Biografmuseet's Formål

"At dokumentere i tekst, illustrationer, video og billeder, alle danske biografer, som historien nu har udviklet sig igennem mere end 100 år - fra den første "Kosmorama" i 1904 til den sidste nye superbiograf."

Forord | Ris & Ros
Ansvar | Kontakt
 

BIOGRAFER
Oversigt
København | Omegn
Nordsjælland
Vest, Midt & Syd
Bornholm
Møn & Bogø
Lolland & Falster
Fyn, Thurø, Tåsinge
Langeland & Ærø
Sydjylland | Øst
Midt-Vest | Nord

Rejsebiografer
Pop-Op | Pioner
1000 & 2000 Vintage

KÆDER AF BIOGRAFER
Kosmorama | Biorama | Fotorama | Rialto | Lademan | Saga | Sandberg | Nordisk Film Biografer | CinemaxX

ROADSHOW
3 Falke Bio
Europa Bio
Kinopalæet
Grand Teatret
Imperial Bio
Lido | Folketeatret

7OMM FORMATET
Historie | Biografer
Film | Maskiner

FILM & SYSTEMER:
1952 Cinerama
1953 CinemaScope
1953 Widescreen
1954 VistaVision
1955 Todd-AO
1957 Ultra Panavision 70
1958 Cinemiracle
1959 Super Panavision 70
1959 Super Technirama
1961 Sovscope 70
1963 7OMM Blow-Up
1966 Dimension 150
1970 IMAX / Omnimax
1972 Pik-A-Movie
1974 Cinema 180
1974 Sensurround
1984 Showscan
2018 Magellan 65

NYHEDER

• 2027 | 2026 | 2025
2024 | 2023 | 2022
2021 | 2020 | 2019
2018 | 2017 | 2016
2015 | 2014 | 2013
2012 | 2011 | 2010
2009 | 2008 | Arkiv

BIBLIOTEK
Premierer 1911-2020
Filmannoncer
Biografdrift Annoncer
Film- og Kinoteknik
Teknikkalender
Store Lærreder
Holger Pind
Stoleplaner
Interview | Farvel
Filmfestival
Det Store Udland
Olsen Banden

Indhold | Opdateret
Din historie | Søg
 

Åbnet 1. januar 2005

Copyright © 1985 - 2070 "biografmuseet.dk". Alle rettigheder forbeholdes.
 


Besøg også in70mm.com om 70mm film, Cinerama og alle de store filmformater

in70mm.com
 

Aalborg Bioscope-Teater / Biograf-Teatret

Tilbage til forsiden
Skrevet af: JG, biografmuseet.dkDato: 11.12.2024
Aalborg Bioscope-Teater / Biograf-Teatret set den 20. juli 2010. Foto: Thomas Hauerslev

Aalborg Bioscope-Teater / Biograf-Teatret
Østeraagade 14

Åbnet 21. december 1906
Lukket 21. december 1920

Købmand og løjtnant Julius Nielsen er handelsmand med virke gennem årene i forskellige danske provinsbyer, da han i efteråret 1906 som den fjerde får bevilling til at indrette biograf i Aalborg. Ligesom sin femte kollega i branchen, direktør Beier for varietéteatret Apollo, der teoretisk set står udenfor men alligevel viser masser af film, har også Nielsen allieret sig med et udenlandsk filmagentur. Dette skal i forlængelse af åbningsprogrammet ”En flodhestejagt” på en forestående reje gennem det mørkeste Afrika hjembringe en lang række optagelser til Nielsens Bioscope-Teater. I januar planlægger han en forretningsrejse til Bryssel (Bruxelles) for at besegle aftalen.

På de kanter benytter man også Bioscope som navn for biografteatre, men herhjemme bliver navnet en eksklusivitet, der kun nogle år forinden er brudt af et par udenlandske rejsebiografer på gæstevisit. Repertoiret her på adressen skal udelukkende bestå af opdragende og belærende billedserier, naturskildringer og deslige. Direktøren udtaler samtidig skarp fordømmelse over de mange opstyltede og konstruerede handlingsfilm fra de større firmaer. Til en begyndelse har Nielsen erhvervet sig en række strimler optaget rundt om i Danmark, ugen derpå går rejsen et smut forbi alperne helt til Indien.

