården i 1911

Først fra den 18. februar 1932 gives der også tonefilmsforestillinger i Biografen, altså Biograf-Teatret. Maskinen af mærket Primoton er et mindre kendt dansk og meget billigt fabrikat fra Kähler & Andersen, København, som har leveret en halv snes af slagsen rundt om i landet. Prisen lød på blot 5.000 kroner. Man giver ikke slip på Stan Laurel og Oliver Hardy af den grund, de er fortsat afsindig populære, første program er dog med Florence og George Arliss i ”Fars millioner” plus en ekstra gevinst i form af Mickey Mouse og der var selvfølgelig stuvende fuldt.

Fiskene kastes først overbord i 1938, men allerede fire år forinden har Didriksen overtaget hele molevitten som resultat af ændringer i biografbevillingsloven. Han får sin første spillefilmspremiere fra Gefion Film samme år den 18. april 1938, hvor ”Menig nr. 83” har den morderlig populære Thor Modén øverst på plakaten. På dette tidspunkt er portindgangen forsynet med baldakin og navnet ’Bio’ – det gamle navn fra Orla Lehmannsgade genoptages fra tid til anden. ’Biografen’ eller ’Biograf-Teatret’ var én og samme sag, ’Vejlborg’ går man til gengæld bort fra. ’Paa gensyn i Bio’ står der over porten på vej ud.

I april 1939 gives tilladelse til at udvide betragteligt ved bl.a. at fjerne et par garager og rive mellemhuset helt ned, da sidemuren skal rykkes, hvorved der også bliver nemmere adgang fra Vedelsgade. Det i forvejen store Palads var allerede blevet udvidet i 1936. Nu skal Biograf-Teatret gøre det kunsten efter og vokse til dobbelt størrelse, herefter 30 meter lang, 9 meter bred og 6 meter høj.
 
 
Biografteatret Vejlborg i længdesnit (1911)


Sidste forestilling i den gamle sal finder sted søndag den 25. juni, hvor ”Den ensomme ulv går i fælden” for sidste gang sammen med Rita Hayworth og Ida Lupino. Ombygningen forventedes kun at vare cirka tre uger, men varer dog forståeligt nok næsten det dobbelte. Byggeriet er allerede i fuld gang her sidst i juni, hvor mellemhuset er revet ned og biografens nye skal ved at blive lagt udenom den gamle. Samme princip for udvidelse havde med succes allerede været benyttet flere andre steder i landet.


Fredag den 4. august står den nye, selvsikre biograf klar med danmarkspremiere på Brian Aherne som ”Kaptajn Stål”, alt andet lige fantastisk hurtigt gået! Det var United Artists, der gav Biograf-Teatret sin premiere halvanden uge før, den kom på plakaten i København.

Foyeren er udvidet ind i forhusets baglænge, mens to nye, sølvskinnende billetkasser er placeret omkring indgangen helt ude i gården, som med sin nye facade tager sig noget mere moderne ud end 28 år forinden om end også mere kølig. Den ene er til forudbestilte billetter, alle pladser er nemlig nummererede. Det var også hensigten at lave overdækket glastag helt ud mod porten, men det bliver nu aldrig til noget. Fem trappetrin fører fremover op til den løftede vestibule, hvor salen har en kraftigere hældning bagude, mens det forlængede stykke sal omvendt har en let stigning op mod prosceniet, hvor billedfeltet er blevet meget større med smukt, blåt fortæppe og et lysende ur til venstre, mens loftet er indrettet med indirekte lys. Træpaneler er beholdt under de rene, lyse vægfarver. Salen har nu 31 rækker, hvoraf de forreste som hidtil er forbeholdt børn med smallere sæder uden polstring, mens man sidder blødt og godt på alle de øvrige fra 5. række og op.
 
 
Biograf Teatret Vejlborg i tværsnit (1911)

I avisartikler skrives om 469 stole, men de færreste kunne nu få det til mere end 406, da der blev talt efter. Af disse er der udvalgte tilkaldepladser, hvor billetsælgeren kan trykke på en rød knap, der lyser på stolen foran, hvis der fx var opkald til en læge. Operatøren gemmer for en sikkerheds skyld de gamle apparater, men har i øvrigt fået et nyt rum til to moderne fremføringsmaskiner fra Bang & Olufsen over den moderniserede foyer, der udover fine toiletter også rummer en lækker chokoladekiosk. Alle er forbløffede over forandringerne og enige om, at Vejle har fået sig et helt nyt biografteater, man kan være stolt af.