Det er uomtvisteligt byens hidtil bedste biograflokale indrettet særdeles praktisk i blikkenslager Frederiksens ejendom, der udvendigt pyntes gevaldigt op med store filmplakater ophængt på lærred. En af de første bliver flænset straks efter åbningen, men i alle år reklameres på den hvide mur. Blikkenslageren har sit forretningshus fra 1893 i tre etager til højre op mod hjørnerundingen, hvor Kongensgade (i dag Lille Kongensgade) løber ned mod havnen på den anden side parallelt med Østeraagade populært blot kaldet Østeraa. Imellem en ældre bygning i to etager med udsalg af maskiner til mejeribrug – et par ejendomme foran en kæmpe tagreklame for Korsør Margarine – ligger en lukket gård, som mures op for at udvide salen herind. Indgang sker med billetsalg i et vindfang længst til venstre i mejeri-maskinhuset med en mindre foyer bagved, hvor det nye maskinrum er placeret for enden.

Selve salen til højre er med 165 pladser atypisk for 1906 let tragtformet og ligner derved den meget senere traditionelle indretning af biografteatre med to udgangsdøre mod Kongensgade. De oprindelige tegninger havde faktisk salen vendt den anden vej, men kløgtige folk havde indset det smarte i at placere den omvendt, hvilket passede med murværkets eksisterende konstruktion.

De naturlige film bliver rost til skyerne, ligefrem ’verdensomvæltende’ morer man sig med at kalde dem allerede længe før åbningen, men i forhold til ambitionsniveauet ser man aldrig noget til udforskningen af det mørke Afrika. Direktøren er rigeligt besværet med at få tilstrækkeligt publikum ind til resten og han står ikke alene. Allerede i april 1907 går Julius Nielsen med på at trække sig ud, hvor i stedet Biograf-Teatret flytter herover i en ny selskabskonstruktion.

Lørdag den 11. maj spilles således sidste forestilling som Aalborg Bioscope-Teater. Få dage senere åbner i øvrigt Klubhavens Biografteater som med en placering ude i Enighedslund blot skulle være en sommerflirt. Forbløffende nok viser sig den sig langtidsholdbar selv i de kolde vintermåneder. Også i den for længst hedengangne forlystelseshave Blegkilde vises film denne sommer og de efterfølgende, hvor såvel Fotorama som Kosmorama i 1907 danderer den ved at holde lang ferie.
 
Læs mere her:

Biograf Teatret, Aalborg

Biografer på biografmuseet.dk

Biografer Oversigt

Danmarks 70mm og Storformat Biografer

Stoleplaner - Galle & Jessen's Oversigt over Københavnske biografer i 1950erne

Biografpremierer 1911 - 2020

Film- og Kinoteknik

7OMM Film og De Store Formater

Todd-AO, - det sensationelle filmsystem

Mine damer og herrer, "Dette er Cinerama"!

"Windjammer" i Cinemiracle

CinemaScope | VistaVision

Super Technirama 70 | Panacolor
Dimension 150
| Sensurround

High-Impact biografdesign
Lørdag den 1. september genåbnes efter ombygning, hvor Anglo Continental Biograph Syndicate ved C.A. Rasmussen og Alfred James Gee som bevillingshaver i nyt kompagniskab med Søren Nielsen tager sig af den videre drift. Flytningen er lettere bekostelig, idet man udover afståelsessum også betaler det dobbelte i husleje jævnført den gamle adresse grundet den langt mere bekostelige indretning. Salen er shinet op praktisk indrettet med en midtergang strækkende sig fra indgangen, hvorved publikum lettere kryber ind på rækkerne, der herefter har 150 pladser. I stedets gamle ånd lægges ud med et ’eliteprogram’ bestående af en serie billeder fra Bornholm og verdens største skiferbrud krydret med gedeost fra Limburg foruden et drama fra riddertiden samt på kraftig opfordring hele Kongens Islandsfærd, der også var sidste program ovre på Nytorv.

Samarbejdet med Søren Nielsen går hen og bliver frugtbart, for også han er pionér på området. Efter at have åbnet Odenses første biografteater har han startet tilsvarende i andre byer nærmere bestemt Biorama i København og herefter Faaborg, Kjellerup, Silkeborg og Svendborg samt Hellerup, Lyngby og siden Ordrup foruden, hvad der passer sig for en gammel gøgler som Nielsen, Bakkens Biorama-Teater gennem fire sæsoner fra 1906.

Nielsen involverer sig samtidig i dansk filmproduktion, hvor Gee er fotograf på flere af dem, ligesom han starter import og distribution af udenlandske titler. Det samme gør Gee ad to omgange, hvor han et par år fra 1914 driver det mere beskedne Tivoli Film og repræsenterer sammen med sin gamle partner endvidere Valkyrie Film et par år yderligere fra 1928.

I byen holder man grundigt øje med alle de udenbys biografkøbmænd heriblandt Hermansen efterfulgt af hele den senere Fotorama-konstruktion. Det er bemærkelsesværdigt, at det ikke var Constantin Philipsen, der drev byens Kosmorama, som allerede lukkede i januar 1908, men hvad laver så hans kosmofon-konstruktion ude i Klubhavens Biografteater fra november samme år? Det bemærkes fra flere kanter, at Gee oftest opholder sig i København, men det må han gerne, for han har allerede fået livsvarig bevilling til Biograf-Teatret og dets afkom med Edvin Berndtsson som ministeriel godkendt leder og trofast bestyrer. Berndtsson har han truffet i Göteborg og bragt med sig over Kattegat efter en ekskursion med henblik på at studere byens biografer, som der skulle være et utal af. I Sverige kræver det nemlig ingen bevilling.

Op gennem 1910’erne får en lang række af Bioramas frembringelser danmarkspremiere her på Østeraa som første sted i landet. Først i årtiet nævnes dramatiske, danske strimler med titler som ”Den sorte mafia” og ”Tusmørkemændene” samt italienske billeder af samme kaliber som ”Den skæbnesvangre diamant” eller ”Skatten fra Louzat”. I anden halvdel blander massevis af amerikanske film sig med de danske. Disse kommer fortsat via Biorama nu fra Universal, der i de tidlige år præsenterer sine film som Bluebird Photoplays. På dette tidspunkt er ledelsen af Biorama overtaget af Jørgen Ingvar Jørgensen fra Biografen i Esbjerg, som alene på grund af det store antal danmarkspremierer heroppe fortsat må formodes at være økonomisk interesseret.

Tirsdag den 21. december 1920 vises sidste del af føljetonkrimien ”Stemmen i telefonen” også kaldet ”Dødningehaanden” med Ben Wilson. Direktionen ønsker herefter glædelig jul og på gensyn i City-Biograf, som Gee har overtaget for at flytte derover efter ombygning og lettere udvidelse med væsentlig flere pladser end for nuværende. Den forhenværende City-direktion er selv tre uger forinden flyttet ind i Kompagnihuset på den anden side i Østeraagades nr. 17 for her at starte Kino-Teatret, så de to foretagender bytter faktisk gade.

Fra april 1921 benyttes salen til en større udstilling for butikken til højre, der nu er herremagasinet Boston, før forretningen få måneder senere udvides ind i salen, mens foyeren fungerer som lager. Mellembygningen får samtidig en etage henover, så hele adressen fremstår harmonisk, som den også tager sig ud i dag. Tøjhuset eksisterer frem til 1987 for herefter at blive omdannet til Burger King, der fortsat serverer i lokalerne.
 
 
  
  

• Gå til Biografer på biografmuseet.dk | Biografer Oversigt
• Gå til København | Omegn | Nordsjælland | Vest, Midt & Syd
• Gå til Bornholm | Møn, Bogø, Lolland & Falster
• Gå til Fyn, Langeland, Thurø, Tåsinge & Ærø
• Gå til Sydjylland | Midt-Vest | Øst | Nord
• Gå til mere om Biograf-Teatret | Kosmorama | Fotorama | Klubhavens Biografteater / Klub-Biografen / Vesterbro Teater / Vesterbro Biografteater / Vesterbro Stumfilmteater | City-Biograf / City Biografen / City | Apollo / Palads Teatret | Fotorama-Teatret | Haandværkerforeningen | Palæteatret / Palæ | Kino-Teatret / Fotorama | Kinografen Vejgaard / Kinografen | Vesterbro Bio / Astoria / Metropol | Bio Boulevarden | Scala Bio / Scala bio center | Europa Bio / Symfonien | Aalborg Hallen (Cinemiracle & "Windjammer") | Teater Bio | Porno Cinema | Bio 5 | Cinema 180, Tivoliland | Biffen | BioCity / Nordisk Film Biografer Aalborg Kennedy | Biffen Nordkraft | Nordisk Film Biografer Aalborg City Syd |
 

 
  
  

• Gå til
Aalborg Bioscope-Teater / Biograf-Teatret
 
Gå: tilbage - op
Opdateret torsdag, 02 januar 2025 08:17:55