I oktober 1955 bliver Evald Didriksen ny bevillingshaver efter faderens død i marts. Junior havde fungeret som inspektør siden 1934. I sommeren 1955 er der åbnet en ny biograf endnu større end Palads-Teatret, nemlig Lido-Teatret placeret ved Dæmningen humoristisk navngivet på grund af beliggenheden ved Vejle å. Biograf-Teatret venter (atter) over to år, før man også her kan vise CinemaScope, sådan som den nye biograf havde præsenteret allerede på åbningsdagen og gør heller ikke noget særligt ud af at præsentere det bredere format. Ligesom med tonefilmen tog det sin tid inde i gården, som nu pyntes af store, røde neonbogstaver over indgangen. Julen 1955 har Biograf-Teatret en solo-premiere i skikkelse af ”En kirurgs liv” med Ewald Balser fra Constantin Film, der også forud har benyttet Biografteatret som premierebiograf.

Den 10. november 1965 gæster Dirch Passer Biograf-Teatret i forbindelse med vejlepremieren på ”Pigen og millionæren” og året efter får eksempelvis ”Pigen og greven” danmarkspremiere i Biografteatret, som flittigt benyttes af Dansk-Svensk Film samt førnævnte Constantin og øvrige distributører. Det hændte ofte, at der fandt større gallapremierer på danske film under overværelse af skuespillere, instruktør eller producenter. Også Palads og Lido var flittige i den retning.
 
 
Biograf Teatret Vejlborg i 1939

Pr. 1. oktober 1975 overtages Biograf-Teatret af Finn Dyre fra Kosmorama i Kolding foruden han driver Scala i Svendborg og her tillige Scala Film. Dyre køber inventaret og lejer sig herefter ind i biografen, der fortsat ejes af Didriksen. Biografen bliver herefter gennemgribende moderniseret i januar 1976, hvor sædeantallet reduceres til 349. Der genåbnes den 23. januar med danmarkspremiere på Ghita Nørby i ”Den korte sommer” fra Warner-Constantin. 120.000 kroner er der da ofret på nyt fremvisningsudstyr.

Efter Didriksens død i september 1978 sælger enkefru Ellen pr. 1. januar Biograf-Teatret 1980 til Ejendomsselskabet Vejlborg. Finn Dyre har året forinden også overtaget Kino i Svendborg og forpagter derfor pr. 1. juli 1979 Biograf-Teatret ud til den 25-årige bagerudlærte Kermith Pedersen fra Hobro, men ejer fortsat al inventaret. Danske film er også fremover i højsædet.


Kermith Pedersen bliver siddende frem til august 1983, hvor han og fru Hanne Østergaard overtager Palads Teatret i Frederikshavn. Herefter er det Karl Johan Schreiber, der rejser fra Kino Ejby på den sidste tur med Biograf-Teatret, hvis lange liv slutter den 20. januar 1985 med ”Sommersex i St. Tropez”. Samme film lukker også City Biografen i Aalborg halvanden uge senere.
 
 
Biograf Teatret Vejlborg i længdesnit 1939

Schreiber forklarede, at det var helt umuligt for ham at få de gode film, efter senest også Asa-Panorama var gået tilbage til at handle med Lido. Han havde ellers længe kørt eksempelvis ”Far til fire” hver eneste søndag eftermiddag, men nu var de vendt tilbage til Dæmningen. I stedet var Schreiber helt afhængig af Obel Film, hvis titler fremme i 1985 i stor stil fungerede væsentlig bedre på VHS hjemme i folks stuer, så han følte sig nødsaget til at lukke. I pressen blev der nærmest fældet en tåre over alle de voldsomme ramasjang-titler (og frækkere strimler), man nu slet ikke længere kunne opleve på Vejles biograflærreder – for slige sager viste Lido ikke.


Der var over 300 gode stole tilbage, hvoraf hovedparten blev solgt til Cafe-Biografen, som allerede var ved at blive indrettet med to sale i byens gamle arresthus, hvor de åbner et halvt år senere. Filmmaskinerne kom til Palæ Teatret i Horsens, mens Schreiber fremover tager sig af biografen i Give, før han også må give op dér nogle år senere.
 
 
Biograf Teatret Vejlborg med salen i 1951

Biograf-Teatret ejes på dette tidspunkt af en murermester, som allerede i december 1984 ansøger om tilladelse til at omdanne biografen til butikker og kontorer ved at indskyde en ny etage i salen, men det bliver ikke til noget. Allerede flere år forinden havde han tænkt på at omdanne salen til to, ligesom det var sket i Palads flere år forinden og siden i Lido, der nu i forbindelse med lukningen af Biograf-Teatret udvides fra tre til fire sale ved at inddrage et stykke af foyeren og en frisørsalon ved siden af til forandringerne.

I efteråret 1986 ville man indrette motionscenter tilføjet en lille butik i den gamle foyer, men først i 1993 indrettes størstedelen af salen i stedet til butikslager for Intersport, mens det ’nye’ stykke op mod lærredet rives ned igen. I 2019 blev den formindskede sal omdannet til tre lejligheder med etageindskydelse, mens Hr. Barber flytter fra Grønnegade og indretter salon i den gamle foyer.
 
 
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om
 
 
  
  

• Gå til
Biograf-Teatret Vejlborg / Biografteatret / Biografen, Vejle
 
Gå: tilbage - op
Opdateret 01-01-2024